Mijn werkwijze - lees eerst dit

Erkend Naturopaat


In het algemeen richt naturopathie zich op:

 1. de preventie van ziekte
 2. het stimuleren van het inherente genezend vermogen van het lichaam
 3. de behandeling van de persoon in zijn geheel
 4. de persoonlijke verantwoordelijkheid voor de gezondheid en de voorlichting van patiënten in levenswijzen die de gezondheid bevorderen.


Het vertrekpunt van naturopathie is ‘authentiek leven’. Authentiek betekent echt, puur, zuiver.

Authentiek leven wordt gezien op 4 gebieden:

 1. een gezond, sterk en soepel fysiek lichaam
 2. vrijheid van emotionele ladingen uit het verleden
 3. vrijheid van mentale patronen of overtuigingen
 4. leven vanuit je kernwaarde

“Your beliefs become your thoughts. Your thoughts become your words. Your words become your actions. Your actions become your habits. Your habits become your values. Your values become your destiny.” ~ Mahatma Gandhi


Een belangrijke inspiratie van Ghandi, die ook zei: “The future depends on what you do today.” Elke dag creëren we onze eigen droom, of onze eigen nachtmerrie. Jij bent de architect die je leven, gezondheid en geluk vorm geeft. Jij bent de Dromer.


Het stellen van verkeerde prioriteiten, een onproductieve routine, onaangepaste beweging, ontoereikende voeding, maar ook vooral verkeerde denkgewoonten, chronische emotionele stress, verdriet, angsten en trauma kan leiden tot het langdurig weggeven van de emotionele en fysieke kracht. Stel je de vraag waar al jouw energie en kracht naartoe gaat momenteel? Ben je nog verbonden met je eigen ritme?


Naturopaten begeleiden vanuit holistisch standpunt wat betekent dat ik naar de mens kijk als 1 geheel. Niet alleen naar de klacht, maar vooral naar al het bovenstaande. In de begeleiding leer je hoe je het beste voor jezelf zorg kan dragen en dit zowel op lichamelijk, emotioneel, psychisch als op energetisch vlak. Er is een voortdurende wisselwerking tussen de geest en het lichaam. Ook is er een voortdurende wisselwerking die we als mens hebben met onze omgeving, de ander, de natuur, de wereld, met stilte. Mensen met een spirituele zoektocht zijn eveneens van harte welkom.

De achtergrond en werkwijze van de Naturopaat


Om erkend te worden als Naturopaat dien je

 1. breed gevormd te zijn; minstens 2 specialisaties onder de knie te hebben
 2. een brede therapeutische basiskennis en een brede medische basiskennis anatomie, fysiologie en pathologie te hebben
 3. bereid te zijn tot voortdurende bijscholing en zelfontwikkeling
 4. bereid te zijn tot doorverwijzing, in het belang van de cliënt, wanneer dit nodig is.
  Ik werk samen met klassieke artsen en maak oa. ook deel uit van een groepspraktijk met kinesisten en osteopaten.


Ik ben sinds 2010 aangesloten bij (én verscheidene jaren ook actief werkzaam geweest in het dagelijks bestuur, de raad van bestuur, en toetredingscommissie van) Naturopathica.  Wettig erkende beroepsvereniging voor hulpverleners die werken met complementaire methodes in hulpverlening. Een overzicht van mijn diploma's en bijscholingen kan u steeds per begeleidingsvorm onderaan op elke pagina terug vinden.


Naturopaten stellen een menselijke, natuurlijke begeleiding centraal met die begeleidingsvorm die voor de persoon op dat moment het meest nodig is. Het therapieplan is specifiek op de cliënt afgestemd en omvat diverse therapieën of begeleidingsvormen die elkaar ondersteunen en versterken. Afhankelijk van de hulpvraag zal de naturopaat kiezen uit één of meerdere begeleidingsvormen. In mijn geval vanuit Âyurveda - Mindfulness - Gesprekscoaching - Relaxatietechnieken - Meditatie - Lichaamswerk - Yoga - Sjamanisme - of een combinatie van meerdere therapieën.


Tijdens een eerste intake wordt overlopen welk uw voorgeschiedenis is en tegelijk worden ook eerste adviezen en technieken aangereikt. Daarna beslist u of u verder in begeleiding komt. Ik verwacht van mijn cliënten zelfverantwoordelijkheid om de aangereikte adviezen en technieken te willen implementeren. Immers door het gemotiveerd integreren van de adviezen en technieken in je dagelijkse leven zal je snel groeien richting meer blijheid, ontspanning, innerlijke rust, kracht en zelfvertrouwen, of naar dat waar je naar op zoek bent.


Kort samengevat ga ik in 4 stappen te werk:

 1. Het herstellen van ontspanning; via relaxatie en meditatie kom je allereerst tot loslaten van diepe emotionele en fysieke spanningen.
 2. Het komen tot ontgifting; foute denkpatronen, onproductieve gewoonten en lichamelijke toxines losmaken. Je maakt op een dieper niveau los al wat niet langer productief of gewenst is.
 3. Het komen tot openheid; een blijvende open en milde houding ontwikkelen naar jezelf, de ander, de wereld. Je groeit richting bevrijding van beperkingen en richting innerlijke rust en kracht.
 4. Het komen tot opname (voeding); hieronder verstaan we 1) lichamelijke voeding 2) emotionele voeding (aangepaste relaties, zelfzorg, vrij zijn van emotionele ladingen), 3) mentale voeding (stabiliteit en rust in de geest, helderheid, het vermogen om op een andere manier naar de wereld te kijken en er anders in te handelen) en 4) spirituele voeding (verbinding aangaan, bewust leven, kwaliteiten als loslaten, vertrouwen, overgave, stilte). • Privé begeleiding op maat


Intake duurt 1u30min en kost 72€. Een vervolgafspraak kost afhankelijk van de duur 60€ (1u15min) - 72€ (1u30min) - 84€ (1u45min) - 96€ (2u). • Cursussen in groep, zie de Agenda


  Naturopathie werkt ondersteunend en aanvullend (!) op de klassieke geneeskunde, en is geen vervanging van welke medische behandeling dan ook. Bij ernstige klachten raad ik altijd aan eerst uw huisarts te contacteren voor een schriftelijke diagnose.

  SOFIE VAN MENSEL


  Erkend Naturopaat & Âyurvedic Technician®

  Erkend Yogaleraar vanuit 2 grote tradities

  Stress- en Mindfulnesscoach


  Gestelstraat 52 - 2250 O.L.V.-Olen

  info@per-neser.org

  0494/84.34.31 (enkel tussen 12u-13u)

  BEROEPSVERENIGINGEN  Yogafederatie lidnummer 2009/026

  Naturopathica lidnummer 225 N10 80  BTW BE 0820.900.904

  IBAN BE98 7805 9067 0193