Yoga & Meditatie vanuit 2 grote tradities (privé)

Yoga en Meditatie vanuit 2 grote tradities


Hier komt u terecht bij een erkende yogaleraar.
Geschoold allereerst via een basisopleiding van 5 jaar (meer dan 700 lesuren) en een nascholing van meerdere jaren, in de technische grondvesten en filosofie van yoga, in anatomie van het bewegingsapparaat, in de algemene fysiologie en haar toepassing in yoga, in de technieken van prânâyâma, mudrâ, diepe relaxatie, meditatie en in Stilte. In het kwalitatief onderwijzen én opstellen van verantwoorde en doelgerichte oefenschema’s voor individueel en collectief onderricht.
Dit vanuit 2 grote, authentieke tradities:


Âsana volgens de viniyoga traditie van Shrî Krishnâmachârya.
De term Viniyoga komt uit het geschrift “Yoga Rahasya” van Shrî Nâthamuni (900 A.D). Uit deze familie stamt Shrî Krishnâmachârya, één van de meest invloedrijke yogaleraars ooit. Hij was ook âyurvedisch leraar. Enkele van zijn studenten zijn: Indra Devi, K. Pattabhi Jois (Ashtanga Yoga), B.K.S. Iyengar (Iyengar Yoga) en T.K.V. Desikachar, Krishnâmachârya's zoon. Deze werkte na zijn overlijden de viniyoga verder uit.  Relaxatie en Meditatie volgens de 5000 jaar oude traditie van de Himâlaya’s, zoals onderwezen door Swâmî Râma.


Yoga is a Science that Deals with Body, Breath, Mind, Soul, and Ultimately, the Universe Itself
Yoga science does not tell you what to do and what not to do, but teaches you how to be.

Yoga is a science of life that helps you to know the known and unknown parts of life,
that helps you to liberate yourself from pains and miseries,
and that helps you to attain that state which is free. ~ Swâmî RamaPrivébegeleiding in yoga-meditatie-filosofie op maat:


Uw leraar is er om uw levenskwaliteit te verbeteren en u op uw zoektocht te begeleiden. Ik richt mij op 4 doelgroepen:

 1. Voor mensen met specifieke beperkingen- of spanningsklachten.
  Ik werk richting een betere vitaliteit/stabiliteit/mobiliteit enerzijds en anderzijds worden dezelfde kwaliteiten op mentaal gebied gestimuleerd.
 2. Voor wie niet in de mogelijkheid is de reeks in groep te volgen en welbepaalde doelen in yoga of op gebied van meditatie wenst te realiseren 
 3. Voor meer gevorderde beoefenaars om specifieke technieken te verfijnen of om de leer van yoga te bestuderen samen met een leraar.
 4. Voor mensen met een persoonlijke zoektocht Je kan bij mij terecht voor allerlei levensvragen, ook op spiritueel gebied.
  Als 'sevaka' (dienaar) is het ook mijn taak om mensen op deze zoektocht te begeleiden.

Regelmatige beoefening van yoga brengt:

 • Een gezonder en sterker lichaam. Je komt tot kennis over dat lichaam en leert het van onnodige spanningen te bevrijden. Yoga werkt zuiverend en versterkend voor spieren, organen en gewrichten en verlicht pijn, vermoeidheid, slapeloosheid, spijsverterings- en chronische spanningsproblemen. Je leert ook progressief ademtechnieken aan (prânâyâma) en diepe relaxatie waardoor je zowel lichaam als geest tot rust leert te brengen. 
 • Een rustige, blije geest die meer vanuit stabiliteit, helderheid, gelijkmoedigheid en efficiëntie zal gaan handelen. Je leert prestatie, onrust of oordeel loslaten en het denken te transformeren richting helderheid, concentratie en geleidelijk ook richting meditatie en stilte.
 • Een hervonden verbinding met dat wat je in wezen bent. De stilte die je ontdekt op de achtergrond in jezelf leer je verdiepen zodat je meer vanuit deze rust zal leven en zal handelen. In essentie is yoga een complete levensleer richting zelfrealisatie (zie cursus yogafilosofie)


Ik heb enkel interesse in het aanleren van meditatie kan dit?


Dit kan zeker. Stel je even de vraag wat het net is dat je zoekt?
Hierboven lees je wat het effect is op de geest en hoe meditatie je weer kan verbinden met dat wat je in wezen bent.
Ik leer je authentieke meditatie aan vanuit een 5000 jaar oude traditie.
Je kan je wel inbeelden dat je dat niet op één afspraak leert.

Leren mediteren is een investering in jezelf. In tijd, discipine, routine en opmerkzaamheid.

Je komt best elke 3 à 4 weken voor je volgende afspraak. De technieken worden telkens verdiept en verfijnd. Reken op 5 afspraken.
Daarna kan je bv. de volle maanmeditaties in groep mee volgen om je meditatie te verdiepen, naast je praktijk die je er dan thuis op nahoudt.


Graag geef ik even de voor-en nadelen van privé-onderricht mee.


Het enige nadeel is dat het niet goedkoop is. Je betaalt, net als voor de andere begeleidingsvormen, eerst je intake (72€ voor 1,5u, we maken kennis en je leert ook al min. 3 basistechnieken aan op dat moment, we oefenen zeker een uur van dit 1,5u) en voor een vervolgafspraak van 75min betaal je 60€ of indien deze enkel 60min duurt betaal je 48€. Wanneer dit een probleem is, overweeg je het best om authentieke meditatie stapsgewijs aan te leren via de groepslessen yoga en meditatie.  De groepslessen hebben als voordeel dat je wekelijks 1,5u bij je leraar spendeert. Wie wenst te leren mediteren moet tijd leren maken voor zichzelf. Wekelijks opdagen in je les is al een goede oefening in routine, discipline en opmerkzaamheid. In de lessen leer je progressief  houdingen, adem-en relaxatietechnieken en stapsgewijs basismeditatie aan vanuit de 5000 jaar oude traditie van de Himâlaya's. De houdingen in yoga hebben tot doel je lichaam sterk en ontspannen te maken. De ademtechnieken, relaxatietechnieken en technieken voor het stillen en sterken van de geest zorgen er dan weer voor dat ook de adem en het denken fijn en ontspannen is. Kwaliteiten die je nodig hebt om te kunnen mediteren. Als je weet dat je voor 17 lessen van 1,5u yoga slechts 145€ betaalt, kan het zijn dat je nu eerder neigt om dit in groep aan te leren.
Je vindt dan hier alle verdere info over de komende lessenreeksen en schrijft je best tijdig in.


Het voordeel van privé-onderricht is dat je een eigen leraar hebt waarmee je van gedachten kan wisselen en die je stapsgewijs én persoonlijk helpt in je zoektocht. Mediteren leer je immers niet uit een boek, maar bij een goede leraar. Net als piano spelen. Je leert je denken als instrument te bespelen en te stillen. Te komen tot een prachtige symfonie.


 • Ik leer je een juiste houding (zowel fysiek als mentaal) aan om in te mediteren
 • Je leert ademtechnieken (3 basistechnieken, de volledige yogische ademhaling en ook de middenrifademhaling die in meditatie gebruikt wordt)

 • Je leert 5 basis prânâyâma's

 • Je leert te komen tot diepe ontspanning
 • Je leert stapsgewijs meditatie vanuit de authentieke 5000 jaar oude traditie van de Himâlaya's

 • Daarnaast krijg je ook adviezen mee waar nodig om technieken te verfijnen of om je op je zoektocht te begeleiden.
 • Ik leer je de activiteiten van de geest tot stilstand te brengen. Via adembewustzijn en mantrabewustzijn leer je geleidelijk de stilte van het Achtergrondbewustzijn waar te nemen. Dat van waaruit je alles beleeft. Een stille geest is als een helder wateroppervlak waarin de Ziener zichzelf gereflecteerd ziet. In zijn Ware Aard. Deze ware Aard wordt samengevat met de woorden "Sat, Chit, Ânanda." of Zijn, Bewustzijn en Zaligheid (Bliss). Het pad van yoga om tot deze staat te komen noemt men het Achtvoudige Pad. Je kan naast de privébegeleiding, vrijblijvend ook de andere practica volgen ter verdieping van je toestanden van bewustzijn, waaronder oa. de cursus yogafilosofie.


Aanvullende practica in yoga-meditatie:

Regelmatig zijn er ook aanvullende verdiepende Cursussen en Practica. Alle info verschijnt hier


Yoga en Âyurveda:

Yoga en Âyurveda zijn zusterwetenschappen; het zijn de twee vleugels waar mee de Zoeker vliegt op weg naar zelfrealisatie.

Wie bezig is met yoga of meditatie verdiept zich daarom ook best in Âyurveda en omgekeerd. Yoga is de leer van de geest (hoe de activiteiten van de geest tot stilstand te leren brengen en terug voeling te krijgen met de wezenskern). Âyurveda is de leer van het lichaam (welke routine, beweging, zelfzorg, voeding hiervoor nodig is). Het lichaam is onze tempel. We dragen hier zorg voor. Anders wordt het vroeg of laat een hindernis op de weg naar Zelfrealisatie. Op de pagina van Âyurveda kan u meer info terugvinden over de privébegeleiding en behandelingen.


To succeed in meditation, you have to develop this important step. You do not begin with meditation itself.
First you learn to set a regular meditation time, and then to have a dialogue with yourself.
In this process you are coming in contact with your inner, internal states. You are learning about the subtle aspects of your mind, your own conscience - and at the same time you are also training yourself.
Learn to counsel yourself and have a dialogue with yourself.
Ask yourself why you are doing an action? Why you are thinking these thoughts, feeling these emotions?
~ Swâmî Râma

SOFIE VAN MENSEL


Erkend Naturopaat & Âyurvedic Technician®

Erkend Yogaleraar vanuit 2 grote tradities

Stress- en Mindfulnesscoach


Gestelstraat 52 - 2250 O.L.V.-Olen

info@per-neser.org

0494/84.34.31 (enkel tussen 12u-13u)

BEROEPSVERENIGINGENYogafederatie lidnummer 2009/026

Naturopathica lidnummer 225 N10 80BTW BE 0820.900.904

IBAN BE98 7805 9067 0193