Âyurvedische massages

Per-Neser

Huis van het Innerlijke Vuur

PRIVE: Stress-en Mindfulnesscoaching - Meditatie - Yoga - Âyurvedische massages

IN GROEP: Wekelijkse lessen - Cursussen en Practica - ook op aanvraag van centra

 

 

SOFIE VAN MENSEL: Stress- en Mindfulnesscoach - Erkend Yogaleraar - Âyurvedic Technician®

Âyurvedische massages

Âyurveda bestaat uit de woorden "âyus" wat betekent leven" of "levensprincipe", en "veda" dat "kennis" betekent. Deze Vedische Wetenschap wordt vertaald als de "de kennis van welke kwaliteiten levens/ gezondheids-bevorderend zijn". Als Âyurvedic Technican® ben ik geschoold in de Âyurvedische filosofie, de 5 elementenleer, voedingsleer en in de klassieke technieken van Abhyangamassage en Marmamassage. U kan bij mij ook terecht voor begeleiding/coaching vanuit de âyurvedische levensleer. Zie details verder op de pagina.

 

Het onderscheid met andere massages is dat er rekening wordt gehouden met de unieke aard of constitutie van elke persoon, fysiek zowel als mentaal. Er wordt speciale aandacht geschonken aan de marma’s (energiepunten) en de nadi’s (energiebanen).. Zo kunnen blokkades losgemaakt worden die vervolgens net als de afvalstoffen afgevoerd kunnen worden. Bij gevorderde of chronische klachten kan een Ayurvedische oliemassage of 'Abhyanga' deel uit maken van het begeleidingsplan. Deze bijzondere massagevorm kan echter ook gewoon preventief ingezet worden ter versterking van de immuniteit en de algehele gezondheid.

 

Medicinale olie op maat van de klacht

Er wordt gemasseerd met warme kruidenolie gebaseerd op sesamolie. De olie wordt gekozen afhankelijk van de klachten en wordt verwarmd net boven lichaamstemperatuur. Dit opent de huidporiën zodat de olie optimaal kan worden opgenomen door de huid. Zo kunnen de kruiden inwerken, ook nog geruime tijd na de massage.

De massage stimuleert het zelfherstellende vermogen van ons systeem en de specifieke olieën waarmee ik werk, worden vooral ingezet ter behandeling van chronische pijn of spierspanning, zenuwpijnen, mentale of fysieke overbelasting, krachteloosheid, slapeloosheid, hoofdpijn, chronische vermoeidheid, angsten, uitputting, reuma, depressie, rusteloosheid, gewrichtspijnen, enz...

Âyurvedische kruidenoliën werken aanvullend en zijn geen vervanging voor de klassieke geneeskunde.

Bij mensen met veel fysieke of emotionele pijn wordt eerst zacht lichaamswerk geadviseerd (privé yoga of reiki zie onder)

 

Andere voordelen van een âyurvedische masage

Een Âyurvedische massage reinigt, ontspant, voedt en balanceert zowel het fysieke lichaam, de emotionele toestand als de geest. Het heeft als eerste doel het lichaam gezonder te maken en aan te sterken. Vermoeidheid en stress wordt bestreden en de vitaliteit van het lichaam wordt bevorderd. Deze massage zet het lichaam aan tot het afvoeren van afvalstoffen en activeert tevens het lymfesysteem en de bloedsomloop. Het versterkt het immuunsysteem en stimuleert de weefselvorming. Alle weefsels (spieren, pezen en gewrichten) worden door de olie gevoed en knopen worden losgemaakt. In Âyurveda staat de abhyanga/warme oliemassage voor een behandeling van zowel lichaam als geest. Dit hartverwarmend ritueel (warme olie, warme ruimte, warme handdoeken en tafel) brengt lichaam en geest tot diepe rust en dichter bij elkaar, de geest wordt als het ware ‘zachter’ en ‘bewuster’ voor het lichaam en zo draagt de massage bij tot een een diepere bewustwording.

Er wordt gesteld dat een Âyurvedische massage je ‘verbindt’ met het Zelf en de Ander en dat ze er kan voor zorgen dat emotionele/fysieke blokkades gemakkelijker losgelaten kunnen worden.

 

Lees hier een artikel uit Metro (25/01/2018) over de effecten van âyurvedische massages op lichaam en geest.

 

Prijzen:

90min, Abhyanga volledige lichaamsmassage, incl. specifieke marmapunten (90€)

Bestaat uit uitgebreide behandeling van achterzijde: voeten, benen, voeten, rug, armen, nek- en schouders - gevolgd door massage van voorzijde: voeten, benen, voeten, borst/buik (mannen), armen, handen - aansluitend is behadneling van hoofd-, gelaat-, hals-, nek - incl. marmapunten en energetisch werk.

60min, Abhyanga Bovenlichaam, incl. marmapunten (60€) Bovenlichaam en hoofd

60min, Pada-abhyanga, incl. marmapunten 12 vitale centra (60€) Onderlichaam en voeten

60min, Shiro-abhyanga, incl. marmapunten (60€) Hoofd en ook de hals, nek en schouders

De duur van de massage is de duur dat je op de tafel ligt, reken dus op +/- 15 min extra dat je hier bent.

 

 

Belangrijk voor alle behandelingen:

Draag kledij die achteraf vuil mag zijn en een slip/tanga en zorg dat u na de behandeling rust (!) kan nemen.

Drink in de uren erna voldoende water zodat afvalstoffen beter afgevoerd kunnen worden.

Vermijd inspanningen na de behandeling zelf en neem tijd en rust om in de dagen erna alles fysiek en mentaal in te laten werken. Er zijn ook cadeaubonnen verkrijgbaar voor alle massages.

 

Âyurveda adviseert om dagelijks aandacht te schenken aan het lichaam in de vorm van losmakende oefeningen, juiste voeding voor geest en lichaam en oliemassage. Het inmasseren van de voeten voor het slapengaan garandeert bv. een geaarde nachtrust en zou ziekte afweren. Een massage van het héle lichaam is nog beter voor de gezondheid - zeker in een klimaat zoals het onze waar de wind, de koude en droogte ons hele lichaam en onze geest kan verstoren wat tot vele mentale en fysieke klachten kan leiden. Vanuit koude en droogte ontstaan immers 'knopen'. Boven 40jaar is oliemassage essentieel omdat onze weefsels dan sowieso droger en brozer beginnen te worden en zo blijven ook onze gewrichten, spieren, pezen soepel.

 

"The practice of Ayurveda is designed to promote human happiness, health and creative growth. It is the science of daily living and this system of knowledge evolved from the sage's practical, philosophical and religious illumination which was rooted in their understanding of the creation. Ayurveda helps the healthy person to maintain health and the diseased person to regain health." ~ www.soukya.com

 

 

 

 

"Every now and then go away, have a little relaxation, for when you come back to your work your judgement will be surer; since to remain constantly at work will cause you to lose power of judgement… Go some distance away because the work appears smaller and more of it can be taken in at a glance, and a lack of harmony or proportion is more readily seen." ~ Leonardo Da Vinci

Marmapunten (107) zijn acupressuurpunten / kruispunten waar specifieke weefsels elkaar ontmoeten (onder meer bloedvaten, zenuwen, gewrichten, botten, pezen, spieren). Waar de energie in het lichaam verstoord is, geven deze punten aan de oppervlakte blokkades.

U kan bij mij ook terecht voor begeleiding/coaching vanuit Âyurveda.

De "kennis hoe juist te leven" (in harmonie met het natuurlijke Zelf). Eerst dien je hiervoor je geboorteconstitutie te kennen of aard. Ieder is uniek en heeft daardoor andere zaken nodig op fysiek, mentaal en emotioneel vlak om in evenwicht te blijven. Onze dagelijkse routine, beweging, voeding, stress, maar ook verdriet, angsten, enz. brengt ons echter verder en verder weg van onze eigen Natuur en hierdoor ontstaan er klachten. We voelen ons dan niet meer 'in ons Element'. In Âyurveda is dat dus heel letterlijk te nemen. Onrust is het eerste symptoom. Onrust is op zich een mooi woord dat je ook kan lezen als "het niet rusten in het Zelf" of in de aangeboren balans tussen de dosha's (zie ook definitie van âyurveda hieronder).

 

"Gezondheid is wanneer de zon schijnt in lichaam en geest, doorheen elke omstandigheid. Het is stevig geworteld in het Zelf staan, zonder twijfel.

Gevestigd in prakriti of in de ‘individuele aangeboren balans tussen de 3 dosha’s. Dan hebben onze 7 weefsels een goede kwaliteit en kwantiteit en worden onze mala’s (afvalstoffen) in goede hoeveelheden uitgescheiden. Als we niet in onze aard staan maar in onevenwicht valt de avond, de schaduw of duisternis.

Blijheid verdwijnt en de zon schijnt niet langer in ons hart. Dan vergeet de mens zijn ware aard of natuur.

Wanneer we onze spirituele natuur verlaten hebben, overvalt ziekte ons."

 

Als Âyurvedic Technican® reik ik levens-, denk-, beweeg- en specifieke adviezen aan op maat.

De verbinding die je momenteel kwijt lijkt te zijn, zij het met je lichaam, je denken, je gevoel - of met de natuur, het universum, de ander, of met Kracht, Begrip, Visie of met Stilte - tracht ik door zorgzame begeleiding, oefeningen en adviezen te herstellen. Ik gids je richting een juiste Voeding en Beweging:

  • We voeden ons immers niet enkel met eten (fysiek), maar ook met gedachten (mentaal), gevoelens (emotioneel), en hebben ook stilte, vertrouwen, overgave (spirituele voeding) nodig om ontvankelijk, creatief en heel te zijn.
  • Ook Beweging wordt erg ruim gezien; beweeg je genoeg, te veel of te weinig - welke vormen van beweging zijn goed voor jouw consitutie? Idem voor de bewegingen van de geest en de emoties.

 

Privé: sessie van 60/75/90min: 48€/60/72€.

In groep: Basisbeginselen Âyurveda: 3 avonden: 135€ (Data 2017: 14/1 + 28/1 + 18/2 telkens van 18u-21u30) schrijf tijdig in

Reiki

Voor wie kampt met een fysieke/emotionele overbelastingstoestand en mogelijk een drempel ervaart om te starten met massage, kan reiki ondersteunend werken om de connectie met zichzelf, het lichaam, rust, zachtheid en geleidelijk ook met de ander te herstellen. Reiki wordt gegeven vanuit het hart en met de handen via een zacht lichaamscontact op de kledij (je ligt onder een deken). Dit helpt om het lichaam en de energie weer te ontspannen en te openen. Reiki werkt lichamelijk en emotioneel diep bevrijdend en steunt zo op een natuurlijke wijze het proces van genezing. Ik werk met een diep Respect voor het Lichaam dat op mijn tafel ligt.

 

Er wordt gesteld dat de gever als tussenpersoon optreedt voor het doorgeven van levensenergie (prâna) aan de ontvanger. De doorgegeven energie heeft een voedende en harmoniserende werking op energiebanen (nadi's) en chakra's. Het brengt rust over geest en lichaam, helderheid, een goede aarding of stabiliteit in het leven en activeert eigenschappen als verbinding, zorgzaamheid, goedheid, wijsheid, blijheid, tevredenheid, overgave,...

 

Een behandeling verloopt erg sereen en wordt gegeven bovenop de kleren d.m.v. minieme handoplegging. Ik neemt hierbij geen actieve houding aan en wens niet iets te veranderen, te sturen of in gang te zetten. Door uitsluitend puur bewustzijn en werken vanuit het Hart - wordt de ander zichtbaar, en meerbepaald aan zichzelf.

 

  • Prijs: 48€/1u. Ik ben geschoold in Reiki-Seichem (I en II) en Ilahinoor

Zie hier voor een volledig overzicht van al mijn gevolgde opleidingen in Healing en Lichaamswerk.

 

Just for today, I will not be angry.

Just for today, I will not worry.

Just for today, I will be grateful.

Just for today, I will do my work honestly. Just for today, I will be kind to every living thing.

~ DR.MIKAO USUI

SOFIE VAN MENSEL

 

Stress- en Mindfulnesscoach

Erkend Yogaleraar

Erkend Naturopaat / Âyurvedic Technician®

BTW BE 0820.900.904

IBAN BE98 7805 9067 0193

 

Lid van beroepsverenigingen:

Yogafederatie lidnummer 2009/026

Naturopathica lidnummer 225 N10 80

CONTACTGEGEVENS

Per-Neser

Huis van het Innerlijke Vuur

Gestelstraat 52

2250 Olen

Praktische info en parking (download)

 

0494/84.34.31 (12u-13u30)

info@per-neser.org

NIEUWSBRIEF

 

Wens je de nieuwsbrief te ontvangen, stuur dan even een mail. Alle activiteiten in groep kan je ook raadplegen via deze website en via de Facebook-pagina

Afspraken dienen minstens 24u op voorhand geannuleerd te worden, zo kunnen er mensen van de wachtlijst nog opgeroepen worden. Bij niet tijdige annulatie, wordt 48€ in rekening gebracht.

 

© 2010-2017 Copyright. All Rights Reserved.