Yoga vanuit 2 grote tradities

Yoga als totaalbegeleiding

 

Yoga is veel meer dan lichaamshoudingen (âsana) ter versterking, correctie of bevrijding van specifieke spanningen.

Meer dan ademen (prânâyâma), relaxatie en meditatie. Het is een complete levensleer met als doel de levenskwaliteit te verbeteren op elk gebied.

 

Hier komt u terecht bij een erkende yogaleraar. Niet zomaar een instructeur of lesgever. Geschoold in de technische grondvesten en filosofie van yoga, in anatomie van het bewegingsapparaat, in de algemene fysiologie en haar toepassing in yoga, in de technieken van prânâyâma, mudrâ, diepe relaxatie, meditatie en in Stilte. In het kwalitatief onderwijzen en opstellen van verantwoorde en doelgerichte oefenschema’s voor individueel en collectief onderricht.

Enkel erkende yogaleraars met een door de Yoga Federatie erkend diploma bieden garantie op kwaliteit van de lessen en de overdracht.

 

Ik geef les vanuit 2 grote, authentieke tradities:

 • Âsana volgens de viniyoga traditie van Shrî Krishnâmachârya.

De term Viniyoga komt uit het geschrift “Yoga Rahasya” van Shrî Nâthamuni (900 A.D). Uit deze familie stamt Shrî Krishnâmachârya, één van de meest invloedrijke yogaleraars. Hij was ook âyurvedisch leraar. Enkele studenten van Krishnâmachârya: Indra Devi, K. Pattabhi Jois, B.K.S. Iyengar en T.K.V. Desikachar: zijn zoon (die na hem de viniyoga verder uitwerkte). 'Vini' betekent 'juiste toepassing'. De beweging volgt de adem en oefenen gebeurt steeds in functie van jouw lichaam, haar grenzen en kenmerken, en met een ontspannen inspanning.

 • Relaxatie en Meditatie volgens de 5000 jaar oude traditie van de Himâlaya’s, zoals onderwezen door Swâmî Râma en Swâmî Veda Bhâratî.

 

Regelmatige beoefening van yoga brengt:

 • Een gezonder en sterker lichaam. Je komt tot kennis over dat lichaam en leert hierin d.m.v. aandacht en adem spanningen te bevrijden. Yoga werkt zuiverend en versterkend voor spieren, organen en gewrichten en verlicht pijn, vermoeidheid, slapeloosheid, spijsverterings- en spanningsproblemen.
 • Een stabiele geest die meer vanuit rust, helderheid, gelijkmoedigheid en efficiëntie zal gaan handelen. Oordeel, onrust, ongeduld, prestatiegerichtheid leer je transformeren. Je vindt een evenwicht tussen inspanning en ontspanning in alle lagen van je Zijn en gaat bewuster met het Leven om.
 • Een hervonden verbinding met datgene wat je in wezen bent. De stilte die je ontdekt op de achtergrond in jezelf leer je verdiepen zodat je ook meer vanuit deze rust en onverstoorbaarheid zal leven en zal handelen.

 

PRIVE:

 

Voor het maken van een afspraak, zie contact.

Je krijgt schema's volledig op maat van je doelstellingen en constitutie. Je wordt zorgvuldig geobserveerd, bijgestuurd en ontvangt persoonlijk onderricht.

Wat wenselijk is (dat wat goed voor u zou zijn) en ook gewenst (dat wat u wil doen) wordt verenigd. Privébegeleiding vraagt vanzelfsprekend motivatie en verantwoordelijkheid om de aangereikte adviezen te integreren. Uw leraar is er om uw levenskwaliteit te verbeteren en u op uw zoektocht te begeleiden.

 • Voor wie niet in de mogelijkheid is de beginnersreeks in groep te volgen of welbepaalde doelen in yoga wenst te realiseren op fysiek en mentaal vlak
 • Voor mensen met een specifieke revalidatievraag (bv. na operatie), hyperventilatie, chronische pijn- of vermoeidheidsklachten of bepaalde beperkingen. Geleidelijk groei je in houdingen en technieken; het lichaam wordt meer evenwichtig en de energie, vitaliteit en algemene kracht verhoogt zienderogen. Via persoonlijke begeleiding word je voorbereid om te starten in de beginnersreeks, of indien gewenst privé te blijven.
 • Voor meer gevorderde beoefenaars om specifieke technieken te verfijnen, te bestuderen of om de leer van yoga in je leven te helpen integreren.

 

GROEP:

 

WEKELIJKSE LESSEN BEGINNERS EN GEVORDERDEN

 • De beginnersreeks duurt 17 weken (9 lesschema’s). Er is geen voorkennis vereist. Week na week leer je op kwalitatieve en progressieve wijze lichaamshoudingen (âsana), ademtechnieken (prânâyâma), diepe relaxatie en meditatie aan.
 • Lesschema’s worden opgesteld op een doelgerichte en verantwoorde manier en deze krijg je telkens mee naar huis om de technieken verder in te oefenen. Ik maak tijd voor vragen na de les en help je de nodige aanpassingen te maken in geval van specifieke klachten.
 • Na de beginnersreeks kan je naar de gevorderden overstappen of je herhaalt desgewenst de beginners.
 • Een les duurt 1,5u en omvat lichaamshoudingen (âsana), ademen (prânâyâma), diepe relaxatie en meditatie. Ik geef elke week
  • 2 beginnersgroepen (maandag 20u15 en woensdag 18u20)

Een eerste keer van 03 september 2018 t/m 23 januari 2019 ; PROEFLES op maandag 03/09/18 en woensdag 05/09/18 (BEIDEN VOLZET

Een tweede keer van 28 januari 2019 t/m 19 juni 2019 ; PROEFLES op maandag 28/01/19 en woensdag 30/01/19 (beide: nog 5 plaatsen!!)

U kiest de proefles in functie van uw vaste wekelijkse lesdag. Na inschrijving ontvangt u de praktische info voor de proefles.

De avond van de proefles kan u finaal inschrijven.

 

 • 3 gevorderde groepen (maandag 18u20 tot 19u50, woensdag 20u15 tot 21u45, vrijdag 19u30 tot 21u00)

Schooljaar loopt van de eerste week van september tot 19 juni 2019. Hier staan de lesdata voor het hele schooljaar.

 

 • U volgt les op uw vaste lesdag. De plekken zijn beperkt tot 18 (gevorderden) of 21 (beginners) per lesgroep.

Prijs voor een half schooljaar/17 weken les is 145€, voor een volledig schooljaar/34 weken les is 242€. Eerste les is een gratis, vrijblijvende proefles.

 • Regelmatig zijn er ook aanvullende Cursussen Yogafilosofie, het achtvoudig pad - Diepe ontspanning met Yoga Nidrâ - Practica over Prânâyâma - Bandha's - Chakra's - Kapâlabhâti en Bastrikâ - Stiltedagen in de traditie van de Himâlaya's - Volle maanmeditaties in de traditie van de Himâlaya's enz.

Zie hieronder:

 

DEEL 1 + DEEL 2: CURSUS BASISBEGINSELEN YOGAFILOSOFIE en HET ACHTVOUDIGE PAD

Ga op zoek naar de Waarnemer. Wat is het Achtergrondbewustzijn van waaruit je alle dingen beleeft? Door te groeien in technieken van stilte leer je het Achtergrondbewustzijn kennen. Geleidelijk brengt het je tot de ervaring van het Zelf. Eerst dienen we Inzicht te verwerven wat leidt tot het ontwikkelen van Zelfkennis. Dit is vanzelfsprekend een geleidelijk en diepgaand proces waarbij stilstaan en bewuste reflectie en oefening belangrijk is. Zelfkennis is nodig om te komen tot Zelfrealisatie/Samâdhi. Het pad van yoga om tot deze staat te komen noemt men het Achtvoudige Pad.

 

1.De Yama's geven een meer bewuste en zuivere levenshouding naar de buitenwereld toe

2.De Niyama's realiseren je in zuiverheid, tevredenheid, inspanning, zelfstudie en overgave

3.De Âsana's (yogahoudingen) en

4.Prânayâma (technieken ter expansie van Prâna) sterken en zuiveren het lichaam, de levenskracht en maken de geest helder en éénpuntig

5.Zodra de geest de aandacht naar binnen richt, kunnen de zintuigen beheersd worden (Pratyâhâra) zodat ook zij niet langer voor afleiding zorgen.

6.Zo ontstaat er Concentratie (Dhârana) op een welbepaald object.

7.Eens die concentratie ononderbroken kan blijven, spreken we van Meditatie (Dhyâna).

Er is dan enkel nog de waarnemer en het object van waarneming.

8.Wanneer de waarnemer ook zichzelf vergeet en er enkel in de geest nog het object van waarneming rest, spreken we van éénwording (Samâdhi).

 

30/3/2019 van 14u tot 18u: De yamas en niyamas geven een basisfilosofie om een weg te vinden in de wereld richting bevrijding van al het lijden dat men ervaart. 10 leefregels die je kunnen helpen je karakter en levenshouding te verfijnen. Je ontdekt wat "geweldloosheid" is zowel naar je eigen lichaam en geest, als naar de ander en de wereld. Je ontwikkelt mildheid, mededogen, rust, gelijkmoedigheid, eenvoud en tevredenheid in een wereld die eerder gekenmerkt wordt door hardheid, intolerantie, onrust, overconsumptie en prestatiegerichtheid. Wat betekent meditatie en hoe kan je hierin komen tot overgave en ervaring?

 

27/4/2019 van 14u tot 18u: Âsana en Prânâyâma. Hoe wordt je lichaam je Tempel; zuiver en gericht op Zelfrealisatie? Hoe past hierin oefening, een juiste aandacht om te komen tot ontspanning, balans en standvastigheid. Wat is ademen en hoe is Prâna het beginsel van leven, het meest echte van wat we zijn. Hoe begin of vorder je in Prânayâma; technieken die het lichaam en de geest verder uitzuiveren en geschikt maken voor meditatie. We bekijken ook reeds de 4 laatste treden.

 

Prijs voor 30/3 en 27/4, 2 halve dagdelen: 110€ - inschrijven info@per-neser.org

 

DEEL 3: STILTEDAG VANUIT 2 GROTE TRADITIES

25/5/2019 van 8u30 tot 16u30: De laatste 4 'inwendige' treden van het pad worden beoefend in één stiltedag. Kom door middel van een hele dag Stilte en Meditatie tot meer Kennis omtrent het Zelf. Relaxatie en meditatie volgens de traditie van de Himâlaya’s, zoals onderwezen door Swâmî Râma en Swâmî Veda Bhâratî. Beoefening van âsana’s volgens de viniyoga traditie (Shrî Krishnâmachârya). Een greep uit het dagprogramma:

 

8u30 dagopening - 8u45 viniyoga, gevolgd door prânâyâma, gevolgd door meditatie - 10u pauze - 10u15 japa met een korte mantra, gevolgd door meditatie - 11u meditatieve wandeling met mantra - 11u30 middagmaal + digestief ademen - 12u15 âyurvedische wandeling met mantra - 13u15 pauze - 13u30 yoga nidrâ (diepe ontspanning) - 14u15 viniyoga, gevolgd door prânâyâma, gevolgd door meditatie - 15u30 korte pauze - 15u45 vervolg japa met een lange mantra + praktijk, gevolgd door meditatie - 16u30 dagsluiting

 

Prijs voor volledige stiltedag: 110€. Wie de 3 delen volgt, betaalt 200€ - inschrijven info@per-neser.org

Lunchpakket dien je zelf te voorzien voor ’s middags (soep, thee, water, fruitsap, fruit en noten worden voorzien)

 

Deze stiltedag kan je, wanneer deze bevallen is en je deze technieken nog intensiever wenst te verdiepen, op 8 augustus uitbreiden naar een stilteretraite van 5 dagen in de Oude Abdij van Kortenberg onder begeleiding van Flor Stickens in dezelfde tradities. Ontdek wat er gebeurt als je dit 5 dagen lang beoefent... https://www.sevayoga.be/een-week-stilte-en-meditatie/

 

 

Erkend leraar; borg voor kwaliteit:

Als erkend leraar sta ik verenigd onder de koepel van Seva Yoga Kempen, (seva = dienen) waar u eveneens terecht kan voor groepslessen beginners en gevorderden te Herentals, Geel, Meerhout, Kasterlee, Retie, Westerlo en Mol-Rauw - mochten de lessen hier volzet zijn. Wij zijn als leraar erkend door de Yogafederatie (YFNB) die op haar beurt erkend is door de Europese Yoga Unie. Mijn opleiding in yoga alleen al had een duurtijd van 5 jaar (2009-2014). Sinds 2014 bleef ik me jaarlijks bijscholen in deze tradities. Van september 2018 tot juni 2021 zal ik bij mij leraar nog een 3-jaar durende nascholing volgen.

 

OP AANVRAAG VAN UW VERENIGING, CENTRUM of BEDRIJF (zie contact)

Diploma's

Diploma Yoga

2009-2014 Yogadocent in de tradities van Viniyoga en van Himâlaya Yoga - Vormingsschool Viniyoga (Flor Stickens)

 

Bijscholingen:

 

Voor alle andere diploma's op vlak van mindfulness, stresscoaching, âyurveda en naturopathie zie de andere pagina's.

 

SOFIE VAN MENSEL

 

Erkend Yogaleraar

Âyurvedic Technician®

Stress- en Mindfulnesscoach

 

Gestelstraat 52 - 2250 O.L.V. Olen

info@per-neser.org

 

BEROEPSVERENIGINGEN

 

Yogafederatie lidnummer 2009/026

Naturopathica lidnummer 225 N10 80

 

 

BTW BE 0820.900.904

IBAN BE98 7805 9067 0193

© Copyright. 2010-2018