Stresscoaching


Stresscoaching


Stress is “de innerlijke spanning die ontstaat door de wisselwerking tussen een individu en zijn omgeving. Elke dag komen er prikkels op ons af vanuit de werkvloer, het gezins- en sociale leven, en vanuit de wereld. Maar anderzijds ook vanuit ons hoofd waarin we ons vaak ‘omgeven’ met specifieke gedachten, overtuigingen en reactiepatronen (inwendige prikkels). 


Stress is van nature positief en zet ons aan tot gerichte actie. Het verbetert focus en prestatie. Maar wanneer stress chronisch wordt, kan het onze gezondheid en ons geluk schaden. Niet enkel wie perfectionistisch of prestatiegericht is – maar ook hooggevoelige personen (zie lager) lopen kans zichzelf te verliezen en in een toestand van overbelasting of overspanning terecht te komen. 


Wanneer reserves té lang zijn aangesproken geweest, ontstaat het risico op burnout of andere chronische pijn-of spanningssyndromen zoals cvs, fibromyalgie, spasmofilie, etc.. Naast een bezoek aan je arts is het belangrijk om levensstijl, beweeg- en denkgewoontes te transformeren.


Mentaal: Concentratieproblemen, vergeetachtigheid, minder flexibiliteit en veerkracht, piekeren, onvermogen te ontspannen, verlies van zelfvertrouwen, interesse, ...

Emotioneel: onrust, neerslachtigheid, irritatie, angst, onbegrepen gevoel, stemmingswisselingen, ...

Fysiek: hoofdpijn, spierpijn, vermoeidheid, slapeloosheid, trillen, beven, hyperventilatie of ademhalingsproblemen, hartkloppingen, tinitus (oorsuizen), wazig zicht, licht gevoel in hoofd, maag- en darmklachten, hormonale klachten, huidproblemen, ...




Coaching bij HSP


Artikel hooggevoeligheid (VUB). Een HSP'er (highly sensitive person) is iemand wiens zenuwstelsel gevoeliger is voor zintuiglijke prikkels.
Deze mensen (20% van de bevolking) zijn in staat om sneller subtiele signalen en prikkels uit hun omgeving op te pikken, maar de innerlijke verwerking ervan kost meer tijd en energie. Ze kunnen daardoor sneller uitgeput geraken en overprikkeld. De hoeveelheid aan positieve of eerder negatieve ervaringen die een HSP'er meedraagt vanuit zijn jeugd bepaalt de draagkracht en veerkracht als volwassene.

Vaak wachten HSP'ers tot ze vele klachten hebben vooraleer ze hulp zoeken. Op dat punt kunnen ze moeite hebben met druk, prikkels, dagelijkse relaties en wordt het leven vaak als zwaar ervaren. Buikklachten, hoofdpijn, depressie / stemmingswisselingen, burnout en chronische moeheid zijn 5 typische 'klachten' die kunnen ontstaan wanneer HSP'ers niet tijdig hun ademruimte, standvastigheid en rust in het leven terugvinden.
De begeleiding leert je de unieke talenten, krachten en gevoeligheden van het hsp-zijn verder te ontwikkelen en bewust aan zelfzorg te doen.

Graag wandel ik met je mee richting


  1. het verwerven van meer inzicht in de wisselwerking geest/emoties/lichaam.
  2. het vinden van meer zelfzorg en een betere balans werk/privé
  3. het maken van bewuste keuzes op vlak van lichaamsbeweging, voeding, ontspanning, slaap en persoonlijke ontwikkeling
  4. een meer stabiele en veerkrachtige kern om blijvend anders om te gaan met druk, onverwachte gebeurtenissen en prikkels (zowel uitwendig als inwendig), zie ook mindfulness.
  5. meer authenticiteit om jezelf tot vol potentieel te brengen


Bij chronische pijn of spanningssyndromen werken we met een geleidelijk stappenplan.
Je leert zo stapsgewijs diepe spanningen transformeren op zowel mentaal, emotioneel als fysiek gebied.