Data en lesuren voor volgend semester zijn momenteel onder revisie.
Momenteel kunnen er nog geen bestellingen geplaatst worden.

2025-02-12 Evening retreats (18u00-22u00) Diepe Relaxatie, Contemplatie en Meditatie (5000 jaar oude traditie Himâlaya) (4 lessen)

240,00

Description

Diepe Relaxatie, Contemplatie en Meditatie (5000 jaar oude traditie Himâlaya) (4 lessen)

4 lessen – alle technieken worden progressief aangeleerd en verdiept om te komen tot diepe ervaring.
Je wordt verondersteld alle lessen bij te wonen.DATA: 12/2/25 + 12/3/25 + 14/5/25 + 11/6/25 telkens van  18u00-22u00 (deur 17u45)

EXTRA: De lessen vinden steeds plaats in de week van volle maan. Waarom? Lees meer hier.
Op 12/4/25 (zaterdag) is er de gelegenheid om hier een traditionele volle maan-meditatie bij te wonen, geheel volgens de traditie van de Himalaya. Aanrader – meer info en inschrijven hier.

Inhoud van de Evening Retreats:

Diepe relaxatie: Vele mensen zijn heden ten dage gespannen of ervaren onrust.  Goed kunnen ontspannen, zowel fysiek, emotioneel als mentaal leidt tot vitaliteit en veerkracht. Burn-out of depressie krijgt zo geen kans en de energie in het lichaam en de geest blijft licht. Er is dan ook geen overmatig gepieker. Elke avond oefenen we gedisciplineerd, want een goede mentale en fysieke gezondheid vraagt discipline. Thuis elke ochtend een korte praktijk op gebied van lichaamsbeweging, relaxatie, ademhaling en meditatie garandeert een stevige en vreugdevolle fundering voor de hele dag. Een korte praktijk op vlak van stretching en meditatie voor het slapengaan zorgt ervoor dat alle spanning van de dag afgevoerd wordt en een diepe nachtrust en recuperatie gegarandeerd is. De kunst is dit vol te houden. Dit vraagt een engagement naar de beste versie van jezelf te willen worden. Na reeds 3 weken ervaar je blijvend gezondheidsvoordelen en een licht, stabiel, veerkrachtig en sterk lichaam – en idem kwaliteiten in de geest!

Contemplatie: Een ander woord voor contemplatie is overpeinzing. Elke avond is er een korte satsang met vraag en antwoord. Je ontdekt oa. het belang van zelfobservatie gedurende de dag.  Onze routines maken ons tot wie we zijn. Hoe we eten, bewegen, werken, denken creëert de energie en vitaliteit in lichaam en geest. Wie contemplatie kan toepassen in het dagelijkse leven, ontdekt wat heilzaam is en onheilzaam… wint tijd voor onderzoek van gedachten, gevoelens, sensaties, situaties – en zal indien gewenst anders kunnen reageren. Bv. niet ingaan op een gedachte of emotionele impuls, anders bekijken van een fysieke sensatie of situatie waardoor er ruimte ontstaat in lichaam en geest i.p.v. angst of verkramping. Dit leidt tot het ervaren van meer innerlijk rust, geluk, tevredenheid en overgave in het leven.

Meditatie is een diepgaand proces van verinnerlijking. Zoiets leer je niet uit een boek, maar met een ervaren leraar. Studies wijzen erop dat er bij mensen die gedurende een langere periode mediteren veranderingen waar te nemen zijn in de basisactiviteit van verschillende hersengebieden; de hoeveelheid grijze massa en de vorm daarvan kan veranderen; het verwerken van informatie verandert, gedachtepatronen – waar we zelfs al een leven lang mee rondlopen – beginnen te veranderen.
Maar je kan niet leren mediteren in een gespannen lichaam of geest, daarom dat de beoefening van relaxatie en contemplatie inherent verbonden zijn aan meditatie.
Je leert traditionele zit-meditatie aan vanuit de 5000 jaar oude traditie van de Himâlaya’s. Hieronder kan je terugvinden wat er op vlak van meditatie inbegrepen is in de documentatie:

  • THEORIE Inleiding op de cursus – Definitie van meditatie – Een goede voorbereiding is het halve werk – Leren ademen – Adembewustzijn als essentieel onderdeel van de praktijk van meditatie – Middenrifademhaling  – Wat is prâna – Wat is prânâyama  – Energetische effecten van ademen door aparte neusgaten – Inspirerende teksten – Opbouwen van je praktijk en praktijk hoe te zitten / juiste zithouding
  • PRAKTIJK De diafragmatische ademhaling en makarâsana – Basis Stiltemeditatie – Diafragmatische ademhaling versterken – Van diafragmatisch ademen naar subtiel ademen naar meditatief ademen – Zitmeditatie met tellen – Zitmeditatie met mantra SO HAM en oefenen overgave – Zitmeditatie met telkens 4 AH in belangrijke centra – bhrâmâri Prânâyâma of de bij-ademhaling – Zitmeditatie / Visualisatie ademen doorheen de wervelkolom + stiltebewustzijn – Prânâyâma Nâdi Sódhanam prânâyâma volgens de traditie, gevolgd door bijzondere techniek van het zuiveren van de chakra-s + Stiltemeditatie
  • BIJLAGES: de 4 kwaliteiten van de adem – over meditatie – achtergrond de traditie van de Himâlaya’s – leven van Swâmî Râma – Theorie rond de kosha-s – wat is mantra en japa

EXTRA na afloop van de hele reeks, bij interesse:
Stilte- dag vanuit 2 grote, authentieke tradities
Op Guru Purnima 10 juli 2025.
Die dag heb je oa. de gelegenheid om japa te beoefenen en alle technieken op vlak van meditatie te verdiepen.
Programma en inschrijving zie hier