Âyurveda Geneeskunst

Âyurveda

Âyurveda is de oudste geneeskunst ter wereld. Ze wordt geschat 5000 jaar oud te zijn, maar sommige bronnen vermelden tot 12.000 jaar oud. Het is een compleet gezondheidssysteem. Âyurveda bestaat uit de woorden "âyus" wat betekent leven" of "levensprincipe", en "veda" dat "kennis" betekent. Je kan âyurveda vertalen als "de wetenschap van het leven" of de kennis van welke kwaliteiten of routines levens- en gezondheidsbevorderend zijn - en welke niet


Vaak weten we niet langer welke kwaliteiten goed zijn voor ons.

Âyurveda stelt dat elk individu uniek is en als dusdanig zo begeleid dient te worden. Bij dit 'uniek' zijn hoort een specifieke geboorte 'aanleg' of Natuur; een specifieke samenstelling van de 5 elementen die âyurveda groepeert tot 3 'dosha's' of energieën. Onze dagelijkse routine, beweging, voeding,  maar ook stress, verdriet, angsten, trauma, enz. brengt ons weg van deze eigen Natuur en hierdoor ontstaat disbalans. We voelen ons dan niet meer 'in ons Element' of voelen ons 'onrustig'. Âyurveda vertaalt deze onrust als 'het niet langer rusten in het Zelf" of in de aangeboren balans of geboorteconstitutie.


Ook wenst âyurveda ons te brengen tot éénwording en tot het herinneren van onze ware aard, wie of wat is het dat we in wezen zijn, wat is het Zelf? Dit is ook de missie van yoga

Âyurveda heeft daarnaast ook een link met het sjamanisme; het valt onder de noemer "alchemistisch sjamanisme".
Je leert leven in evenwicht met de Natuur. Met de seizoenen,  je eigen natuurlijke ritme, en hierdoor kan je ook de ritmes en natuur van de ander leren omarmen..


Âyurveda is één van de 3 erkende geneeskundes door de WHO (World Health Organisation).
De andere 2 zijn de traditionele, klassieke geneeskunde en de Chinese Geneeskunde (TCM).


 • Als Âyurvedic Technican® ben ik gedurende 3 jaar geschoold in anatomie, in de filosofie van Âyurveda, de 6 wijsheidsscholen, de 5 elementenleer en de praktische toepassing van Âyurveda in het dagelijkse leven. Ik volgde ook nog vele bijscholingen.


 • Als Erkend Yogaleraar ben ik meer dan 8 jaar geschoold in 2 authentieke tradities en in de technische grondvesten en filosofie van yoga, in anatomie/fysiologie en haar toepassing in yoga, in de technieken van prânâyâma, mudrâ, relaxatie en meditatie.


Âyurveda en yoga zijn zusterwetenschappen en de 2 vleugels waarmee de Zoeker vliegt richting Zelfrealisatie.

  Begeleiding op maat - privé


  Ik reik je levensadviezen op maat aan, zowel preventief voor het behoud van een gezonde geest in een gezond lichaam, als bij disbalans.

  1. lichamelijke voeding (voeding, beweegroutines, ademtechnieken, relaxatie)
  2. emotionele voeding (zelfzorg, nieuwe routines om de fysieke en mentale kracht te ondersteunen, bewuster in relatie staan tot jezelf, de ander, de wereld)
  3. mentale voeding (meer stabiliteit, helderheid en rust in de geest, relaxatie, concentratie en meditatie)
  4. spirituele voeding (ontwikkelen van kwaliteiten als verbinding, loslaten, acceptatie, vertrouwen, speelsheid, overgave, tevredenheid, stilte)


  Âyurveda staat ook bekend voor haar geneeskrachtige lichaamsbehandelingen. U kan bij mij ook terecht voor marmapunt/abhyangamassage.
  Deze techniek is compleet en behandelt zowel lichaam, emoties als de geest. Ook geef ik orgaanmassage en reiki.

   Begeleiding in groep: 2-daagse basiscursus

   Ontdek de basisprincipes van âyurveda. Je vindt inzicht in je constitutie en welke zaken op vlak van Voeding en Beweging voor jou belangrijk zijn:

   • Voeding omvat zowel de fysieke voeding, als de overtuigingen, gedachten, gevoelens met dewelke je jezelf dagelijks voedt.
    Daarnaast hebben we ook spirituele voeding nodig om in evenwicht te blijven.
   • Beweging gaat niet enkel over lichaamsbeweging, maar ook over de bewegingen van de geest. Ook de richting waarin je beweegt (doelen, missie) is van belang. Je talenten/passies inzetten, creativiteit ontwikkelen is ook nodig voor een (zinvol) leven in balans.


   De 2-daagse cursus is een ideale start voor

   • wie kampt met klachten en inzicht wilt vinden in de eigen constitutie, het onevenwicht en herstel hiervan
   • geïnteresseerden in een âyurvedische opleiding die wensen te ontdekken of âyurveda is wat ze zoeken
   • yoga beoefenaars of leraars-in-opleiding; waar yoga de leer van de geest is, is haar zusterwetenschap âyurveda de wetenschap van het lichaam die zich richt op het hebben van juiste routines voor een goede mentale en fysieke gezondheid.

   De cursus omvat meer dan 30 pagina's documentatie. Je krijgt daarnaaast ook nog voedingslijsten en bijlages omtrent zuivering.Ook kan je persoonlijke vragen stellen waardoor er nog dieper op de materie ingegaan kan worden.


   Met deze basis kan je aan de slag voor jezelf. Het is geen opleiding om andere mensen vanuit âyurveda te gaan behandelen (!)
   Zulk een opleiding duurt meerdere jaren.


   Overzicht onderwerpen die aan bod komen:

   1. Âyurveda; moeder van de Geneeskunst - Belangrijkste naslagwerken - Astanga Âyurveda - Âyurvedische visie gezondheid - Spirituele natuur - Zusterwetenschap Yoga - Astanga Yoga
   2. Basisbeginselen Âyurveda - Bhuta’s - Dosha's - Prakriti Vikriti - Subdosha's - Guna's - Sattva, rajas en tamas - Prâna, Tejas en Ojas - Agni/vuur spijsvertering - Ama/afvalstoffen
   3. Beweging in functie van je constitutie - Fysieke / Mentale / Emotionele beweging - Spirituele richting waarin je beweegt (levensdoelen, missie)
   4. Voeding in functie van je constitutie - Fysieke voeding - Âyurvedisch dieet/Vedisch dieet - Vasten goed of slecht - Voeding volgens seizoenen - Mentale, emotionele, spirituele, creatieve voeding
   5. Toelichting Reinigingstechnieken - Pancha Karma - Abhyanga of oliemassage - Marmamassage - Shirodhara - begrippen als prâna, nâdî's, chakra's - Swedana of stoomtherapie - Nasya, neti, tongschrapen - Laghu Sankhapraksalana / darmreiniging
   6. Dinacharya of dagelijkse routine - uren van de dosha's
   7. Karma - Dharma - Svadharma
   8. Yoga en Âyurveda in een persoonlijk therapieplan
   9. Analyse constitutielijsten - Bespreken van bepaalde klachten of aandoeningen - advies dieet enz!


   DATA:

   • 2023: spoedig online


   PRIJS

   • 240€


   Abhyanga-marmapunten-zelfmassage

   Âyurveda staat bekend voor haar diep reinigende en voedende adviezen en behandelingen.


   Deze workshop leerrt je zelfmassage.  De belangrijkste Marmapunten komen aan bod.

   Dit zijn acupressuurpunten of kruispunten waar specifieke weefsels elkaar ontmoeten (bloedvaten, zenuwen, gewrichten, botten, pezen, spieren). Waar de energie verstoord is, geven deze punten aan de oppervlakte blokkades.


   Lees hier meer over de marmapunt/abhyangamassage.


   Âyurveda adviseert zo mogelijk meermaals per week oliemassage om 'knopen' te vermijden. Hoe ga je hier zelf mee aan de slag? En wat vertellen een aantal punten je over mogelijke disbalans in lichaam en geest?

   Inclusief documentatie, theorie over enkele âyurvedische oliën + effect op lichaam en geest. Ook krijg je beknopte achtergrond over de chakra's, nâdî's, prâna en verschillende vormen van healing. Wie meer wenst te leren over deze onderwerpen kan aanvullende practica overwegen (studiegroep wat betreft chakra's, nâdi's, prâna, en reiki wat betreft healing).

   • Kan enkel gevolgd worden wanneer je de basiscursus reeds volgde.


   DATUM

   • 2023: spoedig online


   PRIJS

   • 90€