Âyurveda, oudste geneeskunst

Âyurveda

"The practice of Âyurveda is designed to promote human happiness, health and creative growth. It is the science of daily living and this system of knowledge evolved from the sage's practical, philosophical and religious illumination which was rooted in their understanding of the creation.

Ayurveda helps the healthy person to maintain health and the diseased person to regain health."

Oudste geneeskunst ter wereld

Âyurveda is erkend als 1 van de 3 wetenschappelijke geneeskundes door de WHO (World Health Organisation). De andere 2 zijn de traditionele, klassieke geneeskunde en de Chinese Geneeskunde (TCM). Âyurveda is de oudste geneeskunst ter wereld, minstens 5000 jaar oud en sommige bronnen vermelden tot 12.000 jaar oud.

Het is een compleet gezondheidssysteem dat de mens als geheel bekijkt en het lichaam niet los van de geest.


 • Âyurveda bestaat uit de woorden "âyus" wat betekent leven" of "levensprincipe", en "veda" dat "kennis" betekent. Deze Vedische Wetenschap wordt vertaald als "de kennis van welke kwaliteiten of routines levens- en gezondheidsbevorderend zijn - en welke niet".


Als Âyurvedic Technican® ben ik gedurende 3 jaar geschoold in anatomie, filosofie van Âyurveda, de 6 wijsheidsscholen, de 5 elementenleer en de praktische toepassing van Âyurveda in het dagelijkse leven. Ik volg ook jaarlijks nog steeds bijscholingen.


Yoga hoort integraal bij Âyurveda voor wie de leer is haar essentie wilt begrijpen en toepassen. Een bewuste dagroutine, levens-en denkwijze, voeding en beweging op maat van uw constitutie zullen aan de basis liggen van elk herstel.  Âyurveda is ook gekend voor haar hartverwarmende medicinale warme oliemassages (abhyanga en marmmassage) en sattvische massages (energetisch lichaamswerk).


Âyurveda valt onder de noemer "alchemistisch sjamanisme" gezien het, naast het geven van adviezen voor het herstel van de levenskwaliteit, de mens weer leert leven volgens de seizoenen en de natuur en werkt met verscheidene delen van die Natuur.


Contact met de Natuur en met de natuurlijke ritmes is erg belangrijk om je eigen Natuur terug te vinden. Zo kan je pas de Natuur van de ander, hoe anders deze ook is, weer leren omarmen.

2-daagse Basiscursus Âyurveda


Onze dagelijkse routine, beweging, voeding, stress, maar ook verdriet, angsten, enz. brengt ons weg van onze eigen Natuur en hierdoor ontstaan klachten. We voelen ons niet meer 'in ons Element' of onrustig. Onrust kan je lezen als "het niet rusten in het Zelf" of in de aangeboren balans of constitutie.


In de 2-daagse cursus zie je uitgebreid de belangrijkste basisprincipes van âyurveda. Je krijgt ook uitgebreide documentatie mee. Je vindt inzicht in je constitutie en in het heersende onevenwicht en hoe dit te herstellen.


Wie interesse heeft in privé begeleiding vanuit âyurveda dient eerst deze basiscursus te hebben doorlopen om over voldoende achtergrond te beschikken.

Overzicht onderwerpen die aan bod komen:

 1. Achtergrond Yoga en Âyurveda - Âyurveda; moeder van de Geneeskunst - Belangrijkste naslagwerken - Astanga Âyurveda - Âyurvedische visie gezondheid - Spirituele natuur - Yoga, van onwetendheid naar juiste kennis - Astanga Yoga
 2. Basisbeginselen van Âyurveda - Bhuta’s - Dosha's - Prakriti en Vikriti - Subdosha's - Guna's - Sattva, rajas en tamas - De mentale vormen van de dosha’s Prâna, Tejas en Ojas - Agni of het vuur van de spijsvertering - Ama of afvalstoffen
 3. Beweging in functie van je constitutie - Fysieke beweging - Mentale beweging - Emotionele beweging - Spirituele richting waarin je beweegt (levenshouding, doelen, missie)
 4. Voeding in functie van je constitutie - Fysieke voeding - Âyurvedisch dieet/Vedisch dieet - Vasten goed of slecht - Voeding volgens seizoenen - Mentale/emotionele voeding - overtuigingen, gedachten, belang van mindfulness
 5. Spirituele voeding
 6. Creatieve voeding
 7. Reinigingstechnieken - Abhyanga of oliemassage - Shirodhara - Swedana of stoomtherapie - Nasya, neti en tongschrapen - Laghu Sankhapraksalana of de lichte darmreiniging
 8. Dinacharya of dagelijkse routine
 9. Karma en dharma
 10. Hoe Yoga en Âyurveda ingezet worden in een persoonlijk therapieplan - bespreken van bepaalde ziekten, aandoeningen, analyse constitutielijsten, dieet en nog veel meer!


Bij interesse kan je ook de verdieping Zelfmassage volgen

 • Marmapunten/ accupressuurpunten - hoe ga je hier zelf mee aan de slag? Bespreking van de belangrijkste Marmapunten; dit zijn acupressuurpunten of kruispunten waar specifieke weefsels elkaar ontmoeten (bloedvaten, zenuwen, gewrichten, botten, pezen, spieren). Waar de energie verstoord is, geven deze punten aan de oppervlakte blokkades. Lees het volledige programma hier


Data en prijs van beide cursussen zie de Agenda.

Privébegeleiding

Enkel mogelijk na het volgen van de 2-daagse basiscursus Âyurveda. Je leert meer inzicht te vinden in je constitutie en het heersende onevenwicht. We kijken naar alle basisprincipes zoals in de cursus aangereikt en gaan op zoek naar de oorzak van je disbalans. Er wordt een volledig aangepaste 'op maat' levensstijl geadviseerd.  Deze zal bestaan uit een specifieke dagroutine incl. een specifiek voedings-, ontspannings- en bewegingsregime en kan gaan tot advies over juister gebruik van je zintuigen, een meer optimale communicatie met jezelf en je medemens, bewuster contact met de Natuur, enz. Âyurveda werkt daarnaast ook met reinigingstechnieken, waarvan de abhyanga of medicinale oliemassage de meest gekende is, drukpunt (marma) massage, maar maakt ook gebruik van kruiden, edelstenen, mineralen, kleuren, mantra’s, yogahoudingen, prânayâma en meditatie. Ik ben ook erkend yogaleraar, geschoold gedurende meer dan 8 jaar in 2 authentieke tradities, dus u zal op dat vlak degelijke kwaliteit vanuit beide werelden meekrijgen.


Een Âyurvedic technician® observeert naast de pols ook de huid, de tong, en een heleboel andere kwaliteiten in zijn patiënt: zijn spraak, zijn beweging, houding, hoe iemand associeert en redeneert, de kwaliteit van de emoties, de persoonlijkheid, ingesteldheid, de rust, enz.. om het geheel van heersende kwaliteiten te kennen. Ook wordt er tegelijk rekening gehouden met de energieën van de omgeving (wat voor job doet de persoon, hoe is de situatie thuis, welk seizoen overheerst er op dit moment, welke leeftijd heeft de persoon...) en uit welke kwaliteiten bestaat de persoon zijn 'voeding' : met wat voedt de persoon zich fysiek van kwaliteiten, maar ook hoe voedt de persoon zich emotioneel (met welke gevoelens), mentaal (met welke overtuigingen) en spiritueel.


Men dient ook gemotiveerd te zijn de dagelijkse Âyurvedische wandeling te doen. U krijgt hier info van mee. Deze is de eerste remedie tegen depressie, onrust, slapeloosheid, rugklachten, vermoeidheid, spierklachten (spiertonus) of gewrichtsklachten, ademhalingsproblemen, problemen met de doorbloeding, bloedsomloop, borst, bekken of houding. De Âyurvedische coachings vinden, als het weer het toelaat, bij voorkeur in de natuur plaats. Dit kan al wandelend, of in de tuin. Zo herontdek je sneller weer je eigen ritme of Natuur. Houdt rekening met minimum 5 sessies om disbalans te herstellen. Sessies vinden eens per 3 weken plaats. Of wanneer je ook de behandelingen laat doen, ben je elke 2 weken hier. De ene keer voor coaching, de andere voor behandeling. Sessieduur coaching 1u30min en prijs 72€.


Abhyanga & Marma massages

Energiebanen (we zien ze ook terug in de Traditionele Chinese Geneeskunde) worden in de Âyurvedische geneeskunst nâdî's genoemd. Kanalen waardoor 'iets' stroomt in het menselijke lichaam; denk dan aan de zenuwen, de aderen, slagaderen, de stromen van het lymfestelsel, van het cardiovasculaire stelsel, enz.. Buiten het lichaam wordt er ook gesproken over de kanalen van de geest en de kanalen van het zijn. Er zijn zo grove nâdi's en fijnstoffelijke; 72.000 in totaal en sommige geschriften spreken zelfs van 350.000. 


Prâna wordt gezien als een essentie die alles doordringt. Een principe van waaruit vitaliteit, activiteit en leven zelf wordt onttrokken. Een vitale energie of levenskracht. Prâna verplaatst zich door het lichaam via de nâdî's. Wanneer bij mensen de 'vitaliteit' uit balans is of de fysieke kracht of de mentale kracht - spreken we dus eigenlijk over de vitale energie of prâna. Deze wordt immers voortdurend opgebouwd, geconsummeerd en afgebroken. Op de tekeningen zie je de nâdî's en enkele marmapunten. Er zijn er 107 in totaal. Dit zijn acupressuurpunten of 'de zetels van prâna' waar specifieke weefsels elkaar ontmoeten (bloedvaten, zenuwen, gewrichten, botten, pezen, spieren, enz). Als prâna uit balans gaat, gaat heel het lichaam uit balans. Waar de energie verstoord is, geven de marmapunten aan de oppervlakte blokkades. De belangrijkste marmapunten zijn de chakra's. Dit zijn plaatsen waar 1 of meer nâdî's zich kruisen. Het zijn centra van subtiele prâna-activiteit die verbonden zijn met het sympathische, parasympathische en autonome zenuwstelsel en met de persoonlijkheid.


Abhyanga massages zijn diep voedende en ontspannende medicinale warme oliemassages van 90min. Er wordt gemasseerd met specifieke kruidenolie die gekozen wordt in functie van de klachten. De olie wordt verwarmd net boven lichaamstemperatuur. Dit opent de huidporiën zodat de olie optimaal kan worden opgenomen door de weefsels. Zo kunnen de kruiden inwerken, ook nog geruime tijd na de massage. Ook de Marmapunten (107) worden behandeld waar nodig.
De Âyurvedische voet-en hoofdmassage (pada abhyanga en shiro abhyanga) is in de volledige lichaamsbehandeling inbegrepen. Âyurvedische massages staan ervoor bekend:

 • het zenuwstelsel en alle weefsels diep te voeden
 • lichaam en geest te versterken bij uitputting, onrust, krachtverlies, overspanning, pijn, slapeloosheid, enz.
 • lichaam, emoties en geest te herverbinden.
 • het lichaam gezonder te maken door stress en vermoeidheid te bestrijden. De vitaliteit van het lichaam wordt bevorderd en het zenuwstelsel komt tot diepe ontspanning. Ze kunnen daarom ook preventief ingezet worden ter versterking van de immuniteit, de mentale veerkracht en de algehele gezondheid.
 • het zelfherstellende vermogen van ons lichaam te stimuleren


De kruidenoliën waarmee ik hoofdzakelijk werk, worden geadviseerd bij:

 • spierspanning, zenuwpijnen, onrust, mentale of fysieke overbelasting of uitputting, krachteloosheid, slapeloosheid, hoofdpijn, depressie, ontstekingen, huidproblemen, gewrichtspijnen en hormonale klachten.
 • Âyurvedische kruidenoliën werken aanvullend en zijn geen vervanging voor de klassieke geneeskunde. Bij mensen met veel fysieke of emotionele pijn wordt eerst zacht lichaamswerk geadviseerd (reiki, ilahinoor of sjamanistisch werk) zie alle vormen van healing hier

Sofie Van Mensel

Erkend Naturopaat aangesloten bij Naturopathica.

Wettig erkende beroepsvereniging voor hulpverleners die werken met complementaire methodes in hulpverlening.

Erkend Yogaleraar aangesloten bij Yogafederatie.

Overkoepelend orgaan dat waakt over de kwaliteit van het onderricht van de duizenden jaren oude, authentieke yogatraditie uit India.

Enkel erkende leraars staan borg voor kwalitatief onderricht in yoga en meditatie.

Copyright © 2010-2020. Alle rechten voorbehouden