Behandelingen

Âyurvedische Abhyanga/marma massage


Voordelen:

 • Reinigt en voedt de weefsels en het zenuwstelsel
 • Kalmeert het lichaam, de emoties en de geest.
 • Maakt lichaam en geest meer weerbaar voor invloeden van buitenaf
 • Bestrijdt stress en vermoeidheid
 • Stimuleert de immuniteit, alsook het zelfherstellende vermogen.
 • Corrigeert de disbalans in de weefsels en de dosha's.
 • Werkt preventief voor het behoud van een gezonde geest in een gezond lichaam.
 • Ondersteunt en goede fysieke en mentale veerkracht.


Bij het maken van een afspraak is het goed dat je 'iets' weet over âyurveda.
Deze pagina geeft je achtergrond over de oudste geneeskunst ter wereld.PRAKTISCH

 • Prijs is 108€. Je bent in totaal 2u, of 120min hier.
 • Een eerste afspraak houdt een korte intake van +/- 15 min in, met aansluitend 90min behandeltijd. De buik wordt dan nog niet mee behandeld.
 • Vanaf de tweede afspraak wordt de buik mee gemasseerd en is de behandeltijd 105min.
 • De Âyurvedische voet-en hoofdmassage (pada abhyanga en shiro abhyanga) is inbegrepen.
 • Ook worden de marmapunten kort behandeld. Lees hier meer over de marmapunten.


De kruidenolie wordt gekozen op maat van de klachten. De olie wordt verwarmd net boven lichaamstemperatuur. Dit opent de huidporiën zodat de olie optimaal wordt opgenomen door de weefsels. Zo kunnen de kruiden inwerken tot 7 dagen na de massage. De kruidenoliën waarmee ik hoofdzakelijk werk, worden geadviseerd bij:  spierspanning, zenuwpijnen, onrust, mentale of fysieke overbelasting of uitputting, gebrek aan veerkracht, problemen met de immuniteit, krachteloosheid, slapeloosheid, hoofdpijn, depressie, ontstekingen, huidproblemen, gewrichtspijnen en hormonale klachten. Âyurvedische kruidenoliën werken aanvullend en zijn geen vervanging voor de klassieke geneeskunde. Ik werk niet met voedingssupplementen maar verwijs in dit geval, en ook bij specifieke aandoeningen, waarbij reeds vele dhatu's betrokken zijn, verder naar een âyurvedisch arts (wat belangrijk is en een goede naturopaat doet dit). 


Bij chronische klachten, overweeg om in het begin elke 2 à 3 weken langs te komen voor een behandeling. Nadien, eens de olie meer in de weefsels zit, kan je nog eens per maand komen, eens per 6 weken, enz.. Het is goed om tegelijkertijd in consult-vorm begeleid te worden om fysieke/emotionele klachten aan te pakken.


Zorg voor slechte kledij + sokken + iets om nadien het hoofd warm te houden. De dag zelf neemt u thuis rust. Douche vooraleer naar uw afspraak te komen en eet een lichte maaltijd ten laatste 1,5u vóór uw sessie. Zo mogelijk volgt u de dagen vóór en na de behandeling ook een lichter dieet. (vers, sâttvisch) en zorgt u goed voor uzelf. Een āyurvedische abhyanga/marmamassage kan veel losmaken, ook op emotioneel gebied dus is het belangrijk de dagen erna tijd te nemen voor zelfzorg.

Meer over Prâna, chakra's, nâdi's, marma, ...


Wanneer de vitaliteit of fysieke, mentale kracht uit balans is, is een disbalans op gebied van Prâna of de vitale energie. Deze vitale energie wordt voortdurend opgebouwd en afgebroken door onze routines en verplaatst zich door het lichaam via de nâdî's. Dit zijn kanalen waardoor 'iets' stroomt in het lichaam (bloed, lymfe, enz). Ook buiten het lichaam wordt er gesproken over de kanalen van de geest en de kanalen van het zijn. Er zijn dus ook 'subtiele, energetische nâdî's. Lichaam, geest en emoties zijn zo verbonden. De vitale energie komt samen en aan de oppervlakte op een aantal specifieke punten in het lichaam. Dit zijn de marmapunten of de 'zetels van vitale energie' waar specifieke weefsels elkaar ontmoeten (bloedvaten, zenuwen, gewrichten, botten, pezen, spieren, enz). Waar de energie verstoord is, geven de punten aan de oppervlakte blokkades.De belangrijkste marmapunten zijn de chakra's. Dit zijn plaatsen waar 1 of meer nâdî's zich kruisen. Het zijn centra van subtiele prâna-activiteit die verbonden zijn met het sympathische, parasympathische en autonome zenuwstelsel én met de persoonlijkheid.


In het jaartraject Studie Achtvoudig Pad en chakra's, bandha's & subtiele technieken komen deze zaken uitvoerig aan bod.

De marmapunten zelf kan je bestuderen tijdens de verdiepingsdag marmapunten. De Abhyanga/marmamassages werken sowieso diep in op prâna, de nâdi's en de chakra's. Ook degelijk aangeleerde yogische technieken van âsana, prânâyâma, mudrâ, mantra en meditatie werken diep in op zowel lichaam, geest, emoties als op de chakra's, de nâdi's en op prâna. Als Erkend Yogaleraar (8 jaar geschoold) kan u bij mij ook terecht voor het aanleren van al deze zaken.