Jaartrajecten

Jaartraject Terug naar je Natuur

Âyurveda is de oudste geneeskunst ter wereld. Ze wordt geschat 5000 jaar oud te zijn, maar sommige bronnen vermelden tot 12.000 jaar oud. Het is één van de 3 erkende geneeskundes door de WHO (World Health Organisation). De andere 2 zijn de traditionele, klassieke geneeskunde en de Chinese Geneeskunde (TCM).


Vele mensen zijn heden ten dage onrustig, uitgeput of ervaren lijden; psychisch, fysisch en/of spiritueel. Disbalans of ziekte ontstaat volgens Âyurveda wanneer we afgescheiden zijn. Van onszelf, ons lichaam, ons ritme, het leven...
We weten niet langer welke kwaliteiten goed zijn voor ons. We overprikkelen onze zintuigen, beoefenen te weinig zelfzorg, beheersen noch onze geest, noch onze spraak, en ook kennis rond voeding en de seizoenen zijn we kwijt. Onze dagroutine of levensstijl is niet aangepast aan onze constitutie, job, aspiraties of levensfase, wat vroeg of laat tot disbalans leidt.


Âyurveda bestaat uit de woorden "âyus" wat betekent "leven" of "levensprincipe", en "veda" dat "kennis" betekent. Het is "de wetenschap van het leven" of de kennis van welke kwaliteiten of routines levens- en gezondheidsbevorderend zijn - en welke niet.


Âyurveda is een compleet gezondheidssysteem en zusterwetenschap van Yoga.

Een bewuste levens-en denkwijze, voeding en lichaamsbeweging op maat van uw constitutie zullen aan de basis liggen van elk herstel. Âyurveda werkt echter ook vooral preventief voor het behouden van een gezonde geest in een gezond lichaam. Mindfulness en Yoga hoort integraal bij Âyurveda voor wie Âyurveda is haar ware essentie wilt leren begrijpen en toepassen. 


Bekijk hier de volledige cursusbeschrijving.


Na de basis gaan we (voor wie verder samen op pad wenst te gaan) diepgaand gedurende 5 avonden (1/maand) aan de slag. Je leert âyurveda praktisch in je leven toe te passen. De intentie achter dit traject is dat je Terug naar je Natuur wandelt. Ieder is uniek. Bij dit 'uniek' zijn hoort een specifieke geboorte 'aanleg' of Natuur; een samenstelling van de 5 elementen die âyurveda groepeert tot 3 'dosha's' of energieën.


Onze dagelijkse routine, beweging, voeding, maar ook stress, verdriet, angsten, trauma brengt ons weg van deze eigen Natuur en hierdoor ontstaat disbalans. We voelen ons dan letterlijk niet meer 'in ons Element' of voelen ons onrustig. Âyurveda vertaalt het woord onrust als 'het niet langer rusten in het Zelf" of in de aangeboren balans of geboorteconstitutie. Het doel van dit traject is om op 5 maanden tijd grotendeels deze disbalans weer te gaan herstellen.


Je leert âyurveda praktisch in je leven toe te passen. Je groeit op fysiek, emotioneel vlak en op vlak van relaties. Je leert bewuster te leven en ook de principes van mindfulness te integreren. Kortom; je leert verbinding te herstellen op elk niveau en wandelt een pad van zelfrealisatie; elke maand ga je met veel praktische tools en kennis naar huis die je helpen je leven, gezondheid en relaties te transformeren!

Je kan elke avond ook persoonlijke en filosofische vragen stellen. Zo kunnen nog een heleboel extra technieken en adviezen aangereikt worden en filosofische zijpaden bewandeld worden.

Definitie gezondheid âyurveda


Gezondheid is wanneer de zon schijnt in lichaam en geest, doorheen elke omstandigheid. Het is stevig geworteld in het Zelf staan, zonder twijfel. Gevestigd in prakriti of in de ‘individuele aangeboren balans tussen de 3 dosha’s. Dan hebben onze 7 weefsels een goede kwaliteit en kwantiteit en worden onze mala’s (afvalstoffen) in goede hoeveelheden uitgescheiden.


Als we niet in onze aard staan maar in onevenwicht valt de avond, de schaduw of duisternis. Blijheid verdwijnt en de zon schijnt niet langer in ons hart. Dan vergeet de mens zijn ware aard of natuur. Wanneer we onze spirituele natuur verlaten hebben, overvalt ziekte ons.


"The practice of Ayurveda is designed to promote human happiness, health and creative growth. It is the science of daily living and this system of knowledge evolved from the sage's practical, philosophical and religious illumination which was rooted in their understanding of the creation.


Ayurveda helps the healthy person to maintain health and the diseased person to regain health." ~ www.soukya.com

Yoga en Âyurveda zijn van origine natuurtradities. (bekijk 'roots of yoga' 17min). Er zijn meer dan 100 natuurtradities, waaronder oa. het Taoïsme, Boeddhisme, Shintoïsme, Sjamanisme, Hindoeïsme, Keltisch Polytheïsme. Sinds 2004 begeleid ik intensieve jaartrajecten in groep. Voorlopig staan enkel de trajecten op vlak van yoga en âyurveda nog op de planning en worden onderstaande niet langer ingepland: