Stress & Mindfulnesscoaching

Stress & Mindfulnesscoaching


Stress wordt gedefinieerd als "de innerlijke (emotionele) spanning die ontstaat door de complexe wisselwerking tussen een individu en zijn omgeving". Elke dag komen er prikkels op ons af vanuit de werkvloer, het gezins- en sociale leven, de wereld (uitwendige prikkels). Maar ook vanuit ons hoofd waarin we ons vaak 'omgeven' met specifieke gedachten, angsten, overtuigingen en reactiepatronen (inwendige prikkels).

Stress is van nature positief en zet ons aan tot actie. Het verbetert onze focus en onze prestatie. Maar wanneer stress chronisch wordt, kan het onze gezondheid en ons geluk schaden. Niet enkel wie perfectionistisch of prestatiegericht is - maar ook hooggevoelige personen lopen kans zichzelf te verliezen en in een overbelastingstoestand terecht te komen. Wanneer reserves te lang zijn aangesproken geweest, ontstaat het risico op burnout of depressie.


Mindfulness wordt 'leven in aandacht' genoemd en is een wetenschappelijk onderbouwde aandachtstraining die mensen anders leert omgaan met stress, angst, pijn, onrust, slapeloosheid, depressie of ziekte. De wortels ervan kan je terugvinden in het Boeddhisme (+/- 2.500 jaar oud). Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat de beoefening van mindfulness de structuur en functie van het brein verandert. Hierdoor veranderen:

 • je ervaringen, je reactiepatronen, de kwaliteit van emoties en relaties, je lichaam en ademhaling, je zelfbewustzijn, zelfvertrouwen en vitaliteit


De verandering zelf gebeurt als een gevolg van aandacht en oefening en het integreren van de technieken in je routine. Het geeft een vernieuwde verbinding met lichaam en geest. Je leert te leven vanuit aanwezigheid, mildheid en te streven naar innerlijke rust en geluk.


De recente ontwikkeling van mindfulness wordt toegeschreven aan Jon Kabat-Zinn, een Amerikaanse moleculair bioloog en hoogleraar die zelf mindfulness leerde bij zen leraar Seung Sahn en bij Thich Nhat Hanh.
Jon Kabat-Zinn onderzocht de interactie tussen lichaam en geest en de klinische toepassing van aandachtstraining voor mensen met chronische pijn, depressie, angsten, piekeren en stressgerelateerde klachten. Aanvankelijk werkte hij met uitbehandelde patiënten om hen anders te leren omgaan met hun pijn en hun zorgen en verdriet daarover.


Thich Nhat Hanh is de ware grondlegger van Mindfulness (11 oktober 1926 - 22 januari 2022) en ziet dit als een levenshouding in voortdurend bewustzijn, vanuit mededogen, dienstbaarheid en ethische leefprincipes.


  PRIJS


  U kan bij mij ook terecht voor HSP Coaching.

  HSP / Hooggevoeligheid

  Artikel hooggevoeligheid (VUB). Een HSP'er (highly sensitive person) is iemand wiens zenuwstelsel gevoeliger is voor zintuiglijke prikkels. Deze mensen (20% van de bevolking) zijn in staat om sneller subtiele signalen en prikkels uit hun omgeving op te pikken, maar de innerlijke verwerking ervan kost meer tijd en energie. Ze kunnen daardoor snel uitgeput geraken en overprikkeld.
  De hoeveelheid aan positieve of eerder negatieve ervaringen die een HSP'er meedraagt vanuit zijn jeugd bepaalt de draagkracht als volwassene. Vaak wachten HSP'ers tot ze vele klachten hebben vooraleer ze hulp zoeken. Op dat punt kunnen ze moeite hebben met druk, prikkels, dagelijkse relaties en wordt het leven vaak als zwaar ervaren. Buikklachten, hoofdpijn, depressie / stemmingswisselingen, burnout en chronische moeheid zijn 5 typische 'klachten' die kunnen ontstaan wanneer HSP'ers niet tijdig hun ademruimte, standvastigheid en rust in het leven terugvinden. De begeleiding leert je de unieke talenten en gevoeligheden van het hsp-zijn te ontwikkelen en bewust aan zelfzorg te doen.


  De cursus omvat theorie rond:

  1. Definitie en kader, wat is HSP en hoe ziet de wetenschap dit
  2. Het hoogsensitieve lichaam • Lichamelijke en psychische klachten - belangrijke oefeningen voor herstel en zelfzorg
  3. HSP en aangaan en onderhouden van Sociale Relaties
  4. HSP en Intieme Relaties • valkuilen en kwetsbaarheden
  5. HSP en Werk • valkuilen en uitdagingen
  6. HSP en Kinderen • de HSp'er als kind
  7. HSP en HSS test • vanzelfsprekend starten we hier mee
  8. HSP en Zelfrealisatie • Hsp-ers staan op een andere manier in het leven en hebben andere waarden en ook vaak een bepaalde 'missie' of authentieke kracht.


    PRIJS

    • Privé: 375€ (2 halve dagen van 3u) incl. cursusdocumentatie en adviezen op maat
    • Overweeg als extra ondersteuning de lessen of cursussen op vlak van yoga en meditatie. Een HSP'er dient het stille centrum in zichzelf te vinden zodat ongeacht wat er gebeurt rondom hem, hij zelf deze rust en vitaliteit kan vast houden.
     HSP'ers hebben daarnaast veel baat bij lichaamassages of energetisch werk/healing. Zie ook de jaartrajecten sjamanisme