Naturopathie & Âyurveda

Erkend Naturopaat & Ayurvedic Technician®


Uittreksel uit de inleiding van het document "Benchmarks for Training in Naturopathy" (World Health Organization, 2010).

In het algemeen richt naturopathie zich op:

 1. de preventie van ziekte
 2. het stimuleren van het inherente genezend vermogen van het lichaam
 3. de natuurlijke behandeling van de persoon in zijn geheel
 4. de persoonlijke verantwoordelijkheid voor de gezondheid en de voorlichting van patiënten in levenswijzen die de gezondheid bevorderen.


Als Âyurvedic Technican® ben ik gedurende 3 jaar basisjaren (2007-2009) geschoold in anatomie, filosofie van Âyurveda, de 6 wijsheidsscholen, de 5 elementenleer en de praktische toepassing van Âyurveda in het dagelijkse leven. Dit omvat

 1. Het geven van denk,- beweeg,- en leefadviezen op maat van de constitutie en/of het onevenwicht.
 2. De klassieke massage technieken zoals de Abhyanga- en Marma(drukpunt)massage
 3. Behandelingen die het bewustzijn bevorderen


1. Denk,- beweeg,- en leefadviezen op maat van de constitutie en/of het onevenwicht.


Âyurveda is de oudste geneeskunst ter wereld en een gezondheidssysteem vanuit een grote zelfverantwoordelijkheid met als ultieme doel heelheid of zelfrealisatie. Âyurveda bestaat uit de woorden "âyus" wat betekent leven" of "levensprincipe", en "veda" dat "kennis" betekent.
Deze Vedische Wetenschap wordt vertaald als "de kennis van welke kwaliteiten levens- en gezondheidsbevorderend zijn".

Âyurveda beschrijft al meer dan 2000 jaar ziekten als depressie, burnout en chronische aandoeningen. Die kwalen zijn dus niet eigen aan 'onze tijd' maar wel eigen aan onze Aard. De ene persoon is nu eenmaal gevoeliger dan de andere. Ieder gaat anders om met prikkels (meer over chronische stress).


Onrust kan je lezen als “het niet rusten in het Zelf” (of in de aangeboren balans of constitutie).

Âyurveda leert je via adviezen op maat van je constitutie/onevenwicht weer in harmonie te leven met het natuurlijke Zelf.

Je krijgt inzicht in je constitutie en welke zaken op vlak van voeding, beweging voor jou belangrijk zijn. Ieder is uniek en heeft andere Voeding nodig.

Ik kijk hierbij niet enkel naar fysieke voeding, maar ook naar de overtuigingen, gedachten, gevoelens waarmee je jezelf dagelijks voedt - daarnaast hebben we ook spirituele voeding nodig om in evenwicht te blijven (stilte, overgave, vertrouwen, verbinding, contact).

Welke vormen van Beweging (mentaal, fysiek) zijn productief en welke niet? Ook de richting waarin je beweegt (doelen, missie) is van belang.

Je talenten/passies inzetten, creativiteit ontwikkelen is eveneens nodig voor een zinvol leven in balans.


Een bewuste levens-en denkwijze, voeding en lichaamsbeweging op maat van uw constitutie zullen aan de basis liggen van elk herstel.
Mindfulness of bewust omgaan met gedachten en emoties, maakt ook deel uit van Âyurveda.

Bij jou hoort een specifieke job, een bepaald dieet/voeding, specifieke lichaamsbeweging, omgeving, en zelfs een missie.

Met andere woorden: als de dagelijkse routine op gebied van voeding, beweging, zelfzorg en op vlak van onze mentale en spirituele noden niet aansluit bij onze constitutie, raken we ons Ritme kwijt. We dienen onszelf terug te herinneren. Wat onze Natuur is (onze constitutie) en alle kwaliteiten in het leven hierop af te stemmen. Âyurveda is ook contact met de Natuur. En Oliemassages.

Diepe relaxatie, yoga, meditatie kan eveneens vanuit therapeutisch oogpunt aangereikt worden.

Yoga en Âyurveda zijn immers zusterwetenschappen; het zijn de twee vleugels waar mee de Zoeker vliegt op weg naar zelfrealisatie.


Voor prijzen of het maken van een afspraak zie contact.

Basiskennis Âyurveda is wenselijk wanneer u de begeleiding wenst op te starten.
Aanrader is "Ayurveda vanuit het hart" (Lies Ameeuw) of de boeken van
Anil Kumar Mehta oa. "Ayurveda in de praktijk".
U kan ook steeds de cursus in groep volgen. Deze is zeer grondig en gestructureerd, de volledige inhoud vind u hier.



2. Lichaamsbehandelingen: Abhyanga & Marmamassage:


Dit zijn diep voedende en ontspannende oliemassages van telkens 90min. U bent in totaal 1u45 hier.
Versterkend voor lichaam en geest bij uitputting, onrust, krachtverlies, overspanning, pijn, slapeloosheid, enz.

Er wordt gemasseerd met warme kruidenolie die gekozen wordt in functie van de klachten.

De olie wordt verwarmd net boven lichaamstemperatuur. Dit opent de huidporiën zodat de olie optimaal kan worden

opgenomen door de weefsels. Zo kunnen de kruiden inwerken, ook nog geruime tijd na de massage.

Ook de Marmapunten (107) worden gemasseerd.
Dit zijn
acupressuurpunten of kruispunten waar specifieke weefsels elkaar ontmoeten (bloedvaten, zenuwen, gewrichten,
botten, pezen, spieren). Waar de energie verstoord is, geven deze punten aan de oppervlakte blokkades. 

Âyurvedische massages staan ervoor bekend het zenuwstelsel en alle weefsels diep te voeden, te ontspannen en

aan te sterken. Ze kunnen ook preventief ingezet worden ter versterking van de immuniteit en de algehele gezondheid.


EFFECTEN:

Een Âyurvedische abhyanga/marmamassage reinigt, ontspant, voedt en balanceert lichaam, emoties en geest. Ze heeft als doel het lichaam gezonder te maken en aan te sterken. Vermoeidheid en stress wordt bestreden. De vitaliteit van het lichaam wordt bevorderd en het zenuwstelsel komt tot diepe ontspanning. De abhyanga/marmamassage stimuleert het zelfherstellende vermogen van ons lichaam en is bijzonder geschikt bij spierspanning, zenuwpijnen, onrust, mentale of fysieke overbelasting of uitputting, krachteloosheid, slapeloosheid, hoofdpijn, depressie, ontstekingen, gewrichtspijnen en hormonale klachten. Âyurvedische kruidenoliën werken aanvullend en zijn geen vervanging voor de klassieke geneeskunde. Bij mensen met veel fysieke of emotionele pijn wordt eerst zacht lichaamswerk geadviseerd (Sattvische behandeling/reiki zie onderaan de pagina)


PRAKTISCH:

Ook de Âyurvedische voet-en hoofdmassage (pada abhyanga en shiro abhyanga) is in deze volledige lichaamsbehandeling inbegrepen. Prijs is 90€

Gelieve steeds de sessieduur te respecteren (behandeling duurt 1,5u - u bent in totaal 1u45 hier). De behandeling zelf gebeurt in stilte.

De behandelingen plan je best met een tussenpose van 3 á 4 weken. Deze tijd is nodig om het lichaam de tijd te geven om te ontgiften en om een nieuw evenwicht te vinden. Belangrijk is ook de nodige aanpassingen in levensstijl door te voeren zoals geadviseerd in de âyurvedische privébegeleiding.

Draag een slip of tanga (mannen dus geen boxershort). Ook niet je beste kledij want na de massage is vaak nog niet alle olie geäbsorbeerd.

Voorzie sokken voor nadien en iets om je hoofd en nek warm te houden. Drink in de uren erna voldoende water zodat afvalstoffen goed afgevoerd kunnen worden en neem tijd voor bewuste rust en stilte. Laat ook de dagen erna alles fysiek en mentaal verder inwerken / loskomen.



3. Sattvische behandeling/reiki


Naast yogi/âyurvedic technician® met ervaring in het werken met de chakra's, nâdî's (energiebanen) ben ik geïnitieerd in verschillende energiesystemen (waaronder oa. reiki/seichem, ilahinoor). Een sattvische behandeling gebeurt d.m.v. handoplegging (zacht contact met enkele marmapunten). U ligt in losse kledij onder een dik katoenen deken. De behandeling heeft een voedende en harmoniserende werking op energiebanen (nâdi's) en chakra's en oefent een positieve invloed uit op disharmonie in ieder deel van het menselijk wezen zowel op fysiek, emotioneel, mentaal als spiritueel niveau. Diepe rust wordt ervaren en vele mensen vallen dan ook in slaap tijdens de behandeling.

Men omschrijft het als een bijzondere toestand tussen waak-en droombewustzijn. Soms ervaart men kleuren, beelden, net zoals wanneer men droomt. Dit kan geïnterpreteerd worden als een gunstig iets. Lichaam en geest is ontspannen waardoor het onder/hoger bewustzijn zich in de vorm van beelden toont.

Ik neem zelf geen actieve houding aan wat wil zeggen dat ik niet iets wens te veranderen, te sturen of in gang te zetten. Door uitsluitend puur bewustzijn - in aandacht zijn - wordt de ander zichtbaar, en meerbepaald aan zichzelf. Helderheid, inzicht, een goede aarding of stabiliteit in het leven wordt bevorderd alsook worden eigenschappen als verbinding, tevredenheid, overgave gestimuleerd. De behandeling is erg sereen en gericht op spirituele en mentale groei en werkt diep in op het zelfbewustzijn.  Prijs is 72€ - de behandeling duurt 75min - in totaal bent u hier 1,5u.


In groep: alle info hier


In groep geef ik

 • cursussen basis Âyurveda, de gehele inhoud zie hier
 • workshops basis Âyurvedische zelfmassage, met info over de marmapunten, de gehele inhoud zie hier
 • aanvullende practica en verdiepende cursussen voor wie de basiscursus gevolgd heeft
 • ook workshops of cursussen op vraag van uw centrum


Ik ben aangesloten bij (én verscheidene jaren werkzaam geweest in het dagelijks bestuur, de raad van bestuur, en toetredingscommissie van) Naturopathica.  Wettig erkende beroepsvereniging voor hulpverleners die werken met complementaire methodes in hulpverlening.

Een overzicht van de bijscholingen die ik jaarlijks volg, kan u hier terugvinden.

SOFIE VAN MENSEL


Erkend Naturopaat & Âyurvedic Technician®

Erkend Yogaleraar vanuit 2 grote tradities

Stress- en Mindfulnesscoach


Gestelstraat 52 - 2250 O.L.V.-Olen

info@per-neser.org

0494/84.34.31 (enkel tussen 12u-13u)

BEROEPSVERENIGINGEN



Yogafederatie lidnummer 2009/026

Naturopathica lidnummer 225 N10 80



BTW BE 0820.900.904

IBAN BE98 7805 9067 0193