Yoga en Meditatie, vanuit 2 grote tradities

Yoga vanuit 2 grote tradities


Hier komt u terecht bij een erkende yogaleraar.

Geschoold allereerst via een basisopleiding van 5 jaar in de technische grondvesten en filosofie van yoga, in anatomie van het bewegingsapparaat, in de algemene fysiologie en haar toepassing in yoga, in de technieken van prânâyâma, mudrâ, diepe relaxatie, meditatie en in Stilte. In het kwalitatief onderwijzen én opstellen van verantwoorde en doelgerichte oefenschema’s voor individueel en collectief onderricht. Dit vanuit 2 grote, authentieke tradities:


 • Âsana volgens de viniyoga traditie van Shrî Krishnâmachârya.

De term Viniyoga komt uit het geschrift “Yoga Rahasya” van Shrî Nâthamuni (900 A.D). Uit deze familie stamt Shrî Krishnâmachârya, één van de meest invloedrijke yogaleraars ooit. Hij was ook âyurvedisch leraar. Enkele van zijn studenten zijn: Indra Devi, K. Pattabhi Jois (grondlegger Ashtanga Yoga), B.K.S. Iyengar (grondlegger Iyengar Yoga) en T.K.V. Desikachar, Krishnâmachârya's zoon. Deze laatste werkte na zijn overlijden de viniyoga verder uit.

 • Relaxatie en Meditatie volgens de 5000 jaar oude traditie van de Himâlaya’s, zoals onderwezen door Swâmî Râma en Swâmî Veda Bhâratî.


Integriteit, dienstbaarheid, zelfstudie en stilte draag ik als Yogaleraar en Âyurvedic Technician® hoog in het vaandel. Ik geloof dat wanneer je mensen gidst, je een aantal belangrijke kwaliteiten zelf dient te hebben verankerd in je karakter en dagelijkse doen en zijn. Ik houd er zelf dagelijks een intensieve praktijk op na van studie (van geschriften), yoga, meditatie, zelfzorg en vooral van genieten. Ik blijf me ook steeds bijscholen en verfijnen. Na mijn 5-jarige opleiding volgde ik in de jaren daaropvolgend verschillende verdiepingen in hogervermelde tradities (zie onderaan deze pagina). Eind 2018 ben ik gestart met nog een 3-jarige nascholing in de tradities van Viniyoga en van Himâlaya Yoga en regelmatig volg ik nog extra practica en congressen.


De lessen die ik aanreik zijn er voor iedereen: jong of oud, soepel of stroef ; voor wie op zoek is naar een sterk, stabiel en soepel lichaam en dezelfde kwaliteiten nastreeft in de geest. Ik leer je te oefenen op verantwoorde wijze: in functie van jouw lichaam, haar grenzen en met een ontspannen inspanning.


Regelmatige beoefening van yoga brengt:

 • Een gezonder en sterker lichaam. Je komt tot kennis over dat lichaam en leert het d.m.v. aandacht en adem van onnodige spanningen te bevrijden. Yoga werkt zuiverend en versterkend voor spieren, organen en gewrichten en verlicht pijn, vermoeidheid, slapeloosheid, spijsverterings- en spanningsproblemen. Yoga is echter veel meer dan lichaamshoudingen (âsana) ter versterking, correctie of bevrijding van specifieke klachten.

Je leert progressief technieken aan van ademen (prânâyâma) en ook relaxatie waardoor je zowel lichaam als geest tot rust leert te brengen.

 • Een rustige geest die meer vanuit stabiliteit, helderheid, gelijkmoedigheid en efficiëntie zal gaan handelen. Je leert prestatie, onrust of oordeel loslaten en het denken te transformeren richting helderheid, concentratie en geleidelijk ook richting meditatie en stilte.
 • Een hervonden verbinding met datgene wat je in wezen bent. De stilte die je ontdekt op de achtergrond in jezelf leer je verdiepen zodat je ook meer vanuit deze rust en onverstoorbaarheid zal leven en zal handelen. In essentie is yoga een complete levensleer (zie cursus basisbeginselen yogafilosofie)


PRIVE:


Uw leraar is er om uw levenskwaliteit te verbeteren en u op uw zoektocht te begeleiden. Ik richt mij op 3 doelgroepen:

 1. Voor wie niet in de mogelijkheid is de reeks in groep te volgen en welbepaalde doelen in yoga wenst te realiseren op fysiek en mentaal vlak
 2. Voor mensen met een revalidatievraag (bv. na operatie), bij hyperventilatie, chronische pijn- of vermoeidheidsklachten als fibromyalgie, chronische moeheid of andere specifieke beperkingen. Ik combineer enerzijds hierin de yogatherapie en mijn andere begeleidingsvormen teneinde bij chronische pijn-en/of vermoeidheidsklachten de spiraal zacht en geleidelijk aan te doorbreken. Dit door tegelijk ook in te werken op de heersende reactiepatronen die er zijn in de mens (hoe er met pijn of vermoeidheid omgegaan wordt, de levensstijl, enz om te komen tot niet enkel fysieke vitaliteit, stabiliteit en mobiliteit maar ook emotioneel en mentaal). 
 3. Voor meer gevorderde beoefenaars om specifieke technieken te verfijnen, te bestuderen of om de leer van yoga in je leven te helpen integreren.


We beginnen steeds met intake waarna ik een volledig schema (incl. levensadviezen, houdingen, relaxatie, meditatie, ademtechnieken enz.) op maat opstel. Vervolgens wordt een vervolgafspraak gepland waarin alles toegelicht en ingeoefend wordt. Aangewezen is elke 3 weken een nieuwe vervolgafspraak te maken. Privébegeleding vraagt een investering in je gezondheid en loont vaak al op zeer korte termoijn (3 à 6 maanden!). Geleidelijk wordt zowel lichaam, geest als emoties meer evenwichtig en de energie, vitaliteit en algemene kracht verhoogt zienderogen. Je wordt tijdens onze afspraken zorgvuldig geobserveerd, bijgestuurd en ontvangt persoonlijk onderricht. Wat wenselijk is (dat wat goed voor u zou zijn) en gewenst (dat wat u wil doen) wordt verenigd.  Privébegeleiding vraagt motivatie en verantwoordelijkheid om de aangereikte adviezen thuis te integreren. Voor een afspraak, zie contact.GROEP:


WEKELIJKSE LESSEN BEGINNERS EN GEVORDERDEN

De beginnersreeks duurt 17 weken (9 lesschema’s). Er is geen voorkennis vereist. Week na week leer je op kwalitatieve en progressieve wijze houdingen (âsana), ademtechnieken (prânâyâma), diepe relaxatie en meditatie aan. Lesschema’s worden opgesteld op een doelgerichte en verantwoorde manier en deze krijg je telkens mee naar huis om de technieken verder in te oefenen. Ik maak tijd voor vragen na de les en help je de nodige aanpassingen te maken in geval van specifieke klachten.  Na de beginners kan je naar de gevorderden of je herhaalt desgewenst de beginners.

Een les duurt 1,5u. Wees 10min. vóór aanvang van de les in de zaal.  Ik geef elke week


 • 2 beginnersgroepen (maandag 20u15 tot 21u45 en woensdag 18u20 tot 19u50)
  • Een eerste keer van 03 september 2018 t/m 23 januari 2019 ; Een tweede keer van 28 januari 2019 t/m 19 juni 2019 ; VOLZET.
  • Je kan nog starten in de VERKORTE REEKS (7 lessen) die start na de paasvakantie op vrijdag 26/4.
   De eerste les op vrijdag 26/4 is een gratis proefles, de volgende 6 lessen zijn op 3/5, 10/5, 17/5, 24/5, 7/6 en 14/6 telkens van 17:45 tot 19:15
   N
   a inschrijving ontvang je praktische details (mee te brengen, enz.). Op het einde van de proefles kan je inschrijven voor de reeks, je betaalt 75€ voor 7 lessen) - Voor meer info download de flyer
  • Een volgende VOLLEDIGE beginnersreeks van 17 weken les en 9 lesschema's begint op 09 september 2019 (t/m 20 januari 2020)
   PROEFLES 09/09 van 20u15 tot 21u45. En op 11 september 2019 (t/m 22 januari 2020) PROEFLES 11/09 van 18u20 tot 19u50 - schrijf tijdig in
 • 3 gevorderde groepen (maandag 18u20 tot 19u50, woensdag 20u15 tot 21u45, vrijdag 19u30 tot 21u00) voor wie de beginnersreeks volgde reeds.


Eerste les is een gratis, vrijblijvende proefles. Prijs voor een half schooljaar/17 weken les is 145€, voor een volledig schooljaar/34 weken les is 242€. Regelmatig zijn er ook aanvullende Cursussen Yogafilosofie, het achtvoudig pad - Diepe ontspanning met Yoga Nidrâ - Practica over Prânâyâma - Bandha's - Chakra's - Kapâlabhâti en Bastrikâ - Stiltedagen in de traditie van de Himâlaya's - Volle maanmeditaties in de traditie van de Himâlaya's enz.


AANVULLENDE VERDIEPINGSCURSUSSEN EN PRACTICA IN GROEP:


23/3 + 27/4/2019 van 14u-18u: CURSUS BASISBEGINSELEN YOGAFILOSOFIE en HET ACHTVOUDIGE PAD download de inhoud hier

25/5/2019 van 8u30-16u30 STILTEDAG én PRAKTIJKDAG VANUIT 2 GROTE TRADITIES download de inhoud hier

ANDERE PRACTICA yoga nidrâ, de bandha's, mantra's, prânâyâma, enz. kan je hier terugvinden.


Erkend leraar; borg voor kwaliteit:

Als erkend leraar sta ik verenigd onder de koepel van Seva Yoga Kempen, (seva = dienen) waar u eveneens terecht kan voor groepslessen beginners en gevorderden te Herentals, Geel, Meerhout, Kasterlee, Retie, Westerlo en Mol-Rauw.


OP AANVRAAG VAN UW VERENIGING, CENTRUM of BEDRIJF (zie contact)

Diploma's

Diploma Yoga

2009-2014 Yogadocent in de tradities van Viniyoga en van Himâlaya Yoga - Vormingsschool Viniyoga (Flor Stickens)

Erkend door de Yogafederatie die op haar beurt erkend is door de Europese Yoga Unie.


Bijscholingen:

2014: Yogafederatie: Congres  + Claude Maréchal (traditie Shrî Krishnâmachârya): 4DAG Stage
2015: Flor Stickens: 5DAG
Stilteretraite + Yogafederatie 2x Congres 
+ Swâmî Nardanand (lijn Swami Shivom Tirth, Srî Yogananda): 3DAG Shaktipat

2016: Vera Atlantia (lijn Srî Srî Ravi Shankar, Maharishi Mahesh Yogi): 2DAG Shakti Meditation + Flor Stickens: Satyânanda Kriyâ + Yogafederatie Congres

2017: Nitya Mohan (traditie Shrî Krishnâmachârya): Yoga and Sound Therapy + Yoga for Women + 5 DAG Stilteretraite (traditie van de Himâlaya's) met
Swâmî Mâ Trîpurashakti Bharatî , Swâmî Mâ Râdha Bharatî en Dr. Stephen (Stoma) Parker
incl. October 9th: Initiëring in de Traditie door Swâmî Mâ Râdha Bharatî

2017: Studiedagen in de Himâlaya Traditie (NL) waarvan 2DAG met Pandit Ashutosh Sharma en 4DAG met senior teachers

2018: 3DAG Retraite bij Swâmî Tat Sat (Inner Silence and Mudras) + 3DAG Retraite bij Swâmî Mâ Trîpurashakti Bharatî (Silence and Yoga Sûtras)

2018: 3DAG Stilteretraite bij Flor Stickens + Congres Yogafederatie + 1 DAG met Klaas-Jan van Velzen (Meditatie en het Zelfgenezend vermogen)

2018-2021 Nascholing van 3 jaar bij Flor Stickens in de tradities van Viniyoga en van Himâlaya Yoga


Voor alle andere diploma's op vlak van mindfulness, stresscoaching, âyurveda en naturopathie zie de andere pagina's.


SOFIE VAN MENSEL


Erkend Yogaleraar

Erkend Naturopaat / Âyurvedic Technician®

Stress- en Mindfulnesscoach


Gestelstraat 52 - 2250 O.L.V. Olen

info@per-neser.org


BEROEPSVERENIGINGEN


Yogafederatie lidnummer 2009/026

Naturopathica lidnummer 225 N10 80BTW BE 0820.900.904

IBAN BE98 7805 9067 0193

© Copyright. 2010-2019