Âyurveda

Wat is Âyurveda?

 

Âyurveda bestaat uit de woorden "âyus" wat betekent leven" of "levensprincipe", en "veda" dat "kennis" betekent.

Deze Vedische Wetenschap wordt vertaald als "de kennis van welke kwaliteiten levens- en gezondheidsbevorderend zijn".

 

Ieder is uniek en heeft andere zaken nodig op om in evenwicht te blijven. Onze dagelijkse routine, beweging, voeding, stress, maar ook verdriet, angsten, enz. brengt ons weg van onze eigen Natuur en hierdoor ontstaan er klachten. We voelen ons dan niet meer 'in ons Element' of onrustig. Onrust is op zich een mooi woord dat je ook kan lezen als "het niet rusten in het Zelf".

 

Âyurveda is de oudste geneeskunst ter wereld en tevens een natuurtraditie; ze leert de mens weer in harmonie te leven met het natuurlijke Zelf.

 

Yoga en Âyurveda zijn zusterwetenschappen; wie interesse heeft in Yoga, verdiept zich best in Âyurveda en andersom. Yoga is een deel van de Âyurveda en omgekeerd.

Waar Yoga de Wetenschap van de Geest is – is Âyurveda deze van het Lichaam en de Ziel. Samen zijn de 2 vleugels waarmee de Zoeker vliegt richting Zelfrealisatie.

Privébegeleiding Âyurveda

 

Als Âyurvedic Technican® ben ik geschoold in

  • anatomie, filosofie van Âyurveda, de 6 wijsheidsscholen, de 5 elementenleer
  • de praktische toepassing van Âyurveda in het dagelijkse leven
  • in het geven van advies over voeding en leefwijze
  • in de klassieke, uit de pancha karma afkomstige technieken zoals de Abhyanga- en Marmamassage.

 

In Âyurveda wordt er gesteld dat je een geboorteconstitutie hebt (prakriti). Wanneer je in evenwicht hiermee leeft, ben je in balans, zowel mentaal, fysiek als emotioneel en draag je je missie in het leven uit. Echter door dagelijkse routine, beweging, voeding, stress, maar ook verdriet, angsten, enz. raken we uit balans (vikruti) en overvalt lijden ons. (onrust, spijsverteringsklachten, vermoeidheid, pijn, enz..)

 

Âyurveda beoogt een staat van Evenwicht, op zowel mentaal als fysiek vlak, maar ook op het vlak van intermenselijke relaties en in de relatie tussen mens en natuur. Hiertoe dienen we eerst onze eigen Constitutie, Aard of Natuur te kennen en het huidige Onevenwicht.

Dit onevenwicht tracht Âyurveda te herstellen door het aanreiken van individuele adviezen op maat.

 

Prijzen zie contact.

 

Naast privébegeleiding geef ik regelmatig workshops over âyurveda in groep

Zie het volledige overzicht bij Activiteiten

Aanvullend: Abhyanga- en Marmamassage

 

Een Âyurvedische massage ontspant, voedt en balanceert zowel het fysieke lichaam, de emotionele toestand als de geest. Vermoeidheid en stress wordt bestreden en de vitaliteit van het lichaam wordt bevorderd. De zachte strijkbewegingen zetten het lichaam aan tot het afvoeren van afvalstoffen en stimuleren lymfesysteem en bloedsomloop.

 

De massage werkt ondersteunend in de behandeling van pijn, onrust, overspanning, hoofdpijn, slapeloosheid, vermoeidheid, enz. Ook wanneer u geen klachten hebt, helpen de massages preventief voor het behoud van een gezonde geest in een gezond lichaam.

 

Er wordt aandacht geschonken aan de Marmapunten (107); dit zijn acupressuurpunten of kruispunten waar specifieke weefsels elkaar ontmoeten (bloedvaten, zenuwen, gewrichten, botten, pezen, spieren). Waar de energie verstoord is, geven deze punten aan de oppervlakte blokkades.

 

Er zijn ook cadeaubonnen verkrijgbaar.

 

Âyurvedische kruidenoliën en massages werken aanvullend en zijn geen vervanging voor de klassieke geneeskunde.

Praktisch i.v.m. de Abhyanga- en Marmamassage

 

Tijd die u dient te voorzien: 105min (1u45min)

Dit omvat massage in stilte: 90min + kort gesprek ervoor en rust erna

Prijs: 90€

 

Een Abhyanga-en Marmamassage is een waar ritueel voor het lichaam en de geest.

Er wordt gestart met de achterzijde en marmapunten van: voeten, benen, rug, armen, nek- en schouders en achterkant hoofd - gevolgd door de voorzijde en marmapunten van: benen, voeten, armen, borst/buik (mannen), handen, schouders, nek, hals, gelaat en hoofd.

 

Belangrijk om weten: Draag een slip of tanga (mannen dus geen boxershort). Ook niet je beste kledij want na de massage is vaak nog niet alle olie geäbsorbeerd. Zorg dat je sokken bijhebt voor nadien en iets om je hoofd warm te houden. Drink in de uren erna voldoende water zodat afvalstoffen goed afgevoerd kunnen worden. Vermijd de eerste uren inspanningen en neem tijd voor bewuste rust en stilte.

Best is pas de ochtend erna te douchen. Laat ook de dagen erna alles fysiek en mentaal verder inwerken en voel wat wenst los te komen.

 

Ook belangrijk om weten: Als yogi tracht ik zo integer mogelijk in het leven te staan en de leer te belichamen, ook die van âyurveda.

Evenwicht, stilte, studie en meditatie maken daarom ook onlosmakelijk deel uit van mijn leven. Per dag geef ik max. 1 behandeling (!) naast de coachings (max. 3) die ik geef. Hier dus geen bandwerk maar kwalitatieve aandacht.

 

Âyurveda adviseert om dagelijks aandacht te schenken aan meditatie, stilte, ontspanning - aan yoga of oefeningen, juiste voeding en dagelijkse oliemassage om 'knopen' te vermijden. Lees hier een artikel (Metro, 25/01/2018) over âyurveda.

 

SOFIE VAN MENSEL

 

Erkend Yogaleraar

Stress- en Mindfulnesscoach

Naturopaat / Âyurvedic Technician®

BTW BE 0820.900.904

IBAN BE98 7805 9067 0193

 

Lid van beroepsverenigingen:

Yogafederatie lidnummer 2009/026

Naturopathica lidnummer 225 N10 80

CONTACTGEGEVENS

 

Per-Neser

Huis van het Innerlijke Vuur

Gestelstraat 52

2250 Olen

Praktische info en parking (download)

 

 

0494/84.34.31 (12u-13u op weekdagen)

info@per-neser.org

Alle activiteiten in groep staan op Facebook

of kan u ook terugvinden bij Activiteiten