Wiel v/h Jaar: 8 Sabbats; Terug naar je Natuur

Wiel v/h Jaar; 8 Sabbats; Terug naar je Natuur (Keltisch paganisme)


Sinds 2004 begeleid ik het Wiel v/h Jaar. Het is mijn eerste 'kindje' en een zeer diepgaand traject dat dicht bij onze eigen roots ligt nl. de Kelten. Kelt betekent 'de dappere'. Pagan betekent 'van het land' en verwijst naar natuurreligies die bestonden vóór het Christendom. Voor-christelijke tradities symboliseren het Oude Weten.


Het Wiel helpt je dit Oude Weten weer op te diepen en tegelijk de weg terug te vinden naar jezelf en naar de natuur. Doorheen het hele traject doorloop jij, net als de natuur, bijzondere transformatieprocessen. Ook zet je de eerste stappen in sjamanistisch werk. Een jaar lang voelen we ons een kleine familie; een stam. Samen doorlopen we een volledig Wiel van 8 sabbats. Het woord Sabbat zelf komt van het Griekse 'sabatu', wat rusten betekent. De bijeenkomsten zijn een rustpunt voor jezelf om naar binnen te keren en vanuit een vernieuwde visie naar huis te gaan.
Dit traject geeft je basiskennis rond een heleboel 'spirituele zaken' vanuit een diepe aarding. Wanneer je geaard bent, voel je je rustig, veilig, vol vertrouwen en stabiel. Vanuit deze aarding, kan je de wereld creëren.


Er wordt op 15/9 een open avond voorzien wanneer je wenst te ontdekken of dit traject iets voor jou is! • van 19u tot 22u, ontvangst vanaf 18u45 - er wordt stipt om 19u gestart
 • voor de open avond betaal je 25€. Dit bedrag wordt in mindering gebracht wanneer je finaal inschrijft voor 1 van de jaartrajecten.
  Schrijf hier in voor de open avond

Houd er rekening mee dat het finale aantal deelnemers aan het jaartraject beperkt is tot 10 - wanneer je al zeker wenst te starten, kan je hier je plek finaliseren!GEDETAILLEERDE INHOUD
Wiel v/h Jaar; 8 Sabbats; Terug naar je Natuur (Keltisch paganisme)


LESDATA JAARTRAJECT '22-'23:

 • 9 lesmomenten van eind oktober tot eind oktober van het jaar nadien.
  op maandag, 18:15-21:45 (17/10/22 Sam'hain + 19/12/22 Yule + 30/01 Im'Bolc + 20/03 Ostara + 01/05 Beltane + 12/06 Litha + 31/07 Lammas + 18/09 Mabon + 30/10/23 Sam'hain) we eindigen elke bijeenkomst met een vision quest / sjamanistische reis
  EXTRA: Bij voldoende interesse, kan er extra een daguitstap ingepland worden naar Wéris (75€), 08:00-20:00 incl. verplaatsing - datum na groepsoverleg - Wéris is ons Belgische Stonehenge (vol menhirs en dolmen) dat een prachtige natuur en energie herbergt. Dit geeft onvergetelijke herinneringen en geeft diepe herbronning.


PRIJS:

 • 699€, max. 10 deelnemers


Meer over het Wiel


Jaarfeesten/sabbats symboliseerden de cyclus van leven, dood en wedergeboorte. Deze cyclus bevindt zich ook in ons. Door het vieren van deze seizoensovergangen geven we daar vorm aan. We eren de natuur waar wij deel van uitmaken, en eren bijzondere overgangsprocessen in onszelf. De cyclus van licht en donker, van planten en oogsten is een altijd draaiend Wiel, zonder begin en zonder einde. Door een jaar lang te leven met de natuur ontdek je welk transformatief werk er bij welke sabbat hoort.


Het Keltische jaar begon op 31 oktober (Sam'hain). Deze periode staat voor loslaten of wegsnoeien wat je niet langer nodig hebt en het stellen van nieuwe doelen. Indien de natuur niet loslaat in de herfst, komen er in de lente geen nieuwe scheutjes en kent de boom geen groei. Loslaten is met andere woorden een voorwaarde tot groei. In de winter keren we bewust naar binnen voor zelfonderzoek en contemplatie. Het is de tijd om te bezinnen richting het nieuwe jaar. Alles verstilt, en net als de natuur trekken we ook onze sapstroom/energie naar binnen.  In de duisternis van de winter ervaren we haar als belangrijke baarmoeder waarin de eerste zaadjes veilig gecreëerd, geborgen en verwarmd worden. We werken rond onze Schaduw en wanneer de dagen lichter worden, verwelkomen we de groei (Im'bolc) in onszelf. We doen belangrijke transformatieprocessen rond Ostara en rond Bel'tane. Met Litha of de Zomer Zonnewende zijn we in volle manifestatiekracht (en vieren dit in Wéris!). Hierna naderen we onze eerste oogst: Lammas of Lughnasadh. We plukken en delen met elkaar onze eerste realisaties en met Mabon gaan we onze 2e oogst ontdekken in onszelf. Daarna begint Sam'hain in zicht te komen. We gaan wederom bewust losmaken en loslaten - ook mekaar gezien het hele Wiel doorlopen werd. Dankbaar kijken we terug op een jaar vol transformatie. En stellen nieuwe doelen. Zo blijft het Wiel elk jaar draaien en kan je de documentatie blijven gebruiken. Elk jaar ben je een nieuwe persoon.

 • Incl. meer dan 80 pagina's documentatie incl. huiswerk om tussen de bijeenkomsten te verwerken.
 • We zien uitgebreid alle jaarfeesten met hun Keltische achtergrond en regelmatig passeren ook hun Romeinse of Christelijke tegenhangers kort de revue.
 • We eindigen elke bijeenkomst met een vision quest / sjamanistische reis
 • Mystieke zijpaden worden sporadisch bewandeld. Ik nodig ook steeds iedereen tijdens de bijeenkomsten uit om vragen te stellen zodat ik dieper of specifieker op bepaalde interessante onderwerpen in kan gaan. Zo kan extra materiaal aangereikt worden - en kunnen er meer filosofische zijpaden bewandeld worden.
  Elke groep is hierdoor UNIEK omdat de input van én voor elke groep steeds anders is.

 • Je herevalueert door dit traject ook je relatie met de maan, zon, sterren, met dieren, planten, kruiden en bomen. Met het geheel van de Natuur.
  En omarmt ook jezelf en de eigen, unieke Natuur. En die van de Ander, die anders is :-) 

 • Je leert de basis van de sjamanistische reis, van visualisatie en van vision quests aan. Wie meer diepgang wenst op het vlak van sjamanisme zie het Pad van de Sjamaan.

 • Je doet een heel jaar lang, tussen de bijeenkomsten, aan zelfonderzoek a.d.h.v. denk-schrijf- en doe-opdrachten.

 • Je leert ook relaxatie en basis meditatie aan. Voor meer diepgang, zie Stiltemeditatie vanuit een 5000 jaar oude traditie

 • Je maakt kennis met de basis van reading en healingAanvullend bij interesse:


Belangrijk

 • Engagement in groep

  Bedoeling is dat je max. 1 keer afwezig bent. Je kan immers altijd een keertje ziek vallen. Plaatsen zijn beperkt tot 9 'stamleden'.

 • Graag ontvang ik van jou een motivatiemail waarom je wenst deel te nemen. Deze is geenszins ter evaluatie maar een eerste oefening om stil te staan bij wie je bent op dit punt in je zoektocht en waar je naartoe wilt.

 • Documentatie
  Je krijgt elke bijeenkomst aardig wat documentatie en huiswerk. Wie dit gemotiveerd in kaart brengt, groeit snel. Soms is het huiswerk best confronterend en maakt het oude patronen los. De natuur laat zich echter niet haasten, dus vertrouw erop dat ook jij op een zacht tempo zal groeien en komen tot loslaten en transformatie. We overhaasten niets en bezinnen veel. Jij bepaalt hoe diep je in een traject gaat gezien jij thuis alle documenatie en taken verder kunt verdiepen. Je kan dus ook kiezen om zaken te bewaren voor een later moment. Je volgt steeds je eigen tempo en gevoel. Je hoeft je huiswerk niet door te sturen. Je beoefent zelfverantwoordelijkheid.

 • Elke 'stam' is UNIEK
  In groep zijn we met meerdere mensen samen. We leven een jaar samen als 'stam'. Sessie na sessie worden diepere banden gesmeed in respect en gelijkgestemdheid. Je hoeft niet meer te delen in de momenten van samenkomst dan je zelf wilt. Er is een privé facebookgroep per traject om tussen de bijeenkomsten in contact te blijven en extra inspiratie of vragen te delen. Dit bevordert de connectie en de gelijkgestemdheid. Ik nodig iedereen uit tijdens de sessies vragen te stellen zodat ik nog dieper of specifieker op onderwerpen in kan gaan. Zo kan extra materiaal of een extra techniek tijdens de bijeenkomsten zelf aangereikt worden - en kunnen filosofische zijpaden of mystieke paden bewandeld worden. Elke groep is hierdoor UNIEK omdat de input van én voor elke groep steeds anders is.