Âyurveda & Yoga therapie

Âyurveda staat bekend om haar diep reinigende en voedende levensadviezen en behandelingen.

Âyurveda is erkend als 1 van de 3 wetenschappelijke geneeskundes door de WHO (World Health Organisation). De andere 2 zijn de traditionele, klassieke geneeskunde en de Chinese Geneeskunde (TCM). Waar yoga de leer van de geest is, is haar zusterwetenschap âyurveda de wetenschap van het lichaam die zich richt op het hebben van juiste routines voor een goede mentale en fysieke gezondheid.


Âyurvedische Abhyanga/marma massage


Âyurvedische behandelingen zijn veel meer dan zomaar lichaamsmassages. Ze worden hoofdzakelijk ingezet om disbalans in de weefsels en de dosha's te corrigeren. Al worden ze ook preventief geadviseerd voor het behoud van een goede fysieke en mentale gezondheid en veerkracht.


De āyurvedische abhyanga/marmamassage werkt diep voedend voor de weefsels en het zenuwstelsel en is hartverwarmend. Ze wordt omschreven als een deken van liefde dat je krijgt dat diep inwerkt op zowel fysiek, als mentaal/emotioneel vlak. Âyurvedische massages reinigen en kalmeren ook lichaam, emoties en geest. Ze hebben als doel lichaam en geest gezonder te maken en meer weerbaar voor invloeden van buitenaf. Stress en vermoeidheid wordt hierdoor bestreden en de immuniteit, alsook het zelfherstellende vermogen wordt gestimuleerd.


Bij het maken van een afspraak is het goed dat je 'iets' weet over âyurveda. Deze pagina geeft je wat achtergrond over de oudste geneeskunst ter wereld. Ik adviseer om de 2-daagse cursus te volgen wanneer je ook in consult-vorm begeleid wenst te worden en âyurveda als ondersteunende levensfilosofie wenst te integreren.


De behandelingen kunnen los geboekt worden en zijn voor ieder een moment van herkalibratie en herinnering aan het Zelf. Aan zelfzorg en de oeroude natuurlijke principes van levenskwaliteit, gezondheid en geluk. De Âyurvedische voet-en hoofdmassage (pada abhyanga en shiro abhyanga) is inbegrepen in de behandeling . Ook worden de marmapunten kort behandeld. Lees hier meer over de marmapunten. Een afspraak duurt 2u of 120min. De behandeltijd is 105min. Prijs is 100€.
Let op: dit is geen consult. Voor âyurvedische begeleiding maak je steeds een aparte afspraak.


De kruidenolie wordt gekozen op maat van de klachten. De olie wordt verwarmd net boven lichaamstemperatuur. Dit opent de huidporiën zodat de olie optimaal wordt opgenomen door de weefsels. Zo kunnen de kruiden inwerken tot 7 dagen na de massage. De kruidenoliën waarmee ik hoofdzakelijk werk, worden geadviseerd bij: spierspanning, zenuwpijnen, onrust, mentale of fysieke overbelasting of uitputting, krachteloosheid, slapeloosheid, hoofdpijn, depressie, ontstekingen, huidproblemen, gewrichtspijnen en hormonale klachten. Âyurvedische kruidenoliën werken aanvullend en zijn geen vervanging voor de klassieke geneeskunde.


PRAKTISCH: Zorg voor slechte kledij + sokken + iets om nadien het hoofd warm te houden. De dag zelf neemt u thuis rust. Douche vooraleer naar uw afspraak te komen en eet een lichte maaltijd ten laatste 1,5u vóór uw sessie. Zo mogelijk volgt u de dagen vóór en na de behandeling ook een lichter dieet. (vers, sâttvisch)

Meer over Prâna, chakra's, nâdi's, marma, ...


In de yoga studiegroep, de Reiki cursussen en ook op de verdiepingsdag rond marmapunten worden deze begrippen in detail toegelicht.

Ik beperk me hier tot een korte definitie:

  • Wanneer de vitaliteit of fysieke, mentale kracht uit balans is, is een disbalans op gebied van Prâna of de vitale energie. Deze vitale energie wordt voortdurend opgebouwd en afgebroken door onze routines en verplaatst zich door het lichaam via de nâdî's.
  • Dit zijn kanalen waardoor 'iets' stroomt in het lichaam (bloed, lymfe, enz). Ook buiten het lichaam wordt er gesproken over de kanalen van de geest en de kanalen van het zijn. Er zijn dus ook 'subtiele, energetische nâdî's. Lichaam, geest en emoties zijn zo verbonden.
  • De vitale energie komt samen en aan de oppervlakte op een aantal specifieke punten in het lichaam. Dit zijn de marmapunten of de 'zetels van vitale energie' waar specifieke weefsels elkaar ontmoeten (bloedvaten, zenuwen, gewrichten, botten, pezen, spieren, enz). Waar de energie verstoord is, geven de punten aan de oppervlakte blokkades.
  • De belangrijkste marmapunten zijn de chakra's. Dit zijn plaatsen waar 1 of meer nâdî's zich kruisen. Het zijn centra van subtiele prâna-activiteit die verbonden zijn met het sympathische, parasympathische en autonome zenuwstelsel én met de persoonlijkheid.


Zowel Reiki als de Abhyanga/marmamassages werken diep in op al deze zaken. Maar ook degelijk aangeleerde Yogatechnieken van âsana, prânâyâma, mudrâ, mantra en meditatie werken diep in op zowel lichaam, geest, emoties als op de chakra's, de nâdi's en op prâna.

Âyurveda therapie


Enkel mogelijk na het hebben gevolgd van de basiscursus. Ik bekijk aan de hand van je vragenlijsten mogelijke disbalans in de dosha's. Verder evalueer ik via de pols en andere technieken andere kwaliteiten om het geheel van heersende kwaliteiten te kennen. Ik werk individueel met jou als unieke persoon en de heersende dosha's en guna's om disbalans in alle lagen te corrigeren. Ik zal een heleboel zaken, waaronder je vitaliteit, energieverdeling, routines, denkpatronen, houding, job, gezinssituatie, enz. mee in overweging nemen en ook spiritueel advies geven in functie van de 'ziel'. Ik werk niet met supplementen en verwijs voor supplementen en bij specifieke aandoeningen, waarbij reeds vele dhatu's betrokken zijn, ook verder naar een âyurvedisch arts (wat belangrijk is en een goede naturopaat doet dit).


Âyurveda adviseert, afhankelijk van de constitutie en iemands onevenwicht, een aangepaste 'OP MAAT' levensstijl op vlak van Voeding & Beweging (men kijkt naar zowel voeding als beweging op fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel vlak). Âyurveda werkt richting het uitzuiveren van de geest (en het komen tot zuivere emoties, een zuiver karakter en zuiver gebruik van de zintuigen) en het zuiveren van het lichaam. Âyurveda is veel meer dan de klassieke technieken van panchakarma, de abhyanga of medicinale oliemassage, shirodhara, de drukpunt (marma) massage en het gebruik van kruiden of voeding, of voedingssupplementen. Naast een compleet gezondheidssysteem is Âyurveda een totale levensfilosofie dat streeft richting Verbinding met jezelf en de wereld in alle lagen.


Sommige âyurvedische artsen maken eveneens gebruik van edelstenen, mineralen, kleuren, en van de vedische astrologie. De meeste âyurvedische artsen/therapeuten zullen ook mantra’s, yogahoudingen, prânâyâma, meditatie, ceremonie (kennis van de elementen en werken met deze elementen zowel inwendig als uitwendig) adviseren en ondersteunen. Yoga en Âyurveda zijn zusterwetenschappen met als doel het vinden van fysieke, mentale, emotionele + spirituele zuiverheid én heelheid.


Intake 1,5u, prijs 75€

Vervolgafspraak 1,5u, prijs 75€

Vervolgafspraak 1u, prijs 50€

Yoga lichaamswerk op maat


Yoga kan je zien als een vorm van zowel fysiek, emotioneel als energetisch werk gezien degelijk aangeleerde technieken van âsana, prânâyâma, mudrâ, mantra en meditatie diep inwerken op zowel lichaam, geest, emoties als op de chakra's, de nâdi's en op prâna. Deze begrippen worden hier kort nader toegelicht.


Voor wie:

  • de leer van yoga wenst te bestuderen samen met een leraar
  • en/of, naast de wekelijkse lessen op zoek is naar specifieke verdieping rond bepaalde thema's of houdingen, of aanpassingen wenst
  • en/of, met een specifieke revalidatievraag zit en graag schema's op maat wenst te ontvangen
  • en/of, met een specifieke levensvraag of spirirtuele zoektocht zit, en hieromtrent graag gidsing ontvangt


Intake 1,5u (schema nog niet inbegrepen voor wie een schema op maat wenst), prijs 75€

Vervolgafspraak 1,5u (schema inbegrepen), prijs 75€

Vervolgafspraak 1u, prijs 50€