Âyurveda, oudste geneeskunst

Âyurveda

The practice of Âyurveda is designed to promote human happiness, health and creative growth. It is the science of daily living and this system of knowledge evolved from the sage's practical, philosophical and religious illumination which was rooted in their understanding of the creation.

Ayurveda helps the healthy person to maintain health and the diseased person to regain health.

Oudste geneeskunst ter wereld

Âyurveda is erkend als 1 van de 3 wetenschappelijke geneeskundes door de WHO (World Health Organisation). De andere 2 zijn de traditionele, klassieke geneeskunde en de Chinese Geneeskunde (TCM).


Âyurveda is de oudste geneeskunst ter wereld. Ze wordt geschat 5000 jaar oud te zijn, maar sommige bronnen vermelden tot 12.000 jaar oud. Het is een compleet gezondheidssysteem dat de mens als geheel bekijkt en het lichaam niet los ziet van de geest noch van de ziel.


Er wordt gesteld dat elk individu uniek is en als dusdanig ook zo begeleid en behandeld dient te worden. Bij dit 'uniek' zijn hoort een specifieke geboorte 'aanleg' of Natuur; een specifieke samenstelling van de 5 elementen die âyurveda groepeert tot 3 'dosha's' of energieën. Onze dagelijkse routine, beweging, voeding,  maar ook stress, verdriet, angsten, trauma, enz. brengt ons weg van deze eigen Natuur en hierdoor ontstaat disbalans. We voelen ons dan niet meer 'in ons Element' of voelen ons 'onrustig'. Âyurveda vertaalt deze onrust als 'het niet langer rusten in het Zelf" of in de aangeboren balans of geboorteconstitutie.


 • Âyurveda bestaat uit de woorden "âyus" wat betekent leven" of "levensprincipe", en "veda" dat "kennis" betekent. Je kan âyurveda dus lezen als "de kennis van welke kwaliteiten of routines levens- en gezondheidsbevorderend zijn - en welke niet".


Vaak weten we niet langer welke kwaliteiten goed zijn voor ons. Vele mensen wensen hun levenskwaliteit te verbeteren door bewuster te leven, een job uit te oefenen die bij hen past en hun hart blij maakt, meer te genieten van het leven in al haar facetten, van relaties, de natuur, creativiteit maar weten niet hoe dit allemaal aan te pakken.


Âyurveda geeft je meer inzicht in de effecten die voedings,- denk, - beweeg,- en levensroutines hebben op de emotionele en fysieke gezondheid. Âyurveda helpt je de eigen intuïtie weer op te diepen en de kennis van het zelf weer te herinneren. Het leert je in harmonie te leven met het natuurlijke Zelf en Ritme.

Lichaam, geest en ziel komen weer op 1 lijn.

Gezondheid en geluk stroomt.


Als Âyurvedic Technican® ben ik gedurende 3 jaar geschoold in anatomie, filosofie van Âyurveda, de 6 wijsheidsscholen, de 5 elementenleer en de praktische toepassing van Âyurveda in het dagelijkse leven. Ik volg ook sinds 2009 nog steeds jaarlijks bijscholingen.


Op deze pagina kan je de gedetailleerde inhoud vinden van de 2-daagse basiscursus die ik aanreik alsook van de verdiepingsdag marmamassage.


Wie interesse heeft in privé begeleiding dient de basiscursus te volgen om over voldoende achtergrond te beschikken. Idem wanneer je behandelingen vanuit âyurveda wenst te laten doen.


Âyurveda valt onder de noemer "alchemistisch sjamanisme" gezien het, naast het geven van adviezen voor het herstel van de levenskwaliteit, de mens opnieuw leert leven volgens de seizoenen en de natuur en werkt met verscheidene delen van die Natuur. Lees hier meer over het sjamanisme.

2-daagse Basiscursus Âyurveda


Tijdens de 2 dagen samen kom je meer te weten over de belangrijkste basisprincipes van âyurveda. Je ontdekt inzicht in je constitutie en welke zaken op vlak van voeding, beweging voor jou belangrijk zijn. We kijken dan niet enkel naar fysieke voeding, maar ook met welke overtuigingen, gedachten, gevoelens je jezelf dagelijks voedt - daarnaast hebben we ook spirituele voeding nodig om in evenwicht te blijven (stilte, overgave, vertrouwen, verbinding, contact). Welke vormen van Beweging (mentaal, fysiek) zijn productief en welke niet?

Ook de richting waarin je beweegt (doelen, missie) is van belang. Je talenten/passies inzetten, creativiteit ontwikkelen is ook nodig voor een (zinvol) leven in balans.


De cursus is bijzonder uitgebreid en omvat meer dan 25 pagina's documentatie. Je krijgt ook nog voedingslijsten en bijlages omtrent zuivering.


Met deze basiscursus kan je aan de slag voor jezelf om disbalans op verscheidene gebieden te corrigeren. Het is geen opleiding om andere mensen vanuit âyurveda te gaan behandelen (!) Zulk een opleiding duurt afhankelijk van het land en de aangeboden diepgang 2,3,4 of zelfs 7 jaar.


De 2-daagse cursus is een ideale start voor

 • wie kampt met klachten en inzicht wilt vinden in de eigen constitutie, het onevenwicht en herstel hiervan
 • geïnteresseerden in een lange âyurvedische opleiding die wensen te 'voelen' of âyurveda is wat ze zoeken
 • yoga beoefenaars die âyurveda wensen te leren kennen; beide zijn immers zusterwetenschappen; waar yoga de leer van de geest is, is haar zusterwetenschap âyurveda de wetenschap van het lichaam die zich richt op het hebben van juiste routines voor een goede mentale en fysieke gezondheid.


Overzicht onderwerpen die aan bod komen:

 1. Âyurveda; moeder van de Geneeskunst - Belangrijkste naslagwerken - Astanga Âyurveda - Âyurvedische visie gezondheid - Spirituele natuur - Zusterwetenschap Yoga, van onwetendheid naar kennis - Astanga Yoga
 2. Basisbeginselen Âyurveda - Bhuta’s - Dosha's - Prakriti Vikriti - Subdosha's - Guna's - Sattva, rajas en tamas - De mentale vormen v/d dosha’s Prâna, Tejas en Ojas - Agni/vuur van de spijsvertering - Ama/afvalstoffen
 3. Beweging in functie van je constitutie - Fysieke / Mentale / Emotionele beweging - Spirituele richting waarin je beweegt (levenshouding, doelen, missie)
 4. Voeding in functie van je constitutie - Fysieke voeding - Âyurvedisch dieet/Vedisch dieet - Vasten goed of slecht - Voeding volgens seizoenen - Mentale, emotionele, spirituele, creatieve voeding
 5. Toelichting Reinigingstechnieken - Pancha Karma - Abhyanga of oliemassage - Marmamassage - Shirodhara - begrippen als prâna, nâdî's, chakra's  - Swedana of stoomtherapie - Nasya, neti, tongschrapen - Laghu Sankhapraksalana / darmreiniging
 6. Dinacharya of dagelijkse routine - uren van de dosha's
 7. Karma - Dharma - Svadharma
 8. Yoga en Âyurveda in een persoonlijk therapieplan
 9. Analyse constitutielijsten - Bespreken van bepaalde klachten of aandoeningen - advies dieet enz!


Wie interesse heeft in privé begeleiding vanuit âyurveda dient eerst deze basiscursus te hebben doorlopen om over voldoende achtergrond te beschikken.


DATA:

 • 20 feb'22 (eerste deel) van 10u00 tot 16u
 • 13 mrt'22 (tweede deel) van 8u30 - 16u


PRIJS

 • 240€
  (ook voor wie de cursus privé wenst te volgen;
  dit kan op 2 halve dagen van 4u)


Bij interesse kan je hierna de verdiepingsdag marmapunten-zelfmassage volgen op zondag 8 mei'22 (van 8u30 tot 17u)

Âyurveda marmapunten-zelfmassage
+ inleiding prâna, nâdî's, healing


Âyurveda staat bekend voor haar diep reinigende en voedende levensadviezen en behandelingen.

De welgekende massage is iets wat je zelf, zij het op een aangepaste manier - kan aanleren in de vorm van zelfmassage. 

Ook de meest belangrijke Marmapunten komen in deze workshop aan bod.

Dit zijn acupressuurpunten of kruispunten waar specifieke weefsels elkaar ontmoeten (bloedvaten, zenuwen, gewrichten, botten, pezen, spieren). Waar de energie verstoord is, geven deze punten aan de oppervlakte blokkades.


Âyurveda adviseert dagelijkse oliemassage om 'knopen' te vermijden. Hoe ga je hier zelf mee aan de slag? En wat vertellen een aantal spanningspunten je over mogelijke disbalans in lichaam en geest? Her-verbind je weer met je lichaam en ga nadien op wolkjes naar huis.

PRAKTISCH:

 • Inclusief documentatie
 • Theorie over enkele âyurvedische oliën en hun effect op lichaam en geest.
 • Bespreking van de Marmapunten; dit zijn acupressuurpunten of kruispunten waar specifieke weefsels elkaar ontmoeten (bloedvaten, zenuwen, gewrichten, botten, pezen, spieren). Waar de energie verstoord is, geven deze punten aan de oppervlakte blokkades.
 • Voormiddag: je leert zelf het eigen onderlichaam te behandelen. Na de pauze leer je ook voetmassage (pada abhyanga)en ontvang je die). 
 • Namiddag: je leert het eigen bovenlichaam te behandelen. Na de pauze leer je ook hoofd-en gelaatsmassage (shiro abhyanga) en ontvang je die).
 • Wanneer je mekaar 'onder handen neemt' krijg je subtiele richtlijnen hoe te werk te gaan op vlak van healing, contact en lichaamswerk. Wie meer wenst te leren over healing, kan aanvullende de cursussen Reiki overwegen.


DATUM

 • 8 mei'22 (8u30 tot 17u)


PRIJS

 • 120€


Lees hier meer over Âyurveda en de 2-daagse basiscursus.

Zie ook de individuele coachings & behandelingen.