Sjamanisme

Het sjamanisme is de oudste der natuurtradities. Het wordt geschat tot 45.000 jaar oud te zijn.

Meer dan 20 jaar werk ik reeds met het sjamanisme. Sinds 2004 begeleid ik jaartrajecten vanuit het Keltisch paganisme. In 2021 kwamen er ook jaartrajecten vanuit het Siberisch sjamanisme bij. Ik vond in deze zeer oude (mogelijk de oudste) sjamanistische traditie een grote resonantie gezien de vele gelijkenissen met yoga en âyurveda  op vlak van meditatie en filosofie. Het Siberisch/Altai sjamanisme zou een grote invloed gehad hebben op de Rishi's van India, het ontstaan van de Veda's en de legende van de berg Meru.
Ik ben geschoold door een authentieke sjamaan uit het Altai gebergte.


Vele Griekse en andere Europese cultussen kunnen terug getraceerd worden tot Zuid Siberië. Het woord sjamaan of šaman zelf is afkomstig uit Oost Siberië en betekent "hij die Weet' of 'hij die Ziet'. Zijn kennis en inzicht dankt de sjamaan aan zijn relatie met de natuur en de spirits. Hij is therapeut, dorpsgenezer, priester en een tolk tussen de werelden.


De sjamaan staat in het centrum van het Wiel. Vanuit deze rust, stilte en standvastigheid, weet hij wat er moet gebeuren. Hier kan je meer lezen over de waarden van een sjamaan en zijn taken voor de gemeenschap.


In groep begeleid ik:Privé kan je terecht voor: