Yoga en Meditatie, vanuit 2 grote tradities

Yoga vanuit 2 grote tradities

 

Hier komt u terecht bij een erkende yogaleraar.

Geschoold allereerst via een basisopleiding van 5 jaar in de technische grondvesten en filosofie van yoga, in anatomie van het bewegingsapparaat, in de algemene fysiologie en haar toepassing in yoga, in de technieken van prânâyâma, mudrâ, diepe relaxatie, meditatie en in Stilte. In het kwalitatief onderwijzen én opstellen van verantwoorde en doelgerichte oefenschema’s voor individueel en collectief onderricht. Dit vanuit 2 grote, authentieke tradities:

 

 • Âsana volgens de viniyoga traditie van Shrî Krishnâmachârya.

De term Viniyoga komt uit het geschrift “Yoga Rahasya” van Shrî Nâthamuni (900 A.D). Uit deze familie stamt Shrî Krishnâmachârya, één van de meest invloedrijke yogaleraars ooit. Hij was ook âyurvedisch leraar. Enkele van zijn studenten zijn: Indra Devi, K. Pattabhi Jois (grondlegger Ashtanga Yoga), B.K.S. Iyengar (grondlegger Iyengar Yoga) en T.K.V. Desikachar, Krishnâmachârya's zoon. Deze laatste werkte na zijn overlijden de viniyoga verder uit.

 • Relaxatie en Meditatie volgens de 5000 jaar oude traditie van de Himâlaya’s, zoals onderwezen door Swâmî Râma en Swâmî Veda Bhâratî.

 

Integriteit, dienstbaarheid, zelfstudie en stilte draag ik als Yogaleraar en Âyurvedic Technician® hoog in het vaandel. Ik geloof dat wanneer je mensen gidst, je een aantal belangrijke kwaliteiten zelf dient te hebben verankerd in je karakter en dagelijkse doen en zijn. Ik houd er zelf dagelijks een intensieve praktijk op na van studie (van geschriften), yoga, meditatie, zelfzorg en vooral van genieten. Ik blijf me ook steeds bijscholen en verfijnen. Na mijn 5-jarige opleiding volgde ik in de jaren daaropvolgend verschillende verdiepingen in hogervermelde tradities (zie onderaan deze pagina). Eind 2018 ben ik gestart met nog een 3-jarige nascholing in de tradities van Viniyoga en van Himâlaya Yoga en regelmatig volg ik nog extra practica en congressen.

 

De lessen die ik aanreik zijn er voor iedereen: jong of oud, soepel of stroef ; voor wie op zoek is naar een sterk, stabiel en soepel lichaam en dezelfde kwaliteiten nastreeft in de geest. Ik leer je te oefenen op verantwoorde wijze: in functie van jouw lichaam, haar grenzen en met een ontspannen inspanning.

 

Regelmatige beoefening van yoga brengt:

 1. Een gezonder en sterker lichaam. Je komt tot kennis over dat lichaam en leert het d.m.v. aandacht en adem van onnodige spanningen te bevrijden. Yoga werkt zuiverend en versterkend voor spieren, organen en gewrichten en verlicht pijn, vermoeidheid, slapeloosheid, spijsverterings- en spanningsproblemen. Yoga is echter veel meer dan lichaamshoudingen (âsana) ter versterking, correctie of bevrijding van specifieke klachten.

Je leert progressief technieken aan van ademen (prânâyâma) en ook relaxatie waardoor je zowel lichaam als geest tot rust leert te brengen.

 1. Een rustige geest die meer vanuit stabiliteit, helderheid, gelijkmoedigheid en efficiëntie zal gaan handelen. Je leert prestatie, onrust of oordeel loslaten en het denken te transformeren richting helderheid, concentratie en geleidelijk ook richting meditatie en stilte.
 2. Een hervonden verbinding met datgene wat je in wezen bent. De stilte die je ontdekt op de achtergrond in jezelf leer je verdiepen zodat je ook meer vanuit deze rust en onverstoorbaarheid zal leven en zal handelen. In essentie is yoga een complete levensleer (zie cursus basisbeginselen yogafilosofie)

 

PRIVE:

 

Voor het maken van een afspraak, zie contact.

Je krijgt schema's volledig op maat van je doelstellingen en constitutie. Je wordt zorgvuldig geobserveerd, bijgestuurd en ontvangt persoonlijk onderricht.

Wat wenselijk is (dat wat goed voor u zou zijn) en gewenst (dat wat u wil doen) wordt verenigd. Privébegeleiding vraagt motivatie en verantwoordelijkheid om de aangereikte adviezen te integreren. Uw leraar is er om uw levenskwaliteit te verbeteren en u op uw zoektocht te begeleiden.

 • Voor wie niet in de mogelijkheid is de beginnersreeks in groep te volgen en welbepaalde doelen in yoga wenst te realiseren op fysiek en mentaal vlak
 • Voor mensen met een specifieke revalidatievraag (bv. na operatie)of bij hyperventilatie, chronische pijn- of vermoeidheidsklachten of specifieke beperkingen. Geleidelijk groei je in houdingen en technieken; het lichaam wordt meer evenwichtig en de energie, vitaliteit en algemene kracht verhoogt zienderogen. Via persoonlijke begeleiding word je voorbereid om te starten in de beginnersreeks, of indien gewenst privé te blijven.
 • Voor meer gevorderde beoefenaars om specifieke technieken te verfijnen, te bestuderen of om de leer van yoga in je leven te helpen integreren.

 

 

GROEP:

 

WEKELIJKSE LESSEN BEGINNERS EN GEVORDERDEN

 • De beginnersreeks duurt 17 weken (9 lesschema’s). Er is geen voorkennis vereist. Week na week leer je op kwalitatieve en progressieve wijze lichaamshoudingen (âsana), ademtechnieken (prânâyâma), diepe relaxatie en meditatie aan.
 • Lesschema’s worden opgesteld op een doelgerichte en verantwoorde manier en deze krijg je telkens mee naar huis om de technieken verder in te oefenen. Ik maak tijd voor vragen na de les en help je de nodige aanpassingen te maken in geval van specifieke klachten. Na de beginners kan je naar de gevorderden of je herhaalt desgewenst de beginners.
 • Een les duurt 1,5u. Wees 10min. vóór aanvang van de les in de zaal. Ik geef elke week
  • 2 beginnersgroepen (maandag 20u15 tot 21u45 en woensdag 18u20 tot 19u50)

Een eerste keer van 03 september 2018 t/m 23 januari 2019 ;

Een tweede keer van 28 januari 2019 t/m 19 juni 2019 ;

Momenteel zijn alle groepsreeksen beginners VOLZET.

Een volgende reeks begint op 09 september 2019 (t/m 20 januari 2020) PROEFLES 09/09 van 20u15 tot 21u45

En op 11 september 2019 (t/m 22 januari 2020) PROEFLES 11/09 van 18u20 tot 19u50 - schrijf nu reeds in

 • 3 gevorderde groepen (maandag 18u20 tot 19u50, woensdag 20u15 tot 21u45, vrijdag 19u30 tot 21u00)

 

Prijs voor een half schooljaar/17 weken les is 145€, voor een volledig schooljaar/34 weken les is 242€. Eerste les is een gratis, vrijblijvende proefles. Regelmatig zijn er ook aanvullende Cursussen Yogafilosofie, het achtvoudig pad - Diepe ontspanning met Yoga Nidrâ - Practica over Prânâyâma - Bandha's - Chakra's - Kapâlabhâti en Bastrikâ - Stiltedagen in de traditie van de Himâlaya's - Volle maanmeditaties in de traditie van de Himâlaya's enz.

 

AANVULLENDE VERDIEPINGSCURSUSSEN EN PRACTICA IN GROEP:

 

DEEL 1 + DEEL 2: CURSUS BASISBEGINSELEN YOGAFILOSOFIE en HET ACHTVOUDIGE PAD

De populariteit van âsana (lichaamshoudingen) doet beoefenaars van yoga soms de meer belangrijke zaken uit het oog verliezen, waaronder allereerst de yamas en niyamas. Deze geven de serieuze yogabeoefenaar een basisfilosofie om een weg te vinden in de wereld richting bevrijding van al het lijden dat men ervaart. Wie de staat van Yoga bereikt heeft, beschikt over een heldere, onverstoorbare geest en is gevestigd in zijn Ware Aard.

Deze ware Aard wordt samengevat met de woorden "Sat, Chit, Ânanda." - Zijn, Bewustzijn en Zaligheid (Bliss). Het pad van yoga om tot deze staat te komen noemt men het Achtvoudige Pad. Eerst dienen we hiervoor Inzicht te verwerven wat leidt tot het ontwikkelen van Zelfkennis. Dit is een geleidelijk en diepgaand proces waarbij stilstaan en bewuste reflectie en oefening belangrijk is. Zelfkennis is nodig om te komen tot Zelfrealisatie.

 

1.De Yama's geven een meer bewuste en zuivere levenshouding naar de buitenwereld toe

2.De Niyama's realiseren je in zuiverheid, tevredenheid, inspanning, zelfstudie en overgave

3.De Âsana's (yogahoudingen) en

4.Prânayâma (technieken ter expansie van Prâna) sterken en zuiveren het lichaam, de levenskracht en maken de geest helder en éénpuntig

5.Zodra de geest de aandacht naar binnen richt, kunnen de zintuigen beheersd worden (Pratyâhâra) zodat ook zij niet langer voor afleiding zorgen.

6.Zo ontstaat er Concentratie (Dhârana) op een welbepaald object.

7.Eens die concentratie ononderbroken kan blijven, spreken we van Meditatie (Dhyâna).

Er is dan enkel nog de waarnemer en het object van waarneming.

8.Wanneer de waarnemer ook zichzelf vergeet en er enkel in de geest nog het object van waarneming rest, spreken we van éénwording (Samâdhi).

 

30/3/2019 van 14u tot 18u: De yamas en niyamas geven een basisfilosofie om een weg te vinden in de wereld richting bevrijding van al het lijden dat men ervaart. 10 leefregels die je kunnen helpen je karakter en levenshouding te verfijnen. Je ontdekt wat "geweldloosheid" is zowel naar je eigen lichaam en geest, als naar de ander en de wereld. Je ontwikkelt mildheid, mededogen, rust, gelijkmoedigheid, eenvoud en tevredenheid in een wereld die eerder gekenmerkt wordt door hardheid, intolerantie, onrust, overconsumptie en prestatiegerichtheid. Wat betekent meditatie en hoe kan je hierin komen tot overgave en ervaring?

 

27/4/2019 van 14u tot 18u: Âsana en Prânâyâma. Hoe wordt je lichaam je Tempel; zuiver en gericht op Zelfrealisatie? Hoe past hierin oefening, een juiste aandacht om te komen tot ontspanning, balans en standvastigheid. Wat is ademen en hoe is Prâna het beginsel van leven, het meest echte van wat we zijn. Hoe begin of vorder je in Prânayâma; technieken die het lichaam en de geest verder uitzuiveren en geschikt maken voor meditatie. We bekijken ook reeds de 4 laatste treden.

 

Prijs voor 30/3 en 27/4, 2 halve dagdelen: 110€ - inschrijven info@per-neser.org

 

DEEL 3: STILTEDAG VANUIT 2 GROTE TRADITIES

25/5/2019 van 8u30 tot 16u30: De laatste 4 'inwendige' treden van het pad worden beoefend in één stiltedag. Kom door middel van een hele dag Stilte en Meditatie tot meer Kennis omtrent het Zelf. Relaxatie en meditatie volgens de traditie van de Himâlaya’s, zoals onderwezen door Swâmî Râma en Swâmî Veda Bhâratî. Beoefening van âsana’s volgens de viniyoga traditie (Shrî Krishnâmachârya). Een greep uit het dagprogramma:

 

8u30 dagopening - 8u45 viniyoga, gevolgd door prânâyâma, gevolgd door meditatie - 10u pauze - 10u15 japa met een korte mantra, gevolgd door meditatie - 11u meditatieve wandeling met mantra - 11u30 middagmaal + digestief ademen - 12u15 âyurvedische wandeling met mantra - 13u15 pauze - 13u30 yoga nidrâ (diepe ontspanning) - 14u15 viniyoga, gevolgd door prânâyâma, gevolgd door meditatie - 15u30 korte pauze - 15u45 vervolg japa met een lange mantra + praktijk, gevolgd door meditatie - 16u30 dagsluiting

 

Prijs voor volledige stiltedag: 110€. Wie de 3 delen volgt, betaalt 200€ - inschrijven info@per-neser.org

Lunchpakket dien je zelf te voorzien voor ’s middags (soep, thee, water, fruitsap, fruit en noten worden voorzien)

 

Deze stiltedag kan je, wanneer deze bevallen is en je deze technieken nog intensiever wenst te verdiepen, op 8 augustus uitbreiden naar een stilteretraite van 5 dagen in de Oude Abdij van Kortenberg onder begeleiding van Flor Stickens in dezelfde tradities. Ontdek wat er gebeurt als je dit 5 dagen lang beoefent... https://www.sevayoga.be/een-week-stilte-en-meditatie/

 

ANDERE PRACTICA

yoga nidrâ, de bandha's, mantra's, prânâyâma, enz. kan je hier terugvinden.

 

Erkend leraar; borg voor kwaliteit:

Als erkend leraar sta ik verenigd onder de koepel van Seva Yoga Kempen, (seva = dienen) waar u eveneens terecht kan voor groepslessen beginners en gevorderden te Herentals, Geel, Meerhout, Kasterlee, Retie, Westerlo en Mol-Rauw.

 

OP AANVRAAG VAN UW VERENIGING, CENTRUM of BEDRIJF (zie contact)

Diploma's

Diploma Yoga

2009-2014 Yogadocent in de tradities van Viniyoga en van Himâlaya Yoga - Vormingsschool Viniyoga (Flor Stickens)

Erkend door de Yogafederatie die op haar beurt erkend is door de Europese Yoga Unie.

 

Bijscholingen:

 

Voor alle andere diploma's op vlak van mindfulness, stresscoaching, âyurveda en naturopathie zie de andere pagina's.

 

SOFIE VAN MENSEL

 

Erkend Yogaleraar

Erkend Naturopaat / Âyurvedic Technician®

Stress- en Mindfulnesscoach

 

Gestelstraat 52 - 2250 O.L.V. Olen

info@per-neser.org

 

BEROEPSVERENIGINGEN

 

Yogafederatie lidnummer 2009/026

Naturopathica lidnummer 225 N10 80

 

 

BTW BE 0820.900.904

IBAN BE98 7805 9067 0193

© Copyright. 2010-2019