Begeleidingsvormen privé en in groep

Begeleidingsvormen: Relaxatie, Meditatie, Yoga & Âyurveda

Diepe Relaxatie, Mindfulness en Meditatie (groepslessen of privé)

Onze natuurlijke staat is ontspannen, blij en heel.

Relaxatie, mindfulness en meditatie kan ingezet worden zowel

 • preventief voor het behouden van een gezonde geest in een gezond lichaam als
 • in de behandeling van spanningsgerelateerde klachten.

 

Mindfulness heeft als hoofddoel mensen een open en bewuste levenshouding aan te leren. Via adviezen/oefeningen leer ik je opnieuw vertrouwd te worden met het Nu, en ook met je lichaam, adem, gedachten en gevoelens. Mogelijke spanningen die er zijn op al die lagen, leer je bevrijden vanuit milde aandacht en inspanning. Mindfulness kan ook aanvullend ingezet worden in de behandeling van stress, burnout, piekeren, slapeloosheid, nervositeit, hooggevoeligheid, chronische pijn. Hoe we ons gedragen, hoe we ons voelen en dus ook onze levenshouding is sterk afhankelijk van onze gedachten. Negatief denken of fixeren op bepaalde gedachten of klachten leidt tot de ervaring van meer lijden. Reactiepatronen worden ontmanteld en je leert nieuwe wegen te verkennen richting rust, geluk en gezondheid.

Ook krijg je adviezen en technieken aangereikt om te groeien in stabiliteit, flexibiliteit en gelijkmoedigheid.

 

Stress raakt iedereen; toch is het niet wat er op ons afkomt, maar hoe we er mee omgaan dat telt. Stress is van nature positief en zet ons aan tot gerichte actie - maar wanneer stress chronisch wordt, kan het onze gezondheid en ons geluk schaden. Wie perfectionistisch of prestatiegericht is - maar ook hooggevoelige personen lopen kans zichzelf te verliezen en in een over-belastingstoestand terecht te komen. Onrust is vaak een eerste symptoom van een verkeerde 'belasting'. Wanneer we hier geen aandacht aan schenken, kan deze onrust zich verder verplaatsen van ons denken, naar onze emoties, naar ons lichaam en zich mogelijk ook omzetten in spanningen. Enkele symptomen van stress opgesomd: nervositeit, slapeloosheid, angst, gejaagdheid, perfectionisme, zorgen maken, hooggevoeligheid, spierspanning, stijfheid, hyperventilatie, duizeligheid, kortademigheid, spierpijn, hoofdpijn, maag- of darmklachten, hartkloppingen, vermoeidheid,.... Door aandachtig te worden, kan je weer vertrouwd worden met je lichaam en luisteren naar het verhaal dat het vertelt. Het wenst je via bewuste signalen terug op weg te zetten richting jezelf. Alles is de leraar. Door een juiste zelfzorg vermijd je dat spanningen blijven opbouwen en geniet je met volle teugen, ontspannen, blij en heel van het leven. (Overbelasting is iets wat geleidelijk opbouwt. Wanneer reserves te lang zijn aangesproken geweest, kan je overwerkt geraken, overspannen, tot zelfs opgebrand (burnout). Ook chronische moeheid (cvs), spasmofilie, fibromyalgie, kan je zien als syndromen ten gevolge van chronische emotionele en/of fysieke overbelasting.)

 

 • Via privébegeleiding (zie contact) of
 • Maandelijkse lessen in groep (1 per maand) (zie kalender)

aanleren van losmakende oefeningen en relaxatietechnieken ter bevrijding van fysieke en mentale spanningen

aanleren van mindfulness en meditatie

In 5 lessen leer je weer vertrouwd worden met je lichaam, gedachten, gevoelens en met het nu. Via verschillende technieken leer je onnodige spanningen op deze lagen te bevrijden. Je groeit geleidelijk richting een open, ontspannen en bewuste houding, en leert ook progressief meditatie aan. Je herontdekt een natuurlijke toestand van zijn waardoor de stilte en helderheid op de achtergrond in jezelf weer waarneembaar wordt. Deze stilte leer je verdiepen.

Eén avond per maand begeleid ik je hierin. Mogelijk ontstaat er een verlangen de oefeningen niet enkel maandelijks te komen verdiepen maar ook te integreren in je dagelijkse leven. Bij wijze van zelfzorg - of om even bewust afstand te nemen en naar binnen te gaan; te rusten in je zelf.

 

Aanvullende lezingen in groep

 • "Lezing Herstel van Stress en Chronische klachten" (inzicht in de wisselwerking lichaam/geest/adem/stress, enz.)
 • "Cvs, fibromyalgie, spasmofilie anders bekeken" (adviezen en oefeningen richting herstel van je klachten en inzicht vanuit Âyurveda en Yoga)

 

Alle data en info zie Kalender. Meditatie, lichaamsbewustzijn en fysieke/emotionele zelfzorg kan je verdiepen via de maandelijkse lessen (zie hoger) of wekelijkse lessen yoga (lessen op maat voor chronische klachten, beginners, gevorderden). Ook is er per semester een âyurvedische gezondheidscursus.

Wekelijkse groepslessen Yoga vanuit 2 grote, authentieke tradities

Yoga is veel meer dan lichaamshoudingen (âsana), ademen (prânâyâma), relaxatie en meditatie. Het is een complete levensleer; een dankbaar en diepgaand proces van fysieke en mentale groei dat de levenskwaliteit op elk vlak verhoogt. Je krijgt onderricht vanuit 2 grote authentieke tradities:

 • Âsana volgens de viniyoga traditie van Shrî Krishnâmachârya.

De term Viniyoga komt uit het geschrift “Yoga Rahasya” van Shrî Nâthamuni (900 A.D). Uit deze familie stamt Shrî Krishnâmachârya, één van de meest invloedrijke yogaleraars. Hij was ook âyurvedisch leraar. Enkele studenten van Krishnâmachârya ken je misschien: Indra Devi, K. Pattabhi Jois, B.K.S. Iyengar en T.K.V. Desikachar: zijn zoon, die na hem de viniyoga verder uitwerkte. Viniyoga is traditionele yoga. 'Vini' betekent 'juiste toepassing'. Juist oefenen volgt de adem en gebeurt steeds in functie van jouw lichaam, haar grenzen en kenmerken. Dit brengt resultaat.

 • Relaxatie en Meditatie volgens de 5000 jaar oude traditie van de Himâlaya’s, zoals onderwezen door Swâmî Râma en Swâmî Veda Bhâratî.

 

Regelmatige beoefening van yoga brengt:

 • Een gezonder en sterker lichaam dat vrij is van spanningen. Yoga is zuiverend en versterkend voor spieren, organen en gewrichten en verlicht pijn, vermoeidheid, slapeloosheid, spijsverterings- en spanningsproblemen.
 • Een stabiele geest die meer vanuit rust, helderheid, gelijkmoedigheid en efficiëntie zal gaan handelen. Je vindt een evenwicht tussen inspanning en ontspanning in alle lagen van je Zijn. Dit helpt je in alle activiteiten die je onderneemt en je gaat bewuster met jezelf, de ander en het Leven om.
 • Een hervonden verbinding met datgene wat je in wezen bent. Diepe ontspanning en meditatie wordt progressief les na les aangeleerd. Het fijne aan mediteren is dat het je vanaf de eerste kennismaking rustig en blij maakt, wat een verlangen geeft dit te herhalen. Meditatie brengt je tot het herinneren en realiseren van je 'ware Aard'. Deze heeft in essentie 3 kwaliteiten: Zijn - Bewustzijn - Gelukzaligheid

 

Er zijn 2 beginnersgroepen, 3 gevorderde groepen, en 1 groep voorbereidende lessen voor mensen met chronische klachten. U volgt les op uw vaste lesdag.

De plekken zijn beperkt tot 15 (voorbereidende lessen), 18 (gevorderden) of 21 (beginners) per lesgroep. Schrijf tijdig in (!) Alle data en info zie Kalender.

Aanvullend zijn er ook Cursussen Yogafilosofie, het achtvoudig pad - Diepe ontspanning met Yoga Nidrâ - Practica over Prânâyâma - Bandha's - Chakra's - Kapâlabhâti en Bastrikâ - Stiltedagen in de traditie van de Himâlaya's - Volle maanmeditaties in de traditie van de Himâlaya's - enz.

 

Ik ben gedurende een opleiding van 5 jaar geschoold in de technische grondvesten en filosofische basis van yoga ; in anatomie van het bewegingsapparaat ; in de technieken van prânâyâma ; mudrâ ; stilte ; in de algemene fysiologie en haar toepassing in yoga ; in didactiek en methodologie, in observatie en oriëntatie van de praktijk; in het opstellen van verantwoorde en doelgerichte oefenschema’s voor zowel individueel en collectief onderwijs en in het geven van collectieve en individuele yogalessen. Als leraar sta ik verenigd onder de koepel van Seva Yoga Kempen, (seva = dienen) waar u ook terecht kan voor groepslessen beginners en gevorderden te Herentals, Geel, Meerhout, Kasterlee, Retie, Westerlo en Mol-Rauw - mochten deze lessen hier volzet zijn. Wij zijn als leraar erkend door de Yogafederatie (YFNB) die op haar beurt erkend is door de Europese Yoga Unie. Alleen yogaleraars met een door de Yoga Federatie erkend diploma bieden enige garantie op kwaliteit van de lessen (!) Mijn opleiding had een duurtijd van 5 jaar (2009-2014). Sinds 2014 bleef ik me jaarlijks bijscholen in deze tradities (zie hier) en van september 2018 tot juni 2021 zal ik hierin nog een 3-jaar durende nascholing volgen. U krijgt dus kwalitatief onderricht.

Dagelijks maakt de leer, de praktijk en de studie van yoga integraal deel uit van mijn leven.

Âyurveda, terug naar je Natuur (cursus in groep of privé begeleiding)

Als Âyurvedic Technican® ben ik geschoold in

 • anatomie, filosofie van Âyurveda, de 6 wijsheidsscholen, de 5 elementenleer
 • de praktische toepassing van Âyurveda in het dagelijkse leven
 • in het geven van advies over voeding en leefwijze
 • in de klassieke, uit de pancha karma afkomstige technieken zoals de Abhyanga- en Marmamassage.

 

Âyurveda bestaat uit de woorden "âyus" wat betekent leven" of "levensprincipe", en "veda" dat "kennis" betekent.

Deze Vedische Wetenschap wordt vertaald als "de kennis van welke kwaliteiten levens- en gezondheidsbevorderend zijn".

Âyurveda is de oudste geneeskunst ter wereld en een natuurtraditie; ze leert de mens weer in harmonie te leven met het natuurlijke Zelf.

Ieder is uniek en heeft andere zaken nodig om in evenwicht te blijven. Onze dagelijkse routine, beweging, voeding, stress, maar ook verdriet, angsten, enz. brengt ons weg van onze eigen Natuur en hierdoor ontstaan klachten. We voelen ons dan niet meer 'in ons Element' of onrustig. Wanneer we hier geen aandacht aan schenken, kan deze onrust zich verder verplaatsen van ons denken, naar onze emoties, naar ons lichaam en zich mogelijk ook omzetten in spanningen. Onrust kan je ook lezen als "het niet rusten in het Zelf" (of in de aangeboren balans of constitutie).

 • Welke vormen van Beweging (mentaal, fysiek) zijn goed voor jouw constitutie en welke niet?
 • Welke Voeding is voor jou nuttig en welke niet; en dan kijken we niet enkel naar fysieke voeding, maar ook met welke overtuigingen, gedachten, gevoelens je jezelf voedt en hoe deze je dagelijkse Zijn bepalen - ook hebben we spirituele voeding nodig om in evenwicht te blijven (stilte, overgave, verbinding)

 

Het woord 'zon' staat centraal in 'ge-zon-dheid' - Âyurveda zal eveneens je innerlijke vuur bestuderen om te kijken of dit in balans is (goede spijsvertering, goede weefsels, goede energie, levensvreugde, weerbaarheid) en zoniet adviezen aanreiken hoe het weer aan te wakkeren. Dit alles wordt toegelicht alsook de basisfilosofie via privébegeleiding (zie contact) of in de groepscursus in 3 lesdagen (in de laatste lesdag komt ook de Âyurvedische massage en zelfmassage aan bod).

Alle data en info zie Kalender.

 

Âyurveda is een systeem van zelfgenezing vanuit een grote zelfverantwoordelijkheid met als ultieme doel heelheid of zelfrealisatie. Naast herstel van het unieke evenwicht in geest of lichaam wenst het namelijk de ‘heelheid’ op zich te herstellen. Dit wil zeggen dat de 'hele mens' in relatie met alles (gedachten, gevoelens, de ander, wereld, natuur, maatschappij) bekeken wordt. Levensadviezen worden aangereikt om de balans weer te herstellen. Een meer bewuste levens-en denkwijze, een geschiktere voeding, ademhaling en lichaamsbeweging zullen aan de basis liggen van elk herstel. Een zekere vorm van meditatie of bewust leren omgaan met je gedachten en emoties, maakt ook onlosmakelijk deel uit van Âyurveda. Dat en zintuiglijk contact met de natuur. Zo kunnen we pas terug in contact treden met onze eigen Natuur. En kunnen we uiteindelijk ook de natuur van anderen leren omarmen, hoe verschillend deze ook van de onze moge zijn.

Yoga en Âyurveda zijn zusterwetenschappen; wie interesse heeft in Yoga, verdiept zich best in Âyurveda en andersom.

Yoga is een deel van de Âyurveda en omgekeerd. In de cursus wordt ook regelmatig verwezen naar en belangrijke concepten aangereikt uit de Yogafilosofie.

SOFIE VAN MENSEL

 

Erkend Yogaleraar

Âyurvedic Technician®

Stress- en Mindfulnesscoach

 

Gestelstraat 52 - 2250 O.L.V. Olen

info@per-neser.org

 

BEROEPSVERENIGINGEN

 

Yogafederatie lidnummer 2009/026

Naturopathica lidnummer 225 N10 80

 

 

BTW BE 0820.900.904

IBAN BE98 7805 9067 0193

© Copyright. 2010-2018