Yoga vanuit 2 grote tradities

Yoga als totaalbegeleiding

 

Yoga is veel meer dan lichaamshoudingen (âsana) ter versterking, correctie of bevrijding van specifieke spanningen. Meer dan ademen (prânâyâma), relaxatie en meditatie. Het is een complete levensleer met als doel de levenskwaliteit te verbeteren op elk gebied. De zanger zal beter zingen vanuit meer overgave, zelfvertrouwen, stembeheersing, ademtechniek en lichaamsbewustzijn met daarnaast ook een bewustere intentie voor het verhaal dat hij brengt. Hetzelfde geldt voor de sporter die vanuit meer harmonie omgaat met zijn lichaam en de wedstrijd. De manager die communicatiever en met meer openheid coacht. De dromer die zijn eigen potentieel realiseert en vervolmaakt en van daaruit ook harmonieuzer omgaat met gezin, job, relaties, enz.

 

Dat lijkt heel wat en is mogelijk een gevolg van uw begin in yoga. We moeten immers ergens 'beginnen' en open aandacht leren, overgave, stilte en expansie.

De lessen beginnen daarom óp de mat, en wie weet, geleidelijk ontstaat er misschien een zoektocht naar het integreren van enkele belangrijke basisprincipes in het dagelijkse leven. Voor jong en oud, stijf of soepel, met of zonder beperkingen - voor ieder die op zoek is naar een sterk en soepel lichaam en dezelfde kwaliteiten nastreeft in de geest. Of ook indien u enkel specifieke relaxatie-, adem,- of meditatietechnieken wenst te leren, kan u terecht bij mij.

 

Ik geef les vanuit 2 grote, authentieke tradities:

 • Âsana volgens de viniyoga traditie van Shrî Krishnâmachârya.

De term Viniyoga komt uit het geschrift “Yoga Rahasya” van Shrî Nâthamuni (900 A.D). Uit deze familie stamt Shrî Krishnâmachârya, één van de meest invloedrijke yogaleraars. Hij was ook âyurvedisch leraar. Enkele studenten van Krishnâmachârya: Indra Devi, K. Pattabhi Jois, B.K.S. Iyengar en T.K.V. Desikachar: zijn zoon (die na hem de viniyoga verder uitwerkte). 'Vini' betekent 'juiste toepassing'. De beweging volgt de adem en oefenen gebeurt steeds in functie van jouw lichaam, haar grenzen en kenmerken, en met een ontspannen inspanning.

 • Relaxatie en Meditatie volgens de 5000 jaar oude traditie van de Himâlaya’s, zoals onderwezen door Swâmî Râma en Swâmî Veda Bhâratî.

 

PRIVE:

voor wie niet in de mogelijkheid is de beginnersreeks in groep te volgen of welbepaalde doelen in yoga wenst te realiseren op fysiek, mentaal of sociaal vlak

 • Je krijgt schema's volledig op maat van uw doelstellingen en constitutie. Je wordt zorgvuldig geobserveerd, bijgestuurd en ontvangt persoonlijk onderricht. Wat wenselijk is (dat wat goed voor u zou zijn) en ook gewenst (dat wat u wil doen) wordt verenigd. Ik vraag van u verantwoordelijkheid en discipline om de aangereikte adviezen of filosofieën te integreren. Uw leraar is er om uw levenskwaliteit op elk vlak te verbeteren en u te brengen tot bekwaamheid in handelen. Ook voor meer gevorderde beoefenaars om specifieke technieken te verfijnen of om de leer van yoga bij je leraar te studeren.

 

GROEP:

beginners, gevorderden en op maat bij chronische klachten:

 • Een les duurt 1,5u en omvat lichaamshoudingen (âsana), ademen (prânâyâma), diepe relaxatie en meditatie. Ik geef elke week
  • 2 beginnersgroepen (maandag 20u15 en woensdag 18u20)

Een eerste keer van 03 september 2018 t/m 23 januari 2019 ; GRATIS PROEFLES op maandag 03/09/18 en woensdag 05/09/18 (BEIDEN VOLZET)

Een tweede keer van 28 januari 2019 t/m 19 juni 2019; GRATIS PROEFLES op maandag 28/01/19 en woensdag 30/01/19 (SCHRIJF TIJDIG IN!!!)

 • 3 gevorderde groepen (maandag 18u20 tot 19u50, woensdag 20u15 tot 21u45, vrijdag 19u30 tot 21u00)

Schooljaar loopt van de eerste week van september tot 19 juni 2019. Hier staan alle lesdata voor het hele schooljaar.

 • 1 voorbereidende groep op maat (vrijdag 17u30 tot 19u00).
 • Beginnen doe je met de beginners (18 weken les, in de schoolvakanties is er nooit les). Na de beginnersreeks kan je naar de gevorderden overstappen of je herhaalt desgewenst de beginners. De voorbereidende lessen zijn onder meer voor mensen met rugklachten (bv. na operatie), hyperventilatie, artrose, pijn- of vermoeidheidsklachten of in geval van specifieke beperkingen. Na deze reeks van 18 weken kan men over gaan naar de beginners.
 • U volgt les op uw vaste lesdag. De plekken zijn beperkt tot 15 (voorbereidende lessen), 18 (gevorderden) of 21 (beginners) per lesgroep.

Prijs voor een half schooljaar/17 weken les is 145€, voor een volledig schooljaar/34 weken les is 242€. Eerste les is een gratis, vrijblijvende proefles. Alle data en info proeflessen zie Kalender. Wie reeds ingeschreven is, kan hier alle lesdata voor het hele schooljaar vinden.

 • De lesschema's worden opgemaakt volgens de regels van de kunst en je krijgt deze ook telkens mee naar huis om in te oefenen.
 • Regelmatig zijn er ook aanvullende Cursussen Yogafilosofie, het achtvoudig pad - Diepe ontspanning met Yoga Nidrâ - Practica over Prânâyâma - Bandha's - Chakra's - Kapâlabhâti en Bastrikâ - Stiltedagen in de traditie van de Himâlaya's - Volle maanmeditaties in de traditie van de Himâlaya's enz.

 

Erkend leraar; borg voor kwaliteit:

 • Ik ben geschoold in de technische grondvesten en filosofische basis van yoga ; in anatomie van het bewegingsapparaat ; in de technieken van prânâyâma ; mudrâ ; stilte ; in de algemene fysiologie en haar toepassing in yoga ; in didactiek en methodologie, in observatie en oriëntatie van de praktijk; in het opstellen van verantwoorde en doelgerichte oefenschema’s voor individueel en collectief onderwijs
 • Als leraar sta ik verenigd onder de koepel van Seva Yoga Kempen, (seva = dienen) waar u eveneens terecht kan voor groepslessen beginners en gevorderden te Herentals, Geel, Meerhout, Kasterlee, Retie, Westerlo en Mol-Rauw - mochten de lessen hier volzet zijn. Wij zijn als leraar erkend door de Yogafederatie (YFNB) die op haar beurt erkend is door de Europese Yoga Unie. Alleen yogaleraars met een door de Yoga Federatie erkend diploma bieden enige garantie op kwaliteit van de lessen (!) Mijn opleiding in yoga alleen al had een duurtijd van 5 jaar (2009-2014). Sinds 2014 bleef ik me jaarlijks bijscholen in deze tradities. Van september 2018 tot juni 2021 zal ik bij mij leraar nog een 3-jaar durende nascholing volgen.

 

OP AANVRAAG VAN UW VERENIGING, CENTRUM of BEDRIJF (zie contact)

Diploma's

Diploma Yoga

2009-2014 Yogadocent in de tradities van Viniyoga en van Himâlaya Yoga - Vormingsschool Viniyoga (Flor Stickens)

 

Bijscholingen:

 

Voor alle andere diploma's op vlak van mindfulness, stresscoaching, âyurveda en naturopathie zie de andere pagina's.

 

SOFIE VAN MENSEL

 

Erkend Yogaleraar

Âyurvedic Technician®

Stress- en Mindfulnesscoach

 

Gestelstraat 52 - 2250 O.L.V. Olen

info@per-neser.org

 

BEROEPSVERENIGINGEN

 

Yogafederatie lidnummer 2009/026

Naturopathica lidnummer 225 N10 80

 

 

BTW BE 0820.900.904

IBAN BE98 7805 9067 0193

© Copyright. 2010-2018