Authentieke Yoga & Meditatie

Yoga & Meditatie vanuit 2 grote tradities

"You can master âsana and turn your body into a pretzel and still carry a confused mind on your shoulders. I call that useless yoga.
You can practice meditation for hours and still remain a victim of your fears, doubts, anger and sadness. I call that useless meditation.
You can practice spirituality by visiting temples and churches and still suffer from inner emptiness. I call that useless spirituality.
You can infuse others with wonder and beauty, provided you have first reclaimed them yourself.
This is what great masters have taught, and this is what I wish people of the modern world could learn." 
~ Swâmî Râma

Erkende leraar

Als erkend yogaleraar met meer dan 8 jaar opleiding, bied ik kwalitatief onderricht in (volledige) yoga aan voor jong & oud. Voor wie op zoek is naar een sterk, stabiel en soepel lichaam en dezelfde kwaliteiten nastreeft in de geest.


Je krijgt les vanuit 2 grote, authentieke tradities:


Âsana en Prânâyâma volgens de viniyoga traditie van Shrî Krishnâmachârya. De term Viniyoga komt uit het geschrift “Yoga Rahasya” van Shrî Nâthamuni (900 A.D). Uit deze familie stamt Krishnâmachârya, één van de meest invloedrijke yogaleraars ooit. Hij was ook âyurvedisch leraar. Enkele van zijn studenten zijn: Indra Devi, K. Pattabhi Jois (Ashtanga Yoga), B.K.S. Iyengar (Iyengar Yoga) en T.K.V. Desikachar, Krishnâmachârya's zoon.*

Relaxatie en Meditatie volgens de 5000 jaar oude traditie van de Himâlaya’s. Ik ben in deze traditie geïnitieerd in 2017 door Swâmî Mâ Râdha Bharatî en vervolmaak me nog steeds via jaarlijkse bijscholingen in deze traditie.


Ik ben geschoold in de technische grondvesten en filosofie van yoga, in anatomie van het bewegingsapparaat, in de algemene fysiologie en haar toepassing in yoga, in de technieken van prânâyâma, mudrâ, diepe relaxatie, meditatie en in Stilte.

In het kwalitatief onderwijzen én opstellen van verantwoorde en doelgerichte oefenschema’s voor individueel en collectief onderricht.


* Claude Maréchal studeerde decennialang als leerling onder T.K.V. Desikachar en onderwees op zijn beurt mijn leraar, Flor Stickens, bij wie ik intussen al 12 jaar onderricht volg. Zelf geef ik les sinds 2012.

** Sinds 2014 maak ik deel uit van Seva Yoga Kempen, overkoepelende

vereniging van erkende leraars in de Kempen die jarenlang opgeleid werden door Flor Stickens in bovenstaande tradities. De naam SEVA YOGA drukt uit dat de leraars van deze vereniging de bedoeling hebben om te dienen in en door yoga.

Yoga is veel meer dan wat houdingen


Waar Âyurveda de wetenschap van het lichaam is en zich richt op het hebben van juiste routines voor het bewaren en/of hervinden van een goede mentale en fysieke gezondheid, is haar zusterwetenschap Yoga de wetenschap van de geest.


Yoga is het tot stilstand leren brengen van de activiteiten in de geest. Yoga is ook bekwaamheid in handelen. Om tot die realisaties te komen, wordt er gewerkt met houdingen (âsana), ademtechnieken (prânâyâma), relaxatie en meditatie en wordt er een uitgebreid kader aangereikt richting zelfrealisatie.


Je gaat zo diep en zo ver als je zelf wenst in de leer van yoga door aanvullende practica of cursussen te volgen als uitbreiding op de wekelijkse lessen.Regelmatige beoefening van 'complete' yoga brengt


 • Een gezonder en sterker lichaam. Je komt tot kennis over je lichaam en leert het van onnodige spanningen te bevrijden. Yoga werkt zuiverend en versterkend voor spieren, organen en gewrichten en verlicht pijn, vermoeidheid, slapeloosheid, hyperventilatie, depressie spijsverteringsklachten en allerlei spanningsproblemen.

 • Een rustige, blije geest die vanuit meer stabiliteit,  gelijkmoedigheid en efficiëntie zal gaan handelen. Je leert prestatie, onrust of oordeel loslaten en het denken te transformeren richting meer helderheid en geleidelijk ook richting meditatie en stilte.

 • Een hervonden verbinding met dat wat je in wezen bent. De stilte die je door meditatie ontdekt op de achtergrond in jezelf leer je verdiepen zodat je vanuit deze rust leert leven en handelen. In essentie is yoga een complete levensleer richting zelfrealisatie.


Op deze pagina kan u de info over de wekelijkse groepslessen en aanvullende practica/cursussen terugvinden.


Voor privébegeleiding zie hier.

Over het ontstaan van yoga en haar wortels. (17min)


Met regelmatig mooie zwart/wit foto's van Krishnâmachârya.


Het laatste deel vertelt over zijn 'roeping' en hoe hij authentieke, traditionele yoga weer in de belangstelling bracht. De lessen die je hier kan volgen, worden gegeven vanuit dit traditioneel onderricht. Een aanrader om te bekijken voor wie niet alleen interesse heeft in yoga, maar ook in âyurveda of de sjamanistische trajecten.

Cursussen in groep

ALLE LESSEN WORDEN VOORLOPIG OMWILLE VAN DE LOCKDOWN TER BESCHIKKING GESTELD (VIDEO/AUDIO) VIA HET ONLINE PLATFORM OP DE WEBSITE. U KAN VANAF MEI 2021 INSCHRIJVEN VOOR DE LESSEN VANAF SEPTEMBER 2021.

SCHOOLJAAR '2021-2022 (inschrijving verplicht, wees er tijdig bij )
Er is geen les tijdens schoolvakanties.


 • VOOR BEGINNERS
  (9 SCHEMA'S, 9 BASISADEMTECHNIEKEN/PRÂNÂYÂMA's (4+5), BASIS ZITMEDITATIE)

  Lessen voor beginners op maandagavond 20u15-21u45 uur of woensdagavond 18u15-19u45. U volgt op 1 vaste weekavond les.

  De beginnersreeks wordt twee keer gegeven in de loop van het schooljaar (18 lessen per reeks, elk schema loopt 2 weken) :
  Een eerste keer vanaf 6 september 2021 (proefles op 6/9 om 20u15 + proefles 8/9 om 18u15)
  Een tweede keer vanaf 31 januari 2022 (proefles op 31/1 om 20u15 + 2/2 om 18u15)

  Na het volgen van de beginnerslessen kan men zonder probleem verder de lessen van de gevorderden volgen.

  Er is geen voorkennis vereist. Week na week leer je op kwalitatieve en progressieve wijze houdingen (âsana), ademtechnieken (prânâyâma), diepe relaxatie en meditatie aan. Lesschema’s krijg je mee naar huis om de technieken verder in te oefenen. Ik help je de nodige aanpassingen te maken in geval van specifieke klachten of beperkingen.


 • VOOR GEVORDERDEN
  (5 THEMA'S, 12 SCHEMA'S, VERFIJNING VAN ÂSANA & PRÂNÂYÂMA, BASIS ZITMEDITATIE)

  Elke maandagavond (vanaf 6/9) 18u15-19u45
  Elke woensdagavond (vanaf 8/9) 20u15-21u45
  Elke vrijdagavond (vanaf 10/9) 19u30-21u00

  U volgt op 1 vaste weekavond les.

 • EXTRA
  Voor wie aanvullend op de wekelijkse lessen op zoek is naar meer subtiele verdieping van de meer energetische zaken van yoga is er de maandelijkse yoga studiegroep (1 les elke maand) - deze loopt slechts één maal per jaar. Ook zijn er regelmatig stilte-dagen en aanvullende practica/cursussen.


LESGELD WEKELIJKSE LESSEN

 • 170€ voor 1 semester = 18 weken les (dit stemt overeen met 9€/les van 1,5u, of 6€ per u)
  U betaalt uw lesgeld de avond van de proefles zelf om uw inschrijving te finaliseren.
 • 300€ voor 1 schooljaar = 36 weken les (40€ korting voor wie zich voor een heel schooljaar engageert)


AANVULLENDE PRACTICA & CURSUSSEN