Siberisch & Keltisch Sjamanisme

Sjamanisme & Natuurtradities

"Natuurtradities staan voor een grote verbondenheid met dat wat de Aarde ons geeft; dieren, planten, stenen, bomen, mensen.
Alles is deel van het Grote Geheel en van onszelf. We moeten dit eren en dienen.
Wanneer we niet verbonden zijn met de Natuur en het Leven, zijn we ook afgescheiden van onze eigen Natuur en Levenskracht wat leidt tot onrust, disbalans en zelfs ziekte."

Oudste vorm van healing, transformatie en probleemoplossing

Het sjamanisme is de oudste der natuurtradities. Het wordt gescaht tot 45.000 jaar oud te zijn. Het is de oudste kennis van de samenhang van al wat leeft. Andere natuurtradities zijn het Boeddhisme, Hindoeïsme, Shintoïsme, Taoïsme, Paganisme, enz. Deze voor-christelijke tradities symboliseren het Oude Weten.


Ik begon 22 jaar geleden mijn zoektocht naar dit oude weten in de hoop een verklaring te vinden voor mijn bijzonder diepe band met de Natuur & de Kosmos.

Dit bracht mij op 18 jarige leeftijd bij het Keltisch paganisme. Op 24 jarige leeftijd begon ik mijn eerste groeigroepen te begeleiden volgens het Wiel v/h Jaar.
Intussen zijn we 16 jaar verder en ben ik ook geschoold in

het Siberisch Sjamanisme door een authentieke sjamaan uit het Altai gebergte.


Het Siberisch Sjamanisme ligt aan de oorsprong van het sjamanisme. Het woord sjamaan of šaman is afkomstig uit Oost Siberië en betekent "one who knows" of "one who sees in the dark". Zijn kennis en inzicht dankt de sjamaan aan zijn relatie met de natuur en de spirits. Hij is therapeut, dorpsgenezer, priester en een tolk tussen de werelden.


Hij leeft in een sterke en liefdevolle verbinding met de Natuur, de Aarde en haar schepselen en heeft een belangrijke missie: het herstellen van disbalans en dit zowel in het individu als in het geheel (de aarde, maatschappij).


Hij helpt zichzelf en de ander doorheen belangrijke transformatie- en loslaatprocessen om te komen tot een leven in 'flow', verbinding, heelheid en lichtheid.


Hij streeft, net als de yogi, naar een mentale staat van éénheidsbewustzijn vanuit een diepe connectie met de Bron.


Op deze pagina kan u alle trajecten die ik begeleid op vlak van Sjamanisme & Natuurtradities terugvinden.


Daarnaast kan u bij mij ook terecht voor vision quests, zowel privé als in kleine groep en voor alle sjamanistische technieken van soul retrieval, power retrieval & healing

  Jaartraject Wiel v/h Jaar - BASIS Terug naar Je Natuur - Keltisch Paganisme - chakra's - healing


  • 9 bijeenkomsten in groep van eind oktober tot eind oktober van het jaar nadien.
  • Kan ook privé gevolgd worden, meer info zie hier


  Diepgaand traject dat dicht bij onze eigen roots ligt nl. de Kelten. Kelt betekent 'de dappere'. Pagan betekent 'van het land' en verwijst naar natuurreligies die bestonden vóór het Christendom. Het traject heeft 4 doelen:


  1. een diepe connectie op te bouwen met de Natuur, haar dieren, de elementen, de seizoenen enz.
  2. de jaarfeesten te leren kennen en de chakra's
  3. diep persoonlijk inzicht te vinden en transformatie
  4. de eerste stappen te zetten in sjamanistisch werk


  Lees hier de volledige beschrijving van het Wiel v/h Jaar.  Jaartraject Siberisch Sjamanisme & Healing


  • 9 bijeenkomsten in groep van midden september tot midden september van het jaar nadien. 


  Diepgaand traject voor wie zich geroepen voelt om een jaar lang het pad van de sjamaan te bewandelen vanuit het Siberisch Sjamanisme dat aan de oorsprong ligt van het sjamanisme zoals we het heden ten dage kennen.


  Het woord šaman is afkomstig uit Oost Siberië en betekent "one who knows" of "one who sees in the dark". Met dat laatste wordt bedoeld dat de sjamaan kennis heeft van het ego en de schaduw en als dusdanig weet hoe te navigeren van dualiteit naar non-dualiteit. Hij helpt zichzelf en de ander doorheen belangrijke transformatie- en loslaatprocessen om te komen tot een leven in 'flow', verbinding, heelheid en lichtheid. Hij streeft, net als de yogi, naar een staat van éénheidsbewustzijn vanuit een diepe connectie met de Bron.


  De sjamaan werkt voortdurend in zichzelf - vanuit zijn eigen centrum gaat hij naar buiten en houdt de wereld in balans.

  Door dit traject leer je

  • op een zeer diep niveau te werken met jezelf, je drum, de sjamanistische reis, de spirits en de natuur
  • van hieruit healing te brengen voor jezelf en de ander
  • belangrijke basisprincipes, filosofie en technieken vanuit het Siberisch sjamanisme


  Lees hier de volledige beschrijving van het traject Siberisch Sjamanisme & Healing.

  Wiel v/h Jaar


  Jaartraject Wiel v/h Jaar - Terug naar Je Natuur - Keltisch Paganisme - chakra's - healing


  • 9 bijeenkomsten in groep van eind oktober tot eind oktober van het jaar nadien.
  • Kan ook privé gevolgd worden en dan kan je na afspraak meteen starten, meer info kan je hier terugvinden.


  Diepgaand traject dat dicht bij onze eigen roots ligt nl. de Kelten. Kelt betekent 'de dappere'. Pagan betekent 'van het land' en verwijst naar natuurreligies die bestonden vóór het Christendom. Het traject heeft 4 doelen:


  1. een diepe connectie op te bouwen met de Natuur, haar dieren, de elementen, de seizoenen enz.
  2. de jaarfeesten te leren kennen en de chakra's
  3. diep persoonlijk inzicht te vinden en transformatie
  4. de eerste stappen te zetten in sjamanistisch werk


  We doorlopen gedurende een jaar het Keltische Wiel v/h Jaar en zullen, net zoals de natuur, op een jaar tijd bijzondere processen ondergaan. Het Keltische jaar begon op 31 oktober (Sam'hain) en staat voor loslaten of wegsnoeien van dat wat je niet langer nodig hebt en het stellen van nieuwe doelen. Indien de natuur niet loslaat in de herfst, komen er in de lente geen nieuwe scheutjes en kent de boom geen groei. Loslaten is met andere woorden een voorwaarde tot groei. In de winter keren we naar binnen, alles verstilt, en net als de natuur sterven we een beetje. Het is de donkere nacht van de ziel en je merkt dat delen van jezelf in die periode ook wat donkerder of meer afgesloten worden maar dat is natuurlijk. Je omarmt deze duisternis als belangrijke baarmoeder waarin de eerste zaadjes veilig geborgen en verwarmd worden. Alle leven ontstaat immers in de duisternis. We werken rond onze Schaduw en sluiten hier vriendschap mee. Rond Winter Zonnewende/Yule worden de dagen langzaam lichter - ook wij zelf. De lente (Imbolc) begint. De eerste sneeuwklokjes luiden de lente in. We worden wakker en werken verder aan onze doelen en groeien, doorheen Ostara richting Litha of de Zomer Zonnewende. Hier zijn we in volle expansie (en vieren dit in Wéris!) en naderen zo onze eerste oogst. Lammas of Lughnasadh. We plukken de eerste vruchten en ook met Mabon is er nog een oogst. Daarna begint Sam'hain opnieuw in zicht te komen. We gaan wederom bewust losmaken en loslaten - ook mogelijk mekaar gezien het hele Wiel doorlopen werd. Dankbaar kijken we terug op een heel jaar vol transformatie. En stellen weer nieuwe doelen. En zo blijft het Wiel elk jaar lopen en kan je de documentatie blijven gebruiken. Elk jaar ben je een nieuwe persoon. (wie dit traject privé volgt, gaat ook met mij privé naar Wéris een dag)


  In dit basistraject diepen we ook de chakra's uit.  Chakra is Sanskriet voor Wiel. Vanuit vanuit mijn achtergrond als erkend yogaleraar en âyurvedic technician reik ik je deze info aan. Ook enkele principes uit yoga (zelfrealisatie, kundalinî, prâna, nâdi's/energiebanen, de 3 guna's, de 5 kosha's of lichamen) komen kort aan bod. Yoga is van origine immers ook een mystieke natuurtraditie.


  Verder zien we uitgebreid alle jaarfeesten met hun Keltische achtergrond en regelmatig passeren ook Romeinse of Christelijke feesten kort de revue. Mystieke zijpaden worden af en toe ook bewandeld langsheen de Oud Egyptische mythologie, numerologie en tarot.


  Daarnaast herstel je je relatie met de maan, zon, sterren en je doet een heel jaar lang veel zelfonderzoek a.d.h.v. bijzondere denk- en doe-opdrachten. Je leert de basis van de sjamanistische reis, visualisatie, de basis van vision quests en basis stiltemeditatie vanuit een 5000 jaar oude traditie. Je maakt kennis met de concepten van reading en healing en leert dit allereerst voor jezelf toe te passen.  Je krijgt uitgebreide documentatie (meer dan 80 pagina's) en huiswerk om tussen de bijeenkomsten te verwerken.


  Data voor de volgende groep zie hier.

  Prijzen en praktische zaken kan je hier terugvinden.


  Ik begeleid het Wiel v/h Jaar intussen al meer dan 15 jaar (sinds 2004) en het is steeds een bijzondere ervaring, waar mensen achteraf vertellen diep veranderd te zijn en nog steeds met vreugde terug kijken op de bijeenkomsten. Je bent gedurende een jaar verbonden als een 'familie'. Als stam. Het is een prachtig traject dat me zelf vaak ontroert. Wanneer ik mensen zie openbloeien en zie transformeren, vind ik dit één van de dankbaarste dingen die ik als leraar 'mag' begeleiden. Dit traject is ook bijzonder interessant voor wie hooggevoelig is of een bijzondere band heeft met de Natuur en deze nog verder wenst te ontwikkelen.


  Na afloop van het hele jaartrajact zijn er vervolg-samenkomsten mogelijk zodat je de connectie met de jaarfeesten kan onderhouden.

  • 8 ceremonies rond de jaarfeesten (data worden bezorgd aan wie een jaartraject afrondde)
   De sjamanistische reis is een zachte en vooral efficiënte manier van groei en zelftransformatie. Je ligt neer en wordt volledig begeleid. Het thema van elke ceremonie zal gekoppeld worden aan het desbetreffende jaarfeest. Deze begeleide sjamanistische reizen of ceremonies zijn een mooie gelegenheid om je te herverbinden met
   1. je diepste ik (inzichten die zullen oprijzen vanuit je Onderbewuste en intuïtieve Hoger Bewuste)
   2. je spirit helpers en de banden hiermee aan te sterken, alsook nieuwe helpers of inzichten te vinden
   3. je groep (werken in de heilige ruimte van de cirkel)


  • je kan alles ook privé blijven verder 'onderhouden', alle info zie hier.

  Siberisch Sjamanisme

  Jaartraject Siberisch Sjamanisme & Healing


  • 9 bijeenkomsten in groep van midden september tot midden september van het jaar nadien.


  We starten in groep rond de Herfst-Equinox als dag en nacht even lang zijn. Een perfect moment van balans. Een tijd om te herbalanceren of te herkalibreren. Dit intensieve jaartraject is voor wie zich geroepen voelt om een jaar lang het pad van de sjamaan te bewandelen vanuit het Siberisch Sjamanisme dat aan de oorsprong ligt van het sjamanisme.


  Het woord šaman is afkomstig uit Oost Siberië en betekent "one who knows" of "one who sees in the dark".

  De sjamaan wordt gerespecteerd omwille van deze gave en zijn inzicht dankt hij aan zijn relatie met de natuur en de spirits. Hij kan door contact met de onzichtbare wereld informatie terughalen die hij ten dienste kan stellen van zowel het individu als de samenleving. Hij leeft in een sterke en liefdevolle verbinding met de Natuur, de Aarde en haar schepselen. Hierdoor heeft hij ook een belangrijke missie: het herstellen van disbalans en dit zowel in het individu als in het geheel (de aarde, maatschappij).


  Door dit traject leer je

  • op een zeer diep niveau te werken met jezelf, je drum, de sjamanistische reis, de spirits en de natuur
  • van hieruit healing te brengen voor jezelf en de ander
  • belangrijke basisprincipes, filosofie en technieken vanuit het Siberisch sjamanisme


  Hoe groter de sjamaan zijn persoonlijke kracht, hoe beter zijn intuïtie. Met deze intïtie 'ziet' hij of 'weet' hij wat er moet gebeuren. Soms weet hij dit zo, soms na overleg met de spirits. Iedereen heeft Persoonlijke Kracht en het is belangrijk deze hoog te houden. Het bepaalt onze vitaliteit en levensvreugde en we kunnen deze kracht ook overdragen op anderen wanneer ze goed ontwikkeld is. De persoonlijke kracht verlaagt wanneer men negatief denkt, stress heeft, boos is, in disbalans is, door trauma enz.. Eén van de belangrijkste werken van de sjamaan is het terughalen van Kracht en het herstellen van Zielsverlies (power retrieval, soul retrieval). De sjamaan werkt voortdurend in zichzelf - vanuit het centrum van het wiel gaat hij naar buiten en houdt de wereld in balans. Hij is voortdurend 'in gesprek'. Met de natuur, de spirits, en met zichzelf. Zo wordt hij 'one who knows' - of 'one who sees in the dark'. Met dat laatste wordt bedoeld dat hij kennis heeft van het ego en de schaduw en als dusdanig weet hoe te navigeren van dualiteit naar non-dualiteit. Hij helpt zichzelf en de ander door belangrijke transformatie- en loslaatprocessen om te komen tot een leven in 'flow', verbinding, heelheid en lichtheid. Hij streeft, net als de yogi, naar een mentale staat van éénheidsbewustzijn vanuit een diepe connectie met de Bron.


  De band die de sjamaan met de natuur, de dieren, stenen, enz. heeft maar ook zijn kracht en intuïtie werd 'gekregen'. Aanvankelijk geeft dit geschenk hem veel zorgen en twijfels. Hij is immers een vreemde vogel en voelt zich niet thuis in de moderne wereld. De sjamaan wordt gekozen door de Spirits. Meestal manifesteert deze 'roeping' zich in de latere tienerjaren of de vroegere twintigerjaren. Spirit kiest hem door initiatie en de initiatie kan via erflijn zijn, of na een jarenlange ziekte of bijna-dood ervaring. Het is vaak een trauma voor de uitverkoren persoon maar hij krijgt door deze ziekte "visie" wat de eigenlijke initiatie is. Als hij ermee akkoord gaat een sjamaan te worden, zal hij geheald kunnen worden. Daarna volgt een lange initiatieweg. Relaties met de natuurspirits en andere spirit helpers dienen uitgebouwd te worden. Net zoals in het gewone leven, duurt het uitbouwen van een relatie met iemand een lange tijd. Ook zal hij daarnaast lange tijd getraind worden door een meer ervaren sjamaan, die hem/haar rituelen zal leren, krachttechnieken en kennis zal overdragen. De sjamaan is de Gewonde Krijger die 'herstellingswerken' uitvoert in de mens en de wereld. (mooi naamkaartje). Hij is dorpsgenezer, therapeut, priester en een tolk tussen de werelden. Hij brengt healing, zegeningen, bescherming en zorgt voor het welzijn van de gemeenschap en de natuur. Door dit traject kom je zelf allereerst tot het bewandelen van het pad van de sjamaan zoals hierboven beschreven en tot diepe transformatie. Je leert op een diep niveau jezelf en de ander te helen.

  1. Module 1: voorbereidend werk op gebied van zuivering, welke zaken houden energie vast, ook in je huis enz. - cultiveren van een juiste houding (dankbaarheid, overgave, vertrouwen, kracht) - basis siberisch sjamanisme - 3 soorten sjamaan - achtergrond rond de sjamanistische reis en werken met de sjamanistische trance en het droomlichaam - de andere werktuigen van de sjamaan - inzicht vinden in het concept ritme (van de natuur, de dag, je drum) - werken met de drum of een ander instrument en vinden van je persoonlijke ritme en de spirit van je drum - vinden van je krachtdier - korte introductie over de 4 belangrijke spirits.
  2. Module 2: de 4 spirits van het siberisch sjamanisme - deel 1) Je leert de komende weken te werken met de spirit van de onderwereld voor het transformeren van stress, trauma, negatieve patronen - en hoe je hem kan inzetten bij belangrijke loslaat - en transformatieprocessen - zuiveren met het vuur - breken van blokkades - soul retrieval (verscheidene technieken)
  3. Module 3: de 4 spirits van het siberisch sjamanisme - deel 2) werken met de spirit van moeder aarde voor het vinden van kracht, harmonie, balans, en voor het (terug) brengen van healing en bescherming. Introductie tot de cyclus van reïncarnatie, connectie met je geboortetotem - op zoek gaan in je buurt naar de verschillende streek spirits - leren vinden van krachtplaatsen in de natuur die corresponderen met de 4 spirits voor transformatief werk
  4. Module 4: vervolg: aan de slag met ceremonieel werk - maken van een heilige ruimte - leren werken met het medicijnwiel/windrichtingen/elementen - connectie met de voorouders - vinden van verscheidene andere totems (beer, hert, wolf... ) en andere spirit helpers zoals een boom-spirit waarmee je een diepgaande connectie aangaat - belang van de harmonie tussen man & vrouw, gebed van dankbaarheid als intensief ritueel
  5. Module 5: de 5 delen van de ziel - optimaliseren van de persoonlijke kracht - vinden van persoonlijk medicijn - helen van de eigen organen - vinden van je persoonlijk symbool - vinden van de spirit van je huis, van je geboorteplaats (eerste connectie) en hoe hier mee te werken voor healing van jezelf - het maken van amuletten en krachtvoorwerpen in hout, steen
  6. Module 6: de 4 spirits van het siberisch sjamanisme - deel 3) spirit van overgave, inspiratie, lichtheid, openheid en 'flow'.
   Incl. specifieke sjamanistische ceremonies/technieken.
  7. Module 7: de 4 spirits van het siberisch sjamanisme - deel 4) spirit van onbewogenheid, non-dualiteit, stilte en eenheidsbewustzijn.
   Incl. specifieke sjamanistische ceremonies/technieken. .
  8. Module 8: leren geven van sjamanistische healings en readings; je leert verschillende authentieke technieken
  9. Module 9: een hele dag overlopen van de belangrijkste principes, ceremonies en technieken, vraag en antwoord

  Data voor de volgende groep zie hier.

  Prijzen en praktische zaken kan je hier terugvinden.

  Prijzen & Praktisch

  Prijzen en Praktisch

  • Engagement in groep

   Bedoeling is dat je min. 8 van de 9 bijeenkomsten meedoet. Je kan immers altijd een keertje ziek vallen. Bij inschrijving wordt als voorschot 300€ gevraagd om je plek te finaliseren. De andere 325€ dient betaald te worden 1 maand voor aanvang van de eerste bijeeenkomst. Bij annulatie vóór aanvang van het traject, blijft het voorschot weerhouden. Plaatsen zijn beperkt tot 9 deelnemers.

  • Engagement privé
   Wanneer je het traject Wiel v/h Jaar privé opstart, betaal je het groepstarief van 625€ wanneer je in 1 schijf betaalt. Je kan ook per losse sessie (1u45min) betalen aan een privétarief van 90€ per sessie (810€ in totaal).

  • Motivatiebrief.
   Graag ontvang ik van jou een motivatiemail waarom je wenst deel te nemen. Deze is geenszins ter evaluatie maar een eerste oefening om stil te staan bij wie je bent op dit punt in je zoektocht en waar je naartoe wilt.

  • Documentatie
   Je krijgt elke bijeenkomst aardig wat documentatie en huiswerk. Wie dit gemotiveerd in kaart brengt, groeit snel. Soms is het huiswerk best confronterend en maakt het oude patronen los. De natuur laat zich echter niet haasten, dus vertrouw erop dat ook jij op een zacht tempo zal groeien en komen tot loslaten en transformatie. We overhaasten niets en bezinnen veel. Jij bepaalt hoe diep je in een traject gaat gezien jij thuis alle zaken die aangereikt worden verder kan verdiepen. Je kan ook kiezen om zaken te bewaren voor een later moment. Je volgt steeds je eigen tempo en gevoel.

  • Elke groep is UNIEK
   In groep zijn we met meerdere mensen samen. Ik nodig iedereen uit tijdens de sessies vragen te stellen zodat ik nog dieper of specifieker op onderwerpen in kan gaan. Zo kan extra materiaal of een extra techniek tijdens de bijeenkomsten zelf aangereikt worden - en kunnen filosofische zijpaden of mystieke paden bewandeld worden. Elke groep is hierdoor UNIEK omdat de input van én voor elke groep steeds anders is. Je hoeft niet meer te delen in de momenten van samenkomst dan je zelf wilt. De natuur groeit ook in stilte. Je kan bij mij ook terecht via mail. Er is een privé facebookgroep per traject om tussen de bijeenkomsten in contact te blijven en extra inspiratie te delen. Dit bevordert ook de connectie en de gelijkgestemdheid.


  • Veiligheid en Aarding
   Omdat er in elk traject veel rond (en in) de Natuur gewerkt wordt, geven de trajecten een zeer goede aarding. Wanneer je goed geaard bent, ben je rustig, blij, vol vertrouwen, stabiel, gezond en gevuld met kracht en veiligheid. Wanneer de aarding uit evenwicht is, is er onzekerheid, angst, het gevoel vast te zitten op bepaalde levensgebieden, en vaak is het denken, het lichaam en de algehele energie uit balans.

  • Healing
   Naast erkend yogaleraar/âyurvedic technician® met ervaring in het werken met de nâdî's, de chakra's en met prâna in het algemeen, ben ik geïnitieerd in verschillende energiesystemen, waaronder reiki, ilahinoor... en in sjamanistische technieken die diep inwerken op de mens in alle lagen. In het traject Wiel v/h Jaar zal je basisachtergrond verwerven rond healing en reading en het vooral voor jezelf leren toepassen. In het traject Siberisch sjamanisme en healing zal je je verdiepen in sjamanistische healing en reading.
   Je kan bij mij ook terecht voor persoonlijke healings en coachings.