Traditionele yoga en meditatie


Traditionele yoga & meditatie


Yoga groeit aan populariteit in het Westen. Het nadeel hiervan is dat de oorspronkelijke benadering en doelstelling van yoga uit het zicht kan raken.

Yoga leraars met een door de Yogafederatie van de Nederlandstaligen van België (YFNB) erkend diploma bieden een garantie op kwaliteit van de lessen en staan borg voor authentiek en compleet onderricht.


Dagelijkse beoefening van yoga leidt tot een gezonder, vitaler, meer ontspannen en sterker lichaam. Vermits ons lichaam de geest volgt, is het essentieel om te zorgen voor rust en stabiliteit in het hoofd. De leer van yoga gidst je richting het ontwikkelen van een tevreden & rustige geest die vanuit stabiliteit en onderscheidende kennis handelt. In essentie is yoga een bevrijdingsleer met als doel het lijden dat je ervaart op te heffen en je weer te verenigen met de bron van bewustzijn, zodat je vanuit aanwezigheid, mededogen, verbinding, rust en stabiliteit handelt in de wereld.


In groep geef ik wekelijkse lessen (ook voor kinderen) en verdiepende cursussen. Privé kan je terecht voor yoga therapie en onderricht.

Als erkend yogaleraar werd ik meer dan 8 jaar geschoold in de technische grondvesten en filosofie van yoga, in anatomie van het bewegingsapparaat, in de algemene fysiologie en haar toepassing in yoga, in de technieken van prânâyâma, mudrâ, diepe relaxatie en traditionele meditatie en dit vanuit 2 grote, authentieke tradities.


VOORDELEN VAN COMPLETE YOGA

Voor volwassenen, kinderen & jongeren

  • Een gezonder en sterker lichaam. Je komt tot meer kennis over je lichaam en leert het van onnodige spanningen te bevrijden. Yoga werkt zuiverend en versterkend voor spieren, organen en gewrichten. Âsana's, ademtechnieken, relaxatie en meditatie verbeteren de vitaliteit en innerlijke kracht en werken helend bij pijn, vermoeidheid, slapeloosheid, hyperventilatie, depressie, spijsverteringsklachten en allerlei spanningsproblemen.
  • Een meer tevreden & rustige geest die vanuit meer stabiliteit en onderscheidende kennis handelt.
  • Betere en bewustere relaties.
  • Een hervonden verbinding met dat wat je in wezen bent. De stilte die je ervaart na meditatie leer je verdiepen en vasthouden. Het doel van yoga is je weer te verenigen met de bron van bewustzijn zodat je vanuit aanwezigheid, mededogen, verbinding, rust, vreugde en stabiliteit handelt in de wereld.
  • Traditionele yoga helpt ook kinderen & jongeren groeien. Zowel op vlak van hun constitutie, symmetrie, spieren en gewrichten als op mentaal, emotioneel en spiritueel vlak.

    De energie kan gekanaliseerd worden en de concentratie en het geheugen verbetert. Kwaliteiten als rust, kracht, geduld, eigenheid, vertrouwen, openheid en communicatie worden bevorderd.

Meer over de tradities

Traditie Himâlaya.

Deze 5000 jaar oude traditie wordt gezien als de eerste meditatieve traditie. Haar kennisoverdracht vindt nog steeds plaats in een ononderbroken erfopvolging volgens het traditionele onderricht, zoals onderwezen door Swâmî Râma en Swâmî Veda Bhâratî. Ze wordt verondersteld het meest uitgebreid te zijn, integraal en allesomvattend. De meest gekende meditatieve praktijken (oa: Vipassanâ en Transcendente Meditatie/TM) stammen uit deze traditie. De Himâlaya Traditie combineert een aantal elementen in haar onderricht, waaronder de wijsheid van de Yoga Sûtras van Patañjali + Raja Yoga + specifieke mondeling overgeleverde instructies en ervaringen. Ik ben opgeleid in deze traditie sinds 2009, en ook geïnitieerd in 2017 door Swâmî Mâ Râdha Bhâratî. Ik blijf verbonden met deze traditie en volg nog steeds verdiepend onderricht.

Traditie Krishnâmachârya.

Viniyoga. Het Sanskriete woord 'viniyuj' betekent 'toepassing/gebruik'. Viniyoga is geen yogastijl maar verwijst naar hoe yoga beoefend moet worden.
Elke beoefenaar dient zich steeds aan te passen aan de eigen mogelijkheden en zo de technieken van yoga en meditatie toe te passen. Onze mogelijkheden hangen af van leeftijd, staat van het lichaam, adem, vitaliteit, mentale concentratie, enz. De term 'viniyoga' zelf komt uit het geschrift “Yoga Rahasya” van Shrî Nâthamuni (900 A.D). Krishnâmachârya stamt uit deze familie en was één van de meest invloedrijke yogaleraars ooit. Hij wordt de vader van yoga genoemd. Vele stijlen zoals we die heden ten dage kennen, zijn terug te leiden naar hem. Indra Devi, K. Pattabhi Jois (Ashtanga Yoga), B.K.S. Iyengar (Iyengar Yoga) en A.G. Mohan werden oorspronkelijk geschoold door hem. Hij was ook âyurvedisch leraar en de vader van T.K.V. Desikachar, die de viniyoga na zijn dood verder ontwikkelde.


Eén van de leerlingen van T.K.V. Desikachar is Claude Maréchal. Hij onderwees mijn leraar, Flor Stickens, die mij gedurende 8 jaar opgeleid heeft en waarvan ik meer dan 14 jaar les kreeg. Fabienne De Buysere, ook een leerlinge van T.K.V. Desikachar en van diens zoon Dr. Kausthub Desikachar, onderwees mij op vlak van yoga voor kinderen en jongeren.


A.G. Mohan studeerde meer dan 20 jaar bij Krishnâmachârya. Je ziet hem op de foto naast Krishnâmacârya staan tijdens de viering van zijn 100-jarig bestaan. Krishnâmacârya overleed op 101-jarige leeftijd (
18-11-1888 – 28-02-1989). A.G. Mohan is tevens geschoold in âyurveda, samkhya, tantra, jyotish. Momenteel volg ik bij de familie Mohan nog vervolmakend onderricht.


Over de wortels van Yoga (17min)


Het laatste deel van de video vertelt over Krishnâmachârya's roeping en hoe hij yoga weer in de belangstelling bracht. De lessen hier worden gegeven vanuit dit traditioneel onderricht. Een aanrader om te bekijken voor wie niet alleen interesse heeft in yoga, maar ook in ayurveda of de sjamanistische trajecten.