Stress- & Mindfulnesscoaching

Mindfulness-coaching

Mindfulness is niets nieuw. We zien het reeds in de eerste praktijken van de yogi's in de Indus-vallei (regio Pakistan) ergens tussen 2.300 en 1.500 vóór Christus. Geschriften uit het Hindoeïsme spreken over meditatie, stilte en acceptatie - elementen die we heden ten dage ook in Mindfulness terugvinden. In yoga spreekt men over “Dhyâna” of éénpuntige Aandacht; Aanwezigheid. Bewustzijn.


Mindfulness leert je om vanuit aandacht je lichaam, gedachten, gevoelens en handelen te observeren. Hoe we ons gedragen, hoe we ons voelen en ook hoe ons zenuwstelsel of ons lichaam 'zich voelt' is immers sterk afhankelijk van onze gedachten. Deze gedachten hebben vaak jarenlange 'ingesleten sporen'. Mindfulness helpt je geleidelijk uit deze automatismen te stappen. Wie mindfulness kan toepassen in het dagelijkse leven, ontdekt wat heilzaam is en onheilzaam... wint tijd voor onderzoek van een gedachte, gevoel, fysieke sensatie - en zal anders reageren. Bv. niet ingaan op de gedachte of de emotionele impuls, anders bekijken van een fysieke sensatie (bv. pijn) waardoor er ruimte ontstaat in lichaam en geest i.p.v. angst of verkramping.


Mindfulness heeft een sterk effect op lichaam en geest. Onderzoek heeft uitgewezen dat de beoefening van mindfulness je ervaringen, reactiepatronen en de kwaliteit van emoties en relaties kan veranderen. Wie weer tot rust komt, herstelt de werking van zenuwstelsel waardoor het lichaam sneller herstelt van stress en spanning en andere chronische klachten.

Relaxatie en meditatie leert ons daarnaast beter naar onze gevoelens en ons lichaam te luisteren en er ook sneller op te reageren. Onze zelfzorg vergroot en we maken bewustere levenskeuzes.


Mindfulness is er voor groot en klein dus ook voor onze kinderen. Het helpt hen anders om te gaan met prikkels, afleiding en spanningen. Ze komen tot een betere concentratie en standvastigheid in het leven. Ook kwaliteiten als rust, kracht, geduld, eigenheid en communicatie worden bevorderd door het integreren van de principes van mindfulness en yoga.


De beoefening van Mindfulness wordt ook wel Leven in Aandacht genoemd en kan een ware verandering van bewustzijn teweegbrengen; een totaal andere levenshouding voor wie zich verder verdiept in de ware principes van mindfulness.  Naast de ontwikkeling van de geest en het vormen van nieuwe neurale verbindingen, wordt door mindfulness ook het hart ontwikkeld richting metta (liefdevolle vriendelijkheid), karuna (mededogen), mudita (medevreugde), upekkha (gelijkmoedigheid) en wordt helder begrip (sati) ontwikkeld. Helder begrip zorgt voor een juiste waarneming en het niet identificeren met onze ervaringen. Dit ontwikkelt wijsheid en de kunst om aandachtig en sensitief aanwezig te zijn bij onszelf, de ander en het leven.


Naast MBCT-coach (Mindfulness Based Cognitive Therapy) ben ik werkzaam als Stresscoach.

Alle cursussen in groep

Maak een afspraak voor privé-begeleiding

    Mindfulness-meditatie komt voort uit de tradities van het zen-en vipassana boeddhisme.

    Het Boeddhisme ontstond ruim 2,500 jaar geleden in India. Het centrale doel van het Boeddhisme is lijden op te heffen. Ons lijden is gebaseerd op onwetendheid (niet bewust zijn van - en -verkeerdelijk interpreteren van onze zintuiglijke indrukken en fysieke en mentale ervaringen op het moment dat deze zich voordoen). We zijn ons ook niet bewust dat verschijnselen zich enkel manifesteren onder bepaalde condities en wanneer condities verdwijnen, dat fysieke en mentale verschijnselen ook verdwijnen.


    Thich Nhat Hanh, de Vietnamese Boeddhistische Zen Leraar (11 oktober 1926 - 22 januari 2022) bracht Mindfulness onder de aandacht in het Westen. Je kan van hem vele boeken en online lezingen terugvinden.


    Jon Kabat-Zinn, een Amerikaanse moleculair bioloog en hoogleraar, leerde zelf Mindfulness bij zen leraar Seung Sahn en bij Thich Nhat Hanh. Hij onderzocht de interactie tussen lichaam en geest en de klinische toepassing van aandachtstraining voor mensen met chronische pijn, depressie, angsten, piekeren en stressgerelateerde klachten. Aanvankelijk werkte hij met uitbehandelde patiënten om hen anders te leren omgaan met hun pijn of depressie en hun zorgen en verdriet daarover. Hij richtte hiervoor in 1979 het Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) programma op. Jon Kabat-Zinn publiceerde vele wetenschappelijke artikelen en verscheidene cd’s en boeken (in het Nederlands vertaald).

    Stress-coaching

    Stress is “de innerlijke spanning die ontstaat door de wisselwerking tussen een individu en zijn omgeving. Elke dag komen er prikkels op ons af vanuit de werkvloer, het gezins- en sociale leven, en vanuit de wereld. Maar anderzijds ook vanuit ons hoofd waarin we ons vaak ‘omgeven’ met specifieke gedachten, overtuigingen en reactiepatronen (inwendige prikkels). Stress is van nature positief en zet ons aan tot gerichte actie. Het verbetert focus en prestatie. Maar wanneer stress chronisch wordt, kan het onze gezondheid en ons geluk schaden.


    Niet enkel wie perfectionistisch of prestatiegericht is – maar ook hooggevoelige personen lopen kans zichzelf te verliezen en in een overbelastingstoestand terecht te komen.


    Onrust is vaak een eerste symptoom van een verkeerde belasting.
    Wanneer we hier geen aandacht aan schenken, kan deze onrust zich verplaatsen van ons denken, naar de emoties, naar het lichaam en zich uiten via allerlei mentale, emotionele en fysieke spanningsklachten.

    1. Mentaal: Verminderde Concentratie – Vergeetachtigheid – Minder flexibiliteit en veerkracht – Piekeren – Onvermogen mentaal te ontspannen – Interesseverlies
    2. Emotioneel: Onrust – Neerslachtigheid – Irritatie – Stemmingswisselingen – Onbegrepen gevoel – Snel overprikkeld – Machteloosheid – Angst/Paniekaanvallen
    3. Fysiek: Hoofdpijn – Vermoeidheid – Spierspanning – Spierkrampen – Spierpijnen – Duizeligheid – Lage immuniteit – Hyperventilatie – Tintelingen – Slapeloosheid – Tinitus (oorsuizen) – Wazig zicht – Maag- en darmklachten – Hartkloppingen – Slikproblemen – Licht gevoel in hoofd – Misselijkheid – Huidklachten – Trillen, beven – Ontstekingen – Hormonale klachten – …


    Wanneer reserves te lang zijn aangesproken geweest, ontstaat het risico op overspanning, burnout of andere chronische pijn-of spanningssyndromen. Naast een bezoek aan je arts is het belangrijk om levensstijl, beweeg- en denkgewoontes te transformeren.


    Hier kan je nog meer info lezen over hyperventilatie  en het effect van stress op de ademhaling.

    Alle cursussen in groep

    Maak een afspraak voor privé-begeleiding

      Stresscoaching geeft je


      1. meer inzicht in de wisselwerking geest/emoties/lichaam. Je begrijpt dat alles begint bij de eigen reactiepatronen.
        Je komt tot bewuster handelen en transformeert onproductieve patronen.

      2. een betere balans werk/privé
      3. juiste zelfzorg en lichaamsbeweging, een meer geschikte voeding, ontspanning, slaap en dagroutine
      4. een stabiele en veerkrachtige kern om blijvend anders om te gaan met onverwachte gebeurtenissen en prikkels (zowel uitwendig als inwendig)
      5. meer authenticiteit om jezelf tot vol potentieel te brengen. Je fysieke, mentale en ook spirituele noden sluiten weer aan bij wie jij in wezen bent.
        Je leert jezelf blijven te herinneren.
      6. een ontspannen lichaam en rustige geest door het integreren van relaxatie- en ademtechnieken en het loslaten van spanningen.

        Bij chronische pijn of chronische vermoeidheid (Fibromyalgie, Spasmofilie, CVS, reuma) werken we met een geleidelijk stappenplan.
        Je leert zo geleidelijk diepe spanningen transformeren op zowel mentaal, emotioneel als fysiek gebied.

      Alle cursussen in groep

      Privé-begeleiding