Meer over de coaching

Mindfulness Based Cognitive Therapy,

Coaching bij HSP, Chronische klachten


If a man does not keep pace with his companions,

perhaps it is because he hears a different drummer.

Let him step to the music which he hears,

however measured or far away.

~ Henry David ThoreauMBCT coaching:


Stress, maar ook verdriet, angst, een gebrek aan vertrouwen of kracht zijn belangrijke oorzaken dat we de eigen balans verliezen.

Maar hoe deze terug te vinden? Hoe kom je terug tot een ontspannen lichaam en vooral - een ontspannen geest?
Af en toe heb je hier wat hulp bij nodig.


Naast een bezoek aan je arts is het belangrijk om levensstijl, beweeg- en denkgewoontes onder de loep te nemen om de diepere oorzaken van je klachten te achterhalen. Als Stress- en MBCT (Mindfulness Based Cognitive Therapy) coach werk ik samen met verscheidene huisartsen en psychologen. Ik werk hoofdzakelijk met relaxatietechnieken, ademtechnieken en gedragstherapie vanuit mindfulness en dit bij stress, burnout, piekeren, pijn, slapeloosheid, nervositeit, angst, hooggevoeligheid, hyperventilatie en andere spanningsgerelateerde of chronische klachten.


In essentie wordt stress gedefinieerd als "de innerlijke spanning die ontstaat door de complexe wisselwerking tussen een individu en zijn omgeving".

Elke dag komen er allerlei prikkels op ons af. Vanuit de werkvloer, het gezins- en sociale leven. Maar anderzijds ook vanuit ons eigen hoofd waarin we ons vaak 'omgeven' met specifieke gedachten, overtuigingen en reactiepatronen. Er is een voortdurende wisselwerking tussen het denken en het lichaam. Dit wil zeggen dat opgestapelde spanning of onrust zich vroeg of laat kan verplaatsen van het denken, naar de emoties, naar het lichaam en zich kan uiten via allerlei spanningsklachten.


Mindfulness is een wetenschappelijk onderbouwde aandachtstraining die je anders leert omgaan met stress, burnout, angst, piekeren, pijn, onrust, slapeloosheid, hooggevoeligheid, depressie, chronische ziekte enz. Hoe we ons gedragen, hoe we ons voelen en dus ook onze levenshouding is immers sterk afhankelijk van onze gedachten. Negatief denken of fixeren op bepaalde gedachten of klachten leidt tot de ervaring van meer lijden. Via zachte begeleiding, gesprekstherapie, vele oefeningen en vanzelfsprekend ook huiswerk doe-opdrachten worden reactiepatronen ontmanteld en je leert nieuwe wegen te verkennen richting geluk en gezondheid.


Mindfulness werd ontwikkeld door Jon Kabat-Zinn (een Amerikaans moleculair bioloog en hoogleraar die zelf mindfulness leerde bij leraar Thich Nhat Hanh en zen leraar Seung Sahn). Jon Kabat-Zinn onderzocht de interactie tussen lichaam en geest en de klinische toepassing van aandachtstraining voor mensen met chronische pijn en stressgerelateerde klachten. Aanvankelijk werkte hij met uitbehandelde patiënten om hen anders te leren omgaan met hun pijn en hun zorgen en verdriet daarover. Hij richtte hiervoor in 1979 het Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) programma op.


Na afspraak (zie contact)

Zie ook hier de cursussen in groep.ÂYURVEDA coaching:


Âyurveda; de oudste geneeskunst ter wereld, lees hier meer) beschrijft al meer dan 2000 jaar (!) verscheidene spanningsgerelateerde klachten (waaronder burnout, depressie, vermoeidheid, spijsverteringsklachten, klachten van het bewegingsapparaat, enz. ) Het ligt dus jammer genoeg niet 'aan onze tijd'.

Het ligt ook niet aan de ander of de omstandigheid. Het ligt aan onze 'stressgevoeligheid' - hoe we omgaan met prikkels van buitenaf en binnenin.

Naast getraind in Stress-en MBCT coaching ben ik ook als Naturopaat/ Âyurvedic Technican® werkzaam.

Gedurende allereerst 3 basisjaren werd ik (2007-2009) geschoold in anatomie, filosofie van Âyurveda, de 6 wijsheidsscholen, de 5 elementenleer en de praktische toepassing van Âyurveda in het dagelijkse leven. Daarnaast volg ik sinds 2009 nog steeds jaarlijks bijscholingen. Ik geef denk,- beweeg,- en leefadviezen op maat van de constitutie en/of het onevenwicht. Aanvullend zijn er ook lichaamsbehandelingen voor mensen met chronische klachten.

Voor de begeleiding dient u basiskennis Âyurveda te hebben. U kan hiervoor de cursus in groep volgen of in uw gemeente enkele boeken uit de bibliotheek ontlenen. Aanrader is "Ayurveda vanuit het hart" (Lies Ameeuw)
I
k ben aangesloten bij én verscheidene jaren werkzaam geweest in het dagelijks bestuur van Naturopathica, wettig erkende beroepsvereniging voor hulpverleners die werken met complementaire en alternatieve methodes in hulpverlening. Meer info over het maken van een afspraak en de begeleiding.YOGATHERAPIE:


Yoga en Âyurveda zijn zusterwetenschappen en beiden meer dan 5000 jaar oud. Âyurveda is de leer van het lichaam en de daarbijhorende levensstijl. Ieder is uniek en geen twee mensen hebben éénzelfde dieet of levensadvies. Yoga is de leer van het denken en hoe dit te transformeren. Het maakt hierin ook gebruik van lichaamstechnieken, ademtechnieken, relaxatie en meditatie.

Als erkend yogaleraar (meer dan 5-jaar opleiding, geschoold in 2 grote authentieke tradities) geef ik zowel groeps- als individueel onderricht

- aanleren op maat van houdingen, relaxatie,- adem,- en meditatietechnieken ter bevrijding van fysieke en mentale spanningen

- ondersteuning op maat bij de revalidatie van chronische klachten (pijn, vermoeidheid, enz..)

- verdieping voor wie de leer van yoga alsook authentieke meditatie wenst te studeren bij een leraar

Zie meer op deze pagina.OP MAAT TOTAALBEGELEIDING

Begeleiding spanningsgerelateerde klachten (nervositeit, slapeloosheid, angst, piekeren, emotionaliteit, spierspanning, hyperventilatie, pijn)

Begeleiding overbelastingsklachten (van overwerkt naar overspannen tot burnout, cvs, spasmofilie, fibromyalgie, enz.)

Begeleiding bij hooggevoeligheid (HSP)

Preventief voor het behouden van een gezonde geest in een gezond lichaam.

SOFIE VAN MENSEL


Erkend Yogaleraar

Erkend Naturopaat/Âyurvedic Technician®

Stress- en Mindfulnesscoach


Gestelstraat 52 - 2250 O.L.V.-Olen

info@per-neser.org

BEROEPSVERENIGINGEN


Yogafederatie lidnummer 2009/026

Naturopathica lidnummer 225 N10 80BTW BE 0820.900.904

IBAN BE98 7805 9067 0193


Copyright 2010-2019