Authentieke Yoga & Meditatie

Authentieke Yoga & Meditatie

"You can master âsana and turn your body into a pretzel and still carry a confused mind on your shoulders. I call that useless yoga.
You can practice meditation for hours and still remain a victim of your fears, doubts, anger and sadness. I call that useless meditation.
You can practice spirituality by visiting temples and churches and still suffer from inner emptiness. I call that useless spirituality.
You can infuse others with wonder and beauty, provided you have first reclaimed them yourself.
This is what great masters have taught, and this is what I wish people of the modern world could learn." 
~ Swâmî Râma, 5000 jaar oude traditie van de Himâlaya's

Erkende leraar

Hier komt u terecht bij een erkende yogaleraar. Enkel erkende leraars staan borg voor kwalitatief onderricht in yoga en meditatie. Geschoold via een basisopleiding van 5 jaar (meer dan 700 lesuren) en een nascholing van 3 jaren in de technische grondvesten en filosofie van yoga, in anatomie van het bewegingsapparaat, in de algemene fysiologie en haar toepassing in yoga, in de technieken van prânâyâma, mudrâ, diepe relaxatie, meditatie en in Stilte. In het kwalitatief onderwijzen én opstellen van verantwoorde en doelgerichte oefenschema’s voor individueel en collectief onderricht vanuit 2 grote, authentieke tradities:


  1. Âsana volgens de viniyoga traditie van Shrî Krishnâmachârya. De term Viniyoga komt uit het geschrift “Yoga Rahasya” van Shrî Nâthamuni (900 A.D). Uit deze familie stamt Krishnâmachârya, één van de meest invloedrijke yogaleraars ooit. Hij was ook âyurvedisch leraar. Enkele van zijn studenten zijn: Indra Devi, K. Pattabhi Jois (Ashtanga Yoga), B.K.S. Iyengar (Iyengar Yoga) en T.K.V. Desikachar, Krishnâmachârya's zoon. Claude Maréchal studeerde decennialang als leerling onder T.K.V. Desikachar en onderwees op zijn beurt mijn leraar, Flor Stickens, bij wie ik intussen al 12 jaar onderricht volg. Zelf geef ik les sinds 2012.

  2. Relaxatie en Meditatie volgens de 5000 jaar oude traditie van de Himâlaya’s. Ik ben in deze traditie geïnitieerd in 2017 door Swâmî Mâ Râdha Bharatî en vervolmaak me nog steeds via jaarlijkse retraites en bijscholingen in de traditie.

Wat ik aanreik, is voor iedereen.


Yoga is veel meer dan wat houdingen. Waar Âyurveda de wetenschap van het lichaam is en zich richt op het hebben van juiste routines voor een gezond lichaam, is haar zusterwetenschap Yoga. De wetenschap van de geest.


Yoga leert je de geest te beheersen en uit te zuiveren. Het karakter te verfijnen en de activiteiten in de geest tot stilstand te brengen. Hiervoor wordt er gewerkt met houdingen, ademtechnieken, meditatie en wordt er een uitgebreid psychologisch en filosofisch kader aangereikt richting zelf-realisatie.


Als erkend yogaleraar met meer dan 8 jaar opleiding, bied ik kwalitatief onderricht in (volledige) yoga aan.


Voor wie op zoek is naar een sterk, stabiel en soepel lichaam en dezelfde kwaliteiten nastreeft in de geest.

Je gaat zo diep en zo ver als je zelf wenst in de materie door aanvullende practica of cursussen te volgen als uitbreiding op de wekelijkse lessen.


Regelmatige beoefening van yoga brengt


 • Een gezonder en sterker lichaam. Je komt tot kennis over je lichaam en leert het van onnodige spanningen te bevrijden. Yoga werkt zuiverend en versterkend voor spieren, organen en gewrichten en verlicht pijn, vermoeidheid, slapeloosheid, spijsverterings- en chronische spanningsproblemen. Je leert ook progressief ademtechnieken  (prânâyâma) en diepe relaxatie aan waardoor je lichaam en geest tot diepe rust leert te brengen. 
 • Een rustige, blije geest die vanuit meer stabiliteit,  gelijkmoedigheid en efficiëntie zal gaan handelen. Je leert prestatie, onrust of oordeel loslaten en het denken te transformeren richting meer helderheid en geleidelijk ook richting meditatie en stilte.
 • Een hervonden verbinding met dat wat je in wezen bent. De stilte die je door meditatie ontdekt op de achtergrond in jezelf leer je verdiepen zodat je  vanuit deze rust leert leven en handelen. In essentie is yoga een complete levensleer richting zelfrealisatie (zie cursus yogafilosofie).

17min. Echte aanrader. Over het ontstaan van yoga en haar wortels. Met regelmatig ook mooie zwart/wit foto's van Krishnâmachârya. Het laatste deel vertelt over zijn 'roeping' en hoe hij authentieke, traditionele yoga weer in de belangstelling bracht. De lessen die je hier kan volgen, worden gegeven vanuit dit traditioneel onderricht. Een aanrader om te bekijken voor wie niet alleen interesse heeft in yoga, maar ook in de cursus âyurveda of de sjamanistische jaartrajecten.

Wekelijkse lessen in groep

De beginnersreeks duurt 17 weken. Er is geen voorkennis vereist. Week na week leer je op kwalitatieve en progressieve wijze houdingen (âsana), ademtechnieken (prânâyâma), diepe relaxatie en meditatie aan. Lesschema’s krijg je mee naar huis om de technieken verder in te oefenen. Ik help je de nodige aanpassingen te maken in geval van specifieke klachten of beperkingen. Na de beginnersreeks kan je naar de gevorderden of je herhaalt de beginners.


Wees steeds 10min. vóór aanvang hier. Er wordt stipt gestart. Wanneer u te laat bent, mist u belangrijke lesinfo. Geen les tijdens schoolvakanties of feestdagen. Als een feestdag valt op uw vaste lesdag kan u deze les inhalen in dezelfde week op een andere lesdag.


UPDATE SEP'2020 Door de huidige corona-maatregelen worden groepen beperkt tot slechts 10 deelnemers (ipv 21) en de groepen zijn VASTE BUBBELS. U kan dus voorlopig een gemiste les niet inhalen op een andere lesdag (!).


UPDATE NOV'2020 Sinds de lockdown van 30 oktober worden de lessen online gegeven. Deze worden ter beschikking gesteld in audio en video via een eenvoudig platform op deze website. Dit biedt momenteel het voordeel dat u de les, incl relaxatie en meditatietechnieken zo vaak als nodig kan herbeluisteren en mee in kan oefenen. Er is ook een video telkens ter beschikking.
Meer info hierover kan u terugvinden in de Agenda


BEGINNERS REEKS (8 SCHEMA'S, 8 BASISADEMTECHNIEKEN/PRÂNÂYÂMA's (5+3), ZITMEDITATIE)

 • 2 beginnersgroepen: maandag (20u15 tot 21u45) en woensdag (18u10 tot 19u40)
 • De beginnersreeks van 17 weken wordt tweemaal per jaar gegeven, telkens begin september en eind januari
 • Start de week van maandag 25/1/21 (Meer details zie de Agenda)
 • BEGINNERS 8 SCHEMA'S, 8 BASISADEMTECHNIEKEN/PRÂNÂYÂMA's (5+3), ZITMEDITATIE.

GEVORDERDEN (5 THEMA'S, 12 SCHEMA'S, VERFIJNING VAN ZOWEL ÂSANA, PRÂNÂYÂMA ALS MEDITATIE)

 • 4 gevorderde groepen: maandag (18u10 tot 19u40) + dinsdag, woensdag en vrijdag (telkens van 20u15 tot 21u45)


LESGELD

 • Per semester betaal je 145€ of 242€ voor een heel schooljaar (september tot juni)


VERDIEPING

 • JAARTRAJECT WERKGROEP - alle details en data zie de Agenda
 • CURSUS ACHTVOUDIGE PAD EN BASIS YOGAFILOSOFIE - alle details en data zie de Agenda
 • AANVULLENDE PRACTICA - alle details en data zie de Agenda


Privé begeleiding

Je dient een engagement aan te gaan voor minimum 5 afspraken. De sessies vinden plaats eens per 3 of 4 weken zodat je alle technieken op vlak van âsana, ademhaling, relaxatie en meditatie voldoende thuis kan integreren. Je krijgt een schema op maat mee en kan ook andere vragen stellen. Sessieduur 1,5u, prijs is 72€. Eerste afspraak bespreken we uw voorgeschiedenis en zoektocht. Ik teken dan met de hand ook al een eerste schema. Voor verdere sessies krijgt u steeds een getypt schema mee.


 1. Voor wie niet in de mogelijkheid is de groepslessen te volgen en bepaalde doelen in yoga of meditatie wenst te realiseren.
 2. Voor mensen met een specifieke revalidatieproblematiek - fysieke of mentale/emotionele problemen of pijn
 3. Voor gevorderde beoefenaars om specifieke technieken te verfijnen of om de leer van yoga met je leraar te bestuderen.
 4. Voor mensen met een persoonlijke zoektocht.  Je kan bij mij terecht voor allerlei levensvragen, ook op spiritueel gebied.


Voor wie wenst te leren mediteren in een authentieke (5000 jaar oude) traditie, verwijs ik naar de wekelijkse lessen als basis en ter verdieping naar de diepgaande groepscursus 'leren mediteren' (voorkennis uit de wekelijkse lessen is dus vereist).

Uw leraar is er om uw levenskwaliteit te verbeteren en u op uw zoektocht te begeleiden.

Sofie Van Mensel

Erkend Naturopaat aangesloten bij Naturopathica.

Wettig erkende beroepsvereniging voor hulpverleners die werken met complementaire methodes in hulpverlening.

Erkend Yogaleraar aangesloten bij Yogafederatie.

Overkoepelend orgaan dat waakt over de kwaliteit van het onderricht van de duizenden jaren oude, authentieke yogatraditie uit India.

Enkel erkende leraars staan borg voor kwalitatief onderricht in yoga en meditatie.

Copyright © 2010-2020. Alle rechten voorbehouden