Âyurveda

Âyurveda

Âyurveda is de oudste geneeskunst ter wereld. Ze wordt geschat 5000 jaar oud te zijn, maar sommige bronnen vermelden tot 12.000 jaar oud. Het is één van de 3 erkende geneeskundes door de WHO (World Health Organisation). De andere 2 zijn de traditionele, klassieke geneeskunde en de Chinese Geneeskunde (TCM).


Vele mensen zijn heden ten dage onrustig, uitgeput of ervaren lijden; psychisch, fysisch en/of spiritueel. Disbalans of ziekte ontstaat volgens Âyurveda wanneer we afgescheiden zijn. Van onszelf, ons lichaam, ons ritme, het leven... We weten niet langer welke kwaliteiten goed zijn voor ons. We overprikkelen onze zintuigen, beoefenen te weinig zelfzorg, beheersen noch onze geest, noch onze spraak, en ook kennis rond voeding en de seizoenen zijn we kwijt. Onze dagroutine of levensstijl is niet aangepast aan onze constitutie, job, aspiraties of levensfase, wat vroeg of laat tot disbalans leidt.


Âyurveda bestaat uit de woorden "âyus" wat betekent "leven" of "levensprincipe", en "veda" dat "kennis" betekent. Het is "de wetenschap van het leven" of de kennis van welke kwaliteiten of routines levens- en gezondheidsbevorderend zijn - en welke niet. Âyurveda is een compleet gezondheidssysteem en zusterwetenschap van Yoga.


Een bewuste levens-en denkwijze, voeding en lichaamsbeweging op maat van uw constitutie zullen aan de basis liggen van elk herstel. Âyurveda werkt echter ook vooral preventief voor het behouden van een gezonde geest in een gezond lichaam. Mindfulness en Yoga hoort integraal bij Âyurveda voor wie Âyurveda is haar ware essentie wilt leren begrijpen en toepassen.


Âyurvedic Technican®Gedurende 3 jaar werd ik geschoold in anatomie, de filosofie van Âyurveda, de 6 wijsheidsscholen, de 5 elementenleer en de praktische toepassing van Âyurveda in het dagelijkse leven, de klassieke technieken van Abhyanga- en Marmamassage.
Ik volg jaarlijks bijscholing.


Âyurveda en yoga zijn zusterwetenschappen en de 2 vleugels waarmee de Zoeker vliegt richting Zelfrealisatie.


Als Yogaleraar ben ik erkend en meer dan 8 jaar geschoold in 2 authentieke tradities en in de technische grondvesten en filosofie van yoga, in anatomie/fysiologie en haar toepassing in yoga, in de technieken van prânâyâma, mudrâ, relaxatie en meditatie. 

Definitie gezondheid âyurveda


Gezondheid is wanneer de zon schijnt in lichaam en geest, doorheen elke omstandigheid. Het is stevig geworteld in het Zelf staan, zonder twijfel. Gevestigd in prakriti of in de ‘individuele aangeboren balans tussen de 3 dosha’s. Dan hebben onze 7 weefsels een goede kwaliteit en kwantiteit en worden onze mala’s (afvalstoffen) in goede hoeveelheden uitgescheiden.


Als we niet in onze aard staan maar in onevenwicht valt de avond, de schaduw of duisternis. Blijheid verdwijnt en de zon schijnt niet langer in ons hart. Dan vergeet de mens zijn ware aard of natuur. Wanneer we onze spirituele natuur verlaten hebben, overvalt ziekte ons.

"The practice of Ayurveda is designed to promote human happiness, health and creative growth.

It is the science of daily living and this system of knowledge evolved from the sage's practical, philosophical and religious illumination which was rooted in their understanding of the creation.


Ayurveda helps the healthy person to maintain health and the diseased person to regain health." ~ www.soukya.com

Alle cursussen in groep

Privé-begeleiding