Yoga, Relaxatie & Meditatie

Als erkend yogaleraar bied ik kwalitatief onderricht in yoga, relaxatie & meditatie aan voor jong & oud. Voor wie op zoek is naar een sterk, stabiel, soepel lichaam en dezelfde kwaliteiten nastreeft in de geest.


Je krijgt les vanuit 2 authentieke tradities:

 • Relaxatie en Meditatie volgens de 5000 jaar oude traditie van de Himâlaya’s. Ik ben in deze traditie geïnitieerd in 2017 door Swâmî Mâ Râdha Bharatî en vervolmaak me nog steeds via jaarlijkse bijscholingen in deze traditie.
 • Âsana en Prânâyâma volgens de viniyoga traditie van Shrî Krishnâmachârya. De term Viniyoga komt uit het geschrift “Yoga Rahasya” van Shrî Nâthamuni (900 A.D). Uit deze familie stamt Krishnâmachârya, één van de meest invloedrijke yogaleraars ooit. Hij was ook âyurvedisch leraar. Enkele van zijn studenten zijn: Indra Devi, K. Pattabhi Jois (Ashtanga Yoga), B.K.S. Iyengar (Iyengar Yoga) en T.K.V. Desikachar, Krishnâmachârya's zoon.*


Ik ben meer dan 8 jaar geschoold in de technische grondvesten en filosofie van yoga, in anatomie van het bewegingsapparaat, in de algemene fysiologie en haar toepassing in yoga, in de technieken van prânâyâma, mudrâ, diepe relaxatie, meditatie en in Stilte.


OVER DE WORTELS VAN YOGA. (17min)


Met regelmatig mooie zwart/wit foto's van Krishnâmachârya.


Het laatste deel vertelt over zijn 'roeping' en hoe hij authentieke, traditionele yoga weer in de belangstelling bracht. De lessen die je hier kan volgen, worden gegeven vanuit dit traditioneel onderricht.


Een aanrader om te bekijken voor wie niet alleen interesse heeft in yoga, maar ook in âyurveda of de sjamanistische trajecten.

Het Siberisch/Altai sjamanisme zou een grote invloed gehad hebben op de Rishi's van India, het ontstaan van de Veda's en de legende van de berg Meru. 

WAT IS YOGA


Yoga is het tot stilstand leren brengen van de activiteiten in de geest. Dan ervaar je wat je in wezen bent. Het doel van yoga (yoga betekent 'verbinden') is je te her-verbinden met je Kern - ook genoemd je 'wezenskern'. Dit geeft een gevoel van diepe rust, gelukzaligheid en vertrouwen. Wie van hieruit handelt in de wereld ervaart niet langer conflict, stress, angst, frustratie, enz. Yoga betekent ook bekwaamheid in handelen en brengt je tot de onderscheidende kennis om juist te handelen in de wereld.


Om tot die realisaties te komen, wordt er gewerkt met houdingen (âsana), ademtechnieken (prânâyâma), relaxatie en meditatie en wordt er, voor wie dit interesseert, een kader aangereikt richting zelfrealisatie. Je gaat zo ver als je wenst door aanvullende cursussen te volgen als uitbreiding op de wekelijkse lessen.WEKELIJKSE LESSEN:


Regelmatige beoefening van 'complete' yoga brengt


 • Een gezonder en sterker lichaam. Je komt tot meer kennis over je lichaam en leert het van onnodige spanningen te bevrijden. Yoga werkt zuiverend en versterkend voor spieren, organen en gewrichten. Het verbetert de vitaliteit en innerlijke kracht. Yoga werkt ook bij pijn, chronische vermoeidheid, slapeloosheid, hyperventilatie, depressie, spijsverteringsklachten en allerlei spanningsproblemen.
 • Een meer rustige en blije geest die vanuit meer stabiliteit, gelijkmoedigheid en efficiëntie zal gaan handelen. Je leert prestatie, onrust of oordeel loslaten en het denken te transformeren richting meer mindfulness, en geleidelijk ook richting meditatie en stilte.
 • Een hervonden verbinding met dat wat je in wezen bent. De stilte die je door meditatie ontdekt op de achtergrond in jezelf leer je verdiepen zodat je vanuit deze rust leert leven en handelen. In essentie is yoga een complete levensleer richting zelfrealisatie.

Prijzen

 • 160€ (half schooljaar, 16-17 weken les). Wanneer je voor een heel schooljaar inschrijft, betaal je 295€ (34weken les) (25€ korting)
  De lessen duren steeds 1,5u zonder pauze.


Waarom les volgen bij een erkend leraar?

 • Alleen yogaleraars met een door de Yoga Federatie van de Nederlandstaligen van België (YFNB) erkend diploma bieden enige garantie op kwaliteit van de lessen. Enkele erkende leraars in de Kempen, die opgeleid werden door Flor Stickens, vormen samen het kwaliteitslabel SEVA YOGA. De naam drukt uit dat wij de bedoeling hebben om te dienen in en door yoga. Via deze link kan u alle leslocaties vinden (Mol-Rauw, Meerhout, Westerlo, Tessenderlo, Kasterlee, Retie, Herentals, Geel)

 • Wij werken met oefenschema’s, opgebouwd volgens de regels van de kunst, en nemen niet zo maar de ene yoga houding na de andere aan. Omdat de oefenschema’s op een doelgerichte en verantwoorde manier zijn opgebouwd, worden ongewone houdingen voorbereid en gecompenseerd, moeilijkere houdingen stapsgewijs aangeleerd en reiken wij alternatieven aan voor wie klachten of beperkingen heeft.

 • Elke leerling krijgt telkens een gedetailleerd oefenschema mee naar huis om zelfstandig te oefenen

 • Er is één leraar die alle lessen geeft op zijn leslocatie. De leraar is ook beschikbaar om uitleg te geven of privéles indien nodig.


Praktische info lessen O.L.V. Olen

 • Je bent bij voorkeur 10min. voor aanvang van je les in de zaal. Er wordt steeds stipt gestart.
 • Je kiest 1 vaste wekelijkse lesdag bij inschrijving. Een week voor aanvang van je reeks ontvang je alle praktische details (meebrengen, parking, afspraken, enz.)
 • Wanneer je les samenvalt met volle maan, is er hier de Yoga Studiegroep (zie hier de data). Je haalt dan je wekelijkse yogales in op een andere lesdag diezelfde week. Hier kan je een kalender met alle lesmomenten voor het hele schooljaar raadplegen. Er is geen les tijdens schoolvakanties. In de grote vakantie zijn er enkele zomerlessen.


Thema's en lesmomenten


 • BEGINNERS
  WAT: 8 SCHEMA's: 25 ÂSANA's (houdingen), 12 BHÂVANA's (aandachtspunten), 8 PRÂNÂYÂMA's (ademtechnieken), RELAXATIE, ZITMEDITATIE.
  Meditatie wordt opgebouwd. Vanaf de 9e week is het lichaam losgemaakt en gesterkt en leer je zitten op traditionele wijze met gebruik van dekens en kussens. Ook heb ik zitbankjes, of stoelen, ter beschikking, als anders zitten geen optie is.

  WANNEER: Op maandagavond 20u15-21u45 of woensdagavond 18u15-19u45.
  De beginnersreeks wordt twee keer gegeven in de loop van het schooljaar (17 lessen per reeks, elk schema loopt 2 weken) :
  een eerste keer vanaf 13 september 2021 en 15 september 2021 t.e.m. de week van 24/1
  een tweede keer vanaf 7 februari 2022 (let op: tijdelijk enkel een reeks op maandagavond 20u15-21u45)
  Je schrijft best tijdig in. Eens volzet, kom je op de wachtlijst.
  Na het volgen van de beginnerslessen kan je de lessen van de gevorderden volgen, of je herhaalt de beginners.


 • BELANGRIJK: Door de huidige maatregelen, zijn er slechts 15 plekken per lesmoment beschikbaar. Voorlopig kunnen daarom geen proeflessen gevolgd worden.Maandelijkse Studiegroep yoga incl. chakra's, bandha's & subtiele technieken (8 lessen)


De eerste 2 lessen staan in het teken van


De volgende 6 lessen omvatten een studie van de chakra's : elke les wordt 1 chakra uitgediept incl. specifieke âsana's, mantra's & mudrâ en technieken ter harmonisering. Dit alles wordt ook in een lesschema gegeoten waar je de hele maand mee verder werkt om veranderingen teweeg te brengen.


Verder leer je ook meer over 

 • de verschillende bewustzijnscentra
 • begrippen als Prâna, 5 Vâyu's, Kundalinî
 • de Nâdî's  (waaronder Ída, Pingala, Sushumnâ)
 • de 5 Kosha's (lichamen)
 • de 3 Bandha's (energetische klemmen)
 • laghu sankhapraksâlana of de lichte darmreiniging, neti, nauli en andere zuiveringstechnieken
 • kapâlabâti, Bhastrikâ, Agnisar kriyâ, en andere adem-en zenuwversterkende oefeningen
 • werken met klank en subtiele aandachtstechnieken, Nâbhicakra, Kûrma nâdî, Kanthakûpa, enz..
 • komen tot meer subtiele meditatie

  DATA

    • 8 lessen op volle maan. 20/10/21 + 19/11/21 + 19/12/21 + 17/01/22 + 16/02/22 + 18/03/22 + 16/05/22 + 14/06/22 telkens van 18u30-22u
    • Voorwaarde is de beginnersreeks te hebben gevolgd. Documentatie is inbegrepen. Audio van de begeleide les (schema zelf) wordt ook ter beschikking gesteld.


  PRIJS

   • 2021-2022: 8 lessen x 3,5u = 288€

    Hier kan u meer info vinden over uw leraar en de tradities.

  Achtvoudige Pad / Basis Yogafilosofie


  De populariteit van âsana (lichaamshoudingen) doet beoefenaars van yoga soms de meer belangrijke zaken uit het oog verliezen, waaronder allereerst de yamas en niyamas. Deze geven de beoefenaar een basisfilosofie om een weg te vinden in de wereld richting bevrijding van al het lijden dat men ervaart. Wie zich traint in het Achtvoudige Pad van yoga, zal vanuit meer gezondheid, vitaliteit, blijheid, helderheid, gelijkmoedigheid en efficiëntie gaan handelen.


  Patañjali definieert yoga als het tot stilstand brengen van de activiteiten van de geest - dan rust men in zijn ware aard (het Zelf) wat een toestand van stabiliteit, (eenheids)bewustzijn en gelukzaligheid geeft. Men wordt niet langer uit deze toestand gebracht door omstandigheden in de uiterlijke wereld.  Het achtvoudige Pad geeft systematische instructies om tot deze staat van innerlijke rust, zelfbeheersing en zelfrealisatie te komen.

  1. De Yamas geven een meer bewuste en zuivere levenshouding naar de buitenwereld toe
  2. De Niyamas realiseren je in zuiverheid, tevredenheid, inspanning, zelfstudie en overgave
  3. De Âsanas (yogahoudingen) en
  4. Prânâyâma (technieken ter expansie van Prâna) sterken en zuiveren het lichaam, de levenskracht en maken de geest helder en éénpuntig
  5. Zodra de geest de aandacht naar binnen richt, worden de zintuigen beheersd (Pratyâhâra) zodat ook zij niet langer voor afleiding zorgen.
  6. Zo ontstaat er Concentratie (Dhârana) op een welbepaald object.
  7. Eens concentratie ononderbroken blijft, spreken we van Meditatie (Dhyâna). Er is enkel nog de waarnemer en het object van waarneming.
  8. Wanneer de waarnemer ook zichzelf vergeet en enkel in de geest nog het object van waarneming rest, spreken we van éénwording (Samâdhi).

  Leren ontspannen & prânisch ademen (5 lessen, incl. 22 pagina's documentatie)


  Waarom leren ademen?

  De ademhaling is de belangrijkste van alle lichaamsfuncties. De adem gaat echter snel uit balans. Wanneer ons lichaam 'stress' of 'bedreiging' ervaart, activeert het de fight/flight modus. We krijgen een hoge ademhaling of een borstademhaling. Deze is nuttig en nodig bij werkelijk levensbedreigende vecht- of vluchtsituaties. Echter zien we dat 'de gemiddelde moderne westerse mens' deze fight/flight modus steeds meer en meer activeert bij gewone dagdagelijks stress-situaties wat vele nadelige gevolgen heeft voor zowel lichaam en geest. Vele mensen zijn gespannen en onrustig en kennen maar al te goed de samengetrokken, gespannen borst en nek, de hoog opgespannen schouders, of andere spierspanningen. Chronische hyperventilatie ligt heden ten dage aan de basis van allerlei stoornissen (mentale onrust, concentratiestoornissen, hoofdpijn, vermoeidheid, spieruitputting, spierspanning, spierpijnen, ontstekingen, oorsuizen, tintelingen, misselijkheid, paniekaanvallen, enz..)


  Een juiste ademgewoonte zorgt voor een verlenging van de levensduur, voor diepe mentale en fysieke ontspanning, een goede vitaliteit en een goede immuniteit. Om een rustige ademhaling te hebben, hebben we een rustige geest nodig.


  Waarom leren ontspannen?

  Stress is "de innerlijke spanning die ontstaat door de wisselwerking tussen een individu en zijn omgeving. Elke dag komen er prikkels op ons af vanuit de werkvloer, het gezins- en sociale leven, en vanuit de wereld. Maar anderzijds ook vanuit ons hoofd waarin we ons vaak 'omgeven' met specifieke gedachten, overtuigingen en reactiepatronen (inwendige prikkels). Stress is van nature positief en zet ons aan tot gerichte actie. Het verbetert focus en prestatie. Maar wanneer stress chronisch wordt, kan het onze gezondheid en ons geluk schaden. Niet enkel wie perfectionistisch of prestatiegericht is - maar ook hooggevoelige personen lopen kans zichzelf te verliezen en in een overbelastingstoestand terecht te komen.


  Tijdens de lessen wordt er op 2 gebieden gewerkt: diepe relaxatie en het herstellen van een juiste ademgewoonte via kwalitatieve technieken.

  Je zal klassieke technieken leren, vanuit een 5000 jaar oude traditie. We zullen deze sessie na sessie verfijnen en meer beginnen inwerken op prâna of de vitale levensenergie. Je merkt hierdoor een verschuiving op van je energie zowel in lichaam als geest en dit zorgt voor een staat van verinnerlijking en meditatie. Na elke les zal je het gevoel hebben dichter te zijn bij de rust die altijd al aanwezig was in jezelf, maar door omstandigheden verborgen wordt. Dit creëert een verlangen de technieken te integreren en ze blijvend in je routine te verankeren.


  JE KAN DE CURSUS IN GROEP OF PRIVE VOLGEN. INCL 22 PAGINA's DOCUMENTATIE.


  LES 1 Waarom leren ontspannen en ademen - Enkele symptomen van chronische stress opgesomd - De werking van ons autonome zenuwstelsel kort toegelicht - De werking van ons onze 'gaspedaal en onze rem' in detail toegelicht - Driehoeksverhouding adem-lichaam-emoties - Over Yoga nidrâ - Herontdekking van de adem - Werking van de ademhaling en correctie van een mondademhaling - Theorie over de 4 ademmethodes - PRAKTIJK 1 Lage ademhaling of Buikademhaling - PRAKTIJK 2 Basisontspanning en verinnerlijking - PRAKTIJK 3 Basis Leren mediteren 1 - 


  LES 2 Verdieping 3-hoeksverhouding lichaam-adem-emoties - PRAKTIJK 4: Losmakend schema dat je inzicht geeft omtrent mogelijke spanningen en je leert deze los te maken met behulp van de adem. Het heeft ook een diepgaand effect op spieren, gewrichten, organen, adem en geest.


  LES 3 Leren werken richting een subtiele middenrifademhaling - PRAKTIJK 5: Makarâsana; het losmaken van het diafragma en inoefenen van de diafragmatische ademhaling - Toelichting de diafragmatische ademhaling - PRAKTIJK 6: Diafragmatische ademhaling versterken - PRAKTIJK 7: Van diafragmatische ademhaling naar meditatief ademen - PRAKTIJK EXTRA: Yoga nidrâ techniek t.e.m. ShavaYâtrâ, de reis langsheen 61 punten.


  LES 4 Toelichting wat is prâna - wat is Prânâyâma - Toelichting: de Yogische ademhaling - PRAKTIJK 8:  De ujjâyî ademhaling - PRAKTIJK 9: 4 oeroude technieken om de borst en longen te openen en te zuiveren - PRAKTIJK 10: Aanleren van borstademhaling, borst+buikademhaling samen gebruiken - Aanleren van de flankademhaling - Komen tot de volledige ademhaling - Wandelmeditatie - PRAKTIJK EXTRA: Yoga nidrâ techniek opbouw t.e.m. Shitilî Karana of de actie van het diep losmaken en punt tot punt ademen.


  LES 5 Toelichting: prânâyâma en het zenuwstelsel - Toelichting energetische effecten van ademen door aparte neusgaten - Toelichting belang van het ontspannen van de nervus vagus voor lichaam, geest en spijsvertering - PRAKTIJK 11: Bhrâmâri ademhaling gevolgd door stiltemeditatie Himâlaya's - PRAKTIJK 12: Nâdîsodhanam prânâyâma gevolgd door basismeditatie. PRAKTIJK 13: Volledige yoga nidrâ: Basis ontspanning + 61 punten (ShavaYâtrâ) + (Shitilî Karana) + de laatste erg subtiele technieken om te komen tot de ruimte van het hart.


   PRIJS

   • Groep: 135€
   • Privé: Prijs per privésessie van 1,5u is 75€. Voor 5 sessies betaal je 375€


   DATA GROEP

   • 23/2/22 + 9/3/22 + 16/3/22 + 23/3/22 + 30/3/22 telkens van 18:15-19:45


   Voor wie deze rust wil verdiepen en wenst te komen tot diepe ervaring met meditatie, is er aansluitend de reeks Leren Mediteren.

   Hier kan u meer info vinden over uw leraar en de tradities.

   Leren mediteren (6 lessen, 25 pagina's documentatie)


   Meditatie is een diepgaand proces van verinnerlijking én ervaring.

   Zoiets leer je niet uit een boek, maar met een leraar. De reeks is bestemd voor wie meditatie een deel van zijn Zijn wenst te maken en een diep verlangen heeft te komen tot een rustige, ontspannen en blije geest en tot een meer diepgaande ervaring in meditatie. Je leert ontspanning en aandacht te verfijnen en te beheersen. Ook leer je gedachten, emoties en sensaties te observeren zonder hier op in te gaan. De activiteiten van de geest niet te voeden maar tot stilstand te brengen. Je leert meditatie vanuit de 5000 jaar oude traditie van de Himâlaya's. 

   Patañjali definieert yoga als het tot stilstand brengen van de activiteiten van de geest - dan rust men in zijn ware aard (het Zelf) wat een toestand van stabiliteit, (eenheids)bewustzijn en gelukzaligheid geeft. Men wordt niet langer uit deze toestand gebracht door omstandigheden in de uiterlijke wereld. Meditatie geeft je een heldere, kalme en blije geest, een diep ontspannen en sterk lichaam, en een optimaal prânisch lichaam in staat tot subtiele realisaties op vlak van meditatie.


   Voor deze groepscursus heb je voorkennis nodig ofwel vanuit de wekelijkse groepslessen of de reeks "Leren ontspannen en ademen". Er wordt aandacht geschonken aan zitten in een juiste en ontspannen houding (wanneer dit niet kan op de mat kan je gebruik maken van een stoel of zitbankje), aan correcte ademhaling en aan verschillende concentratietechnieken. Ook technieken zoals japa (inwendig herhalen van een mantra) komen aan bod. Enkel erkende leraars, staan borg voor kwaliteitsonderricht in yoga en meditatie!


   JE KAN DE CURSUS IN GROEP OF PRIVE VOLGEN. INCL 25 PAGINA's DOCUMENTATIE.


   LES 1 Theorie diafragmatische ademhaling, losmaken van het diafragma, praktijk diafragmatische ademhaling, praktijk versterken van de diafragmatische ademhaling, prânische ademhaling, Van buikademhaling naar Diafragmatische buikademhaling naar meditatief ademen, praktijk diepe ontspanning, toelichting yoga nidrâ wat we les na les ook gaan opbouwen, inspiratie: de ware betekenis van meditatie, Achtergrond de traditie van de Himâlaya's, Achtergrond leven van Swâmî Râma, toelichting Raja Yoga, toelichting Achtvoudige Pad, Patañjali en de Yoga sûtra's, toelichting Hoe gaan we te werk gaan in de komende 5 lessen, toelichting de 5 kosha's, toelichting japa, toelichting mantra's


   LES 2 Praktijkschema met heupopeners en rugversterkende technieken voor het zitten, praktijk hoe te komen tot een juiste zithouding en uitlijning, praktijk yoga nidrâ: je ontvangt vandaag techniek 1 diepe onstpanning + techniek 2 ShavaYâtrâ, of de reis langsheen 61 punten. 12 tips die belangrijk zijn voor het opbouwen van een goede praktijk, praktijk 45min 7 diep verinnerlijkende technieken die leiden richting de Stilte


   LES 3 Inspirerende tekst, praktijk 30 min losmakende oefeningen uit de traditie die alle spieren in het gelaat en de ogen losmaken en diep ontspannend werken op het zenuwstelsel en stilte opwekken, 20 min praktijk zitmeditatie met telkens 4 AH in belangrijke centra, lange mantrameditatie, toelichting mâla en werken met de mâla, praktijk yoga nidrâ je ontvangt vandaag techniek 1+2+ 3 Shitilî Karana of de actie van het diep losmaken en punt tot punt ademen in één audiobestand. Toelichting waarom 108 als belangrijk getal?


   LES 4 Inspirerende tekst, 3 belangrijke yoga sûtra's, de 3 gûna's van de geest sâttva, rajas en tâmas, praktijk 45 diep verinnerlijkende technieken die leiden richting de Stiltewaaronder ook de Bhrâmâri ademhaling en lange japa met de mâla, praktijk yoga nidrâ je ontvangt vandaag de volledige yoga nidrâ die je brengt tot het betreden van de ruimte van het hart, plaats waar er geen lijden is en waar je in contact kan komen met een diepere dimensie van het Zelf.


   LES 5 Inspirerende teksten, toelichting Atma Tattva Avalokanam en verdieping hiervan gedurende de komende 2 weken in het dagelijkse leven, praktijk 20min Dieper naar binnen leren gaan, praktijk 40min verinnerlijkende technieken die leiden richting de Stilte


   LES 6 Inspirerende tekst, toelichting Neti Neti, praktijk 75min zoals opgebouwd vanuit de traditie van de Himâlaya's incl. 40min stiltemeditatie.


   PRIJS

   • Groep: 160€
   • Privé: Prijs per privésessie van 1,5u is 75€. Voor 5 sessies betaal je 375€


   DATA

   • 20/4/22 + 27/4/22 +4/5/22 + 11/5/22 + 18/5/22 + 25/5/22 telkens van 18:15 tot 19:45


   Hier kan u meer info vinden over uw leraar en de tradities.

   RISE (5 lessen)


   REFLECT - RESET - RECONNECT - RISE


   Nieuwe reeksen losmakende oefeningen, nieuwe āsana reeksen vol 'spring sprong, jawel-ik-kan-het-voldoening', weldoende relaxatietechnieken, drukpuntmassage en ... prachtige, voedende klanken voor de ziel!


   5x per schooljaar kan je je onderdompelen in een bijzondere sessie van 3u die

   • diepergelegen spanningen losmaakt
   • kracht, mobiliteit en zelfvertrouwen opbouwt
   • energie / prâna optimaliseert
   • stil maakt wat lawaai was, zichtbaar maakt wat onzichtbaar was, laat stromen wat geblokkeerd was en opent dat waar de tijd rijp voor is!

   Yoga is een vorm van zowel fysiek, emotioneel als energetisch werk gezien de technieken van âsana, prânâyâma, mudrâ, mantra en meditatie inwerken op zowel lichaam, geest, emoties als op de chakra's, de nâdi's en op prâna. Hier kan je meer lezen over deze begrippen.


   • Âsana volgens de Sṛṣṭi Krama
    Normaal is dit de 'oefenwijze voor de jeugd' of voor mensen die nog in volle groei of expansie zijn en waarvan het lichaam nog in volle ontwikkeling is. Zij bouwen door Sṛṣṭi Krama een sterk, stabiel en mobiel lichaam op. Ervaring heeft geleerd dat men ook na 30, 40, 50 deze 'meer uitdagende vormen van oefenen' nog steeds onder de knie kan krijgen. Het lichaam is adaptief en past zich aan aan wat men het geeft. Wie kracht oefent, wordt sterk. Wie mobiliteit oefent, wordt soepeler. We richten ons op losmaken-kracht-coördinatie-mobiliteit-dynamiek. Aangepaste vormen worden steeds aangereikt volgens de Viniyoga benadering.  Sṛṣṭi Krama wekt kracht op in het fysieke, energetische en emotionele lichaam en ontspant het mentale lichaam.

   • prânâyâma
   • meditatie
   • mantra 
   • kirtan (mee te doen of van te genieten)
   • relaxatie en muzikaal bad


   PRIJS:

   • 30€ per sessie, kunnen los gevolgd worden of als reeks. Als reeks heb je het voordeel dat je op vlak van de Sṛṣṭi Krama 5 progressieve lessen hebt die werken richting een doel en welbepaalde 'sterke/straffe' houdingen :-) Je leert ook makkelijkere varianten.


   DATA(telkens van 9 tot 12u)

   • 17 okt'21 + 21 nov'21 + 6 feb'22 + 3 apr'22+ 12 juni'22

   Voorkennis van yoga is vereist.
   Indien je de beginners/gevorderde lessen hier niet volgt, weet ik graag wat je achtergrond is op vlak van yoga-praktijk.

   Yoga Stiltedagen vanuit 2 grote tradities


   Voeling nemen en behouden met dat wat je in wezen bent.
   Er worden heel wat technieken gebruikt om dat contact met je wezenskern, je achtergrondbewustzijn, tot stand te brengen en te bestendigen. Meditatie is de basistechniek. Die wordt bevorderd door een gepaste prânâyâma en japa, het in stilte herhalen van een gepaste mantra, die ieder voor zichzelf kiest, met een beetje hulp. Verder is er elke dag een half uurtje meditatief wandelen en na het middagmaal een fikse wandeling in de natuur als compensering voor het lange zitten.
   Na de wandeling en het opfrissen kan je dagelijks genieten van een yoga nidrâ van bijna een uur. Deze buitengewone techniek, volgens de traditie van de Himâlaya’s, zal je minstens een bijzonder diepe ontspanning geven en waarschijnlijk meer dan dat. Elke dag begint met een dagopening waarin door de begeleider dezelfde teksten gereciteerd worden als in de ashram te Rishikesh. Daarna volgt een uurtje âsana’s in de traditie van Viniyoga, besloten met een korte, begeleide meditatie, gevolgd door het ontbijt, in stilte. Tussen de verschillende programma-onderdelen is er altijd tijd voorzien om even de benen te strekken en uiteraard staat het iedereen vrij om het voorgestelde programma aan te passen.


   De begeleider is Flor Stickens, gevormd in deze traditie door Swâmî Veda Bhâratî te Rishikesh.
   De stage begint op maandag 8 augustus om 09.30 uur en eindigt op vrijdag 12 augustus na het middagmaal. Ze gaat door in de Abdij van Westmalle.

   De stilte begint vanaf de eerste dag, na het middagmaal, en wordt verbroken net voor het middagmaal op de laatste dag.

   De kostprijs voor deelneming bedraagt 535 euro alles inbegrepen, ook het verblijf in een eenpersoonskamer (met eigen sanitair) en drie maaltijden per dag, allemaal vegetarisch. Bij inschrijving wordt daarop een voorschot gevraagd van 100 Euro.
   460 € in een kamer met gemeenschappelijk sanitair. 

   Om in te schrijven neem je contact via info@sevayoga.be

   Het aantal deelnemers is beperkt, de inschrijving stopt als het maximum aantal deelnemers bereikt is.


   • Hier kan u meer info terugvinden.

   Opleiding tot Erkend Yogaleraar


   Deze 5 jaar durende lerarenopleiding voldoet aan de normen van de Yoga Federatie van de Nederlandstaligen in België (YFNB) en van de Europese Yoga Unie (EYU). De erkenning door deze instanties is de enige vorm van garantie van kwaliteit die er op dit ogenblik is. Een erkende opleiding duurt minstens 4 jaar en omvat minstens 500 lesuren.


   Deze docentenopleiding wordt gegeven door Flor Stickens. Bestuurder van de Vormingsschool Viniyoga die verder de opleiding in het Nederlands verzekert van yogaleraars in de traditie van Viniyoga, in lijn met de opleiding van Claude Maréchal voor wat het technisch gedeelte betreft, en in overeenstemming met de traditie van de Himalaya ’s voor wat filosofie, relaxatie en meditatie betreft. Bekijk hier de Informatiebrochure - START 9 OKTOBER 2021


   Data van het eerste jaar :

   • 09 / 10 oktober 2021 :
   • 11 / 12 december 2021 ;
   • 12 / 13 februari 2022 ;
   • 26 / 27 maart 2022
   • 21/ 22 mei 2022.
   • 18 / 19 juni 2022

   Zomerstage : 24 - 28 juli 2021.


   • Voor de leerlingen die hier de wekelijkse lessen volgen en ook de 5-jarige opleiding aanvangen, wordt er door mijzelf gratis extra ondersteuning gegeven op volgende momenten 26 Nov'21 (18-20u) + 21 Jan'22 (18-20u) + 11 Mrt'22 (18-20u) + 6 Mei'22 (18-20u)