Mindfulness & HSP Coaching

Mindfulness & HSP

"When our mind is calm, it reflects reality accurately, without distortion. Breathing, sitting, and walking with mindfulness calms disturbing mental formations such as anger, fear, and despair, allowing us to see reality more clearly."
~Thich Nhat Hanh

Leven in Aandacht

Mindfulness wordt ook 'leven in aandacht' genoemd. 


De wortels ervan kan je terugvinden in het Boeddhisme (+/- 2.500 jaar oud). Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat de beoefening van mindfulness de structuur en functie van het brein verandert. Hierdoor veranderen:

  • je ervaringen
  • je reactiepatronen
  • de kwaliteit van emoties en relaties
  • je lichaam en ademhaling
  • je zelfbewustzijn, zelfvertrouwen en vitaliteit


De verandering zelf gebeurt als een gevolg van aandacht en oefening en het integreren van de technieken in je routine. Mindfulness leert 'de moderne mens' anders omgaan met stress, tegenslag, burnout, angst, onrust, depressie, slapeloosheid, chronische pijn of ziekte.Het geeft een vernieuwde verbinding met lichaam en geest en leert je te leven vanuit aanwezigheid, mildheid, overgave en te streven naar innerlijke rust en geluk.


De recente ontwikkeling van mindfulness wordt toegeschreven aan Jon Kabat-Zinn, een Amerikaanse moleculair bioloog en hoogleraar die zelf mindfulness leerde bij zen leraar Seung Sahn en bij Thich Nhat Hanh.


Deze laatste is de ware grondlegger van Mindfulness en koppelt het aan een levenshouding in voortdurend bewustzijn, vanuit mededogen, dienstbaarheid en ethische leefprincipes (voor jezelf en de ander).


De cursus in groep wordt meerdere malen per jaar gegeven. Privébegeleiding kan enkel nog nadat de basiscursus gevolgd werd. Mensen met spasmofilie/fibromyalgie, kinderen, tieners & adolescenten vormen hierop een uitzondering. Zij kunnen zo een afspraak maken.

Begeleiding bij Hsp/hooggevoeligheid


Artikel hooggevoeligheid (VUB).Een HSP'er (highly sensitive person) is iemand wiens zenuwstelsel gevoeliger is voor zintuiglijke prikkels.


Deze mensen (20% van de bevolking) zijn in staat om sneller subtiele signalen en prikkels uit hun omgeving op te pikken, maar de innerlijke verwerking ervan kost meer tijd en energie.

Ze kunnen daardoor snel uitgeput geraken en overprikkeld.


De hoeveelheid aan positieve of eerder negatieve ervaringen die een HSP'er meedraagt vanuit zijn jeugd bepaalt de draagkracht als volwassene.


Vaak wachten HSP'ers tot ze zijn vastgelopen en vele klachten hebben vooraleer ze hulp zoeken. Op dat punt kunnen ze moeite hebben met druk, prikkels, dagelijkse relaties en wordt het leven vaak als zwaar ervaren.


Buikklachten, hoofdpijn, depressie / stemmingswisselingen, burnout en chronische moeheid zijn 5 typische 'klachten' die kunnen ontstaan wanneer HSP'ers niet tijdig hun ademruimte, standvastigheid en rust in het leven terugvinden. 


De workshop in groep wordt meerdere malen per jaar gegeven. Privébegeleiding kan enkel nog nadat de basisworkshop gevolgd werd.


Je kan in afwachting van de cursus wel terecht voor andere vormen van begeleiding:


  • Massages, healing, yoga of relaxatie zijn onderzochte methoden die voor een HSP'er effectief zijn gebleken.
  • Mindfulness kan hen de rust, de regelmaat en de ruimte die ze zo nodig hebben, geven.
  • Âyurveda en komen tot inzicht in hun constitutie en het integreren van een Vata-verlagende levensstijl kan disbalans blijvend helpen herstellen.
  • Door hun bijzondere band met de Natuur en dieren hebben ze vaak ook affiniteit met het sjamanisme.