Sjamanisme

Sjamanisme

De Aarde geeft de mens al wat hij nodig heeft: voeding, beschutting, water, vuur, energie, stilte. Ze zorgt voor ons als een Moeder. Daarom noemen we haar Moeder Aarde.
Ze is een bedding. Ze is kracht. Ze is ook rust. Ze is mysterie.

Helaas haasten of overprikkelen we ons zo dat we aan de kern van de dingen en het leven voorbij gaan. Vele waarden zijn intussen verloren gegaan en we weten niet langer hoe voor onszelf, de medemens of de natuur te zorgen. We zijn een soort die in slaap gevallen is.

Wie afgescheiden is van de natuur, is afgescheiden van zichzelf, van de eigen levenskracht en van het eigen mysterie.  Onze 'vergeetachtigheid' heeft echter ook desastrueuze gevolgen voor het milieu, onze rivieren, oceanen, regenwouden, flora en fauna.

Verbinding herstellen is daarom essentieel. Natuurlijk leiderschap opnemen.

Wij zijn Natuur. Door ons weer te verbinden en diep te luisteren, herstellen we Balans.
Natuurlijk leiderschap wil in de eerste plaats ook zeggen dat we weer naar onszelf dienen te luisteren. Wat is jouw ware natuur - en in hoeverre ben je je pad nog aan het volgen?


Natural Leadership is not so much on how to inspire others. Or inspire them to change.
It can be. But actually the intention behind Natural Leadership is to follow the path of your leadership. Who are you? What inspires you?
What’s your core value that you want to share? And most of all
how do you carry, nurture it to full growth in yourself?
~ Zara Waldebäck


Ik heb altijd genavigeerd vanuit een andere focus in het leven en al heel vroeg verdiepte ik me in mystiek, esoterie en natuurtradities. Er zijn meer dan 100 natuurtradities, oa. het Boeddhisme, Hindoeïsme, Taoïsme, Shintoïsme, Sjamanisme, Druïdisme, Keltisch Paganisme (Pagan betekent 'van het land' en duidt op volkeren die een diepe band met de natuur en het land hebben),...


Wat natuurtradities gemeen hebben is dat deze 'voor-christelijke tradities' het Oude Weten belichamen. Ze helpen ons te 'herinneren' en terug te keren naar een Verbinding die velen van ons verloren hebben. Een terugkeer naar onze intuïtie, naar rust en vrijheid, naar eenheid, harmonie en naar de mystiek.


Ik begeleid sinds 2004 jaartrajecten.
Ahamkara, Sandra Ingerman,
Jonathan Horwitz & Zara Waldebäck zijn leraars die me veel bij brachten op vlak van Sjamanisme en NatuurBewustZijn. Ik volg nog steeds onderricht bij hen.

Stilte en luisteren naar de Natuur is cruciaal in mijn leven om te weten wat moet gebeuren.


Alle cursussen in groep

Privébegeleiding

Op zich is het 'sjamanisme' de oudste spirituele en mystieke traditie die er is.

Het woord sjamaan of šaman is afkomstig uit Oost Siberië en betekent "hij die Weet' of 'hij die Ziet'.


De sjamaan leeft in een sterke en liefdevolle verbinding met de Natuur, de Aarde en haar schepselen. Hierdoor heeft hij ook een belangrijke missie: het herstellen van disbalans en dit zowel in het individu als in het geheel (de aarde, maatschappij).


Zijn kennis en inzicht dankt de sjamaan aan zijn relatie met de natuur en de spirits.


Er is een mooie uitdrukking, nl. ‘No Spirit, no Shaman’ wat wil zeggen dat als de sjamaan niet diep kan luisteren naar de natuur of zijn spirits, hij geen antwoorden zal vinden op levensvragen of andere kwesties.


Voor zijn 'stam' is de sjamaan tegelijk therapeut, dorpsgenezer, priester en een tolk tussen de werelden.


Het welzijn herstellen en lijden wegnemen is deel van zijn roeping.

Alle cursussen in groep

Privé-begeleiding