Âyurveda en Naturopathie, begeleiding en massages

Naturopathie

 

Uittreksel uit de inleiding van het document "Benchmarks for Training in Naturopathy" (World Health Organization, 2010).

"In het algemeen richt naturopathie zich op :

  • de preventie van de ziekte, het stimuleren van het inherente genezend vermogen van het lichaam, de natuurlijke behandeling van de persoon in zijn geheel, de persoonlijke verantwoordelijkheid voor de eigen gezondheid en de voorlichting van patiënten in levenswijzen die de gezondheid bevorderen

 

Naturopathie combineert eeuwenoude kennis van natuurlijke therapieën met de huidige vooruitgang in het begrijpen van de menselijke gezondheidssystemen. Ze is ontstaan uit een rijk voorouderlijk erfgoed van traditionele geneeswijzen (Essenische, Chinese, Âyurvedische, Hippocratische, ...) en is vandaag uitgegroeid tot een discipline in volle expansie, goed afgestemd op Westerlingen, waardoor ze zich volgens de WGO (wereldgezondheidsorganisatie) ontwikkeld heeft tot traditionele en complementaire geneeskunde." (bron) (bron vertaling)

 

Als Âyurvedic Technican® ben ik aangesloten bij Naturopathica, wettig erkende beroepsvereniging (Belgisch Staatsblad 25/03/05).

En gedurende 3 jaar basisjaren geschoold in

  • anatomie, filosofie van Âyurveda, de 6 wijsheidsscholen, de 5 elementenleer en de praktische toepassing ervan in het dagelijkse leven
  • in het geven van advies over voeding en leefwijze (denk,- beweeg,- en leefadviezen op maat)
  • in de klassieke, uit de pancha karma afkomstige technieken zoals de Abhyanga- en Marmamassage

 

Âyurveda bestaat uit de woorden "âyus" wat betekent leven" of "levensprincipe", en "veda" dat "kennis" betekent.

Deze Vedische Wetenschap wordt vertaald als "de kennis van welke kwaliteiten levens- en gezondheidsbevorderend zijn".

Âyurveda is de oudste geneeskunst ter wereld en gaat kijken naar welke kwaliteiten horen bij jouw persoonlijkheid en constitutie. Onze dagelijkse routine, beweging, voeding, stress, maar ook verdriet, angsten, enz. brengt ons weg van die eigen Natuur en Creativiteit en hierdoor ontstaan klachten.

We zijn ons Ritme kwijt, misschien ook onze Levenskwaliteit en voelen ons onrustig. Onrust kan je ook lezen als "het niet rusten in dat Zelf" (of in de aangeboren balans of constitutie). Âyurveda leert je weer in harmonie te leven met dat natuurlijke Zelf. Je krijgt denk-, beweeg-, voedings- en leefadviezen op maat aangereikt. Door het hervinden en voeden van de eigen Natuur, kunnen we ook de Natuur van de ander, die anders is, leren omarmen en voeden.

Naast herstel van het unieke evenwicht in geest of lichaam wenst Âyurveda zo de ‘heelheid’ op zich te herstellen.

Dit wil zeggen dat de 'hele mens' in relatie met alles (gedachten, gevoelens, de ander, wereld, natuur, maatschappij) bekeken wordt.

 

PRIVE:

 

BEGELEIDING ÂYURVEDISCHE LEVENSADVIEZEN OP MAAT: Na afspraak. Tarieven zie contact.

Ik ga met jou op zoek naar hoe onevenwicht ontstaan is en hoe we de balans terug kunnen herstellen op elk gebied. Een meer bewuste levens-en denkwijze, een geschiktere voeding en lichaamsbeweging op maat van uw constitutie zullen aan de basis liggen van elk herstel. Een zekere vorm van mindfulness of bewust leren omgaan met gedachten en emoties, maakt ook onlosmakelijk deel uit van Âyurveda. Dat en zintuiglijk contact met de natuur. U kan eveneeens specifieke ontspanningstechnieken aangeleerd krijgen of yogahoudingen vanuit therapeutisch oogpunt. Yoga en Âyurveda zijn immers zusterwetenschappen; het zijn de twee vleugels waar mee de Zoeker vliegt op weg naar zelfrealisatie.

 

VOLLEDIGE AYURVEDISCHE ABHYANGA- EN MARMAMASSAGE: Na afspraak. Prijs is 90€ (voor 1u45min waarvan 1u30 behandeling)

Een Âyurvedische Abhyanga- en Marmamassage verlicht en versterkt zowel lichaam als geest. Aangewezen bij oa. onrust, krachtverlies, overspanning, vermoeidheid, pijn, slapeloosheid en stressgerelateerde spanningsklachten. Ook wanneer u geen klachten hebt, helpen de massages preventief voor het behoud van een gezonde geest in een gezond lichaam. De specifieke strijktechnieken zetten het lichaam aan tot het afvoeren van afvalstoffen. Er wordt aandacht geschonken aan de Marmapunten (107); dit zijn acupressuurpunten of kruispunten waar specifieke weefsels elkaar ontmoeten (bloedvaten, zenuwen, gewrichten, botten, pezen, spieren). Waar de energie verstoord is, geven deze punten aan de oppervlakte blokkades.

Een Abhyanga-en Marmamassage is een hartverwarmend ritueel voor het lichaam en de geest. Er wordt gemasseerd met warme kruidenolie die specifiek gekozen wordt in functie van uw klachten. Ik start met de achterzijde en marmapunten van: voeten, benen, rug, armen, nek- en schouders en achterkant hoofd - gevolgd door de voorzijde en marmapunten van: benen, voeten, armen, borst/buik (mannen), handen, schouders, nek, hals, gelaat en hoofd.

Tijd die u dient te voorzien: 105min (1u45min). Dit omvat massage in stilte: 90min + kort feedbackmoment.

Draag een slip of tanga (mannen dus geen boxershort). Ook niet je beste kledij want na de massage is vaak nog niet alle olie geäbsorbeerd. Voorzie sokken voor nadien en iets om je hoofd en nek warm te houden. Drink in de uren erna voldoende water zodat afvalstoffen goed afgevoerd kunnen worden en neem tijd voor bewuste rust en stilte. Laat ook de dagen erna alles fysiek en mentaal verder inwerken / loskomen..

 

IN GROEP:

 

DEEL1: 3 delige Basisbeginselen workshop (165€): Plaatsen beperkt tot 13 personen, schrijf tijdig in.

10/11/2018 + 08/12/2018 + 12/1/2019 van 14u tot 18u. Tijdens onze momenten samen kom je meer te weten over de basisprincipes van âyurveda. Levensadviezen worden aangereikt om de balans te herstellen. Ook kan je specifieke vragen stellen rond filosofie, je gezondheid, welzijn enz.

  • Âyurveda; moeder van de Geneeskunst - Ontstaan - Belangrijkste naslagwerken - Astanga Âyurveda - Âyurvedische visie op gezondheid - Spirituele natuur - Basisbeginselen: Bhuta’s / Dosha's / Prakriti en Vikriti / Subdosha's / 20 Guna's en de 3 Guna's van de geest: Sattva, rajas en tamas / Ojas of onze levensessentie / Agni of het vuur van de spijsvertering / Vitaliteit / Ama of afvalstoffen / Srota's
  • Beweging in functie van je constitutie (zowel fysiek, als hoe je mentaal/emotioneel beweegt en ook de spirituele richting waarin je beweegt is van belang: levenshouding, doelen, missie). De Âyurvedische wandeling en Yoga en het belang hiervan voor lichaam en geest
  • Voeding in functie van je constitutie (hoe voed je jezelf fysiek en met welke overtuigingen of emoties) / het belang van Mindfulness, stilte, verbinding en vertrouwen voor een blij en gelukkig gemoed / Creatieve voeding (talenten, passies inzetten) voor een vuur in balans.
  • Reinigingstechnieken (Pancha Karma / Nasya, neti en tongschrapen / Laghu Sankhapraksalana of de lichte darmreiniging) en andere technieken die een sattvische toestand kunnen bevorderen / Dinacharya of dagelijkse routine / Yoga en Âyurveda in een persoonlijk therapieplan.

Wordt opnieuw herhaald najaar 2019. Blijf op de hoogte van de nieuwe data via info@per-neser.org

 

DEEL2: 2 delige Âyurvedische Zelfmassage (Abhyanga-en Marmamassage) (110€): Plaatsen beperkt tot 13 personen.

16/02/2019 + 17/02/2019 van 14u tot 18u. Een Âyurvedische Abhyangamassage ontspant, voedt en balanceert zowel het fysieke lichaam, de emotionele toestand als de geest. Vermoeidheid en stress wordt bestreden en de vitaliteit van het lichaam wordt bevorderd. Âyurveda adviseert om dagelijks aandacht te schenken aan stilte, ontspanning, juiste voeding EN dagelijkse oliemassage om 'knopen' te vermijden. Hoe ga je hier zelf mee aan de slag? En wat vertellen een aantal spanningspunten je? Herverbind je weer met je lichaam en ga nadien op wolkjes en met een stil hoofd naar huis!

  • Theorie over enkele belangrijke âyurvedische olieën en hun therapeutische effect op lichaam en geest
  • Bespreking van enkele belangrijke Marmapunten (107); dit zijn acupressuurpunten of kruispunten waar specifieke weefsels elkaar ontmoeten (bloedvaten, zenuwen, gewrichten, botten, pezen, spieren). Waar de energie verstoord is, geven deze punten aan de oppervlakte blokkades. De eerste dag leer je zelf het eigen onderlichaam en deze punten behandelen. Na de pauze leer je ook voetmassage (en ontvang je die). De tweede dag leer je het eigen bovenlichaam behandelen. Na de pauze leer je ook de hoofd-en gelaatsmassage (en ontvang je die).

Inschrijven via info@per-neser.org. Na inschrijving ontvang je de praktische details (wat mee te brengen, enz).

Meer info over de Âyurvedische Abhyanga/Marmamassage zie het luik PRIVE.

Diploma's

Diploma's Ayurveda

2007-2009 Âyurvedic Technician® - European Institute for Scientific Research on Ayurveda + Âyurvedaschool Antwerpen

2008 Marmapunten massage (IVBO Antwerpen), Steven Huyghe

2009 Therapeutische vaardigheden (Naturopathica)

2010-2011 Beginselen anatomie, fysiologie en pathologie (Naturopathica)

 

Bijscholingen:

 

Voor diploma's op vlak van mindfulness, stresscoaching, yoga zie de andere pagina's

Op gebied van natuurlijke geneeswijzen, voeg ik hieronder nog een overzicht toe van gevolgde of nog lopende bijscholingen.

 

Chinese geneeskunde mens en hond

Natuurtradities/Sjamanisme

Ander lichaamswerk/Heling

2017 1 WE Meridianen- en elementenleer

(Basis Chinese Geneeskunde, meridianen, filosofie, 5 elementenleer) (Jos Koch)

 

2017-2018 4AV Siberian Shaman Death Rituals - Siberian Shaman Ahamkara

2017 1DAG Bear Spirit Healing, werken met het medicijn van Beer (Roel Crabbé)

Chinese geneeskunde hond

2016 - 2017 Basis Chinese Geneeskunde en Acupressuur voor honden

(Margreet Bouwmeester - via Toscanzahoeve)

2016 1 DAG Initiatie Hondenshiatsu (Equina)

 

2016 4DAG Shamanic Intensive

(Jonathan Horwitz & Zara Waldebäck)

2016-2011 Getuigschrift Terug naar je Natuur, leven volgens het Keltische Wiel van het Jaar (Civas)

+ ik werk sinds 2004 met groepen (jaarlijkse groeigroep)

2013 1 WE Ilahinoor (Kiara Windrider)

2011 1DAG Reiki & Seichem I (Ingrid Carpentier)

2011 1 DAG Body Adjustment (OWC)

2011 1DAG Alexandertechniek (OWC)

2011 4DAG Chakrahealing (Tim Biot)

 

Andere begeleidingen hond

2011 7AV Nusta Karpay (Katrijn Joris)

 

2017 3 DAG Certificaat Basis Hondenmassage + 1DAG Leerprocessen bij dieren + 1 DAG Dieptemassage en Revalidatietechnieken (Toscanzahoeve)

De beroepsopleidingen van Toscanzahoeve zijn erkend door de Belgische Overheid en ook internationaal erkend.

 

 

SOFIE VAN MENSEL

 

Erkend Yogaleraar

Erkend Naturopaat / Âyurvedic Technician®

Stress- en Mindfulnesscoach

 

Gestelstraat 52 - 2250 O.L.V. Olen

info@per-neser.org

 

BEROEPSVERENIGINGEN

 

Yogafederatie lidnummer 2009/026

Naturopathica lidnummer 225 N10 80

 

 

BTW BE 0820.900.904

IBAN BE98 7805 9067 0193

© Copyright. 2010-2019