Meer over Mindfulness - en de link met Yoga
Vele mensen denken dat de oorsprong van Mindfulness ligt in het Boeddhisme. Mindfulness is echter veel ouder en zien we reeds in de eerste praktijken van de yogi's in de Indus-vallei (regio Pakistan) ergens tussen 2.300 en 1.500 vóór Christus. Geschriften uit het Hindoeïsme spreken over meditatie, stilte en acceptatie - elementen die we heden ten dage ook in Mindfulness terugvinden. In yoga spreekt men over “Dhyâna” of éénpuntige aandacht (één van de takken van het Achtvoudige Pad) wat ons uiteindelijk brengt tot Samâdhî of Eénwording. Mindfulness, zoals we het woord nu kennen, kan ons voorbereiden op deze concentratie en traint ons in waarnemend bewustzijn.
In het Boeddhisme staat Mindfulness gelijk aan Aandacht (Awareness). Je traint je in aanwezigheid. Uiteindelijk brengt deze toestand van verhoogd bewustzijn je tot een bewuster handelen voor jezelf, de ander en de wereld.
Thich Nhat Hanh, de Vietnamese Boeddhistische Zen Leraar (11 oktober 1926 - 22 januari 2022) bracht Mindfulness onder de aandacht in het Westen. Je kan van hem vele boeken en online lezingen terugvinden.
De recente ontwikkeling van Mindfulness wordt toegeschreven aan Jon Kabat-Zinn, een Amerikaanse moleculair bioloog en hoogleraar die zelf Mindfulness leerde bij zen leraar Seung Sahn en bij Thich Nhat Hanh. Jon Kabat-Zinn onderzocht de interactie tussen lichaam en geest en de klinische toepassing van aandachtstraining voor mensen met chronische pijn, depressie, angsten, piekeren en stressgerelateerde klachten. Onderzoek heeft uitgewezen dat de beoefening van mindfulness je ervaringen, je reactiepatronen, de kwaliteit van emoties en relaties, je lichaam en ademhaling kan veranderen. De verandering zelf gebeurt als een gevolg van aandacht en oefening en het integreren van de technieken in je routine.
Stresscoaching
If a man does not keep pace with his companions, perhaps it is because he hears a different drummer. Let him step to the music which he hears, however measured or far away. ~ Henry David Thoreau
Stress wordt gedefinieerd als "de innerlijke (emotionele) spanning die ontstaat door de complexe wisselwerking tussen een individu en zijn omgeving". Elke dag komen er prikkels op ons af vanuit de werkvloer, het gezins- en sociale leven, de wereld (uitwendige prikkels). Maar ook vanuit ons hoofd waarin we ons vaak 'omgeven' met specifieke gedachten, angsten, overtuigingen en reactiepatronen (inwendige prikkels).
Stress is van nature positief en zet ons aan tot actie. Het verbetert onze focus en onze prestatie. Maar wanneer stress chronisch wordt, kan het onze gezondheid en ons geluk schaden. Niet enkel wie perfectionistisch of prestatiegericht is - maar ook hooggevoelige personen lopen kans zichzelf te verliezen en in een overbelastingstoestand terecht te komen.
HSP coaching
Artikel hooggevoeligheid (VUB). Een HSP'er (highly sensitive person) is iemand wiens zenuwstelsel gevoeliger is voor zintuiglijke prikkels.
Deze mensen (20% van de bevolking) zijn in staat om sneller subtiele signalen en prikkels uit hun omgeving op te pikken, maar de innerlijke verwerking ervan kost meer tijd en energie. Ze kunnen daardoor snel uitgeput geraken en overprikkeld. De hoeveelheid aan positieve of eerder negatieve ervaringen die een HSP'er meedraagt vanuit zijn jeugd bepaalt de draagkracht als volwassene.
Vaak wachten HSP'ers tot ze vele klachten hebben vooraleer ze hulp zoeken. Op dat punt kunnen ze moeite hebben met druk, prikkels, dagelijkse relaties en wordt het leven vaak als zwaar ervaren. Buikklachten, hoofdpijn, depressie / stemmingswisselingen, burnout en chronische moeheid zijn 5 typische 'klachten' die kunnen ontstaan wanneer HSP'ers niet tijdig hun ademruimte, standvastigheid en rust in het leven terugvinden. De begeleiding leert je de unieke talenten, krachten en gevoeligheden van het hsp-zijn verder te ontwikkelen en bewust aan zelfzorg te doen.