Healing / Lichaamswerk

Energetisch werk

Naast erkend yogaleraar/âyurvedic technician® met ervaring in het werken met de chakra's, met de nâdî's (energiebanen), met de drukpunten (marmapunten) en met prâna in het algemeen, ben ik geïnitieerd in verschillende energiesystemen. Al deze systemen veronderstellen dat het lichaam een netwerk is van energiebanen die we kunnen beïnvloeden. Zowel via onze emoties, als via voeding, beweging en ook via healing.

Wat is prâna en energetisch werk?

Energiebanen (we zien ze ook terug in de Traditionele Chinese Geneeskunde) worden in de Âyurvedische geneeskunst nâdî's genoemd. Kanalen waardoor 'iets' stroomt in het menselijke lichaam; denk dan aan de zenuwen, de aderen, slagaderen, de stromen van het lymfestelsel, van het cardiovasculaire stelsel, enz.. Buiten het lichaam wordt er ook gesproken over de kanalen van de geest en de kanalen van het zijn. Er zijn zo grove nâdi's en fijnstoffelijke; 72.000 in totaal en sommige geschriften spreken zelfs van 350.000. 


Prâna verplaatst zich door het lichaam via deze nâdî's.

Prâna wordt gezien als een essentie die alles doordringt. Een principe van waaruit vitaliteit, activiteit en leven zelf wordt onttrokken. Een vitale energie of levenskracht. Wanneer we spreken over onze 'vitaliteit' - spreken we dus over de vitale energie of prâna. Deze wordt voortdurend opgebouwd, geconsummeerd en afgebroken. Of onze energiestroom in gedoseerde, lange vlagen komt of erg instabiel is, hangt van een aantal zaken af. Oa. van de adem. Prâna wordt in de eerste plaats uit de adem gehaald. We kunnen concluderen dat er door verkeerde denk-en adempatronen grote wijzigingen in onze energie optreden. Prâna gaat immers verloren door het denken en de wil (we verliezen letterlijk levenskracht en fysieke energie door stress, angst en negatieve gevoelens) en ook elke spierinspanning vraagt prâna. Het hele zenuwstelsel, de organen, alle processen van groei, opname, circulatie, vertering, beweging, maar ook de zintuigen, de zenuwkracht en geleiding van ons hele systeem - is afhankelijk van prâna. Prâna is een kracht die, wanneer ze voldoende groot is, het lichaam, het brein en de psyche versterkt waardoor iemand ook deze kracht en vitaliteit uitstraalt.
Deze kracht kan men ook doorgeven aan anderen.


Op de tekening hieronder zie je de nâdî's en enkele marmapunten. Er zijn er 107 in totaal. Dit zijn acupressuurpunten of 'de zetels van prâna' waar specifieke weefsels elkaar ontmoeten (bloedvaten, zenuwen, gewrichten, botten, pezen, spieren, enz).


De belangrijkste marmapunten zijn de chakra's.

Dit zijn plaatsen waar 1 of meer nâdî's zich kruisen. Het zijn centra van subtiele prâna-activiteit die verbonden zijn met het sympathische, parasympathische en autonome zenuwstelsel.


Specifieke technieken van meditatie, âsana, prânâyâma, mudrâ, mantra, enz. werken diep in op deze centra en op prâna. Tesamen met de kennis van âyurveda kunnen zij gezuiverd en versterkt worden.


Naast erkend yogaleraar/âyurvedic technician® met ervaring in het werken met de chakra's, met de nâdî's (energiebanen), met de drukpunten (marmapunten) en met prâna in het algemeen, ben ik geïnitieerd in verschillende energiesystemen. Ik geef, naast de technieken die ik in de wekelijkse lessen yoga en de verdiepende practica aanleer, marmapuntmassage, reiki, ilahinoor en authentieke sjamanistische healingstechnieken die diep inwerken op deze centra om harmonie te herstellen in zowel lichaam als geest.
In 2021 geef ik ook nog cursussen hieromtrent.

Reiki/Seichem healing


Reiki is een sterk aardende energie. Seichem is een methode die een connectie heeft met de 4 elementen en de Reiki (Aarde) energie omvat. De term Reiki bestaat uit twee Japanse karakters (kanji), te weten 霊 rei ('geest' of 'ziel') en 気 ki ('energie' of 'levenskracht').Reiki is de "universele levensenergie" en er wordt gesteld dat bij een reikibehandeling de beoefenaar als intermediair optreedt, voor het doorgeven van universele levensenergie aan de ontvanger. Deze zou een voedende en harmoniserende werking hebben op energiebanen (nâdi's) en chakra's en een positieve invloed uitoefenen op disharmonie in ieder deel van het menselijk wezen. Een behandeling leidt ook tot de ervaring van diepe rust in geest en lichaam, een betere aarding of stabiliteit en ook eigenschappen als verbinding, wijsheid, blijheid, tevredenheid, overgave zullen gestimuleerd worden. Tijdens deze behandeling kan er ook gekeken worden naar mogelijke disbalans in de chakra's of het lichaam. Reiki wordt liggend gegeven en is een goede kennismaking met healing wanneer je bijvoorbeeld hier nog geen ervaring mee hebt. Sessieduur 1,5u, prijs 72€ inclusief het napraten en duiden.Ilahinoor healing


Ilahinoor is een Arabisch woord dat ´goddelijk licht´ betekent. Het kent zijn oorsprong in het oude Egypte (en de Sufitraditie). Deze mysterieschool is verbonden met diverse oude inwijdingspraktijken uit het Oude Egypte (afbeeldingen helende handposities tempel Abydos) van Akhenaton. De healingstechniek werd indertijd door de priesters gebruikt om bewustzijn in het lichaam te verankeren en ascensie of een proces van ontwaken op gang te brengen. We gaan als mens van een leven in dualiteit en afgescheidenheid naar een bewust leven in verbinding. Met alle lagen van onszelf maar ook met de ander, de natuur, de wereld. Sri Aurobindo verwees naar deze ontwaakte staat van mens-wording als "the divine human" of de goddelijke mens. Ilahinoor wordt zittend gegeven. Bij voorkeur heb je al ervaring via Reiki. Ilahinoor wordt  ervaren als een activatie van het bewustzijn dat alles doordringt, alles omringt, en alles verbindt. Er wordt een brug gecreëerd tussen het onderbewustzijn, het bewustzijn en het hogere bewustzijn. Sessieduur 1,5u, prijs 72€ inclusief het napraten en duiden.Tree of Life healing - sjamanisme


Dit is een authentieke sjamanistische techniek uit het Siberisch sjamanisme. Je ligt ontspannen neer en ik gebruik zowel de drum als andere instrumenten om 4 werelden - zoals we deze in de sjamanistische levensboom kunnen terugvinden - te balanceren in de ontvanger. Deze energieën verankeren stilte - éénheidsbewustzijn - inspiratie en lichtheid - zuiveren het hoofd van overtollige informatie - brengen lichaam en geest tot diepe rust en harmonie - doen je loslaten wat je niet langer nodig hebt. Er wordt gewerkt van de top van het hoofd naar beneden. Deze techniek is anders dan de '4 spirits' healing omdat de energie begint met het 'ontvangen van' - en eindigt met 'het loslaten van'.  Sessieduur 1,5u, prijs 72€ inclusief het napraten en duiden.4 Spirits healing - sjamanisme


Er wordt gebruik gemaakt wordt van de sjamanistische drum, 4 methodieken en lichaamswerk. Er wordt gewerkt van de voeten naar boven. We beginnen met de laagste trilling om bij de hoogste te eindigen. Dit transformeert zaken als disbalans, depressie, negatieve gevoelens en brengt je tot het ervaren van meer harmonie, vreugde, aarding en balans. Vervolgens kom je richting de energie van creatie zelf en kom je terug in 'flow'. Je vindt inspiratie, lichtheid en openheid. Tot slot kom je tot het niet langer ervaren van beweging, tot stilte. Hier is alles verbonden. Het Ene is Al en je komt thuis in Bewustzijn. Sessieduur 1,5u, prijs 72€. We praten niet na (!) gezien het belangrijk is om hierna in de Stilte te kunnen blijven.Power retrieval - sjamanisme


Deze bijzondere techniek wordt op de achtergrond begeleid door sjamanistische muziek (trommel, ratel) en wordt in stilte beleefd. Ik reis met de intentie om een een Inzicht terug te halen voor de ontvanger. Lees meer hier. Sessieduur 1,5u, prijs 72€ inclusief napraten en duiden.Âyurvedische Abhyanga/Marmapuntmassage


Momenteel niet mogelijk (COVID)


Sowieso in andere omstandigheden enkel voor wie hier ook âyurvedische privébegeleiding volgt of de cursus gevolgd heeft.

Het heeft namelijk geen zin u te laten behandelen met âyurvedische technieken wanneer u geen achtergrond heeft over Âyurveda. Abhyanga masages zijn diep voedende en ontspannende warme oliemassages van 90min. Er wordt gemasseerd met kruidenolie die gekozen wordt in functie van de klachten. De olie wordt verwarmd net boven lichaamstemperatuur. Dit opent de huidporiën zodat de olie optimaal kan worden opgenomen door de weefsels. Zo kunnen de kruiden inwerken, ook nog geruime tijd na de massage. Ook de Marmapunten (107) worden gemasseerd. Dit zijn acupressuurpunten of kruispunten waar specifieke weefsels elkaar ontmoeten (bloedvaten, zenuwen, gewrichten, botten, pezen, spieren). Waar de energie verstoord is, geven deze punten aan de oppervlakte blokkades. De Âyurvedische voet-en hoofdmassage (pada abhyanga en shiro abhyanga) is in de volledige lichaamsbehandeling inbegrepen. Âyurvedische massages staan ervoor bekend:

  • het zenuwstelsel en alle weefsels diep te voeden
  • lichaam en geest te versterken bij uitputting, onrust, krachtverlies, overspanning, pijn, slapeloosheid, enz.
  • lichaam, emoties en geest te herverbinden.
  • het lichaam gezonder te maken door stress en vermoeidheid te bestrijden. De vitaliteit van het lichaam wordt bevorderd en het zenuwstelsel komt tot diepe ontspanning. Ze kunnen daarom ook preventief ingezet worden ter versterking van de immuniteit, de mentale veerkracht en de algehele gezondheid.
  • het zelfherstellende vermogen van ons lichaam te stimuleren


De kruidenoliën waarmee ik hoofdzakelijk werk, worden geadviseerd bij:

  • spierspanning, zenuwpijnen, onrust, mentale of fysieke overbelasting of uitputting, krachteloosheid, slapeloosheid, hoofdpijn, depressie, ontstekingen, gewrichtspijnen en hormonale klachten.
  • Âyurvedische kruidenoliën werken aanvullend en zijn geen vervanging voor de klassieke geneeskunde. Bij mensen met veel fysieke of emotionele pijn wordt eerst zacht lichaamswerk geadviseerd (reiki, ilahinoor of sjamanistisch werk)

Sofie Van Mensel

Erkend Naturopaat aangesloten bij Naturopathica.

Wettig erkende beroepsvereniging voor hulpverleners die werken met complementaire methodes in hulpverlening.

Erkend Yogaleraar aangesloten bij Yogafederatie.

Overkoepelend orgaan dat waakt over de kwaliteit van het onderricht van de duizenden jaren oude, authentieke yogatraditie uit India.

Enkel erkende leraars staan borg voor kwalitatief onderricht in yoga en meditatie.

Copyright © 2010-2020. Alle rechten voorbehouden