Mindfulness

Stress-& Mindfulnesscoach
HSP-coach

Mindfulness


Mindfulness leert je om vanuit aandacht en zonder oordeel oordeel waar te nemen. In de eerste plaats jezelf, maar ook jezelf in de wereld. We zijn immers steeds in wisselwerking met de buitenwereld. Maar ook binnenin onszelf is er een hele wereld, van gedachten, gevoelens, overtuigingen,...

Ons gedrag, onze gevoelens, en hoe ons zenuwstelsel of lichaam 'zich voelt' is sterk afhankelijk van onze gedachten. Deze gedachten hebben vaak jarenlange 'ingesleten sporen'. 


Wie mindfulness kan toepassen in het dagelijkse leven, kan ervaringen, reactiepatronen en de kwaliteit van emoties en relaties veranderen. Door onderzoek ontdek je wat heilzaam is en wat niet... en zal je anders reageren. Bv. niet ingaan op bepaalde gedachten of emotionele impulsen, anders kijken naar fysieke sensaties - zoals pijn of angst - waardoor er ruimte ontstaat in lichaam en geest i.p.v. verkramping.


Ik geef Mindfulness training voor groot en klein. Want ook onze kinderen hebben er baat bij. Ze leren bewuster om te gaan met gevoelens, prikkels, afleiding en spanningen. Ze komen tot een betere concentratie en standvastigheid in het leven. Kwaliteiten als rust, kracht, geduld, eigenheid en communicatie worden bevorderd door het integreren van de principes van mindfulness en yoga (zie ook de wekelijkse lessen traditionele yoga voor kinderen).


Wie zich begint te verdiepen in de principes van Mindfulness ontdekt dat niet enkel de geest richting het vormen van nieuwe neurale verbindingen ontwikkeld wordt, maar dat ook geleidelijk het hart richting metta (liefdevolle vriendelijkheid), karuna (mededogen), mudita (medevreugde), upekkha (gelijkmoedigheid) en helder begrip (sati) zal evoluëren.


Mindfulness-ondersteuning op maat

Zie ook Coaching bij stress & chronische klachten


Ook kan je 'korte' reeksen privé als pakket volgen:

  • Leren Ontspannen & Basis Mindfulness;
    4 lessen, privé, zie details

  • Leren Mediteren, traditie Himâlaya;
    5 lessen, privé, zie details


Herkomst



Mindfulness is op zich niets nieuw. We zien het beoefenen van een bepaalde kwaliteit van aandacht reeds in de eerste praktijken van de yogi's in de Indus-vallei (regio Pakistan) ergens tussen 2.300 en 1.500 vóór Christus.  In yoga (lees hier meer) spreekt men over “Dhyâna” of één-puntige Aandacht; Aanwezigheid. Bewustzijn.


Mindfulness-meditatie komt voort uit de tradities van het zen-en vipassanâ boeddhisme. Het Boeddhisme ontstond ruim 2,500 jaar geleden in India. Het centrale doel van het Boeddhisme is het lijden op te heffen. Ons lijden is gebaseerd op onwetendheid (niet bewust zijn van - en als een gevolg hiervan -verkeerdelijk interpreteren van bepaalde zintuiglijke indrukken en fysieke of mentale ervaringen). We zijn ons evenmin bewust van het feit dat verschijnselen (bv. pijn, angst) zich énkel manifesteren onder bepaalde condities en wanneer die condities verdwijnen, dat de verschijnselen ook afnemen/verdwijnen.


Thich Nhat Hanh, Vietnamese Boeddhistische Zen Leraar (11 oktober 1926 - 22 januari 2022), bracht Mindfulness onder de aandacht in het Westen. Je kan van hem vele boeken en online lezingen terugvinden.


Jon Kabat-Zinn, Amerikaans moleculair bioloog en hoogleraar, leerde Mindfulness bij zen leraar Seung Sahn en bij Thich Nhat Hanh. Hij onderzocht de interactie tussen lichaam en geest en de klinische toepassing van aandachtstraining voor mensen met chronische pijn, depressie, angsten, piekeren en stressgerelateerde klachten.

Hij richtte in 1979 het Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) programma op.


Ook van hem kan je vele video's en boeken terugvinden en hij geeft nog steeds wereldwijd training.

https://jonkabat-zinn.com