Âyurveda

Âyurveda

Âyurveda is de oudste geneeskunst ter wereld. Ze wordt geschat 5000 jaar oud te zijn, maar sommige bronnen vermelden tot 12.000 jaar oud. Het is één van de 3 erkende geneeskundes door de WHO (World Health Organisation). De andere 2 zijn de traditionele, klassieke geneeskunde en de Chinese Geneeskunde (TCM).


Vele mensen zijn heden ten dage onrustig, uitgeput of ervaren lijden; psychisch, fysisch en/of spiritueel. Disbalans of ziekte ontstaat volgens Âyurveda wanneer we afgescheiden zijn. Van onszelf, ons lichaam, ons ritme, het leven...

Yoga en Âyurveda zijn van origine natuurtradities. (bekijk 'roots of yoga' 17min) en geloven dat wanneer we niet langer verbonden zijn met de Natuur en het Leven rondom, we ook afgescheiden geraken van onze eigen Natuur en Levenskracht.


Âyurveda bestaat uit de woorden "âyus" wat betekent "leven" of "levensprincipe", en "veda" dat "kennis" betekent. Het is "de wetenschap van het leven" of de kennis van welke kwaliteiten of routines levens- en gezondheidsbevorderend zijn - en welke niet. Vaak weten we niet langer welke kwaliteiten goed zijn voor ons.


Âyurveda is een compleet gezondheidssysteem. Mindfulness en Yoga hoort integraal bij Âyurveda voor wie Âyurveda is haar ware essentie wilt leren begrijpen en toepassen. Een bewuste levens-en denkwijze, voeding en lichaamsbeweging op maat van uw constitutie zullen aan de basis liggen van elk herstel. Âyurveda werkt echter ook vooral preventief voor het behouden van een gezonde geest in een gezond lichaam.


Je leert weer leven in evenwicht met de Natuur en met de seizoenen. Je herontdekt je eigen Natuur, en leert ook de ritmes en natuur van de ander te omarmen :-)


Âyurvedic Technican®Gedurende 3 jaar werd ik geschoold in anatomie, de filosofie van Âyurveda, de 6 wijsheidsscholen, de 5 elementenleer en de praktische toepassing van Âyurveda in het dagelijkse leven, de klassieke technieken van Abhyanga- en Marmamassage. Ik volg jaarlijks bijscholing.


Âyurveda en yoga zijn zusterwetenschappen en de 2 vleugels waarmee de Zoeker vliegt richting Zelfrealisatie. Als Erkend Yogaleraar ben ik meer dan 8 jaar geschoold in 2 authentieke tradities en in de technische grondvesten en filosofie van yoga, in anatomie/fysiologie en haar toepassing in yoga, in de technieken van prânâyâma, mudrâ, relaxatie en meditatie.

Definitie gezondheid âyurveda


Gezondheid is wanneer de zon schijnt in lichaam en geest, doorheen elke omstandigheid. Het is stevig geworteld in het Zelf staan, zonder twijfel. Gevestigd in prakriti of in de ‘individuele aangeboren balans tussen de 3 dosha’s. Dan hebben onze 7 weefsels een goede kwaliteit en kwantiteit en worden onze mala’s (afvalstoffen) in goede hoeveelheden uitgescheiden.


Als we niet in onze aard staan maar in onevenwicht valt de avond, de schaduw of duisternis. Blijheid verdwijnt en de zon schijnt niet langer in ons hart. Dan vergeet de mens zijn ware aard of natuur. Wanneer we onze spirituele natuur verlaten hebben, overvalt ziekte ons.

"The practice of Ayurveda is designed to promote human happiness, health and creative growth. It is the science of daily living and this system of knowledge evolved from the sage's practical, philosophical and religious illumination which was rooted in their understanding of the creation.


Ayurveda helps the healthy person to maintain health and the diseased person to regain health." ~ www.soukya.com

Basiscursus - 3 avonden


Deze basiscursus is een ideale start voor

 • wie kampt met klachten en inzicht wilt vinden in de eigen constitutie, het onevenwicht en herstel
 • geïnteresseerden in een âyurvedische opleiding die willen proeven of âyurveda is wat ze zoeken
 • yoga beoefenaars of leraars-in-opleiding die zich ook in de leer van âyurveda wensen te verdiepen (Âyurveda en yoga zijn zusterwetenschappen en de 2 vleugels waarmee de Zoeker vliegt richting Zelfrealisatie).


Ontdek de basisprincipes van âyurveda. Je ontvangt meer dan 30 pagina's documentatie.

Inhoud:

 1. Âyurveda; moeder van de Geneeskunst - Belangrijkste naslagwerken - Astanga Âyurveda - Âyurvedische visie gezondheid - Spirituele natuur - Zusterwetenschap Yoga - Astanga Yoga
 2. Basisbeginselen Âyurveda - Bhuta’s - Dosha's - Prakriti Vikriti - Subdosha's - Guna's - Sattva, rajas en tamas - Prâna, Tejas en Ojas - Agni/vuur spijsvertering - Ama/afvalstoffen
 3. Beweging in functie van je constitutie - Fysieke / Mentale / Emotionele beweging - Spirituele richting waarin je beweegt (levensdoelen, missie)
 4. Fysieke voeding - Âyurvedisch dieet/Vedisch dieet - Vasten goed of slecht - Voeding volgens seizoenen - Mentale, emotionele, spirituele, creatieve voeding
 5. Toelichting Reinigingstechnieken - Pancha Karma - Abhyanga of oliemassage - Marmamassage - Shirodhara - begrippen als prâna, nâdî's, chakra's - Swedana of stoomtherapie - Nasya, neti, tongschrapen - Laghu Sankhapraksalana / darmreiniging
 6. Dinacharya of dagelijkse routine - uren van de dosha's
 7. Karma - Dharma - Svadharma
 8. Yoga en Âyurveda in een persoonlijk therapieplan
  + nog extra a
  anvullende voedingslijsten en bijlages omtrent zuivering


Dit is geen opleiding om andere mensen vanuit âyurveda te gaan behandelen (!). Zulk een opleiding duurt meerdere jaren.

Wie meer interesse heeft in werken met de marmapunten zie ook de Workshop-dagretraite Marmapunten/Zelfmassage die aansluitend op de basiscursus gegeven wordt.


Verdiepingstraject - 5 avonden


Met de basis gaan we diepgaand gedurende 5 lessen (1/maand) aan de slag.

De intentie achter dit traject is dat je Terug naar je Natuur wandelt. Ieder is uniek.
Bij dit 'uniek' zijn hoort een specifieke geboorte 'aanleg' of Natuur; een samenstelling van de 5 elementen die âyurveda groepeert tot 3 'dosha's' of energieën.
Onze dagelijkse routine, beweging, voeding, maar ook stress, verdriet, angsten, trauma brengt ons weg van deze eigen Natuur en hierdoor ontstaat disbalans. We voelen ons dan letterlijk niet meer 'in ons Element' of voelen ons onrustig. Âyurveda vertaalt het woord onrust als 'het niet langer rusten in het Zelf" of in de aangeboren balans of geboorteconstitutie. Het doel van dit traject is om op 5 maanden tijd grotendeels deze disbalans weer te gaan herstellen.


Je leert âyurveda praktisch in je leven toe te passen. Je groeit op fysiek, emotioneel vlak en op vlak van relaties. Je leert bewuster te leven met de natuur en de seizoenen. Kortom; je leert verbinding te herstellen op elk niveau en wandelt een pad van zelfrealisatie; elke maand ga je met veel praktische tools en kennis naar huis die je helpen je leven, gezondheid en relaties te transformeren!

Je kan elke avond ook persoonlijke en filosofische vragen stellen. Zo kunnen nog een heleboel extra technieken en adviezen aangereikt worden en filosofische zijpaden bewandeld worden.

Basis

Maandag 23 OKT - 20 NOV - 18 DEC - telkens van 18:15-21:45
prijs is 210€

Aansluitend op 7 JAN:

Workshop-dagretraite Marmapunten/Zelfmassage


Verdiepingstraject

Maandag 15 JAN - 19 FEB - 18 MRT - 15 APR - 13 MEI - telkens van 18:15-21:45
prijs is 350€


Basis + Verdieping


Plekken zijn beperkt tot 9 deelnemers, schrijf bij interesse zeker tijdig in.

Inschrijven: https://per-neser.org/webshop/product-categorie/ayurveda/

Privé-begeleiding

Âyurvedische begeleiding op maat omvat:

 1. Yoga therapie / yoga chikitsa op maat van de klachten & ter bevordering van het herstel
 2. Uitgebreide levensadviezen op maat van uw constitutie, zowel preventief, als bij disbalans, op vlak van lichamelijke voeding (voeding, beweging, ademhaling, ontspanning) - emotionele voeding (mindfulness, groeien in bewustwording van gevoelens-reactiepatronen) - mentale voeding (komen tot meer kalmte, stabiliteit, helderheid en rust) - spirituele voeding (ontwikkelen van kwaliteiten als verbinding, vertrouwen, harmonie, tevredenheid, stilte)


Bij voorkeur heeft u reeds basis achtergrond omtrent âyurveda.
Deze kan u via de basiscursus verwerven, of privé.

Traditionele Âyurveda omvat dus eveneens yoga-therapie als onderdeel van zijn Sattavajaya Chikitsa of therapie voor het verhogen van sattva guna (= de kwaliteiten van rust, helderheid, stabiliteit zowel in lichaam als geest als in het handelen in de wereld) wat de belangrijkste psychologische therapie is.

In dit verband legt Âyurveda ook de nadruk op de sâttvische levensprincipes van de Yamas en Niyamas, samen met alle acht onderdelen van yoga.

Abhyanga & Marmapunt behandelingen

Hartverwarmend en diep inwerkend


Âyurveda staat bekend voor haar diep reinigende, voedende adviezen en behandelingen.

De Âyurvedische Abhyanga/marmamassage is een complete behandeling voor het lichaam, maar ook voor de emoties en de geest. De klassieke voet-en hoofdmassage (pada abhyanga en shiro abhyanga) is hierin eveneens inbegrepen en ook worden de marmapunten behandeld.

Marmapunten (107) zijn acupressuurpunten en belangrijke kruispunten waar specifieke weefsels elkaar ontmoeten (oa. bloedvaten, zenuwen, gewrichten, botten, pezen, spieren). Ook de chakra's zijn bijzondere marmapunten; wielen van waaruit de nâdi's of subtiele zenuwbanen/energiekanalen (van 14 hoofdnâdi's tot 72.000 subtiele kanalen) stromen. De nâdi's vervoeren prâna/levenskracht (equivalent van qi/chi). Waar deze verstoord is, komt dit aan de oppervlakte ter hoogte van de marmapunten.

Meer over prâna, nâdi's, chakra en marma

Effecten


- ontspant lichaam, geest en het zenuwstelsel en sterkt alles weer aan

- bevordert de doorstroming van prâna/levensenergie

- voedt de weefsels (spieren, pezen en gewrichten) en maakt droogte/knopen los

- stimuleert het zelfgenezend vermogen van het lichaam

- maakt afvalstoffen los en helpt deze af te voeren

- bestrijdt vermoeidheid en stress en bevordert de vitaliteit

- kan geblokkeerde emoties losmaken

- stimuleert kwaliteiten als overgave, loslaten en zelfzorg

- maakt lichaam en geest meer weerbaar voor invloeden van buitenaf

- corrigeert de disbalans in de weefsels en de dosha's.

- werkt preventief voor het behoud van een gezonde geest in een gezond lichaam.


Prijs is 108€. Je bent in totaal 2u hier.


De kruidenolie wordt gekozen op maat van de klachten. De olie wordt verwarmd net boven lichaamstemperatuur. Dit opent de huidporiën zodat de olie optimaal wordt opgenomen door de weefsels. Zo kunnen de kruiden inwerken tot 7 dagen na de massage. De kruidenoliën waarmee ik hoofdzakelijk werk, worden geadviseerd bij: spierspanning, zenuwpijnen, onrust, mentale of fysieke overbelasting of uitputting, gebrek aan veerkracht, problemen met de immuniteit, krachteloosheid, slapeloosheid, hoofdpijn, depressie, ontstekingen, huidproblemen, gewrichtspijnen en hormonale klachten. Âyurvedische kruidenoliën werken aanvullend en zijn geen vervanging voor de klassieke geneeskunde. Ik werk niet met voedingssupplementen maar verwijs in dit geval, en ook bij specifieke aandoeningen, waarbij reeds vele dhatu's betrokken zijn, verder naar een âyurvedisch arts (wat belangrijk is en een goede naturopaat doet dit).


Bij chronische klachten, overweeg om in het begin elke 3 weken langs te komen voor een behandeling. Nadien, eens de olie meer in de weefsels zit, kan je nog eens per maand komen, eens per 6 weken, enz.. Het is goed om tegelijkertijd in consult-vorm begeleid te worden om fysieke/emotionele klachten aan te pakken.


Zorg voor slechte kledij + sokken + iets om het hoofd warm te houden. De dag zelf neemt u thuis rust. Douche vooraleer naar uw afspraak te komen en eet ten laatste 1,5u vóór uw sessie (een lichte maaltijd ). Zo mogelijk volgt u de dagen vóór en na de behandeling ook een lichter dieet. (vers, sâttvisch) en zorgt u goed voor uzelf. Een âyurvedische abhyanga/marmamassage kan veel losmaken, ook op emotioneel gebied dus is het belangrijk de dagen erna tijd te nemen voor zelfzorg.


Andere behandelingen: zie Reiki

Workshop/dagretraite Marmapunten/Zelfmassage


Âyurveda staat bekend voor haar diep reinigende en voedende adviezen en behandelingen. Deze dagworkshop is een verdieping op de basiscursus voor wie meer wenst te leren over de marmapunten en zelfmassage. Het is tevens ook een dagretraite; een moment buiten de tijd voor jezelf vol zelfzorg!


De belangrijkste Marmapunten komen in de voormiddag aan bod in theorie en praktijk. Dit zijn acupressuurpunten of kruispunten waar specifieke weefsels elkaar ontmoeten (bloedvaten, zenuwen, gewrichten, botten, pezen, spieren). Waar de energie verstoord is, geven deze punten aan de oppervlakte blokkades. Lees hier meer over de marmapunt/abhyangamassage. Âyurveda adviseert meermaals per week massage om 'knopen' te vermijden. Hoe ga je hier zelf mee aan de slag? En wat vertellen een aantal punten je over mogelijke disbalans in lichaam en geest?


Na de lunch doen we de digestieve ademhaling en de âyurvedische wandeling; een belangrijke techniek die diep inwerkt op de wervelkolom en de geest en geadviseerd wordt om gezond te blijven.


Je kan na de wandeling genieten van een liggende, diep ontspannende en meditatieve sessie yoga nidrâ waarin één van de doorlopen technieken die van ShavaYâtrâ of de reis doorheen het lichaam langs 61 marmapunten is. Wie yoga nidrâ wenst aan te leren zie de reeks Leren Ontspannen & Ademen.


We sluiten de dag af met een âyurvedische hoofd-en voetmassage die je uitwisselt met een partner uit de cursus. Zo kan je op wolkjes en helemaal verfrist naar huis!

Verder komt er in deze dag ook aan bod

 • Theorie over enkele âyurvedische oliën + hun effect op lichaam en geest.
 • Beknopte achtergrond over de chakra's, nâdî's, prâna en healing.
  Wie dieper hiermee aan de slag wil, zie studiegroep (chakra's, nâdî's en prâna) of de cursus reiki (healing)

  Praktische info


  Inclusief documentatie

  Basiscursus voorkennis is vereist.

  • Zondag 7 JAN'24
   9u00 dagopening - 9u15 theorie afgewisseld met praktijk zelfmassage  - 12u00 lunch - 12u30 theorie en praktijk âyurvedische wandeling met mantra - 14u00 yoga nidrâ (diepe ontspanning en techniek die energetisch de marmapunten behandeld) - 15u âyurvedische hoofd-en voetmassage uitwisseling - 16u30 dagsluiting
  • Wordt herhaald op zaterdag 1 JUN'24


  Prijs is 120€.


  Zie ook de andere dagretraites