Privé totaalbegeleiding

Stress & Mindfulness (MBCT) coaching

Coaching bij Hooggevoeligheid (HSP)

Coaching bij Chronische Klachten
Begeleiding in de Zoektocht naar jezelf.


If a man does not keep pace with his companions, perhaps it is because he hears a different drummer.

Let him step to the music which he hears, however measured or far away.

~ Henry David Thoreau


Stress is van nature positief en zet ons aan tot gerichte actie. Het verbetert onze focus en onze prestatie. Maar wanneer stress chronisch wordt, kan het onze gezondheid en ons geluk schaden. Niet enkel wie perfectionistisch of prestatiegericht is - maar ook hooggevoelige personen lopen kans zichzelf te verliezen en in een overbelastingstoestand terecht te komen. Onrust is vaak een eerste symptoom van een verkeerde 'belasting'. Wanneer we hier geen aandacht aan schenken, kan onrust zich verplaatsen van ons denken, naar de emoties, naar het lichaam en zich uiten via allerlei spanningsklachten.


Fysieke/emotionele overbelasting is iets wat geleidelijk opbouwt. Wanneer reserves te lang zijn aangesproken geweest, voel je je nog maar op een laag pitje branden of opgebrand (burnout). Ook andere syndromen (chronische vermoeidheid, spasmofilie, fibromyalgie) zijn vaak spanningsgerelateerd Naast een bezoek aan je arts is het belangrijk om levensstijl, beweeg- en denkgewoontes onder de loep te nemen. Zelfzorg betekent veel meer dan op tijd rust inlassen, voldoende slaap, juiste beweging en voeding. Het is kritisch kijken naar je routines; hoe jij omgaat met jezelf, het leven en de prikkels die op je afkomen. Ook je passies/creativiteit voeden, is belangrijk voor een (zinvol) leven in balans.


Als stress-en mindfulnesscoach en naturopaat richt ik mij op de begeleiding van de persoon in zijn geheel. Ieder is uniek en heeft andere zaken nodig om in balans te zijn. Bij een eerste afspraak wordt er een intake formulier ingevuld en hebben we een uitgebreid gesprek. Tegelijk worden eerste adviezen en oefeningen/technieken aangereikt. De begeleiding kan oa omvatten:

 1. inzicht vinden in de wisselwerking geest/emoties/lichaam
 2. adviezen op vlak van zelf-management, beweging, voeding, ontspanning, slaap, hooggevoeligheid (artikel VUB) (zie ook info onderaan)
 3. relaxatie- en ademtechnieken om je te helpen te komen tot loslaten van bepaalde diepergelegen spanningen
 4. mindfulnessoefeningen om anders om te gaan met gedachten en gebeurtenissen
 5. losmakende oefeningen bij fysieke klachten en oefenschema's die stabiliteit, ergonomie, kracht en ontspanning bevorderen
 6. technieken om te komen tot oplossingsgericht denken, een betere balans werk/privé/passies en meer authenticiteit om naast alle verantwoordelijkheden de persoon die je in wezen bent te voeden en tot vol potentieel te brengen.


Vervolgsessies worden meestal elke 3 à 4 weken ingepland. In functie van de ernst van de klachten en volgens uw eigen behoefte kan dit ook 2-wekelijks tot zelfs wekelijks. Ik combineer verschillende begeleidingsvormen:


 • Stresscoaching

  Stress wordt gedefinieerd als "de innerlijke (emotionele) spanning die ontstaat door de complexe wisselwerking tussen een individu en zijn omgeving". Elke dag komen er immers allerlei prikkels op ons af vanuit de werkvloer, het gezins- en sociale leven.

  Maar anderzijds ook vanuit ons eigen hoofd waarin we ons vaak 'omgeven' met specifieke gedachten, overtuigingen en reactiepatronen.


 • Mindfulness based cognitive therapy
  Mindfulness is een wetenschappelijk onderbouwde aandachtstraining die mensen anders leert omgaan met stress, burnout, angst, piekeren, pijn, onrust, slapeloosheid, depressie, chronische ziekte enz.  Het werd ontwikkeld door Jon Kabat-Zinn (een Amerikaans moleculair bioloog en hoogleraar die mindfulness leerde bij leraar Thich Nhat Hanh en zen leraar Seung Sahn). Jon Kabat-Zinn onderzocht de interactie tussen lichaam en geest en de klinische toepassing van aandachtstraining voor mensen met chronische pijn en stressgerelateerde klachten. Aanvankelijk werkte hij met uitbehandelde patiënten om hen anders te leren omgaan met hun pijn en hun zorgen en verdriet daarover. Hij richtte hiervoor in 1979 het Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) programma op. Hoe we ons gedragen, hoe we ons voelen en dus ook onze levenshouding is afhankelijk van onze gedachten. Negatief denken of fixeren op bepaalde gedachten of klachten leidt tot de ervaring van meer lijden.

 • Coaching bij hooggevoeligheid

  Een HSP'er  (highly sensitive person) is iemand wiens zenuwstelsel gevoeliger is voor zintuiglijke prikkels - deze mensen (20% van de bevolking) zijn in staat om sneller subtiele signalen en prikkels uit hun omgeving op te pikken, echter de innerlijke verwerking ervan kost meer tijd en energie. Ze kunnen daardoor snel uitgeput geraken en overprikkeld. Ook buikklachten, hoofdpijn, stemmingswisselingen, depressie, burnout en chronische moeheid kunnen ontstaan wanneer deze personen niet tijdig hun ademruimte, ontprikkeling, standvastigheid en rust in het leven terugvinden.


 • Naturopathie

  Uittreksel uit de inleiding van het document "Benchmarks for Training in Naturopathy" (World Health Organization, 2010).

  "In het algemeen richt naturopathie zich op: de preventie van ziekte, het stimuleren van het inherente genezend vermogen van het lichaam, de natuurlijke behandeling van de persoon in zijn geheel, de persoonlijke verantwoordelijkheid voor de gezondheid en de voorlichting van patiënten in levenswijzen die de gezondheid bevorderen." Vaak weten we niet langer welke kwaliteiten goed zijn voor ons. We zijn vergeten dat we een uniek individu zijn, met een unieke constitutie, talenten, dromen en verlangens. Als onze dagelijkse routine op gebied van voeding, beweging, zelfzorg en op vlak van onze mentale en spirituele noden niet aansluit bij onze constitutie, raken we ons Ritme kwijt.


 • Yoga vanuit 2 authentieke tradities. Erkend leraar om uw levenskwaliteit te verbeteren en u op uw zoektocht te begeleiden. 
  Voor mensen met een revalidatievraag werk ik richting een juiste ergonomie, fysieke vitaliteit, stabiliteit en mobiliteit enerzijds en anderzijds worden dezelfde kwaliteiten op mentaal gebied gestimuleerd. Ook voor wie specifieke technieken op vlak van yoga of op gebied van meditatie wenst te realiseren. Daarnaast ben ik een 'sevaka' (dienaar) en zie ik het als mijn missie om mensen op hun zoektocht te begeleiden.
  Je kan bij mij terecht voor allerlei levensvragen.


Na afspraak (zie contact)

Zie ook hier alle cursussen in groep.

SOFIE VAN MENSEL


Stress- en Mindfulnesscoach
Erkend Yogaleraar vanuit 2 grote tradities

Erkend Naturopaat & Âyurvedic Technician®


Gestelstraat 52 - 2250 O.L.V.-Olen

info@per-neser.org

BEROEPSVERENIGINGEN


Yogafederatie lidnummer 2009/026

Naturopathica lidnummer 225 N10 80BTW BE 0820.900.904

IBAN BE98 7805 9067 0193


Copyright 2010-2019