Authentieke Yoga & Meditatie

Authentieke Yoga & Meditatie

"You can master âsana and turn your body into a pretzel and still carry a confused mind on your shoulders. I call that useless yoga.
You can practice meditation for hours and still remain a victim of your fears, doubts, anger and sadness. I call that useless meditation.
You can practice spirituality by visiting temples and churches and still suffer from inner emptiness. I call that useless spirituality.
You can infuse others with wonder and beauty, provided you have first reclaimed them yourself.
This is what great masters have taught, and this is what I wish people of the modern world could learn." 
~ Swâmî Rama, 5000 jaar oude traditie van de Himâlaya's

Erkende leraar

Hier komt u terecht bij een erkende yogaleraar. Enkel erkende leraars staan borg voor kwalitatief onderricht in yoga en meditatie. Geschoold via een basisopleiding van 5 jaar (meer dan 700 lesuren) en een nascholing van 3 jaren in de technische grondvesten en filosofie van yoga, in anatomie van het bewegingsapparaat, in de algemene fysiologie en haar toepassing in yoga, in de technieken van prânâyâma, mudrâ, diepe relaxatie, meditatie en in Stilte. In het kwalitatief onderwijzen én opstellen van verantwoorde en doelgerichte oefenschema’s voor individueel en collectief onderricht vanuit 2 grote, authentieke tradities:


  1. Âsana volgens de viniyoga traditie van Shrî Krishnâmachârya. De term Viniyoga komt uit het geschrift “Yoga Rahasya” van Shrî Nâthamuni (900 A.D). Uit deze familie stamt Shrî Krishnâmachârya, één van de meest invloedrijke yogaleraars ooit. Hij was ook âyurvedisch leraar. Enkele van zijn studenten zijn: Indra Devi, K. Pattabhi Jois (Ashtanga Yoga), B.K.S. Iyengar (Iyengar Yoga) en T.K.V. Desikachar, Krishnâmachârya's zoon. Claude Maréchal studeerde decennialang als leerling onder T.K.V. Desikachar en onderwees op zijn beurt mijn leraar, Flor Stickens, bij wie ik intussen al 12 jaar onderricht volg. Zelf geef ik les sinds 2012.

  2. Relaxatie en Meditatie volgens de 5000 jaar oude traditie van de Himâlaya’s. Ik ben in deze traditie geïnitieerd in 2017 door Swâmî Mâ Râdha Bharatî

Wat ik aanreik, is voor iedereen.


Yoga is veel meer dan wat houdingen. Waar Âyurveda de wetenschap van het lichaam is en zich richt op het hebben van juiste routines voor een gezond lichaam, is haar zusterwetenschap Yoga. De wetenschap van de geest.


Yoga leert je de geest te beheersen en uit te zuiveren. De activiteiten in de geest tot stilstand te brengen. Hiervoor wordt er gewerkt met houdingen, ademtechnieken, meditatie en wordt er een uitgebreid psychologisch en filosofisch kader aangereikt richting zelf-realisatie.


Ik bied kwalitatief onderricht in yoga aan. Voor iedereen. Jong of oud, soepel of stroef, met of zonder specifieke klachten of beperkingen; voor wie op zoek is naar een sterk, stabiel en soepel lichaam en dezelfde kwaliteiten nastreeft in de geest. Ik leer je verantwoord, stabiel en aangenaam te oefenen: in functie van jouw lichaam en haar grenzen.


Regelmatige beoefening van yoga brengt


 • Een gezonder en sterker lichaam. Je komt tot kennis over dat lichaam en leert het van onnodige spanningen te bevrijden. Yoga werkt zuiverend en versterkend voor spieren, organen en gewrichten en verlicht pijn, vermoeidheid, slapeloosheid, spijsverterings- en chronische spanningsproblemen. Je leert ook progressief ademtechnieken aan (prânâyâma) en diepe relaxatie waardoor je zowel lichaam als geest tot rust leert te brengen. 
 • Een rustige, blije geest die meer vanuit stabiliteit, helderheid, gelijkmoedigheid en efficiëntie zal gaan handelen. Je leert prestatie, onrust of oordeel loslaten en het denken te transformeren richting helderheid, concentratie en geleidelijk ook richting meditatie en stilte.
 • Een hervonden verbinding met dat wat je in wezen bent. De stilte die je ontdekt op de achtergrond in jezelf (door meditatie) leer je verdiepen zodat je meer vanuit deze rust zal leven en zal handelen. In essentie is yoga een complete levensleer richting zelfrealisatie (zie cursus yogafilosofie)

17min. Echte aanrader. Over het ontstaan van yoga en haar wortels. Met regelmatig ook mooie zwart/wit foto's van Krishnâmachârya. Het laatste deel vertelt over zijn 'roeping' en hoe hij authentieke yoga weer in de belangstelling bracht. De lessen die je hier kan volgen, worden gegeven vanuit dit traditioneel onderricht. Een aanrader om te bekijken voor wie interesse heeft in yoga, maar ook in de cursus âyurveda of de sjamanistische jaartrajecten.

Wekelijkse lessen in groep

Er is geen voorkennis vereist. Week na week leer je op kwalitatieve en progressieve wijze houdingen (âsana), ademtechnieken (prânâyâma), diepe relaxatie en meditatie aan. Lesschema’s krijg je mee naar huis om de technieken verder in te oefenen. Ik help je de nodige aanpassingen te maken in geval van specifieke klachten of beperkingen.


PRAKTISCH:

De beginnersreeks duurt 17 weken. Je leert de basis en na de reeks kan je naar de gevorderden of je herhaalt de beginners. Wees steeds 10min. vóór aanvang hier. Er wordt stipt gestart. Wanneer u te laat bent, mist u belangrijke lesinfo. Geen les tijdens schoolvakanties of feestdagen. Als een feestdag valt op uw vaste lesdag kan u deze les inhalen in dezelfde week op een andere lesdag. Door de huidige corona-maatregelen worden groepen beperkt tot slechts 10 deelnemers (ipv 21) en de groepen zijn VASTE BUBBELS. U kan dus voorlopig een gemiste les niet inhalen op een andere lesdag (!).


BEGINNERS REEKS

 • 2 beginnersgroepen: maandag (20u15 tot 21u45) en woensdag (18u10 tot 19u40)
 • Start maandag 7/9/20 (20u15-21u15) tot en met 18/1/21 VOLZET
 • Start woensdag 9/9/20 (18u10-19u40) tot en met 20/1/21 VOLZET
 • De reeks wordt herhaald in januari 2021 - Start 25/1/21 (20u15-21u15) en Start 27/1/21 (18u10-19u40) tot 14 en 16 juni'21. Wees er tijdig bij, nog maar slechts enkele plekken vrij (!) - het juiste aantal nog vrije plekken zie Agenda
 • BEGINNERS 8 SCHEMA'S, 8 BASISADEMTECHNIEKEN/PRÂNÂYÂMA's (5+3), ZITMEDITATIE.

GEVORDERDEN

 • 4 gevorderde groepen: maandag (18u10 tot 19u40) + dinsdag, woensdag en vrijdag (telkens van 20u15 tot 21u45)
 • 5 THEMA'S, 12 SCHEMA'S, VERFIJNING VAN ZOWEL ÂSANA, PRÂNÂYÂMA ALS MEDITATIE


Per semester betaal je 145€ of 242€ voor een heel schooljaar (september tot juni)


WERKGROEP

 • 1 groep (18u30 tot 22u) 6 lessen (2/9/20 + 1/10/20 + 30/11/20 + 28/1/21 + 27/4/21 + 26/5/21) - Prijs is 216€
 • Enkel voor wie de volledige beginnersreeks reeds doorlopen heeft en op zoek is naar een erg subtiele verdieping rond de meer energetische zaken van yoga. Deze lessen omvatten een studie van de chakra's en hun effecten op de persoonlijkheid en de gezondheid. Je komt tot inzicht rond mogelijke disbalans en krijgt vele technieken aangereikt om het energetische, fysieke en emotionele lichaam te balanceren. Theorie al vanaf de eerste les over de verschillende bewustzijnscentra / Kundalinî / Nâdî's  waaronder Ída, Pingala, Sushumnâ / Prâna / 5 prânastromen / Chakra's / Kosha's / De 3 knopen / enz... Praktijkoefeningen omvatten onder andere een intensief schema waar je de hele maand mee werkt om veranderingen teweeg te brengen op hogervermelde gebieden. Elke les wordt tevens ook 1 chakra uitgediept incl. specifieke âsana's, mantra's & mudrâ, huiswerktaken  en technieken ter harmonisering. Oa. komt daarnaast aan bod Mûlâdhara chakra / Mûla Bandha / Apâna Vâyu / reinigende ademtechnieken / Prâna meditatie / Laghu sankhapraksâlana of de lichte darmreiniging / Samâna Vâyu / Stimuleren Jaṭharâgni / Kapâlabâti /Bhastrikâ / Uddîyâna Bandha / Nâbhicakra / Prâna Vâyu / adem-en zenuwversterkende oefeningen / longcelstimulatie / Kûrma nâdî / Udâna Vâyu / Jâlandhara Bandha / Klank en uitgebreide les rond mantra's / Kanthakûpa / Vyâna Vâyu / Verkenning van het oneindig grote en het oneindig kleine / enz.
 • De theorie (waarvan je ook documentatie en huiswerk krijgt) loopt van 18u30 tot +/-20u, dan start de intensieve praktijk met subtiele technieken. Hierdoor wordt  het hele Zijn tegen 21u30 in ideale omstandigheden gebracht om tot diepe ervaring in de stilte komen. Het laatste half uur is stiltemeditatie.

Privé begeleiding

Je dient rekening te houden met minimum 5 afspraken. Dit eens per 3 of 4 weken zodat je voldoende tijd thuis hebt om alle technieken op vlak van âsana, ademhaling, relaxatie en meditatie te integreren. Je krijgt telkens een schema op maat mee en kan ook andere vragen stellen. Sessieduur 1,5u, prijs is 72€. Eerste afspraak bespreken we uw voorgeschiedenis en zoektocht. Ik teken dan met de hand ook al een eerste schema. Voor verdere sessies krijgt u steeds een getypt schema mee.


 1. Voor mensen met specifieke revalidatievragen - fysieke of mentale/emotionele problemen - spanningsklachten - pijn...
 2. Voor wie niet in de mogelijkheid is de groepslessen te volgen en bepaalde doelen in yoga of meditatie wenst te realiseren.
 3. Voor meer gevorderde beoefenaars om specifieke technieken te verfijnen of om de leer van yoga te bestuderen.
 4. Voor mensen met een persoonlijke zoektocht.  Je kan bij mij terecht voor allerlei levensvragen, ook op spiritueel gebied.
 5. Voor wie wenst te leren mediteren in een authentieke (5000 jaar oude) traditie, verwijs ik naar de wekelijkse lessen als basis en ter verdieping naar de groepscursus 'leren mediteren' (voorkennis uit de wekelijkse lessen vereist.


Uw leraar is er om uw levenskwaliteit te verbeteren en u op uw zoektocht te begeleiden.

Sofie Van Mensel

Erkend Naturopaat aangesloten bij Naturopathica.

Wettig erkende beroepsvereniging voor hulpverleners die werken met complementaire methodes in hulpverlening.

Erkend Yogaleraar aangesloten bij Yogafederatie.

Overkoepelend orgaan dat waakt over de kwaliteit van het onderricht van de duizenden jaren oude, authentieke yogatraditie uit India.

Enkel erkende leraars staan borg voor kwalitatief onderricht in yoga en meditatie.

Copyright © 2010-2020. Alle rechten voorbehouden