Mindfulness, Chronische klachten, Stress-en Zelfmanagement

Mindfulness, Stress- en Zelfmanagement, HSP, Chronische klachten


Elke mens is uniek en ieder heeft andere zaken nodig om in balans te zijn. 

Je kan coaching zien als een vorm van persoonlijke ontwikkeling en zelfzorg. Volledig op maat van jouw persoon.

Je ontdekt hoe je bewuster om kan gaan met je job, je belastbaarheid, je lichaam, je gedachten, emoties en relaties.

Ook bepaalde zaken of levensvragen waar je op vastloopt, kunnen ontward worden.


Het is niet evident om bij jezelf te blijven doorheen de verwachtingen van elke dag. Er is zoveel dat 'moet' van buitenaf maar ook vooral vanuit onszelf zodat we geleidelijk afgescheiden geraken van ons gevoel en lichaam.

Dit kan leiden tot onrust (wat je ook kan lezen als het niet-rusten in jezelf) en specifieke (over)spanningsklachten:


 • nervositeit, slapeloosheid, angst, piekeren, overgevoeligheid, emotionaliteit, spierspanning, hyperventilatie, hartkloppingen, spierpijn, hoofdpijn, maag- of darmklachten, vermoeidheid, concentratieproblemen, verlaagde immuniteit, ontstekingen, veranderingen in eetlust, stemming, sociale interacties, enz.


Wanneer we  hogervermelde symptomen negeren, kan je in een overbelastingstoestand terecht komen, gaande van overwerkt zijn, tot overprikkeling of overspanning - tot zelfs burnout wanneer de klachten al gedurende minstens 6 maanden aanwezig zijn. Op dat moment zijn reserves al een hele tijd aangesproken geweest. Naast een bezoekje aan je arts, is het belangrijk om op dat punt je levensstijl, beweeg- en denkgewoontes onder de loep te nemen om de diepere oorzaken van je klachten of overbelasting te achterhalen. Ik help je bewust te worden van de factoren die op je gezondheid inwerken zodat je kan groeien richting zelfzorg, rust, vitaliteit, blijheid en levenskwaliteit.

Coaching werkt daarnaast ook preventief voor het behouden van een gezonde geest in een gezond lichaam.


Mindfulness based cognitive therapy (MBCT) wordt ook aandachtsgerichte therapie genoemd. Het is een combinatie van oosterse meditatietechnieken met cognitieve psychotherapie en heeft als hoofddoel mensen een open en bewuste levenshouding aan te leren.  Reactiepatronen worden ontmanteld zodat er vrijheid ontstaat nieuwe wegen te verkennen naar morgen toe, zonder de invloed van gisteren. Door middel van oefening leer je gedachten, gevoelens en gedrag te observeren en te accepteren met een zachtheid en mildheid voor jezelf. MBCT werd oorspronkelijk ontwikkeld voor mensen met angst en chronische pijn en kan ook ingezet worden bij stressgerelateerde klachten, nervositeit, burnout, ...


PRIVEBEGELEIDING:


Ik begin steeds met een intake gesprek, hierin krijg je ook eerste adviezen en oefeningen aangereikt

Voor prijs en het maken van een afspraak zie contact

De ondersteuning kan je helpen komen tot

 • een nieuwe routine, een nieuwe balans vanuit bewust time-en zelfmanagement en bewuste zelfzorg
 • een grotere assertiviteit en een betere bewustwording van je grenzen, je verlangens en talenten 
 • het transformeren van specifieke denk-of reactiepatronen (zowel, mentaal, emotioneel als fysiek)
 • een meer ontspannen lichaam en geest waarin ook meer rust, blijheid en creativiteit huist.
 • de revalidatie van spanningsklachten of in de ondersteuning van burnout, cvs/spasmofilie/fibromyalgie en hooggevoeligheid (HSP)IN GROEP: 


BASISWORKSHOP 'Stresscoaching, Zelfmanagement en Mindfulnesstechnieken' op donderdag 7/2/2019 van 18u tot 21u45 (50€)

 • Mentaal, emotioneel en fysiek welzijn is belangrijk. Het zorgt ervoor dat we rustig, veerkrachtig en in balans zijn.  Maar wat houden die woorden juist in? Wat is rust en hoe bewaren we die in een wereld vol prikkels? Ieder is uniek en heeft andere dingen nodig om in balans te zijn. Hoe komen we tot een juiste zelfzorg en creativiteit om ook naast alle verantwoordelijkheden de persoon die wij in wezen zijn te voeden en tot vol potentieel te brengen? En hoe gaan we zo bewust mogelijk om met onze job, belastbaarheid, lichaam, emoties en relaties, zodat die hervonden blijheid en rust bewaard kan blijven?
 • Ook krijg je meer achtergrond over het ontstaan en de functie van stress, praktische tips en we doen ook vooral veel oefeningen voor het bevrijden van fysieke of mentale spanning. Daarnaast krijg je die avond ook nog adviezen op gebied van lichaamsbeweging, slaap, voeding, bioritme, enz... We eindigen rond 21u45. Wat mee te nemen ontvang je na inschrijving. Plaatsen beperkt tot 21 personen.
 • In deze workshop maak je kennis met enkele basis relaxatie- en mindfulnessoefeningen. Voor wie deze technieken wenst te verdiepen, start er op donderdag 21/02/2019 opnieuw de maandelijkse reeks van 5 lessen 'mindfulness, diepe relaxatie en meditatie'. Zie onder.
 • Voor wie nadien eerder baat heeft bij wekelijkse lessen, is er de beginnersreeks yoga waarin je naast houdingen, ook ademtechnieken, diepe relaxatie en meditatie aangeleerd krijgt vanuit 2 grote authentieke tradities. Meer zie hier.


MAANDELIJKSE REEKS 'MINDFULNESS, DIEPE RELAXATIE, BASIS MEDITATIE' vanaf donderdag 21/02/2019 (75€)

Reeks van 5 lessen, telkens 1 donderdagavond per maand gedurende 2u, geen voorkennis vereist

 • Onze natuurlijke staat is ontspannen. Door mindfulness leer je weer vertrouwd worden met je lichaam, gedachten, gevoelens, de ander,...

Via verschillende technieken leer je onnodige spanningen die je ervaart in je leven te bevrijden en te komen tot een open en bewuste houding.

Je krijgt ook uitgebreide documentatie en huiswerk mee; je karakter verfijnt, je komt tot meer openheid, blijheid, gelijkmoedigheid, aanwezigheid en je leert anders omgaan met eender welke vorm van lijden die je in je leven ervaart.

 • Diepe relaxatie, mindfulness en meditatie wordt stapsgewijs aangeleerd. Je ontdekt door deze technieken telkens meer te verfijnen dat er een andere kwaltiteit van Zijn is. Een andere aandacht waardoor de stilte en helderheid op de achtergrond in jezelf weer waarneembaar wordt. Deze stilte leer je verdiepen. Mogelijk ontstaat er een verlangen de oefeningen niet enkel maandelijks te komen verdiepen maar ook geleidelijk te integreren in je dagelijkse leven. Bij wijze van zelfzorg - of om even bewust afstand te nemen en te rusten in je zelf. 
 • Relaxatie, mindfulness en meditatie kan aanvullend ingezet worden in de behandeling van stress, burnout, piekeren, pijn, slapeloosheid, nervositeit, hooggevoeligheid en spanningsklachten. Tegelijk werken de technieken preventief voor het behouden van een gezonde geest in een gezond lichaam.
 • De reeks wordt twee keer gegeven in de loop van het schooljaar. Een eerste keer van september 2018 t/m januari 2019 ; elke derde donderdag van de maand: 20/9/18 + 18/10/18 + 15/11/18 + 20/12/18 + 17/01/19 telkens van 19u30 tot 21u30. Prijs is 75€ voor de 5 lessen.

Wordt herhaald van februari 2019 t/m juni 2019: 21/02/19 + 21/03/19 + 25/04/19 (uitzonderlijk 4e donderdag van de maand) + 16/05/19 + 20/06/19


OP AANVRAAG VAN UW VERENIGING, CENTRUM of BEDRIJF

zie contact

Diploma's

Diploma Hoger Onderwijs

1998-2001 Graduaat A1 – Prof. bachelor Bedrijfsvertaler-Tolk - KHK Turnhout


Diploma Stresscoaching

2009-2010 Stresscoach (Managementschool CVA) + 2010-2011 Diploma Mindfulness based cognitive therapy (Civas)


Bijscholingen:
2009 Congres met thema's Body Language - Geweldloze Communicatie - het Enneagram (Kluwer) + 2010 Getuigschrift Time-management (VDAB)

2010 Congres met thema's Doel(stelling)en optimaliseren - SMART - De Bedrijfsatleet/Energy Management - Gestructureerd Communiceren (Kluwer)

2011 Studiedag PowerAssistant met thema's Optimalisering van je job en tijd - Moeilijk situaties aanpakken - Optimalisering Outlook - Snellezen (Kluwer)

2012 Studiedag Presenteren 3.0 met thema's Stemtraining - Stress & spreekangst - Storytelling (Kluwer)

2014 Congres met thema's Stress omzetten in energie - Versterk uw mentale weerbaarheid - Succesvol project- en eventmanagement (Kluwer)

2015 Dagtrainingen Smart E-mail - Insights Discovery (organisatorisch en persoonlijk profiel)

2016 Nog lopend Coaching bij Hoogsensitiviteit (Civas)


Voor alle andere diploma's op vlak van yoga, âyurveda en naturopathie zie de andere pagina's.

SOFIE VAN MENSEL


Erkend Yogaleraar

Erkend Naturopaat / Âyurvedic Technician®

Stress- en Mindfulnesscoach


Gestelstraat 52 - 2250 O.L.V. Olen

info@per-neser.org


BEROEPSVERENIGINGEN


Yogafederatie lidnummer 2009/026

Naturopathica lidnummer 225 N10 80BTW BE 0820.900.904

IBAN BE98 7805 9067 0193

© Copyright. 2010-2019