Mindfulness- & HSP coaching

Mindfulnesstraining
& Coaching bij Hooggevoeligheid

"When our mind is calm, it reflects reality accurately, without distortion. Breathing, sitting, and walking with mindfulness calms disturbing mental formations such as anger, fear, and despair, allowing us to see reality more clearly."
~Thich Nhat Hanh

Leven in Aandacht

Mindfulness wordt ook 'leven in aandacht' genoemd.  De wortels ervan kan je terugvinden in het Boeddhisme (+/- 2500 jaar oud). Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat de beoefening van mindfulness de structuur en functie van het brein verandert. Hierdoor zullen je ervaringen veranderen, je reactiepatronen en de kwaliteit van je emoties, van je lichaam, je adem en van je relaties. De verandering zelf gebeurt als een gevolg van beoefening of door het integreren van de technieken in je routine.

De ontwikkeling van mindfulness wordt toegeschreven aan Jon Kabat-Zinn, een Amerikaanse moleculair bioloog en hoogleraar die mindfulness leerde bij leraar Thich Nhat Hanh en zen leraar Seung Sahn. Jon Kabat-Zinn onderzocht de interactie tussen lichaam en geest en de klinische toepassing van aandachtstraining in het bijzonder voor mensen met chronische pijn, depressie en stressgerelateerde klachten. Aanvankelijk werkte hij met uitbehandelde patiënten om hen anders te leren omgaan met hun pijn of depressie en hun zorgen en verdriet daarover. Hij richtte hiervoor in 1979 het Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) programma op met focus op de revalidatie van stress, angst, pijn, depressie, piekeren, hoofdpijn, slaap-en paniekstoornissen, hoge bloeddruk en (chronische) ziekte.


Jon Kabat-Zinn publiceerde vele wetenschappelijke artikelen en verscheidene cd’s en boeken (in het Nederlands vertaald). Ook zijn de boeken van Thich Nhat Hanh en zijn lezingen op allerlei online kanalen een 'must' voor wie zich in Mindfulness wenst te verdiepen. Hij is de grondlegger van Mindfulness en koppelt het aan een levenshouding in voortdurend bewustzijn, vanuit mededogen, dienstbaarheid en ethische leefprincipes (voor jezelf en de ander).


Mindfulnesstraining leert mensen te komen tot meer acceptatie en relativering zodat meer innerlijke rust en vrede wordt bereikt. Er wordt gestreefd richting meer loslaten en men leert om te gaan met emoties. Men leert ook anders met problematische of stressvolle situaties om te gaan vanuit een hervonden ruimte binnenin zichzelf en met andere reactiepatronen. Vanuit een juiste zelfzorg en bewuste verbinding met het lichaam, de ander en het leven.

Men ontwikkelt ook een visie: wie wil ik zijn, wat is voor mij zinvol, wat voedt mij en wat moet ik loslaten?
Ieder is uniek en heeft andere noden. En mogelijk ook een andere missie. Jij bent de architect van je eigen leven.

Stress en de wisselwerking met het lichaam


Stress wordt gedefinieerd als de innerlijke (emotionele) spanning die ontstaat door de complexe wisselwerking tussen een individu en zijn omgeving. Elke dag komen er prikkels op ons af vanuit de werkvloer, het gezins- en sociale leven, de wereld (uitwendige prikkels). Maar ook vanuit ons hoofd waarin we ons 'omgeven' met specifieke gedachten, overtuigingen en reactiepatronen (inwendige prikkels).


Stress is van nature positief en zet ons aan tot gerichte actie. Het verbetert focus en prestatie. Maar wanneer stress chronisch wordt, kan het onze gezondheid en ons geluk schaden. Niet enkel wie perfectionistisch of prestatiegericht is - maar ook hooggevoelige personen lopen kans zichzelf te verliezen en terecht te komen in een overbelastingstoestand. Onrust is vaak een eerste symptoom van een verkeerde 'belasting'. Wanneer we hier geen aandacht aan schenken, kan onrust zich verplaatsen van ons denken, naar de emoties, naar het lichaam en zich uiten via spanningsklachten.

 

 • Fysiek: Hoofdpijn - Vermoeidheid - Spierspanning - Duizeligheid - Lage weerstand - Hyperventilatie - Tinitus (oorsuizen) - Wazig zicht - Slapeloosheid / Slecht slapen - Maag- en darmklachten - Spierpijn - Hartkloppingen - Slikproblemen - Licht gevoel in hoofd - Misselijkheid - Huidklachten - Rugpijn, Nekpijn - Trillen, beven - Ontstekingen - Chronische Pijn,...    
 • Emotioneel: Paniekaanvallen - Neerslachtigheid - Prikkelbaarheid - Stemmingswisselingen - Onbegrepen gevoel - Snel overprikkeld - Machteloosheid - Minder zelfvertrouwen - Angststoornissen,... 
 • Mentaal: Vergeetachtigheid - Piekeren -Verminderde Concentratie - Interesseverlies - Negatief zelfbeeld - Minder flexibiliteit en veerkracht,...  
 • Gedrag: Onrustig, nerveus - Gehaast, opgejaagd - Meer fouten maken - Ongeduldig - Teruggetrokken - Onzeker - Besluiteloos - Meer werken - Meer drinken, roken, medicatie, snoepen - Werkverzuim,...


Hoe we ons gedragen, hoe we ons voelen en dus ook onze levenshouding is afhankelijk van onze gedachten. Negatief denken of fixeren op bepaalde gedachten of klachten leidt tot de ervaring van meer lijden. Het probleem dat iemand ervaart (bv. stress, overprikkeling, depressie, pijn, burnout, angst, eetstoornis, vermoeidheid) gaat steeds gepaard met een bepaald gedrag (herhalen van patronen, routines) en met bepaalde gevoelens. (bv. angst, frustratie, verdriet, schuld, schaamte) Deze worden herhaald wat een vicieuze cirkel creëert die de levenskwaliteit, de veerkracht en de fysieke gezondheid verlaagt en voor allerlei bijkomstige klachten zorgt. Het zenuwstelsel blijft door onze eigen gedrag overprikkeld met alle gevolgen vandien.


Stress- & Mindfulnesscursus in groep: zie agenda

HSP workshop in groep en/of jaartraject: zie agenda

Privé begeleiding in Mindfulness of bij HSP:

Enkel na het hebben gevolgd van de basiscursus in groep. De coachings vinden zowel binnen plaats als in natuur. Wanneer we niet ons eigen ritme of onze eigen unieke Natuur volgen, raken we uit balans.

Ik help je te komen tot herstel van je disbalans en tot een levensritme-en houding vanuit meer bewustzijn voor je lichaam, emoties, relaties en de wereld.

  Sofie Van Mensel

  Erkend Naturopaat aangesloten bij Naturopathica.

  Wettig erkende beroepsvereniging voor hulpverleners die werken met complementaire methodes in hulpverlening.

  Erkend Yogaleraar aangesloten bij Yogafederatie.

  Overkoepelend orgaan dat waakt over de kwaliteit van het onderricht van de duizenden jaren oude, authentieke yogatraditie uit India.

  Enkel erkende leraars staan borg voor kwalitatief onderricht in yoga en meditatie.

  Copyright © 2010-2020. Alle rechten voorbehouden