Âyurveda & Naturopathie, totaalbegeleiding op maat

Erkend Naturopaat / Ayurvedic Technician®


Toelichting over
Naturopathie & Âyurveda


Uittreksel uit de inleiding van het document "Benchmarks for Training in Naturopathy" (World Health Organization, 2010).

"In het algemeen richt naturopathie zich op: de preventie van ziekte, het stimuleren van het inherente genezend vermogen van het lichaam, de natuurlijke behandeling van de persoon in zijn geheel, de persoonlijke verantwoordelijkheid voor de gezondheid en de voorlichting van patiënten in levenswijzen die de gezondheid bevorderen."


Âyurveda is de oudste geneeskunst ter wereld en bestaat uit de woorden "âyus" wat betekent leven" of "levensprincipe", en "veda" dat "kennis" betekent.

Deze Vedische Wetenschap wordt vertaald als "de kennis van welke kwaliteiten levens- en gezondheidsbevorderend zijn" en gaat kijken naar welke kwaliteiten horen bij jouw persoonlijkheid en constitutie (ieder is immers uniek) en welke momenteel uit balans zijn. 
Wat we eten maar ook hoe we bewegen, hoe we praten en ook met welke overtuigingen of emoties we ons voeden, voegt een bepaalde kwaliteit toe aan ons Zijn. Als onze dagelijkse routine op gebied van voeding, beweging, slaap, zelfzorg en ook op vlak van mentaal welzijn niet aansluit bij onze constitutie, ontstaan er klachten. We raken ons Ritme kwijt, misschien ook onze Levenskwaliteit en voelen ons onrustig.

Onrust kan je ook lezen als "het niet rusten in dat Zelf" (of in de aangeboren balans of constitutie).Privébegeleiding op maat:


Stress, maar ook verdriet, angst, een gebrek aan vertrouwen of kracht zijn volgens Âyurveda belangrijke oorzaken dat we de eigen balans verliezen. Âyurveda beschrijft al meer dan 2000 jaar verscheidene chronische aandoeningen en klachten (waaronder burnout, depressie, vermoeidheid, spijsverteringsklachten, klachten van het bewegingsapparaat, enz. ) Vele chronische klachten zijn stress- of spanningsgerelateerd en beginnen vaak met kleine symptomen als nervositeit, slapeloosheid, piekeren, emotionaliteit, verhoogde spierspanning, hyperventilatie, hoofdpijn, maag- of darmklachten.
Als we deze niet tijdig ombuigen, kunnen ze leiden tot
overbelastingstoestanden (van overwerkt naar overspannen tot burnout of chronische moeheid)


Als Âyurvedic Technican® ben ik gedurende 3 jaar basisjaren (2007-2009) geschoold in

  • Anatomie, filosofie van Âyurveda, de 6 wijsheidsscholen, de 5 elementenleer en de praktische toepassing ervan in het dagelijkse leven
  • In het geven van denk,- beweeg,- en leefadviezen op maat van de constitutie en/of het onevenwicht
    Ik stel geen diagnoses noch werk ik met voedingssupplementen.
  • In de klassieke technieken zoals de Abhyanga- en Marmamassage


Ook mindfulness, meditatie, relaxatie, massage en zintuiglijk contact met de natuur maakt deel uit van Âyurveda.
Het kan dus wel eens zijn dat we samen de natuur intrekken voor een sessie. Hieronder leest u meer over de āyurvedische massages.
Naast herstel van het unieke evenwicht in geest of lichaam wenst Âyurveda ook de ‘heelheid’ op zich te herstellen.

Dit wil zeggen dat de 'hele mens' in relatie met alles (gedachten, gevoelens, lichaam, de ander, de wereld, de natuur, de maatschappij) bekeken wordt.
Voor prijzen intake zie contactHartverwarmend voor lichaam & geest - Abhyanga & Marmamassage:


U kan deze ook los van de begeleiding boeken als de drempel tot privébegeleiding nog te groot is - tijdens de massage wordt er niet gesproken en wordt er diep ingewerkt op het zenuwstelsel. Het wordt hierdoor versterkt, komt tot diepe ontspanning en de olie voedt het lichaam tot diep in de weefsels. Âyurvedische kruidenoliën werken aanvullend op de klassieke geneeskunst.
Massage lijnt het skelet en de spieren weer uit waardoor disbalans zichzelf kan herstellen. De Abhyangamassage corrigeert ook de geest.
Er ontstaat diepe rust. Vermoeidheid wordt afgevoerd, slapeloosheid wordt bestreden, inzicht wordt gevonden in de verbinding met het lichaam.
De massages zijn aangewezen bij onrust, krachtverlies, overspanning, overprikkeling van het zenuwstelsel, pijn of vermoeidheid maar ook wanneer u geen klachten hebt, helpen de massages preventief voor het behoud van een gezonde geest in een gezond lichaam.
Prijs is 90€ (voor 1u45min, u bent ongeveer 2u hier, plan erna tijd om te rusten)


Er wordt tijdens de Abhyangamassage ook aandacht geschonken aan de Marmapunten (107); dit zijn acupressuurpunten of kruispunten waar specifieke weefsels elkaar ontmoeten (bloedvaten, zenuwen, gewrichten, botten, pezen, spieren). Waar de energie verstoord is, geven deze punten aan de oppervlakte blokkades. Een Abhyanga-en Marmamassage is een hartverwarmend ritueel voor het lichaam en de geest.
Ik start met de achterzijde en marmapunten van: voeten, benen, rug, armen, nek- en schouders en achterkant hoofd - gevolgd door de voorzijde en marmapunten van: benen, voeten, armen, borst, handen, schouders, nek, hals, gelaat en hoofd.

PRAKTISCH:
Draag een slip of tanga (mannen dus geen boxershort). Ook niet je beste kledij want na de massage is vaak nog niet alle olie geäbsorbeerd. Voorzie sokken voor nadien en iets om je hoofd en nek warm te houden. Drink in de uren erna voldoende water zodat afvalstoffen goed afgevoerd kunnen worden en neem tijd voor bewuste rust en stilte. Laat ook de dagen erna alles fysiek en mentaal verder inwerken / loskomen.


Ik ben aangesloten bij Naturopathica (afgekort Naturo), wettig erkende beroepsvereniging (Belgisch Staatsblad 25/03/05).
Ik was zelf jaren actief in deze beroepsvereniging als secretaris, lid van het dagelijks bestuur en zetelde ook in verschillende commissies.

SOFIE VAN MENSEL


Erkend Yogaleraar

Erkend Naturopaat / Âyurvedic Technician®

Stress- en Mindfulnesscoach


Gestelstraat 52 - 2250 O.L.V. Olen

info@per-neser.org


BEROEPSVERENIGINGEN


Yogafederatie lidnummer 2009/026

Naturopathica lidnummer 225 N10 80BTW BE 0820.900.904

IBAN BE98 7805 9067 0193

© Copyright. 2010-2019