Yoga/Meditatie ; traditie Viniyoga en Himâlaya

Yoga is veel meer dan lichaamshoudingen (âsana), ademen (prânâyâma), relaxatie en meditatie.

Het is een complete levensleer die een progressieve verbetering van de levenskwaliteit beoogt, tot aan de volledige bevrijding van elke vorm van lijden. (lees meer)

 

Ik ben geschoold in de technische grondvesten en filosofische basis van yoga ; in anatomie van het bewegingsapparaat ; in de technieken van prânâyâma ; mudrâ ; in de algemene fysiologie en haar toepassing in yoga ; in didactiek en methodologie, in observatie en oriëntatie van de praktijk; in het opstellen van verantwoorde en doelgerichte oefenschema’s voor zowel individueel en collectief onderwijs; in het geven van collectieve en individuele yogalessen alsook planning van een schooljaar, in Prânâyâma ; in Stilte

 

Dit vanuit 2 grote authentieke tradities:

 

De term Viniyoga komt uit het geschrift “Yoga Rahasya” van Shrî Nâthamuni (900 A.D). Uit deze familie stamt Shrî Krishnâmachârya, één van de meest invloedrijke yogaleraars. Hij was ook âyurvedisch leraar. Enkele studenten van Krishnâmachârya ken je misschien: Indra Devi, K. Pattabhi Jois, B.K.S. Iyengar en T.K.V. Desikachar; zijn zoon, die na hem de viniyoga verder uitwerkte. Viniyoga is traditionele yoga vanuit aandacht voor lichaam en adem. 'Vini' betekent 'juiste toepassing'. Juist oefenen gebeurt in functie van jouw lichaam, haar grenzen en kenmerken. Dit vraagt een voortdurende aandacht voor wat je lichaam en adem je vertelt en brengt resultaat.

  • Relaxatie en Meditatie (en filosofie) volgens de 5000 jaar oude traditie van de Himâlaya’s, zoals onderwezen door Swâmî Râma en Swâmî Veda Bhâratî.

 

Yoga is een dankbaar en diepgaand proces waarbij stilstaan en de tijd nemen voor bewuste oefening belangrijk is.

Zelf vond ik door yoga (en âyurveda) mijn gezondheid en levenskwaliteit terug en werd het mijn verlangen andere mensen hierin te begeleiden. Dit doe ik sinds 2010.

Dagelijks maakt de leer en praktijk van yoga deel uit van mijn leven. Ook studeer ik nog steeds meermaals per jaar bij verschillende leraar(s) in deze tradities (zie hier).

 

Als erkend yogaleraar werk ik op 2 manieren:

 

1) PRIVE OP MAAT:

  • aanleren van houdingen, relaxatie,- ademtechnieken
  • ondersteuning bij de revalidatie van chronische spanningsklachten als hyperventilatie, burnout, spasmofilie, fibromyalgie, chronische moeheid of pijn

Geleidelijk groei je richting datgene wat je wenst te transformeren; het lichaam wordt sterker, soepeler en ook dezelfde kwaliteiten worden in de geest gecultiveerd.

Er ontstaat meer kracht, rust, overgave, blijheid, tevredenheid, enz. Revalidatie is vaak een natuurlijk gevolg van loslaten van spanning en bewuste zelfzorg.

  • aanleren van meditatie

Dit wordt progressief aangeleerd. Hierbij wordt aandacht geschonken aan zitten in een juiste en ontspannen houding, aan correcte ademhaling en aan verschillende aandachtstechnieken. Ons denken is een prachtig instrument, maar eentje dat we moeten leren afstemmen door dagelijkse oefening. Het fijne aan mediteren is dat het je vanaf de eerste kennismaking rustig en blij maakt, wat een verlangen geeft dit te herhalen. Je wordt je bewust van de Stilte op de achtergrond in jezelf en leert deze verdiepen. Meditatie brengt je tot het herinneren en realiseren van je 'ware Aard'. Deze heeft in essentie 3 kwaliteiten: Zijn - Bewustzijn - Gelukzaligheid

  • verdieping van de yogafilosofie of van een aantal technieken van âsana, prânâyâma, meditatie, ... voor wie bv. naast de groepslessen extra wenst te verfijnen.

 

PRAKTISCH:

Steeds na afspraak. Prijzen zie contact

Draag loszittende, makkelijke kledij. Verder dient u niets te voorzien en is alles hier ter ondersteuning aanwezig zowel in de ruimte op zolder als in de groepszaal.

Indien u geen trappen kan doen, wordt er gewerkt vanuit de groepszaal (ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers).

 

 

2) GROEPSLESSEN:

  • beginners: elke maandag (20u15-21u45) en woensdag (18u20-19u45)

Volgende reeks/gratis proefles op 03/09/18 (20u15-21u45) (volzet/wachtlijst!) en 05/09/18 (18u20-19u45) (nog enkele plekken!)

De proefles is tevens de eerste les van de 18-weken durende reeks.

  • gevorderden: elke maandag (18u20 - 19u50), woensdag (20u15-21u45) en vrijdag (19u30-21u00)

 

Als leraar maak ik persoonlijk alle lesschema's op een doelgerichte en verantwoorde manier. (lees meer) De schema's krijgt u telkens mee naar huis om de technieken verder in te oefenen. U volgt hier een 'verkorte' reeks, m.a.w. op 18 weken (9 schema's of elke 2 weken een nieuw schema) wordt de basis aangeleerd van yogahoudingen (âsana’s), oefeningen met de adem (prânâyâma), relaxatie en meditatie. Tracht wekelijks deze tijd voor uzelf in te lassen. Je levenskwaliteit zal op alle vlakken verbeteren.

Ik maak steeds tijd voor vragen (en thee) na de les en help ik u de nodige aanpassingen te maken waar nodig. De beginnerslessen zijn geschikt voor iedereen - jong en oud, soepel en stroef. Bij chronische pijnklachten (zie hoger) overweegt u best eerst enkele privélessen.

 

PRAKTISCH:

Prijs voor een half (145€) schooljaar (september-eind januari of 18 lessen van 1,5u) of volledig (242€) schooljaar (september-eind juni of 36 lessen van 1,5u).

Wat mee te brengen en info i.v.m. parking (niet bij de buren parkeren!!), hoe naar de zaal te komen, kan u hier vinden.

 

GOED OM WETEN:

Hier zijn de plekken beperkt tot 18 (gevorderden) of 21 (beginners) mensen per lesgroep.

Tijdig inschrijven is dus steeds de boodschap. Het lesgeld neemt u mee naar de proefles zodat u nadien, indien gewenst, uw inschrijving kan finaliseren. Daags erna, worden de mensen van de wachtlijst opgeroepen indien niet alle plekken werden ingevuld. Als leraar sta ik verenigd onder de koepel van Seva Yoga Kempen, (seva = dienen) waar u ook terecht kan voor groepslessen beginners/gevorderden te Herentals, Geel, Meerhout, Kasterlee, Retie, Westerlo en Mol-Rauw - mochten de lessen hier volzet zijn. Wij zijn als leraar erkend door de Yogafederatie (YFNB) die op haar beurt erkend is door de Europese Yoga Unie. Alleen yogaleraars met een door de Yoga Federatie erkend diploma bieden enige garantie op kwaliteit van de lessen (!)

 

Regelmatig zijn er ook volgende aanvullende practica:

Cursussen Yogafilosofie - Diepe ontspanning met Yoga Nidrâ - Practicum Prânâyâma - Practicum Bandha's - Practicum Chakra's - Practicum Kapâlabhâti en Bastrikâ - Stiltedagen in de traditie van de Himâlaya's, maandelijkse volle maanmeditaties in de traditie van de Himâlaya's, zie het volledige overzicht bij Activiteiten

SOFIE VAN MENSEL

 

Erkend Yogaleraar

Âyurvedic Technician®

Stress- en Mindfulnesscoach

BTW BE 0820.900.904

IBAN BE98 7805 9067 0193

 

Lid van beroepsverenigingen:

Yogafederatie lidnummer 2009/026

Naturopathica lidnummer 225 N10 80

CONTACTGEGEVENS

 

Per-Neser

Huis van het Innerlijke Vuur

Gestelstraat 52

2250 Olen

Praktische info en parking (download)

 

 

0494/84.34.31 (12u-13u op weekdagen)

info@per-neser.org

Alle activiteiten in groep staan op Facebook

of kan u ook terugvinden bij Activiteiten