AGENDA CURSUSSEN

Groepscursussen en workshops 2020


Abonneer je op de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven of volg de Facebookpagina.

Alle workshops/cursussen worden 2x/jaar ingepland (behalve de groeigroep). In de beschrijving van elke cursus onderaan staan ook de data voor 2021 al vermeld.


Opgelet: door de Covid-19 maatregelen zal het aantal deelnemers per cursus of per groep beperkt worden tot max. 15 om 1,5m afstand te garanderen.

Schrijf tijdig in!


Algemene voorwaarden:


Inschrijvingen voor groepscursussen of workshops zijn enkel finaal na betaling van het lesgeld.

Bij annulatie vóór aanvang wordt 50% weerhouden.

Na aanvang is er geen terugbetaling meer mogelijk.


Voor de reeksen yoga is uw eerste les steeds een vrijblijvende gratis proefles.

Na het volgen van een basisreeks in groep, kan u een verdieping volgen of desgewenst privé verder begeleid worden.

OVERZICHT CURSUSSEN

2020

Alle workshops/cursussen worden 2x/jaar ingepland (behalve de groeigroep)

Start 7 & 9 september'20

Reeks (17 weken) eerste les gratis proefles

Yoga & Meditatie vanuit 2 grote tradities

De beginnersreeks wordt 2 keer per schooljaar gegeven. Van september t.e.m.eind januari en van februari t.e.m. juni. Je kan enkel in de beginnersreeks instappen tot en met de derde week van de reeks gezien alle houdingen, relaxatie, adem-en meditatietechnieken progressief opgebouwd worden. Je leert relaxatie en meditatie volgens de 5000 jaar oude traditie van de Himâlaya’s. Beoefening van âsana’s en prânâyâma volgens de viniyoga traditie (Shrî Krishnâmachârya). 


VOLGENDE PROEFLES op 07/09/20 van 20u15 tot 21u45 en op 09/09/20 van 18u20 tot 19u50 - inschrijving verplicht (wees er tijdig bij, snel volzet).


Na de beginnersreeks kan men in februari 2021 naar de gevorderden of herhaalt een 2e maal de beginners. De prijs is 145€ voor 17 weken les of 242€ voor wie voor een heel schooljaar kiest.

Er zijn 2 beginnersgroepen: maandag 20u15 tot 21u45 en woensdag 18u20 tot 19u50 en 3 gevorderde groepen: maandag 18u20 tot 19u50, woensdag 20u15 tot 21u45 en vrijdag 20u15 tot 21u45.


Hier kan u alle info vinden over uw leraar, de inhoud van de lessen en de tradities. Enkel erkende leraars, staan borg voor kwaliteitsonderricht in yoga en meditatie!

(De reeks van 17 weken wordt herhaald eerste week van februari 2021 t.e.m. juni 2021.)

Start 11 september'20

Reeks (8-delig) Basis

Leren ontspannen en ademen - nog 1 plek

De ademhaling is de belangrijkste van alle lichaamsfuncties. De adem gaat echter snel uit balans. Wanneer ons lichaam bv. 'bedreiging' ervaart, activeert het de fight/flight modus. We krijgen een hoge ademhaling die ook wel gekend is als de borstademhaling. Deze is nuttig en nodig bij werkelijk levensbedreigende vecht/vluchtsituatie. Echter zien we dat 'de gemiddelde moderne westerse mens' deze modus steeds meer en meer activeert bij gewone dagdagelijks stress-situaties wat vele nadelige gevolgen heeft voor zowel lichaam en geest. Vele mensen zijn gespannen en onrustig en kennen maar al te goed de samengetrokken, gespannen borst en nek, de hoog opgespannen schouders, of andere spierspanningen. Chronische hyperventilatie ligt heden ten dage aan de basis van allerlei stoornissen (mentale onrust en concentratiestoornissen, hoofdpijn, aanhoudende vermoeidheid, spierverzuring, spieruitputting, spierspanning, spierpijnen, ontstekingen, oorsuizen, tintelingen, misselijkheid, paniekaanvallen, enz..) Een juiste ademgewoonte zorgt voor een verlenging van de levensduur, zorgt voor diepe mentale en fysieke ontspanning, een goede vitaliteit en een goede immuniteit. Tijdens de lessen wordt er op 2 gebieden gewerkt: diepe relaxatie en het herstellen van een juiste ademgewoonte via verschillende kwalitatieve technieken.


Diepe relaxatie maakt fysieke, mentale en emotionele stress los en wordt geleidelijk aangeleerd via authentieke technieken van lichaamswerk. Je zal ook de klassieke technieken waaronder yogische relaxatie en yoga nidrâ leren, vanuit een 5000 jaar oude traditie. Elke les zie je ook bijzondere ademtechnieken. We zullen deze week na week geleidelijk verfijnen en meer beginnen inwerken op prâna of de vitale levensenergie. Stilaan wordt je manier van ademen subtieler. Je merkt een verschuiving op van je energie zowel in lichaam als geest en dit zorgt voor een staat van verinnerlijking en meditatie. Na elke les zal je het gevoel hebben, dichter te zijn bij de rust die altijd al aanwezig was in jezelf, maar door omstandigheden verborgen wordt. Dit creëert een verlangen de technieken te integreren en ze blijvend in je routine te verankeren. Voor wie deze rust wil verdiepen en wenst te komen tot diepe ervaring met meditatie, is er aansluitend de reeks van 8 lessen Leren Mediteren

  • Data 2020: 8 vrijdagen van 18u20 tot 19u50 (start 11 september '20 tot Allerheiligenverlof)
  • De reeks wordt herhaald in februari 2021 in een reeks van 7 vrijdagen op 5/2, 26/2, 5/3, 12/3, 26/3, 2/4 en 30/4

  • Voor data en prijzen zie de Agenda.
  • De reeks is ook geschikt voor wie preventief zorg wil dragen voor het bewaren van een gezonde geest in een gezond lichaam.

5+19+26 september '20
3+24oktober'20

Reeks (5-delig) 

Stresscoaching & Mindfulness (wachtlijst)

Mindfulness is een wetenschappelijk onderbouwde aandachtstraining die mensen anders leert omgaan met stress, burnout, angst, piekeren, pijn, onrust, slapeloosheid, depressie, chronische pijn of ziekte. Het werd ontwikkeld door Jon Kabat-Zinn die de interactie onderzocht tussen lichaam en geest en de klinische toepassing van aandachtstraining voor mensen met chronische pijn en stressgerelateerde klachten.

Voordelen:
• Vermindering stresshormonen  • Blijvende verlaging van fysieke en mentale symptomen • Lagere pijnniveau's en betere pijnhantering • Meer zelfbewustzijn, zelfvertrouwen en vitaliteit • Anders omgaan met ongewenste zaken of stressoren • Een vernieuwde verbinding met je lichaam en geest • Meer blijheid, overgave, innerlijk rust, kracht

Voor wie kampt met
• Stress gerelateerde klachten, vermoeidheid, burnout • Chronische ziekte, chronische pijn • Angsten, zorgen, piekergedachten, verdriet, onrust • Depressie, slapeloosheid, hooggevoeligheid • Of voor wie preventief zorg wenst te dragen voor een gezonde geest in een gezond lichaam!


Stress is van nature positief. Acute stress zet ons aan tot gerichte actie, verbetert onze focus en onze prestatie. Maar wanneer stress chronisch wordt, kan het onze gezondheid en ons geluk schaden. Niet enkel wie perfectionistisch of prestatiegericht is - maar ook hooggevoelige personen lopen kans zichzelf te verliezen en in een overbelastingstoestand terecht te komen. Onrust is vaak een eerste symptoom van een verkeerde 'belasting'. Wanneer we hier geen aandacht aan schenken, kan deze onrust zich verplaatsen van ons denken, naar onze emoties, naar ons lichaam en zich uiten via allerlei spanningsklachten. Fysieke/emotionele overbelasting is iets wat geleidelijk opbouwt. Wanneer reserves te lang zijn aangesproken geweest, ontstaat het risico op burnout. Het theoretische deel van de cursus handelt rond zelfzorg. Via verschillende technieken leer je onnodige spanningen die je ervaart in je leven te bevrijden en te komen tot een open en bewuste houding. Je krijgt uitgebreide documentatie EN huiswerk mee. Daarnaast leer je op praktisch gebied degelijke technieken uit mindfulness, relaxatie- en ademtechnieken en groei je richting meditatie. Herverbind je weer met lichaam, gedachten, stilte, overgave, rust, plezier en kracht!


Lees de volledige inhoud over de cursus stresstraining en mindfulness hier.

27
september'20

BASISWORKSHOP Hooggevoeligheid BASISWORKSHOP Terug naar je Natuur; hervinden van je Ritme, je Kracht, je Medicijn!

Een HSP'er (highly sensitive person) is iemand wiens zenuwstelsel gevoeliger is voor zintuiglijke prikkels - deze mensen (20% van de bevolking) zijn in staat om sneller subtiele signalen en prikkels uit hun omgeving op te pikken, echter de innerlijke verwerking ervan kost meer tijd en energie. Ze kunnen daardoor snel uitgeput geraken en overprikkeld. Ook buikklachten, hoofdpijn, stemmingswisselingen, depressie, burnout en chronische moeheid kunnen ontstaan wanneer deze personen niet tijdig hun ademruimte, ontprikkeling, standvastigheid en rust in het leven terugvinden. De begeleiding leert je de unieke talenten en gevoeligheden van het hsp-zijn te ontwikkelen en bewust aan zelfzorg te doen.


De dag omvat theorie en oefeningen rond:

1.Definitie en kader, wat is HSP en hoe ziet de wetenschap dit
2.Het hoogsensitieve lichaam • Lichamelijke en psychische klachten - belangrijke oefeningen voor herstel en zelfzorg
3.HSP en Sociale Relaties • aangaan en onderhouden van sociale relaties
4.HSP en Intieme Relaties • valkuilen en kwetsbaarheden in relatie
4.HSP en Werk • valkuilen en uitdagingen
5.HSP en Kinderen • de HSp'er als kind maar ook opvoedingsgerelateerde tips
6.HSP en HSS test • vanzelfsprekend starten we hier mee
7.HSP en Zelfrealisatie • Hsp-ers staan op een andere manier in het leven en hebben vaak andere overtuigingen, waarden en ook vaak een bepaalde 'missie' of authentieke kracht.


We doen vele pauzes, wandelingen, lichaamswerk, relaxatietechnieken zodat deze dag werkelijk een aangename herbronning is en een moment om dichter bij jezelf te komen. Om beter je standvastigheid, ademruimte, potentieel en innerlijke kracht te leren ontwikkelen en vooral leert helemaal jezelf en authentiek te zijn! Deze workshop wordt gecombineerd met Terug naar je Natuur. Niet verbonden te zijn met de Natuur en het Leven, scheid je van de eigen authentieke Natuur en Levenskracht wat leidt tot diepe gevoelens van onrust, disbalans, ziekte.
De Verbinding weer herstellen in alle lagen brengt transformatie op gang.

25 oktober &
15 november '20

Cursus (2 halve dagen) + Stiltedag

Basiscursus Yogafilosofie

Wie de staat van Yoga bereikt heeft, beschikt over een heldere, onverstoorbare geest en is gevestigd in zijn 'Ware Aard'. Deze ware Aard wordt samengevat met de woorden "Sat, Chit, Ânanda" of Zijn, Bewustzijn en Zaligheid (Bliss). Het achtvoudige pad is de weg hier naar toe. Dit is een geleidelijk en diepgaand proces waarbij stilstaan en bewuste reflectie/oefening belangrijk is. Zelfkennis is nodig om te komen tot Zelfrealisatie.  De cursus bestaat allereerst uit 2 halve dagen waarin alle treden van het 8-voudige pad uitvoerig toegelicht worden. Aansluitend is er de Stiltedag (volledige dag) waarin de laatste 4 'inwendige' treden van het achtvoudige pad subtiel en intensief in de praktijk beoefend worden.

1. De Yamas geven een meer bewuste en zuivere levenshouding naar de buitenwereld toe

2. De Niyamas realiseren je in zuiverheid, tevredenheid, inspanning, zelfstudie en overgave

3. De Âsanas (yogahoudingen) en

4. Prânâyâma (technieken ter expansie van Prâna) sterken en zuiveren het lichaam, de levenskracht en maken de geest helder en éénpuntig

5. Zodra de geest de aandacht naar binnen richt, worden de zintuigen beheersd (Pratyâhâra) zodat ook zij niet langer voor afleiding zorgen.

6. Zo ontstaat er Concentratie (Dhârana) op een welbepaald object.

7. Eens concentratie ononderbroken blijft, spreken we van Meditatie (Dhyâna). Er is enkel nog de waarnemer en het object van waarneming.

8. Wanneer de waarnemer ook zichzelf vergeet en enkel in de geest nog het object van waarneming rest, spreken we van éénwording (Samâdhi).

Eerste zondag:
Basisbegrippen om yoga te situeren + studie van de Yamas en de Niyamas. De populariteit van Âsana doet beoefenaars van yoga soms de meer belangrijke zaken uit het oog verliezen, waaronder de leefregels die de basis van het karakter en van de houding naar zichzelf en de wereld vormen.


Tweede zondag:
Studie van Âsana en Prânâyâma. Meer diepgaande achtergrond rond het hoe en waarom van âsana en prânâyâma om lichaam en geest verder uit te zuiveren en geschikt te maken voor meditatie. Ook de laatste 4 ‘inwendige’ treden worden in theorie reeds toegelicht.


Aansluitend is er de Stiltedag : Kom door middel van een hele dag Stilte en Meditatie tot meer Kennis omtrent het Zelf en tot Diepe Meditatie (!)


Je vindt ook meer info rond yoga en meditatie hier.

Start 1 november'20

Jaartraject (9 dagen) 

Intensieve groeigroep Wiel v/h Jaar

Elk jaar kunnen max. 9 mensen inschrijven voor dit bijzonder groeitraject. Meer dan 60u intensieve begeleiding! Loopt van eind oktober tot eind oktober van het jaar daarop.

Een uitgebreide beschrijving van het traject kan je hier lezen. 

Je kan je reeds aanmelden voor de groep 2020-2021 (nog slechts 3 plekken!)


ALLE DATA: 1 november '20 (PM) + 20 december '20 (PM) + 31 januari '21 (PM) + 21 maart '21 (PM) + 25 april '21 (PM) + 20 juni '21 (dag) + 1 augustus '21 (dag) + 19 september '21 (dag) + 31 oktober '21 (avond) * PM = 12u-17u30 * dag = 8u30-17u30 * avond = 18u tot... afscheidsviering


Start 13 november'20

Reeks (8-delig) Verdieping  (nog 5 plekken)

Leren mediteren (5000 jaar oude traditie)

Wie nog geen ervaring heeft vanuit de wekelijkse groepslessen, dient eerst de reeks "Leren ontspannen en ademen te volgen" gezien de basistechnieken van diepe relaxatie en de ademtechnieken gekend moeten zijn. Je kan immers niet mediteren in een gespannen lichaam of wanneer de adem uit balans is. Ook wie te kampen heeft met fysieke spanningen of verkeerde adempatronen dient eerst de reeks Leren Diep Ontspannen & Ademen te volgen.


Meditatie is een diepgaand proces van verinnerlijking én ervaring. Zoiets leer je niet uit een boek, maar met een leraar. De eerste en laatste 10 minuten van elke les zijn daarom voorzien om vragen te beantwoorden. Al de rest is praktijk! De reeks is bestemd voor wie meditatie een deel van zijn Zijn wenst te maken en een diep verlangen heeft te komen tot een rustige, ontspannen en blije geest en tot een meer diepgaande ervaring in meditatie. Je leert ontspanning en aandacht te verfijnen en te beheersen. Ook leer je gedachten, emoties en sensaties te observeren zonder hier op in te gaan. De activiteiten van de geest niet te voeden maar tot stilstand te brengen. Zodat je voeling kan krijgen met de Waarnemer, het Achtergrondbewustzijn. Het doel van meditatie is je te brengen tot het herinneren en realiseren van je 'ware Aard'. Deze ware Aard heeft in essentie 3 kwaliteiten: Zijn - Bewustzijn - Gelukzaligheid. Ons denken is een prachtig instrument, maar eentje dat we moeten leren afstemmen. Zoniet gaat het alle kanten op en wordt het doel van meditatie, Zelf-Realisatie, nooit bereikt.


Dagelijkse meditatie geeft je een heldere, kalme en blije geest, een diep ontspannen en sterk lichaam, en een optimaal prânisch lichaam in staat tot subtiele realisaties op vlak van meditatie.
Er wordt ook aandacht geschonken aan zitten in een juiste en ontspannen houding (wanneer dit niet kan op de mat kan je gebruik maken van een stoel of zitbankje), aan correcte ademhaling en aan verschillende concentratietechnieken. Ook technieken zoals japa (inwendig herhalen van een mantra) komen aan bod. Je werkt met 2 mantra's (je krijgt de keuze uit een 20tal één lettergreep mantra's en uit een 20tal langere mantra's)


Hier kan u alle info vinden over uw leraar, de inhoud van de lessen en de tradities. Enkel erkende leraars, staan borg voor kwaliteitsonderricht in yoga en meditatie!


8 lessen in totaal = 5 vrijdagen in 2020: 13 november'20 tot 11 december'20 en 3 vrijdagen in 2021: 8 en 15 en 22 januari'21


(wordt herhaald in mei'21 in een reeks van 6 vrijdagen op 7/5, 21/5, 28/5, 4/6, 11/6 en 18/6 met aansluitend de Stiltedag op 19/6. Wie de reeks van mei 2021 volgt, krijgt 25€ korting op de Stiltedag van 19/6/2021)


VERDIEPING STILTEDAG (21 november 2020 of 19 juni 2021). Beoefen een hele dag diepe meditatie. Kom tot bijzondere ervaring in stilte en het Zelf.

21 november'20

Dagworkshop (Verdieping)

Stiltedag vanuit 2 grote, authentieke tradities

De Stiltedag is aanvullend op de cursus Yogafilosofie maar kan ook los gevolgd worden voor mensen die reeds ervaring hebben met de tradities. (Wie de cursus Yogafilosofie volgde, betaalt voor deze verdieping 90€ ipv 110€). De laatste 4 'inwendige' treden van het achtvoudige pad worden subtiel en intensief beoefend in één stiltedag. Kom door middel van een hele dag Stilte en Meditatie tot diepe Ervaring en Kennis omtrent het Zelf. Relaxatie en meditatie volgens de traditie van de Himâlaya’s, zoals onderwezen door Swâmî Râma en Swâmî Veda Bhâratî. Beoefening van âsana’s volgens de viniyoga traditie (Shrî Krishnâmachârya).

Een greep uit het dagprogramma:

 • 8u30 dagopening
 • 8u45 viniyoga, gevolgd door prânâyâma, gevolgd door meditatie
 • 10u pauze
 • 10u15 japa met een korte mantra, gevolgd door meditatie
 • 11u meditatieve wandeling met mantra
 • 11u30 middagmaal + digestief ademen
 • 12u15 âyurvedische wandeling met mantra
 • 13u15 pauze
 • 13u30 yoga nidrâ (diepe ontspanning)
 • 14u30 viniyoga, gevolgd door prânâyâma, gevolgd door meditatie
 • 15u45 korte pauze
 • 16u vervolg japa met een lange mantra + praktijk, gevolgd door meditatie
 • 16u45 dagsluiting en korte nabespreking


Lunchpakket dien je zelf te voorzien voor ’s middags (soep, thee, water, fruitsap, fruit en noten worden voorzien)
Deze stiltedag kan je, wanneer deze bevallen is en je deze technieken nog intensiever wenst te verdiepen, in augustus jaarlijks uitbreiden naar een stilteretraite van 5 dagen in de Oude Abdij van Kortenberg, meer info ontvang je op de dag zelf.

Hier kan u nog meer info vinden over de tradities en uw leraar. Enkel erkende leraars, staan borg voor kwaliteitsonderricht in yoga en meditatie!


Deze stiltedag wordt herhaald in 2021 op 19/06/2021

22 november + 6 december'20

Cursus (2 hele dagen)
Basiscursus Âyurveda

Âyurveda bestaat uit de woorden "âyus" wat betekent leven" of "levensprincipe", en "veda" dat "kennis" betekent.  Deze Vedische Wetenschap wordt vertaald als "de kennis van welke kwaliteiten levens- en gezondheidsbevorderend zijn". Vaak weten we niet langer welke kwaliteiten goed zijn voor ons. Vele mensen wensen hun levenskwaliteit te verbeteren door bewuster te leven, een job uit te oefenen die bij hen past en hun hart blij maakt, meer te genieten van het leven in al haar facetten, van relaties, de natuur, creativiteit maar weten niet hoe dit allemaal aan te pakken. Âyurveda is de oudste geneeskunst ter wereld en gaat kijken naar welke kwaliteiten horen bij jouw persoonlijkheid en constitutie. Ze leert je weer in harmonie te leven met het natuurlijke Zelf. Onze dagelijkse routine, beweging, voeding, stress, maar ook verdriet, angsten, enz. brengt ons weg van die eigen Natuur en hierdoor ontstaan klachten. We voelen ons dan niet meer 'in ons Element' of onrustig. Onrust kan je ook lezen als "het niet rusten in dat Zelf" (of in de aangeboren balans of constitutie).
Lees ook meer op de pagina âyurveda


Tijdens de 2 dagen samen kom je meer te weten over de belangrijkste basisprincipes van âyurveda. Je ontdekt inzicht in je constitutie en welke zaken op vlak van voeding, beweging voor jou belangrijk zijn. We kijken dan niet enkel naar fysieke voeding, maar ook met welke overtuigingen, gedachten, gevoelens je jezelf dagelijks voedt - daarnaast hebben we ook spirituele voeding nodig om in evenwicht te blijven (stilte, overgave, vertrouwen, verbinding, contact). Welke vormen van Beweging (mentaal, fysiek) zijn productief en welke niet? Ook de richting waarin je beweegt (doelen, missie) is van belang. Je talenten/passies inzetten, creativiteit ontwikkelen is ook nodig voor een (zinvol) leven in balans.

Overzicht onderwerpen die aan bod komen:

1. Achtergrond van Yoga en Âyurveda - Âyurveda; moeder van de Geneeskunst - Ontstaan - Belangrijkste naslagwerken - Astanga Âyurveda - Âyurvedische visie op gezondheid - Spirituele natuur - Yoga, van onwetendheid naar juiste kennis - Astanga Yoga - ...

2. Basisbeginselen van Âyurveda - Bhuta’s - Dosha's - Prakriti en Vikriti - Subdosha's - Guna's - Sattva, rajas en tamas - De mentale vormen van de dosha’s - Ojas of onze levensessentie - Agni of het vuur van de spijsvertering - Ama of afvalstoffen - Beweging in functie van je constitutie

3. Fysieke beweging - Âyurvedische ochtendwandeling en de effecten hiervan op wervelkolom, bekken, spieren, spijsvertering - Spirituele richting waarin je beweegt (levenshouding, doelen, missie)

4. Voeding in functie van je constitutie - Fysieke voeding - Âyurvedisch dieet/Vedisch dieet - Vasten goed of slecht - Voeding volgens seizoenen - Mentale/emotionele voeding - overtuigingen, gedachten, belang van mindfulness

5. Spirituele voeding  - stilte, natuur, verbinding, vertrouwen / sraddhâ 

6. Creatieve voeding  - talenten, passies inzetten voor een vuur in balans

7. Reinigingstechnieken - Abhyanga of oliemassage - Marmapunten/ accupressuurpunten - Zelfmassage (Âyurveda adviseert dagelijkse oliemassage om 'knopen' te vermijden. Hoe ga je hier zelf mee aan de slag? En wat vertellen een aantal spanningspunten je over mogelijke disbalans in lichaam en geest? Theorie over enkele âyurvedische olieën en hun effect op lichaam en geest. Bespreking van enkele Marmapunten; acupressuurpunten of kruispunten waar specifieke weefsels elkaar ontmoeten (bloedvaten, zenuwen, gewrichten, botten, pezen, spieren). Waar de energie verstoord is, geven deze punten aan de oppervlakte blokkades. Swedana of stoomtherapie - Nasya, neti en tongschrapen - Laghu Sankhapraksalana of de lichte darmreiniging

8. Dinacharya of dagelijkse routine

9. Karma en dharma

10. Hoe Yoga en Âyurveda ingezet worden in een persoonlijk therapieplan - en nog veel meer!


Aanvullend is er voor wie de basiscursus gevolgd heeft, de

17
januari'21

Dagworkshop - Verdieping

Âyurvedische zelfmassage en marmamassage

Kan enkel los gevolgd worden wanneer je ook de cursus Âyurveda volgt/volgde de voorbije jaren.


Âyurveda staat bekend voor haar diep reinigende en voedende levensadviezen en behandelingen. De welgekende Âyurvedische massage is iets wat je zelf, zij het op een aangepaste manier - kan aanleren in de vorm van zelfmassage.  Ook de meest belangrijke Marmapunten komen in deze workshop aan bod. Dit zijn acupressuurpunten of kruispunten waar specifieke weefsels elkaar ontmoeten (bloedvaten, zenuwen, gewrichten, botten, pezen, spieren). Waar de energie verstoord is, geven deze punten aan de oppervlakte blokkades.


Een Âyurvedische abhyanga/marmamassage reinigt, ontspant en voedt lichaam, emoties en geest. Ze heeft als doel het lichaam gezonder te maken en aan te sterken. Stress en vermoeidheid wordt bestreden. De vitaliteit van het lichaam wordt bevorderd en het zenuwstelsel komt tot diepe ontspanning. De abhyanga/marmamassage stimuleert het zelfherstellende vermogen van ons lichaam en is bijzonder geschikt bij spierspanning, zenuwpijnen, onrust, mentale of fysieke overbelasting of uitputting, krachteloosheid, slapeloosheid, hoofdpijn, depressie, ontstekingen, gewrichtspijnen en hormonale klachten.


Âyurveda adviseert dagelijkse oliemassage om 'knopen' te vermijden. Hoe ga je hier zelf mee aan de slag? En wat vertellen een aantal spanningspunten je over mogelijke disbalans in lichaam en geest? Her-verbind je weer met je lichaam en ga nadien op wolkjes naar huis. Inclusief documentatie.


Wat komt aan bod:
Theorie over enkele âyurvedische olieën en hun effect op lichaam en geest. Bespreking van enkele Marmapunten; dit zijn acupressuurpunten of kruispunten waar specifieke weefsels elkaar ontmoeten (bloedvaten, zenuwen, gewrichten, botten, pezen, spieren). Waar de energie verstoord is, geven deze punten aan de oppervlakte blokkades.

 • Voormiddag: je leert zelf het eigen onderlichaam te behandelen. Na de pauze leer je ook voetmassage (en ontvang je die). 
 • Namiddag: je leert het eigen bovenlichaam te behandelen. Na de pauze leer je ook hoofd-en gelaatsmassage (en ontvang je die).

Het vertrekpunt van naturopathie (lees hier meer) is ‘authentiek leven’. Authentiek betekent echt, oorspronkelijk, zuiver, puur. Eerlijk zijn met jezelf. Terug naar je oorsprong.

Die pure Ik, daar willen we weer naartoe. Hoe trouw ben jij nog aan jezelf, aan je passies, aan je innerlijk kind, aan je dromen? Zal het bij dromen blijven?

Alle dingen die ons hart blij maken en doen opleven, voeden ons Innerlijk Vuur. Wanneer we die uit het oog verliezen, branden we stilletjes op. We hebben onze Kracht weggegeven. Vele mensen zijn zichzelf vergeten. Er is nog maar weinig ruimte om te spelen in het leven, om gek te doen, om zich te verbinden met de natuur en inspiratie.

Een zinvol en gelukkig leven leiden omvat daarnaast ook je passies kennen en hier tijd voor maken. Zo kom je weer bij je eigen Kracht en Potentieel.


Deze dagworkshop is een dagreis richting jezelf. Een herontdekking van het leven, zoals het zou kunnen zijn wanneer je jezelf blijvend herinnert.
Wees iemand die herinnert!


Het programma is zeer uiteenlopend.Je wordt ondergedompeld in vele oude, authentieke technieken uit verscheidene tradities

 • verschillende vormen van lichaamswerk om emotionele spanningen allereerst los te maken
 • verschillende vormen van lichaamswerk om zowel de rust als het vuur in het lichaam weer aan te wakkeren
 • meditatieve oefeningen die je brengen tot het vinden van meer zelfkennis en inzicht
 • filosofie rond de materie, vraag en antwoord. De interactie zorgt voor het aanreiken van extra technieken en oefeningen op maat.
 • wandeling gevolgd door zeer diepe relaxatieoefening (yoga nidrâ)
 • reflectie-oefeningen om te komen tot losmaken van onproductieve patronen en gewoonten
 • visualisatie-oefeningen waarin je oa. op zoek gaat naar dat wat je verloren bent en intenties zet om deze zaken blijvend te verankeren in je leven.
 • enz!


Je hoeft niet te praten tijdens de workshops als je dat niet wenst. Ieder kan zo op zijn eigen zacht tempo groeien. Echter wanneer je wel vragen stelt of dingen deelt, kunnen extra aanvullende adviezen en oefeningen aangereikt worden.


Plaatsen voor deze reeks zijn beperkt tot 13 personen. Je kan je nu al aanmelden voor deze groep.

Data spoedig online

Reeks (5-delig) Verdieping

Herstel bij Burnout

Stress wordt gedefinieerd als “de innerlijke spanning die ontstaat door de complexe wisselwerking tussen een individu en zijn omgeving”. Het is van nature positief en zet ons aan tot actie – maar wanneer stress chronisch wordt, kan het onze gezondheid en ons geluk schaden. Niet enkel wie perfectionistisch of prestatiegericht is – maar ook hooggevoelige personen lopen kans zichzelf te verliezen en vroeg of laat in een overbelastingstoestand terecht te komen. Lees hier de volledige inhoud rond burnout en spanningsgerelateerde klachten. Je dient eerst de basisreeks Stresscoaching & Mindfulness te volgen.


“Just when the caterpillar thought the world was over, it became a butterfly”. Dit beschrijft op prachtige wijze de reeks. Vaak leven we als een rups; we doen een hele periode ‘druk’ zoals we altijd gedaan hebben maar plots wil het lichaam niet meer mee – het geeft belangrijke signalen af en we belanden in een soort cocon. We komen in een fase van stagnatie en bezinning die vaak in een eerste stadium gepaard gaat met vermoeidheid, pijn, onrust, angst, frustratie en machteloosheid. In die cocon kan je echter weer vertrouwd worden met je lichaam en beginnen luisteren naar het verhaal dat het vertelt. Het wenst je immers via bewuste signalen terug op weg te zetten richting jezelf.De basis hiervan leerde je al in de basisreeks Stresscoaching & Mindfulness. Nu gaan we samen de diepte in, met gelijkgestemden.


Het is immers belangrijk te weten dat je hierin niet alleen staat. En dat het vooral de sterken zijn die 'burnout' geraken. We zien immers dat overbelasting vaak mensen met dezelfde persoonlijkheid treft. De gevers. De perfectionisten, de veeleisenden voor zichzelf, de 'harden' (when the going gets tough, the tough get going), de vechters, maar onbewust ook de erg stressgevoeligen. Mensen die hun grenzen steeds overschrijden. Fysieke en/of emotionele overbelasting is iets wat geleidelijk opbouwt. Wanneer reserves te lang zijn aangesproken geweest, voel je je nog maar op een laag pitje branden of opgebrand (burnout).


Ontdek hoe je weer kan beginnen wandelen richting rust, gezondheid en geluk. We werken met een stappenplan, en lassen ook de nodige tijd in voor spelen, genieten en humor. De 5 voormiddagen reiken naast theorie rond burnout, ook veel technieken aan om blijvend te komen tot transformatie van diepe emotionele en fysieke spanningen door lichaamswerk, yoga, relaxatie-en ademtechnieken, wandelen, enz.

Je leert blijvend aan zelfzorg te doen zodat je je potentieel in het leven ten volle kan ontwikkelen en uitdragen en kan wandelen in innerlijke rust en kracht!


Je hoeft niet te praten tijdens de workshops als je dat niet wenst. Ieder kan zo op zijn eigen zacht tempo groeien. Echter wanneer je wel regelmatig vragen stelt of dingen deelt (dat mag ook persoonlijk via mail telkens voor de les, ik integreer dan de vragen in de cursus), kan vaak nog veel meer diepgang in de sessies zelf gestoken worden. Ook kunnen zo extra aanvullende adviezen en oefeningen aangereikt worden.


Plaatsen voor deze reeks zijn beperkt tot 13 personen om een goede groepssamenwerking te kunnen garanderen. Je kan je nu al aanmelden voor deze groep.

Data spoedig online

Reeks (5-delig) Verdieping

Herstel bij Fibromyalgie, Spasmofilie, CVS

Lees hier allereerst wat meer achtergrond over burnout en spanningsgerelateerde klachten. Je zou Fibromyalgie, maar ook Spasmofilie en CVS kunnen zien als een vergevorderde toestand van emotionele en/of fysieke overbelasting of overspanning. Âyurveda beschrijft al meer dan 2000 jaar ziekten als depressie, burnout en chronische vermoeidheidsklachten. Fibromyalgie en Spasmofilie worden in Âyurveda onder de noemer van CVS ondergebracht. Het zijn spanningssyndromen waar er sprake is van een tijdelijk verlies van mentale, emotionele en fysieke kracht (bala). Onjuiste dagelijkse routine, beweging, voeding, maar ook vooral emotionele stress, verdriet, angsten, trauma kan leiden tot het langdurig weggeven van de emotionele en fysieke kracht wat tot deze overbelasting kan leiden. Zelfonderzoek op hoger vermelde gebieden, maar ook motivatie en discipline om de aangereikte technieken te willen integreren in het dagelijkse leven is daarom heel belangrijk in deze cursus. Om deze verdieping te kunnen volgen dien je de basisreeks Stresscoaching & Mindfulness eerst te hebben gevolgd.


Vaak zien mensen met chronische spanningspijn of chronische vermoeidheid hun lichaam als de vijand. Het laat hen plots in de steek. Het valt stil en deze stilstand gaat ook vaak gepaard met verdriet, onrust, angst, frustratie en machteloosheid. Ik leer je weer vertrouwd te worden met je lichaam en het verhaal dat het vertelt. Het wenst je immers via bewuste signalen terug op weg te zetten richting jezelf. In die zin is het lichaam niet de vijand maar onze beste vriend. Hij probeert een leven lang voor ons te zorgen en wijst ons voortdurend op disbalans via subtiele signalen. Chronische klachten ontstaan pas omdat we niet tijdig hebben ingegrepen. Niet tijdig het roer hebben omgegooid.  Niet tijdig hebben geleefd misschien, gespeeld, genoten? We zien - net zoals bij burnout trouwens - dat spanningssyndromen vaak mensen met dezelfde persoonlijkheid treffen. Mensen die hun eigen fysieke, mentale én emotionele grenzen steeds overschrijven. Ze zijn vaak ook een beetje "de vriend van de spanning" en kunnen erg moeilijk loslaten. Ook hooggevoelige personen lopen kans zichzelf te verliezen en in een chronische overbelastingstoestand terecht te komen.


Geleidelijk, en zacht, gaan we op 5 voormiddagen aan de slag met een heleboel theorie en nog eens zo veel praktijk. We werken rond 8 belangrijke pijlers om te komen tot ontgifting, vitaliteit en kracht en dit zowel op fysiek,mentaal als emotioneel gebied. Je leert geleidelijk vermoeidheid te transformeren en te komen tot blijheid en vertrouwen. Ook de gevechten die je elke dag levert tegen jezelf leer je loslaten.


Dit is vanzelfsprekend een geleidelijk en diepgaand proces waarin ik u op zorgzame wijze zal begeleiden.


Je hoeft niet te praten tijdens de workshops als je dat niet wenst. Ieder kan zo op zijn eigen zacht tempo groeien. Echter wanneer je wel regelmatig vragen stelt of dingen deelt (dat mag ook persoonlijk via mail telkens voor de les, ik integreer dan de vragen in de cursus), kan vaak nog veel meer diepgang in de sessies zelf gestoken worden. Ook kunnen zo extra aanvullende adviezen en oefeningen aangereikt worden.


Plaatsen voor deze reeks zijn beperkt tot 13 personen om een goede groepssamenwerking te kunnen garanderen. Je kan je nu al aanmelden voor deze groep.

Data spoedig online

Dagworkshop (initiatieworkshop) 

Herbrondag "Mindful omgaan met je tijd"

Heb jij ook het gevoel dat je het te druk hebt? Dat je dient te rennen en te vliegen? Ben je regelmatig moe en uitgeput of heb je last van stress?
Heb je weinig of geen tijd over voor de belangrijke of mooie zaken in je leven? Klinkt dit herkenbaar? Heel veel mensen hebben last van de gevolgen van de dagelijkse ratrace. Besef dat je leven niet eindeloos is. En dat tijd jouw meest kostbare bezit is. Het doel van deze herbrondag is om je te inspireren en uit te dagen om bewust na te denken hoe jij omgaat met jouw tijd. En hoe je die wil gaan invullen.Tijdens deze dag bundelen Sofie Van Mensel (www.per-neser.org) en Guy Knaepkens (www.aragroeitraject.be) hun kennis en ervaring en laten ze je op een laagdrempelige en inspirerende manier kennis maken met het beste van twee werelden: mindfulness en time management.


Mindfulness gaat om aandacht of opmerkzaamheid en brengt je meer focus en rust, waardoor je leert effectief schakelen tussen doen en niet doen.

Time management gaat over wat je wil bereiken in de tijd waarover je beschikt en hoe je dat gaat aanpakken. Het leert je keuzes maken en prioriteiten stellen, plannen en organiseren, tijdrovende gewoontes doorbreken en rust inbouwen. De combinatie van mindfulness en time management geeft je talrijke inzichten en praktische tools om vanaf nu effectief en efficiënt met je tijd en aandacht om te kunnen gaan. Hierdoor ervaar je minder stress, kom je geestelijk en lichamelijk tot rust en maak je tijd voor de belangrijke zaken in je leven.

  ARCHIEF cursussen en practica 2019

  Stilteretraite van 8 augustus tot 12 augustus 2019 in de Oude Abdij Kortenberg

  Practicum werken met de chakra's, door Flor Stickens. 22/06/2019 van 9u tot 12u

  40 dagen een intentie volhouden van 07/06 t/m 16/07 Guru Purnima, start 7 juni

  Stiltedag vanuit 2 grote tradities. Zaterdag 25 mei 2019 van 08:30 - 16:30

  Practicum meditatieve technieken door Flor Stickens. 11/05/2019 van 9u tot 12u

  Diepe ontspanning met Yoga Nidrâ, door Flor Stickens. 08, 15, 22 en 29/05/2019 van 19.30 t/m 20.30 uur.

  Yoga beginners - verkorte reeks 7 lessen op vrijdag (volzet) 7 weken· 26 apr. - 14 juni van 17u30 tot 19u

  Practicum mantra's door Flor Stickens. 13/04/2019 van 9u tot 12u

  Deel 1: (2 namiddagen) Basis Yogafilosofie / Het Achtvoudige Pad. Zaterdagen 23 mrt. - 27 apr. van 14u tot 18u

  Van Ademen naar Prânâyâma, door Flor Stickens. 23/03/2019 van 9u tot 12u

  2-delige Âyurvedische Zelfmassage (Abhyanga-en Marmamassage) Weekend 16 feb. - 17 feb van  14u tot 18u

  Workshop Stresscoaching, Zelfmanagement & Mindfulness. Donderdag 7 februari 2019 van 18:00 - 21:45

  Practicum Bandha's, door Flor Stickens. 23/02/2019 van 9u tot 12u

  Maandelijkse reeks 'mindfulness,diepe relaxatie,basis meditatie' 5 maanden telkens 1 maal per maand van 21 feb. - 20 juni van 19u30 tot 21u30

  Yoga beginners op woensdag (volzet) 17 weken · 30 jan. - 19 juni van 18u20 tot 19u50

  Yoga beginners op maandag (volzet) 17 weken · 28 jan. - 17 juni van 20u15 tot 21u45

  Yoga als levensleer door Flor Stickens. Zaterdagen van 09u tot 12u op  12 januari 2019, 23 februari ; 23 maart ; 13 april ; 11 mei en 22 juni.

  3-delig Basisbeginselen Âyurveda. 10/11/2018 + 08/12/2018 + 12/01/2019 van 14u tot 18u


  ARCHIEF cursussen en practica 2018

  VOLLE MAANMEDITATIES 01/03/2018 +  31/03/2018 + 29/04/2018 + 29/05/2018 + 28/06/2018 + 27/07/2018 + 26/08/2018 + 24/09/2018 (beginnersles hier, oefen zelf thuis) +  24/10/2018 (enkel indien je ook gevorderdenles die avond volgt van 20u15 - 22u) + 23/11/2018 (idem) + 22/12/2018

  Maandelijkse lessen (5) relaxatietechnieken, mindfulness en meditatie: 20/09/18 + 18/10/18 + 15/11/18 + 20/12/18 + 17/01/19

  Basis Yogafilosofie, het Achtvoudige Pad. 28/10/2018 van 09u tot 16u

  Wekelijkse lessen (18) Yoga Op Maat voor mensen met chronische klachten. Start 07/09/2018 tot 18/01/2019 van 17u30 tot 19u

  Wekelijkse lessen (18) Yoga Beginners. Gratis proefles op 03/09/2018 van 20u15 tot 21u45 (volzet) en 05/09/2018 van 18u20 tot 19u50)

  Herbrondag met relaxatie, meditatie, yoga en âyurveda. 04/08/2018 van 08u15 tot 16u30

  Guru Purnima - einde 40 dagen intentie - volle maanmeditatie. 27/07/2018 van 20u30 tot 22u30 (vrije bijdrage, richtprijs 8€)

  Volle Maanmeditatie "sâdhana 40 dagen intentie. 28/06/2018 van 20u30 tot 22u30 (vrije bijdrage, richtprijs 8€)

  40 dagen een intentie volhouden, in 2018 begint deze 40-dagen op 18 juni en eindigt op 27 juli. We komen hierin 2 maal samen.

  Basis Yogafilosofie, het Achtvoudige Pad. 23/06/2018 van 08u30 tot 15u30

  Diepe ontspanning met Yoga Nidrâ, door Flor Stickens. 16 + 23 + 30/05/2018 + 06/06/2018 van 19u30 tot 20u30

  Lezing Burnout & Chronische klachten. 15/04/2018 van 18u30 tot 21u

  Van Ademen naar Prânâyâma, door Flor Stickens. 14/04/2018 van 09u00 tot 12u00

  Practicum Bandha's, door Flor Stickens. 31/03/2018 van 09u00 tot 12u00

  Workshop Basis Relaxatie- en Mindfulnesstechnieken. 24/03/2018 van 08u45 tot12u15

  Diepe ontspanning met Yoga Nidrâ, door Flor Stickens. 21 + 28/03/2018 + 04 + 11/04/2018 van 19u30 tot 20u30

  Groeigroep; terug in Verbinding, herontdek je Natuur en Melodie. 9 bijeenkomsten op zaterdagen; start 03/02/2018, hele en halve dagen.

  Nieuwe Reeks (18 lessen) Yoga Beginners. Gratis proefles op 31/01/2018 van 18u20 tot 19u50 en op 05/02/2018 van 20u15 tot 21u45


  ARCHIEF cursussen en practica 2017

  VOLLE MAANMEDITATIES IN GROEP en richtlijnen. 12/01 + 10/02+ 12/03 + 09/06 + 09/07 + 06/09 + 05/10 + 04/11/2017 (vrije bijdrage, richtprijs 8€)

  Diepe relaxatie (2 lessen) om te komen tot diepe meditatie (3 lessen) 01+08/12/2017 van 18-19u en 22/12+12+19/01/2018 van 18-19u (meditatie)

  Nieuwe Reeks (18 lessen) Yoga Beginners. Gratis proefles op 30/08/2017 van 18u20 tot 19u50 en op 04/09/2017 van 20u15 tot 21u45

  Stiltedag traditie Himâlaya's + Viniyoga/Krishnâmachârya. 23/07/2017 van 08u00 tot 18u00

  Guru Purnima - einde 40 dagen intentie - volle maanmeditatie. 09/07/2017 van 20u30 tot 22u30 (vrije bijdrage, richtprijs 8€)

  Practicum over kapâlabhâti en bhastrikâ, door Flor Stickens. 24/06/2017 van 09u00 tot 12u00

  Internationale Yogadag (gratis). 21/06/2017 van 13u30 tot 17u

  Maandelijkse rouwgroep voor volwassenen i.s.m. Ann Van Ingelghem, psychotherapeute, van 10/10/2017 tot 12/06/2018 van 19u30-21u

  Basis Yogafilosofie, Âsana & Prânâyâma. 10/06/2017 van 18u00 tot 21u30

  Lezing HSP. 03/06/2017 van 18u00 tot 20u30 (30€).

  Basis Yogafilosofie, Achtvoudige Pad en Yamas & Niyamas. 13/05/2017 van 18u00 tot 21u30

  Herbrondag met relaxatie, meditatie, yoga en âyurveda. 06/05/2017 van 08u30 tot 17u45

  Introductie stresscoaching en mindfulness (deel van de herbrondag). 06/05/2017 van 12u tot 18u

  Herbronnings- en stilteweekend. 25+26/03/2017 van 08u30 tot 18u15 (zondag is Stiltedag volgens de Himâlaya traditie)

  Lezing HSP. 12/03/2017 van 18u00 tot 20u30

  Herbronnings- en stilteweekend. 11+12/02/2017 van 08u30 tot 18u15 (zondag is Stiltedag volgens de Himâlaya traditie)

  Practicum Bandha's, door Flor Stickens. 28/01/2017 van 09u00 tot 12u00

  Nieuwe Reeks (18 lessen) Yoga Beginners. Gratis proefles op 25/01/2017 van 18u20 tot 19u50 en op 30/01/2017 van 20u15 tot 21u45

  Workshop basis stresscoaching, hsp, relaxatie, mindfulness. 21/01/17 van 14u00 tot 18u00

  Groeigroep; terug in Verbinding, herontdek je Natuur en Melodie. 9 bijeenkomsten op zondagen; start 15/01/2017, halve dagen.

  Basisbeginselen Âyurveda. 14 + 28/1 + 18/2/2017 van 18u00 tot 21u30


  Archief van 2016 tot 2010 kan u terugvinden in de Activiteitenblog.

  SOFIE VAN MENSEL


  Erkend Naturopaat & Âyurvedic Technician®

  Erkend Yogaleraar vanuit 2 grote tradities

  Stress- en Mindfulnesscoach

  Natuurfilosoof


  BEROEPSVERENIGINGEN


  Yogafederatie lidnummer 2009/026

  Naturopathica lidnummer 225 N10 80

  CONTACTGEGEVENS


  Gestelstraat 52 - 2250 O.L.V.-Olen

  info@per-neser.org

  0494/84.34.31 (enkel tussen 12u-13u)


  BTW BE 0820.900.904


  Rekeningnummer
  IBAN BE98 7805 9067 0193