Begeleiding Âyurveda & Massages

Ayurvedic Technician® - begeleiding vanuit Âyurveda


Âyurveda werd erkend als één van de 3 wetenschappelijke geneeskundes door de WHO (World Health Organisation). De andere 2 zijn de traditionele, klassieke geneeskunde en de Chinese Geneeskunde (TCM). Âyurveda is de oudste geneeskunst ter wereld, minstens 5000 jaar oud en sommige bronnen vermelden tot 12.000 jaar oud. Het is een compleet gezondheidssysteem dat de mens als geheel bekijkt.


 • Âyurveda beschrijft al meer dan 2000 jaar ziekten als depressie, burnout en chronische aandoeningen. Deze klachten zijn dus niet eigen aan 'onze tijd' maar wel eigen aan onze Aard. Vele mensen wensen hun levenskwaliteit te verbeteren door bewuster te leven, een job uit te oefenen die bij hen past maar weten niet hoe dit allemaal aan te pakken. Âyurveda bestaat uit de woorden "âyus" wat betekent leven" of "levensprincipe", en "veda" dat "kennis" betekent. Deze Vedische Wetenschap wordt vertaald als "de kennis van welke kwaliteiten levens- en gezondheidsbevorderend zijn".


Als Âyurvedic Technican® ben ik gedurende 3 jaar geschoold in anatomie, filosofie van Âyurveda, de 6 wijsheidsscholen, de 5 elementenleer en de praktische toepassing van Âyurveda in het dagelijkse leven. Mindfulness en Yoga hoort integraal bij Âyurveda voor wie Âyurveda is haar ware essentie wilt leren begrijpen en toepassen. Een bewuste levens-en denkwijze, voeding en lichaamsbeweging op maat van uw constitutie zullen immers aan de basis liggen van elk herstel. Âyurveda hoort tot de strekking van alchemistisch Sjamanisme en dus is contact met de Natuur ook erg belangrijk om je eigen Natuur terug te vinden. Zo kan je pas de Natuur van de ander, hoe anders deze ook is, weer leren omarmen. Âyurveda is ook Oliemassages.


Privé kan je terecht voor:


 1. Denk,- beweeg,- en leefadviezen op maat van de constitutie en/of het onevenwicht. Ik werk niet met supplementen. (zie lager)
 2. Privé Âyurvedische therapeutische coachingwandelingen
 3. De klassieke massage technieken zoals de Abhyanga- en Marma(drukpunt)massages (zie lager)

  Spring hier naar de privébegeleiding  In groep: 2-Daagse cursus (2x8u) Âyurveda


  Âyurveda is de oudste geneeskunst ter wereld en gaat kijken naar welke kwaliteiten horen bij jouw persoonlijkheid en constitutie. Ze leert je weer in harmonie te leven met het natuurlijke Zelf. Onze dagelijkse routine, beweging, voeding, stress, maar ook verdriet, angsten, enz. brengt ons weg van die eigen Natuur en hierdoor ontstaan klachten. We voelen ons dan niet meer 'in ons Element' of onrustig. Onrust kan je ook lezen als "het niet rusten in dat Zelf" (of in de aangeboren balans of constitutie). Tijdens de 2 dagen samen kom je meer te weten over de belangrijkste basisprincipes van âyurveda. Je ontdekt inzicht in je constitutie en welke zaken op vlak van voeding, beweging voor jou belangrijk zijn. We kijken dan niet enkel naar fysieke voeding, maar ook met welke overtuigingen, gedachten, gevoelens je jezelf dagelijks voedt - daarnaast hebben we ook spirituele voeding nodig om in evenwicht te blijven (stilte, overgave, vertrouwen, verbinding, contact). Welke vormen van Beweging (mentaal, fysiek) zijn productief en welke niet? Ook de richting waarin je beweegt (doelen, missie) is van belang. Je talenten/passies inzetten, creativiteit ontwikkelen is ook nodig voor een (zinvol) leven in balans.

  Overzicht onderwerpen die aan bod komen:

  1. Achtergrond Yoga en Âyurveda - Âyurveda; moeder van de Geneeskunst - Belangrijkste naslagwerken - Astanga Âyurveda - Âyurvedische visie gezondheid - Spirituele natuur - Yoga, van onwetendheid naar juiste kennis - Astanga Yoga
  2. Basisbeginselen van Âyurveda - Bhuta’s - Dosha's - Prakriti en Vikriti - Subdosha's - Guna's - Sattva, rajas en tamas - De mentale vormen van de dosha’s - Ojas of onze levensessentie - Agni of het vuur van de spijsvertering - Ama of afvalstoffen - Beweging in functie van je constitutie
  3. Fysieke beweging - Âyurvedische ochtendwandeling en de effecten hiervan op wervelkolom, bekken, spieren, spijsvertering - Spirituele richting waarin je beweegt (levenshouding, doelen, missie)
  4. Voeding in functie van je constitutie - Fysieke voeding - Âyurvedisch dieet/Vedisch dieet - Vasten goed of slecht - Voeding volgens seizoenen - Mentale/emotionele voeding - overtuigingen, gedachten, belang van mindfulness
  5. Spirituele voeding  - stilte, natuur, verbinding, vertrouwen / sraddhâ 
  6. Creatieve voeding  - talenten, passies inzetten voor een vuur in balans
  7. Reinigingstechnieken - Abhyanga of oliemassage - Marmapunten/ accupressuurpunten - Zelfmassage (Âyurveda adviseert dagelijkse oliemassage om 'knopen' te vermijden. Hoe ga je hier zelf mee aan de slag? En wat vertellen een aantal spanningspunten je over mogelijke disbalans in lichaam en geest? Theorie over enkele âyurvedische olieën en hun effect op lichaam en geest. Bespreking van enkele Marmapunten; acupressuurpunten of kruispunten waar specifieke weefsels elkaar ontmoeten (bloedvaten, zenuwen, gewrichten, botten, pezen, spieren). Waar de energie verstoord is, geven deze punten aan de oppervlakte blokkades. Swedana of stoomtherapie - Nasya, neti en tongschrapen - Laghu Sankhapraksalana of de lichte darmreiniging
  8. Dinacharya of dagelijkse routine
  9. Karma en dharma
  10. Hoe Yoga en Âyurveda ingezet worden in een persoonlijk therapieplan - en nog veel meer!


  De basiscursus wordt 2 keer per jaar gegeven, voor data en prijzen zie de Agenda.

  De reeks is ook geschikt voor wie preventief zorg wil dragen voor het bewaren van een gezonde geest in een gezond lichaam.

  Je hoeft niet te praten tijdens de workshops als je dat niet wenst. Ieder kan op zijn eigen zacht tempo groeien. Echter wanneer je wel vragen stelt of dingen deelt (dat mag ook persoonlijk via mail telkens voor de les, ik integreer dan de vragen in de cursus), kan vaak nog veel meer diepgang in de sessies zelf gestoken worden. Zo kunnen extra aanvullende adviezen en oefeningen aangereikt worden.

  Volgende reeksen kunnen hierna gevolgd worden: Âyurvedische Zelfmassage/Marmamassage


  Alle cursussen in groep:


  Privé Âyurvedische denk,- beweeg,- en leefadviezen op maat


  Enkel mogelijk na het volgen van de basiscursus Âyurveda of wanneer je reeds achtergrond hebt van Âyurveda bv. door het lezen van een boek. Aanraders zijn de boeken van Lies Ameeuw of van Anil K. Mehta. Intake duurt 1u30min en kost 72€. Een vervolgafspraak kost afhankelijk van de duur 60€ (1u15min) - 72€ (1u30min) - 84€ (1u45min) - 96€ (2u). Meer info over de begeleiding zie hoger. Voor behandelingen zie lager.

  We gaan zo diep als je zelf wenst. Je krijgt zorgzame en diepgaande coaching op maat om verder te groeien op je eigen zoektocht.

  Je leert hierdoor meer inzicht te vinden in je constitutie en het heersende onevenwicht. Hoe komt het dat je telkens weer 'hervalt' of uit balans gaat. Welke zaken zijn nog niet verankerd in de praktijk? We kijken ook naar de wisselwerking geest/emoties/lichaam en naar de rol die stress mogelijk speelt in je leven. Daarnaast kan ik ook aanvullend doelgerichte oefenschema's maken bij specifieke fysieke klachten. Technieken die stabiliteit, mobiliteit, vitaliteit, kracht en ontspanning bevorderen. Diepe relaxatie, mindfulness, meditatie zal eveneens vanuit therapeutisch oogpunt aangereikt worden indien nodig. Zie de andere pagina's voor meer achtergrond van deze begeleidingsvormen. Indien nodig zullen bij chronische (pijn) klachten ook de Abhyanga- en Marma(drukpunt)massages (zie lager) geadviseerd worden.  Privé Âyurvedische therapeutische coachingwandelingen


  In Âyurveda wordt door sommige artsen een behandeling geweigerd wanneer mensen niet gemotiveerd zijn de dagelijkse Âyurvedische wandeling te doen. Deze wordt gezien als de  eerste remedie tegen depressie, onrust, slapeloosheid, rugklachten, vermoeidheid, spierklachten (spiertonus) of gewrichtsklachten, ademhalingsproblemen, problemen met de doorbloeding, bloedsomloop, borst, bekken of houding. Vanuit een correct en bewust wandelen wordt het hele lichaam ontgift (!). De Âyurvedische coachings kunnen dus ook in de natuur plaatsvinden. Zo herontdek je vaak sneller ook je eigen ritme of je unieke Natuur. Je wordt tijdens de wandeling ondergedompeld in de principes van Âyurveda en ook pauzeren we regelmatig. Op die momenten dompel ik je onder in specifieke oefeningen (visualisatie,-meditatie, -of mindfulnessoefeningen, lichaamswerk, ademtechnieken, enz). Sessieduur 2u, prijs 90€.


  Privé Abhyanga & Marma-massage:


  Dit zijn diep voedende en ontspannende warme oliemassages van 90min. Er wordt gemasseerd met warme kruidenolie die gekozen wordt in functie van de klachten. De olie wordt verwarmd net boven lichaamstemperatuur. Dit opent de huidporiën zodat de olie optimaal kan worden opgenomen door de weefsels. Zo kunnen de kruiden inwerken, ook nog geruime tijd na de massage. Ook de Marmapunten (107) worden gemasseerd. Dit zijn acupressuurpunten of kruispunten waar specifieke weefsels elkaar ontmoeten (bloedvaten, zenuwen, gewrichten, botten, pezen, spieren). Waar de energie verstoord is, geven deze punten aan de oppervlakte blokkades. Âyurvedische massages staan ervoor bekend

  • het zenuwstelsel en alle weefsels diep te voeden
   lichaam en geest te versterken bij uitputting, onrust, krachtverlies, overspanning, pijn, slapeloosheid, enz.
  • lichaam, emoties en geest te herverbinden. Ze verbinden de persoon weer op een diep niveau met zichzelf en zijn lichaam.
  • het lichaam gezonder te maken door stress en vermoeidheid te bestrijden. De vitaliteit van het lichaam wordt bevorderd en het zenuwstelsel komt tot diepe ontspanning. Ze kunnen daarom ook preventief ingezet worden ter versterking van de immuniteit, de mentale veerkracht en de algehele gezondheid.
  • het zelfherstellende vermogen van ons lichaam te stimuleren


  De kruidenoliën waarmee ik hoofdzakelijk werk, worden geadviseerd bij: spierspanning, zenuwpijnen, onrust, mentale of fysieke overbelasting of uitputting, krachteloosheid, slapeloosheid, hoofdpijn, depressie, ontstekingen, gewrichtspijnen en hormonale klachten. Âyurvedische kruidenoliën werken aanvullend en zijn geen vervanging voor de klassieke geneeskunde. Bij mensen met veel fysieke of emotionele pijn wordt eerst zacht lichaamswerk geadviseerd (reiki)


  Ook de Âyurvedische voet-en hoofdmassage (pada abhyanga en shiro abhyanga) is in deze volledige lichaamsbehandeling inbegrepen. Prijs is 90€.


  Praktisch voor het maken van een afspraak:

  • Gelieve steeds de sessieduur te respecteren (behandeling duurt 1,5u - u bent in totaal 1u45 hier). De behandeling zelf gebeurt in stilte.
  • De behandelingen plan je best met een tussenpose van 3 á 4 weken. Deze tijd is nodig om het lichaam de tijd te geven om te ontgiften en om een nieuw evenwicht te vinden. Belangrijk is ook de nodige aanpassingen in levensstijl door te voeren zoals geadviseerd in de âyurvedische privébegeleiding. Ik geef er de voorkeur aan mensen te behandelen die tegelijk zich wensen te verdiepen in de âyurvedische leer en dus ook privé voor begeleiding komen. Desalnietemin ben u zeer welkom voor het maken van afspraak voor enkel een behandeling bijvoorbeeld ter kennismaking met Âyurveda.
  • Draag een slip of tanga (mannen dus geen boxershort). Ook niet je beste kledij want na de massage is vaak nog niet alle olie geäbsorbeerd.
  • Voorzie sokken voor nadien en iets om je hoofd en nek warm te houden.
  • Drink in de uren erna voldoende water zodat afvalstoffen goed afgevoerd kunnen worden.
  • Neem tijd na de behandeling voor bewuste rust en stilte. Laat ook de dagen erna alles fysiek en mentaal verder inwerken / loskomen.  Diploma's Âyurveda:


  2007-2009 Âyurvedic Technician®  - European Institute for Scientific Research on Ayurveda (Âyurvedaschool Antwerpen)

  Aanvullend op deze 3 jarige opleiding behaalde ik nog aanvullende diploma's op vlak van Marmapunten massage (2008, IVBO Antwerpen) en gericht op het beroep van Naturopaat de diploma's Therapeutische vaardigheden (2009) en Anatomie, fysiologie en pathologie (Naturopathica) - ook in mijn 5-jarige opleiding to Erkend Yogaleraar heb ik nog een tweede uitgebreide opleiding Medische basiskennis genoten.


  Bijscholingen:

  2009-2010: Âyurvedisch Gezondheidscentrum Den Haag: Ouderdomsziekten - Psychische aandoeningen - Gynaecologie, Zwangerschap

  2012: School van Âyurveda, lesgever Lies Ameeuw: 6DAG getuigschrift Âyurvedische Gynaecologie Âyurvedische en Westerse anatomie en fysiologie van de vrouw, de menstruatie, zwangerschap en menopauze

  2013: IVBO vzw: 1WE getuigschrift Zwangerschapsmassage
  2016: School van Âyurveda, lesgever Lies Ameeuw: 1DAG Âyurvedische voetmassage (fysieke, energetische aspecten en reflexologie)

  2019: School van Âyurveda, lesgever Lies Ameeuw: 1DAG Bijnieruitputting: Burn-out, bore-out & depressie vanuit Âyurvedisch standpunt


  Ik heb ook basiskennis van de Chinese Geneeskunde (TCM) en volgde hierin eerst een basisjaar opleiding met daarna specifiek de toepassing van TCM Acupressuur voor honden.

  2016-2017 Certificaat Basis Chinese Geneeskunde (Margreet Bouwmeester)

  2017 1 WE Meridianen- en elementenleer (Basis Chinese Geneeskunde) (Jos Koch)


  Opleidingen Healing:


  ILAHINOOR 2013 Ilahinoor (Kiara Windrider)

  REIKI 2011 Reiki & Seichem I (Ingrid Carpentier) - 2016 Reiki & Seichem II

  ANDERE 2011 Chakrahealing & Reading (Tim Biot) - 2011 Body Adjustment (OWC) - 2011 Alexandertechniek (OWC) 


  Zie andere meerjaarse opleidingen en bijscholingen op de andere pagina's.

  SOFIE VAN MENSEL


  Erkend Naturopaat & Âyurvedic Technician®

  Erkend Yogaleraar vanuit 2 grote tradities

  Stress- en Mindfulnesscoach

  Natuurfilosoof


  BEROEPSVERENIGINGEN


  Yogafederatie lidnummer 2009/026

  Naturopathica lidnummer 225 N10 80

  CONTACTGEGEVENS


  Gestelstraat 52 - 2250 O.L.V.-Olen

  info@per-neser.org

  0494/84.34.31 (enkel tussen 12u-13u)


  BTW BE 0820.900.904


  Rekeningnummer
  IBAN BE98 7805 9067 0193