Healing / Lichaamswerk

Energetisch werk

Naast erkend yogaleraar/âyurvedic technician® met ervaring in het werken met de chakra's, met de nâdî's (energiebanen), met de drukpunten (marmapunten) en met prâna in het algemeen, ben ik geïnitieerd in verschillende energiesystemen. Al deze systemen veronderstellen dat het lichaam een netwerk is van energiebanen die we kunnen beïnvloeden. Zowel via onze emoties, als via voeding, beweging en ook via healing.

Wat is prâna en energetisch werk?

Energiebanen (we zien ze ook terug in de Traditionele Chinese Geneeskunde) worden in Yoga en in de Âyurvedische geneeskunst nâdî's genoemd. Kanalen waardoor 'iets' stroomt in het menselijke lichaam zoals bloed, lymfe - maar buiten het lichaam wordt er ook gesproken over nâdi's, met name de kanalen van de geest en de kanalen van het zijn. Zo zijn er dus grove of materiële nâdi's en subtiele of fijnstoffelijke; er zouden er 72.000 in totaal zijn en sommige geschriften spreken zelfs van 350.000. 


Prâna wordt gezien als een essentie die alles doordringt. Een principe van waaruit vitaliteit en leven zelf wordt onttrokken. De beste vertaling is  vitale energie of levenskracht. Prâna verplaatst zich door het lichaam via de nâdî's (zie hoger).


Wanneer bij mensen de 'vitaliteit' uit balans is of de fysieke kracht of de mentale kracht - spreken we dus eigenlijk over de vitale energie of prâna. Deze wordt voortdurend opgebouwd, geconsummeerd en afgebroken. Op de tekeningen hieronder zie je de nâdî's en enkele marmapunten.


Er zijn 107 marmapunten in totaal. Dit zijn bijzondere acupressuurpunten of 'de zetels van prâna' waar prâna samenkomt en specifieke weefsels elkaar ontmoeten (bloedvaten, zenuwen, gewrichten, botten, pezen, spieren, enz). Waar de energie verstoord is, geven de marmapunten aan de oppervlakte blokkades.


De belangrijkste marmapunten zijn de chakra's. Dit zijn plaatsen waar 1 of meer nâdî's zich kruisen. Het zijn centra van subtiele prâna-activiteit die verbonden zijn met het sympathische, parasympathische en autonome zenuwstelsel en met de persoonlijkheid.


Prâna is een kracht die, wanneer ze voldoende groot is, het lichaam, het brein en de psyche versterkt waardoor iemand ook deze kracht en vitaliteit uitstraalt.


Specifieke technieken van meditatie, âsana, prânâyâma, mudrâ, mantra, enz. werken diep in op chakra's, nâdi's en op prâna.


Naast erkend yogaleraar/âyurvedic technician® met ervaring in het werken met de chakra's, met de nâdî's, met de marmapunten en met prâna in het algemeen, ben ik geïnitieerd in verschillende energiesystemen.


Ik geef, naast de technieken die ik in de wekelijkse lessen yoga en de verdiepende practica aanleer, abhyanga- en marmapuntmassage, reiki, ilahinoor en oeroude sjamanistische technieken die diep inwerken op de mens in alle lagen.


Voel u vrij om zonder woorden en in een ontspannen kader deze behandelingen te komen ontdekken en ondergedompeld te worden in een wereld die lichaam, geest en ziel weer verbindt.


Er kunnen ook cursussen gevolgd worden over deze materie.

Âyurvedische Abhyanga/Marmapuntmassage


Alle info over de Âyurvedische behandelingen kan u hier terugvinden.


Reiki/Seichem healing


Reiki is een sterk aardende energie. Seichem is een methode die een connectie heeft met de 4 elementen en de Reiki (Aarde) energie omvat. De term Reiki bestaat uit twee Japanse karakters (kanji), te weten 霊 rei ('geest' of 'ziel') en 気 ki ('energie' of 'levenskracht'). Er wordt gesteld dat bij een reikibehandeling de beoefenaar als intermediair optreedt, voor het doorgeven van universele levensenergie aan de ontvanger. Deze zou een voedende en harmoniserende werking hebben op energiebanen (nâdi's) en chakra's en een positieve invloed uitoefenen op disharmonie in ieder deel van het menselijk wezen. Een behandeling leidt ook tot de ervaring van diepe rust in geest en lichaam, een betere aarding of stabiliteit en stimuleert eigenschappen als verbinding, intuïtie, blijheid en tevredenheid. Tijdens deze behandeling kan er ook gekeken worden naar mogelijke disbalans in de chakra's of het lichaam. Reiki wordt liggend gegeven en is een goede kennismaking met healing wanneer je hier nog geen ervaring mee hebt. Sessieduur 1,5u, prijs 72€ inclusief kort napraten en duiden indien gewenst.


Ilahinoor healing


Ilahinoor is een Arabisch woord dat ´goddelijk licht´ betekent. Het kent zijn oorsprong in het oude Egypte (en de Sufitraditie). Deze mysterieschool is verbonden met diverse oude inwijdingspraktijken uit het Oude Egypte (afbeeldingen helende handposities tempel Abydos) van Akhenaton. De healingstechniek werd indertijd door de priesters gebruikt om bewustzijn in het lichaam te verankeren en ascensie of een proces van ontwaken op gang te brengen. We gaan als mens van een leven in dualiteit en afgescheidenheid naar een bewust leven in verbinding. Met alle lagen van onszelf maar ook met de ander, de natuur, de wereld. Sri Aurobindo verwees naar deze ontwaakte staat van mens-wording als "the divine human" of de goddelijke mens. Ilahinoor wordt zittend gegeven. Bij voorkeur heb je al ervaring via Reiki. Ilahinoor wordt  ervaren als een activatie van het bewustzijn dat alles doordringt, alles omringt, en alles verbindt. Er wordt een brug gecreëerd tussen het onderbewustzijn, het bewustzijn en het hogere bewustzijn. Sessieduur 1,5u, prijs 72€ inclusief het napraten en duiden indien gewenst.


Tree of Life healing - sjamanisme


Dit is een authentieke sjamanistische techniek uit het Siberisch sjamanisme. Je ligt ontspannen neer en ik gebruik zowel de drum als andere instrumenten om 4 werelden - zoals we deze in de sjamanistische levensboom kunnen terugvinden - te balanceren in de ontvanger. Deze verankeren stilte - éénheidsbewustzijn - inspiratie en lichtheid - brengen lichaam en geest tot diepe rust en harmonie - en doen je loslaten wat je niet langer nodig hebt. Er wordt gewerkt van de top van het hoofd naar beneden. Deze techniek is anders dan de '4 spirits' healing omdat de energie begint met het 'ontvangen van' - en eindigt met 'het loslaten van'.  Sessieduur 1,5u, prijs 72€ inclusief napraten en duiden.


4 Spirits healing - sjamanisme


Er wordt gebruik gemaakt wordt van de sjamanistische drum, 4 methodieken en lichaamswerk. Er wordt gewerkt van de voeten naar boven. We beginnen met de laagste trilling om bij de hoogste te eindigen. Dit transformeert zaken als disbalans, depressie, negatieve gevoelens en brengt je tot het ervaren van meer harmonie, vreugde, aarding en balans. Vervolgens kom je richting de energie van creatie zelf en kom je terug in 'flow'. Je vindt inspiratie, lichtheid en openheid. Tot slot kom je tot het niet langer ervaren van beweging, tot stilte. Hier is alles verbonden. Het Ene is Al en je komt thuis in Bewustzijn. Sessieduur 1,5u, prijs 72€. We praten niet na (!) gezien het belangrijk is om hierna in de Stilte te kunnen blijven.


Power retrieval - sjamanisme


Deze bijzondere techniek wordt op de achtergrond begeleid door sjamanistische muziek (trommel, ratel) en wordt in stilte beleefd. Ik reis met de intentie om een een Inzicht terug te halen voor de ontvanger. Lees meer hier. Sessieduur 1,5u, prijs 72€ inclusief napraten en duiden.

Sofie Van Mensel

Erkend Naturopaat aangesloten bij Naturopathica.

Wettig erkende beroepsvereniging voor hulpverleners die werken met complementaire methodes in hulpverlening.

Erkend Yogaleraar aangesloten bij Yogafederatie.

Overkoepelend orgaan dat waakt over de kwaliteit van het onderricht van de duizenden jaren oude, authentieke yogatraditie uit India.

Enkel erkende leraars staan borg voor kwalitatief onderricht in yoga en meditatie.

Copyright © 2010-2020. Alle rechten voorbehouden