Meer over Âyurveda & Naturopathie

Erkend Naturopaat / Ayurvedic Technician®


Toelichting over
Naturopathie & Âyurveda


Uittreksel uit de inleiding van het document "Benchmarks for Training in Naturopathy" (World Health Organization, 2010).

"In het algemeen richt naturopathie zich op: de preventie van ziekte, het stimuleren van het inherente genezend vermogen van het lichaam, de natuurlijke behandeling van de persoon in zijn geheel, de persoonlijke verantwoordelijkheid voor de gezondheid en de voorlichting van patiënten in levenswijzen die de gezondheid bevorderen."


Âyurveda is de oudste geneeskunst ter wereld en bestaat uit de woorden "âyus" wat betekent leven" of "levensprincipe", en "veda" dat "kennis" betekent. Deze Vedische Wetenschap wordt vertaald als "de kennis van welke kwaliteiten levens- en gezondheidsbevorderend zijn" en gaat kijken naar welke kwaliteiten horen bij jouw persoonlijkheid en constitutie (ieder is immers uniek) en welke momenteel uit balans zijn.  Hoe we leven, bewegen, praten en ook met welke overtuigingen of emoties we ons voeden, voegt een bepaalde kwaliteit toe aan ons Zijn. Als onze dagelijkse routine op gebied van voeding, beweging, slaap, zelfzorg en ook op vlak van mentaal welzijn niet aansluit bij onze constitutie, ontstaan er klachten. We raken ons Ritme kwijt, misschien ook onze Levenskwaliteit en voelen ons onrustig. Onrust kan je ook lezen als "het niet rusten in dat Zelf" (of in de aangeboren balans of constitutie).Privébegeleiding op maat:


Stress, maar ook verdriet, angst, een gebrek aan vertrouwen of kracht zijn volgens Âyurveda belangrijke oorzaken dat we de eigen balans verliezen. Âyurveda beschrijft al meer dan 2000 jaar verscheidene chronische aandoeningen en klachten (waaronder burnout, depressie, vermoeidheid, spijsverteringsklachten, klachten van het bewegingsapparaat, enz. ) De Âyurvedische leer is een systeem van zelfgenezing vanuit een grote zelfverantwoordelijkheid met als ultieme doel heelheid of zelfrealisatie. Naast herstel van het unieke evenwicht in geest of lichaam wenst het namelijk de ‘heelheid’ op zich te herstellen. Dit wil zeggen dat de 'hele mens' in relatie met alles (gedachten, gevoelens, de ander, wereld, natuur, maatschappij) bekeken wordt. Een meer bewuste levens-en denkwijze, een meer geschikte voeding, ademhaling en lichaamsbeweging zullen aan de basis liggen van elk herstel. Een zekere vorm van meditatie of bewust leren omgaan met je gedachten en emoties, maakt ook onlosmakelijk deel uit van Âyurveda. Dat en zintuiglijk contact met de natuur. Zo kunnen we pas terug in contact treden met onze eigen Natuur. En kunnen we uiteindelijk ook de natuur van anderen leren omarmen, hoe verschillend deze ook van de onze moge zijn.Als Âyurvedic Technican® ben ik gedurende 3 jaar basisjaren (2007-2009) geschoold in

 • Anatomie, filosofie van Âyurveda, de 6 wijsheidsscholen, de 5 elementenleer
 • De praktische toepassing van Âyurveda in het dagelijkse leven
 • In het geven van denk,- beweeg,- en leefadviezen op maat van de constitutie en/of het onevenwicht
  Ik stel geen diagnoses noch werk ik met voedingssupplementen.
 • In de klassieke technieken zoals de Abhyanga- en Marmamassage


Voor de begeleiding dient u basiskennis Âyurveda te hebben.

U kan hiervoor de cursus in groep volgen of in uw gemeente enkele boeken uit de bibliotheek ontlenen.

Aanrader is "Ayurveda vanuit het hart" (Lies Ameeuw)
I
k ben aangesloten bij (én verscheidene jaren werkzaam geweest in het dagelijks bestuur van) Naturopathica,

wettig erkende beroepsvereniging voor hulpverleners die werken met complementaire methodes in hulpverlening.

Voor prijzen intake zie contact


Aanvullend voor mensen met chronische klachten zijn er de lichaamsbehandelingen:


Hartverwarmend voor lichaam & geest - Abhyanga & Marmamassage:


Het onderscheid met andere massages is dat er rekening wordt gehouden met de unieke aard of constitutie van elke persoon, fysiek zowel als mentaal. Er wordt speciale aandacht geschonken aan de marma’s (energiepunten) en de nadi’s (energiebanen). Zo kunnen blokkades losgemaakt worden die vervolgens net als de afvalstoffen afgevoerd kunnen worden. Bij chronische klachten kan een behandeling deel uit maken van het begeleidingsplan.
Deze bijzondere massagevorm kan echter ook gewoon preventief ingezet worden ter versterking van de immuniteit en de algehele gezondheid.


Er wordt gemasseerd met warme kruidenolie die gekozen wordt in functie van de klachten en verwarmd net boven lichaamstemperatuur. Dit opent de huidporiën zodat de olie optimaal kan worden opgenomen door de weefsels. Zo kunnen de kruiden inwerken, ook nog geruime tijd na de massage.

De massage stimuleert het zelfherstellende vermogen van ons lichaam en is bijzonder geschikt bij spierspanning, zenuwpijnen, mentale of fysieke overbelasting of uitputting, krachteloosheid, slapeloosheid, hoofdpijn, reuma, depressie, rusteloosheid, gewrichtspijnen, hormonale klachten, enz...

Âyurvedische kruidenoliën werken aanvullend en zijn geen vervanging voor de klassieke geneeskunde.

Bij mensen met veel fysieke of emotionele pijn wordt eerst zacht lichaamswerk geadviseerd (privé yoga of reiki zie onderaan de pagina)


Een Âyurvedische abhyanga/marmamassage reinigt, ontspant, voedt en balanceert zowel het fysieke lichaam, de emotionele toestand als de geest. Ze heeft als doel het lichaam gezonder te maken en aan te sterken. Vermoeidheid en stress wordt bestreden en de vitaliteit van het lichaam wordt bevorderd. De technieken zijn zacht en hartverwarmend waardoor het zenuwstelsel tot diepe ontspanning komt. De oliën versterken het en maken het meer weerbaar. Er wordt ook aandacht geschonken aan de Marmapunten (107); dit zijn acupressuurpunten of kruispunten waar specifieke weefsels elkaar ontmoeten (bloedvaten, zenuwen, gewrichten, botten, pezen, spieren). Waar de energie verstoord is, geven deze punten aan de oppervlakte blokkades.


PRAKTISCH:

 • Een Abhyanga-en Marmamassage is een bijzonder ritueel voor het lichaam en de geest. Het volledige lichaam wordt zeer uitgebreid behandeld, ook de Âyurvedische voet-en hoofdmassage is in deze behandeling inbegrepen. M.a.w voeten, tenen, benen, rug, armen, handen, vingers, nek- en schouders, gelaat en hoofd komt uitgebreid aan bod.
 • Prijs is 90€ - De behandeling zelf duurt ongeveer 1,5u. Bij een eerste afspraak wordt er vooraf een intake formulier ingevuld en hebben we een kort verkennend gesprek. Dit is belangrijk om een goed beeld te krijgen in uw hulpvraag en uw gezondheid. Houd voor een eerste sessie rekening dat u 2u hier bent. De behandelingen zijn aanvullend op âyurvedische begeleiding - overweeg dit ten stelligste om uw gezondheid maximaal te ondersteunen.
  Vervolgafspraken duren 1,5u. Gelieve ook steeds de sessieduur te respecteren. Voor aanvullende vragen en adviezen maakt u een privé afspraak.
 • De behandelingen plan je in het begin (de eerste 3 maanden) best met een tussenpose van 3 á 4 weken. Deze tijd is nodig om het lichaam de tijd te geven om te ontgiften en om een nieuw evenwicht te vinden. Belangrijk is ook de nodige aanpassingen in levensstijl door te voeren zoals geadviseerd.
 • Draag een slip of tanga (mannen dus geen boxershort). Ook niet je beste kledij want na de massage is vaak nog niet alle olie geäbsorbeerd.
 • Voorzie sokken voor nadien en iets om je hoofd en nek warm te houden.
 • Drink in de uren erna voldoende water zodat afvalstoffen goed afgevoerd kunnen worden en neem tijd voor bewuste rust en stilte.
 • Laat ook de dagen erna alles fysiek en mentaal verder inwerken / loskomen.Reiki (reiki/seichem/ilahinoor)


Er wordt gesteld dat bij een healing de gever als intermediair optreedt voor het doorgeven van universele levensenergie (prâna) aan de ontvanger.
De doorgegeven energie is puur (sattvisch) en
heeft een voedende en harmoniserende werking op energiebanen (nâdi's) en chakra's en zou een positieve invloed uitoefenen op disharmonie in ieder deel van het menselijk wezen zowel op fysiek, emotioneel, mentaal als spiritueel niveau.
De gever neemt hierbij geen actieve houding aan en wenst niet iets te veranderen, te sturen of in gang te zetten.
Door uitsluitend puur bewustzijn - in aandacht zijn - wordt de ander zichtbaar, en meerbepaald aan zichzelf.

Diepe rust komt over geest en lichaam. Helderheid, een goede aarding of stabiliteit in het leven wordt bevorderd alsook worden eigenschappen als
verbinding, tevredenheid, overgave gestimuleerd. De behandeling is erg sereen en wordt gegeven bovenop de kleren d.m.v. handoplegging. Ze is gericht op spirituele en mentale groei en werkt diep in op het zelfbewustzijn.  Prijs is 72€ - de behandeling duurt 1u - houd er rekening mee dat u 1,5u hier bent.In groep: alle info hier

SOFIE VAN MENSEL


Erkend Yogaleraar

Erkend Naturopaat/Âyurvedic Technician®

Stress- en Mindfulnesscoach


Gestelstraat 52 - 2250 O.L.V.-Olen

info@per-neser.org

BEROEPSVERENIGINGEN


Yogafederatie lidnummer 2009/026

Naturopathica lidnummer 225 N10 80BTW BE 0820.900.904

IBAN BE98 7805 9067 0193


Copyright 2010-2019