Basiscursus

Âyurveda

Âyurveda is de oudste geneeskunst ter wereld. Ze wordt geschat 5000 jaar oud te zijn, maar sommige bronnen vermelden tot 12.000 jaar oud. Het is een compleet gezondheidssysteem.


Âyurveda bestaat uit de woorden "âyus" wat betekent leven" of "levensprincipe", en "veda" dat "kennis" betekent. Je kan âyurveda vertalen als "de kennis van welke kwaliteiten of routines levens- en gezondheidsbevorderend zijn - en welke niet".


Vaak weten we niet langer welke kwaliteiten goed zijn voor ons.

Âyurveda stelt dat elk individu uniek is en als dusdanig zo begeleid dient te worden. Bij dit 'uniek' zijn hoort een specifieke geboorte 'aanleg' of Natuur; een specifieke samenstelling van de 5 elementen die âyurveda groepeert tot 3 'dosha's' of energieën. Onze dagelijkse routine, beweging, voeding,  maar ook stress, verdriet, angsten, trauma, enz. brengt ons weg van deze eigen Natuur en hierdoor ontstaat disbalans. We voelen ons dan niet meer 'in ons Element' of voelen ons 'onrustig'. Âyurveda vertaalt deze onrust als 'het niet langer rusten in het Zelf" of in de aangeboren balans of geboorteconstitutie.


Âyurveda geeft je inzicht in de effecten die voedings,- denk, - beweeg,- en levensroutines hebben op de emotionele en fysieke gezondheid. Ook helpt het je de eigen intuïtie weer op te diepen en de kennis van het zelf te herinneren. Het leert je in harmonie te leven met het natuurlijke Zelf en Ritme. Lichaam, geest en ziel komen zo weer op 1 lijn.


Âyurveda valt onder de noemer "alchemistisch sjamanisme" gezien het, naast het geven van adviezen voor het herstel van de levenskwaliteit, de mens opnieuw leert leven volgens de seizoenen en de natuur en werkt met verscheidene delen van die Natuur. Lees hier meer over het sjamanisme.

2-daagse basiscursus

Ontdek de basisprincipes van âyurveda. Je vindt inzicht in je constitutie en welke zaken op vlak van Voeding en Beweging voor jou belangrijk zijn:

 • Voeding omvat zowel de fysieke voeding, als de overtuigingen, gedachten, gevoelens met dewelke je jezelf dagelijks voedt.
  Daarnaast hebben we ook spirituele voeding nodig om in evenwicht te blijven (stilte, overgave, vertrouwen, verbinding, contact).
 • Beweging gaat niet enkel over lichaamsbeweging, maar ook over de bewegingen van de geest. Ook de richting waarin je beweegt (doelen, missie) is van belang. Je talenten/passies inzetten, creativiteit ontwikkelen is ook nodig voor een (zinvol) leven in balans.


De cursus omvat meer dan 30 pagina's documentatie.
Bekijk hier de inhoud en data van de cursus.
Je krijgt daarnaaast ook nog voedingslijsten en bijlages omtrent zuivering.


Met deze basis kan je aan de slag voor jezelf om disbalans op verscheidene gebieden te corrigeren. Het is geen opleiding om andere mensen vanuit âyurveda te gaan behandelen (!) Zulk een opleiding duurt meerdere jaren.


De 2-daagse cursus is een ideale start voor

 • wie kampt met klachten en inzicht wilt vinden in de eigen constitutie, het onevenwicht en herstel hiervan
 • geïnteresseerden in een âyurvedische opleiding die wensen te ontdekken of âyurveda is wat ze zoeken
 • yoga beoefenaars of leraars-in-opleiding; waar yoga de leer van de geest is, is haar zusterwetenschap âyurveda de wetenschap van het lichaam die zich richt op het hebben van juiste routines voor een goede mentale en fysieke gezondheid.


Overzicht onderwerpen die aan bod komen:

 1. Âyurveda; moeder van de Geneeskunst - Belangrijkste naslagwerken - Astanga Âyurveda - Âyurvedische visie gezondheid - Spirituele natuur - Zusterwetenschap Yoga - Astanga Yoga
 2. Basisbeginselen Âyurveda - Bhuta’s - Dosha's - Prakriti Vikriti - Subdosha's - Guna's - Sattva, rajas en tamas - Prâna, Tejas en Ojas - Agni/vuur spijsvertering - Ama/afvalstoffen
 3. Beweging in functie van je constitutie - Fysieke / Mentale / Emotionele beweging - Spirituele richting waarin je beweegt (levensdoelen, missie)
 4. Voeding in functie van je constitutie - Fysieke voeding - Âyurvedisch dieet/Vedisch dieet - Vasten goed of slecht - Voeding volgens seizoenen - Mentale, emotionele, spirituele, creatieve voeding
 5. Toelichting Reinigingstechnieken - Pancha Karma - Abhyanga of oliemassage - Marmamassage - Shirodhara - begrippen als prâna, nâdî's, chakra's  - Swedana of stoomtherapie - Nasya, neti, tongschrapen - Laghu Sankhapraksalana / darmreiniging
 6. Dinacharya of dagelijkse routine - uren van de dosha's
 7. Karma - Dharma - Svadharma
 8. Yoga en Âyurveda in een persoonlijk therapieplan
 9. Analyse constitutielijsten - Bespreken van bepaalde klachten of aandoeningen - advies dieet enz!


DATA:

 • 14 mei'23 + 11 jun'23 (2 lesdagen van 9:00-16:30)


PRIJS

 • 280€

Verdieping marmapunten-zelfmassage

Âyurveda staat bekend voor haar diep reinigende en voedende adviezen en behandelingen.


Deze workshop leerrt je zelfmassage.  De belangrijkste Marmapunten komen aan bod.

Dit zijn acupressuurpunten of kruispunten waar specifieke weefsels elkaar ontmoeten (bloedvaten, zenuwen, gewrichten, botten, pezen, spieren). Waar de energie verstoord is, geven deze punten aan de oppervlakte blokkades.


Âyurveda adviseert dagelijkse oliemassage om 'knopen' te vermijden. Hoe ga je hier zelf mee aan de slag? En wat vertellen een aantal punten je over mogelijke disbalans in lichaam en geest?

Inclusief documentatie, theorie over enkele âyurvedische oliën + effect op lichaam en geest. Ook krijg je beknopte achtergrond over de chakra's, nâdî's, prâna en verschillende vormen van healing. Wie meer wenst te leren over deze onderwerpen kan aanvullende practica overwegen (studiegroep wat betreft chakra's, nâdi's, prâna, en reiki wat betreft healing).

 • Kan enkel gevolgd worden wanneer je de basiscursus reeds volgde.


DATUM

 • maart'23 - juni'23
  data nog niet gekend


PRIJS

 • 90€