Mindfulnesstraining

Mindfulness-training

Mindfulness zien we reeds in de eerste praktijken van de yogi's in de Indus-vallei (regio Pakistan) ergens tussen 2.300 en 1.500 vóór Christus. Geschriften uit het Hindoeïsme spreken over meditatie, stilte en acceptatie - elementen die we heden ten dage ook in Mindfulness terugvinden. In yoga spreekt men over “Dhyâna” of éénpuntige Aandacht/Aanwezigheid.


Mindfulness, zoals we het woord nu kennen, kan ons voorbereiden op deze concentratie en traint ons in waarnemend bewustzijn.


Je leert lichaam, gedachten, gevoelens en handelen te observeren gedurende de dag. Hoe we ons gedragen, hoe we ons voelen en ook hoe ons zenuwstelsel of ons lichaam 'zich voelt' is sterk afhankelijk van onze gedachten. Onze gedachten hebben vaak 'ingesleten sporen'. Mindfulness helpt je uit deze automatismen te stappen en ernaar te kijken. Je leert met nieuwe ogen en zonder oordeel naar al je 'patronen' te kijken. Zo leer je gedachten, gevoelens en sensaties in je lichaam beter kennen.


Wie mindfulness kan toepassen in het dagelijkse leven, ontdekt wat heilzaam is en onheilzaam... wint tijd voor onderzoek van de gedachte, het gevoel, de sensatie - en zal bijgevolg anders reageren. Bv. niet ingaan op de gedachte of de emotionele impuls, anders bekijken van een fysieke sensatie waardoor er ruimte ontstaat in lichaam en geest i.p.v. angst of oordeel.


Onderzoek heeft uitgewezen dat de beoefening van mindfulness je ervaringen,  reactiepatronen en de kwaliteit van emoties en relaties kan veranderen. Mindfulness heeft ook een effect op het lichaam. Doordat de geest ontspant, ontspant het lichaam waardoor het sneller herstelt van stress en spanning en andere fysieke klachten. Relaxatie en Meditatie bevordert het zelfgenezend vermogen. Het leert ons beter naar ons lichaam te luisteren en er ook sneller op te reageren. Tijdens meditatie verlaagt de ademhaling, hartslag en bloeddruk. Ook versterkt het ons immuunsysteem en natuurlijk, ons geluksgevoel en welzijn.


De beoefening van Mindfulness wordt ook wel Leven in Aandacht genoemd - en kan een ware verandering van bewustzijn teweegbrengen; een totaal andere levenshouding. Je leert fixaties, negativiteit, conflicten en ergernissen te overstijgen en streeft harmonie en rust na in de geest. Naast de ontwikkeling van de geest en het vormen van nieuwe neurale verbindingen, wordt door mindfulness ook het hart ontwikkeld richting metta (liefdevolle vriendelijkheid), karuna (mededogen), mudita (medevreugde), upekkha (gelijkmoedigheid) en wordt helder begrip (sati) ontwikkeld.


Helder begrip zorgt voor een juiste waarneming en het niet identificeren met onze ervaringen. Dit ontwikkelt wijsheid en de kunst om aandachtig en sensitief aanwezig te zijn bij onszelf, de ander en het leven. Je persoonlijkheid en karakter verfijnt.


Voor het maken van een privé-afspraak klik hier.


In groep bied ik volgende cursussen aan:

    Boeddhisme


    Het Boeddhisme ontstond ruim 2,500 jaar geleden in India. Het centrale doel van het Boeddhisme is lijden op te heffen. Ons lijden is gebaseerd op onwetendheid (niet bewust zijn van - en -verkeerdelijk interpreteren van onze zintuiglijke indrukken en fysieke en mentale ervaringen op het moment dat deze zich voordoen). We zijn ons ook niet bewust dat verschijnselen zich enkel manifesteren onder bepaalde condities en wanneer condities verdwijnen, dat fysieke en mentale verschijnselen ook verdwijnen.


    Mindfulness-meditatie komt voort uit de tradities van het zen-en vipassana boeddhisme.


    Thich Nhat Hanh, de Vietnamese Boeddhistische Zen Leraar (11 oktober 1926 - 22 januari 2022) bracht Mindfulness onder de aandacht in het Westen. Je kan van hem vele boeken en online lezingen terugvinden.


    Jon Kabat-Zinn, een Amerikaanse moleculair bioloog en hoogleraar, leerde zelf Mindfulness bij zen leraar Seung Sahn en bij Thich Nhat Hanh. Hij onderzocht de interactie tussen lichaam en geest en de klinische toepassing van aandachtstraining voor mensen met chronische pijn, depressie, angsten, piekeren en stressgerelateerde klachten. Aanvankelijk werkte hij met uitbehandelde patiënten om hen anders te leren omgaan met hun pijn of depressie en hun zorgen en verdriet daarover. Hij richtte hiervoor in 1979 het Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) programma op. Jon Kabat-Zinn publiceerde vele wetenschappelijke artikelen en verscheidene cd’s en boeken (in het Nederlands vertaald).