Âyurvedic Technican®
Stress-& Mindfulnesscoach
Erkend Naturopaat
Ayurveda
Ayurveda is de oudste geneeskunst ter wereld. Ze wordt geschat 5000 jaar oud te zijn, maar sommige bronnen vermelden tot 12.000 jaar oud. Het is één van de 3 erkende geneeskundes door de WHO (World Health Organisation). De andere 2 zijn de traditionele, klassieke geneeskunde en de Chinese Geneeskunde (TCM).
Âyus betekent "leven" of "levensprincipe", en veda "kennis". Âyurveda is "de wetenschap van het leven" of de kennis van welke kwaliteiten of routines levens- en gezondheids bevorderend zijn - en welke niet. Âyurveda stelt dat wanneer onze dagroutine of levensstijl niet aangepast is aan onze constitutie, job, aspiraties of levensfase, we vroeg of laat met disbalans of ziekte te maken krijgen. Het is een compleet gezondheidssysteem en de zusterwetenschap van Yoga.
Âyurveda reikt je een bewuste routine aan, met voeding en lichaamsbeweging op maat van je constitutie. Mindfulness en Yoga hoort integraal bij Âyurveda voor wie Âyurveda is haar ware essentie wilt leren begrijpen en toepassen.
3 jaar lang werd ik geschoold in de filosofie van Âyurveda, de 6 wijsheidsscholen, de 5 elementenleer en de praktische toepassing van Âyurveda in het dagelijkse leven.
Ook ben ik opgeleid in de klassieke technieken van Abhyanga- en Marmamassage.
Ik volg regelmatig bijscholing.
Onderzoek heeft uitgewezen dat de beoefening van mindfulness een sterk effect heeft op lichaam en geest. Het kan je ervaringen, reactiepatronen en de kwaliteit van emoties en relaties veranderen. Onze zelfzorg vergroot en we maken bewustere levenskeuzes.
Gezondheid is wanneer de zon schijnt in lichaam en geest, doorheen elke omstandigheid. Het is stevig geworteld in het Zelf staan, zonder twijfel. Gevestigd in prakriti of in de ‘individuele aangeboren balans tussen de 3 dosha’s. Dan hebben onze 7 weefsels een goede kwaliteit en kwantiteit en worden onze mala’s (afvalstoffen) in goede hoeveelheden uitgescheiden.
Als we niet in onze aard staan maar in onevenwicht valt de avond, de schaduw of duisternis. Blijheid verdwijnt en de zon schijnt niet langer in ons hart. Dan vergeet de mens zijn ware aard of natuur. Wanneer we onze spirituele natuur verlaten hebben, overvalt ziekte ons.
"The practice of Ayurveda is designed to promote human happiness, health and creative growth.
It is the science of daily living and this system of knowledge evolved from the sage's practical, philosophical and religious illumination which was rooted in their understanding of the creation.
Ayurveda helps the healthy person to maintain health and the diseased person to regain health." ~ www.soukya.com
Mindfulness is niets nieuw. We zien het reeds in de eerste praktijken van de yogi's in de Indus-vallei (regio Pakistan) ergens tussen 2.300 en 1.500 vóór Christus. Geschriften uit het Hindoeïsme spreken over meditatie, stilte en acceptatie - elementen die we heden ten dage ook in Mindfulness terugvinden. In yoga spreekt men over “Dhyâna” of éénpuntige Aandacht; Aanwezigheid. Bewustzijn. Mindfulness leert je om vanuit aandacht je lichaam, gedachten, gevoelens en handelen te observeren. Hoe we ons gedragen, hoe we ons voelen en ook hoe ons zenuwstelsel of ons lichaam 'zich voelt' is immers sterk afhankelijk van onze gedachten. Deze gedachten hebben vaak jarenlange 'ingesleten sporen'. De beoefening van Mindfulness helpt je geleidelijk uit deze automatismen te stappen.
Wie mindfulness kan toepassen in het dagelijkse leven, ontdekt wat heilzaam is en wat niet... wint tijd voor onderzoek van een gedachte, gevoel, fysieke sensatie - en zal anders reageren (bv. niet ingaan op een gedachte of emotionele impuls, anders bekijken van een fysieke sensatie - bv. pijn- waardoor er ruimte ontstaat in lichaam en geest i.p.v. angst of verkramping). Onderzoek heeft uitgewezen dat de beoefening van mindfulness een sterk effect heeft op lichaam en geest. Het kan je ervaringen, reactiepatronen en de kwaliteit van emoties en relaties veranderen.
Onze zelfzorg vergroot en we maken bewustere levenskeuzes.
Ik geef Mindfulness coaching voor groot en klein. Want ook onze kinderen hebben er baat bij. Ze leren bewuster om te gaan met gevoelens, prikkels, afleiding en spanningen. Ze komen tot een betere concentratie en standvastigheid in het leven. Ook kwaliteiten als rust, kracht, geduld, eigenheid en communicatie worden bevorderd door het integreren van de principes van mindfulness en yoga (zie ook de wekelijkse lessen traditionele yoga voor kinderen).
Wie zich begint te verdiepen in de principes van Mindfulness ontdekt dat niet enkel de geest richting het vormen van nieuwe neurale verbindingen ontwikkeld wordt, maar dat ook geleidelijk het hart richting metta (liefdevolle vriendelijkheid), karuna (mededogen), mudita (medevreugde), upekkha (gelijkmoedigheid) en helder begrip (sati) zal evoluëren.
Leren Ontspannen & Basis Mindfulness; 4 lessen, privé, zie details
Leren Mediteren, traditie Himâlaya; 5 lessen, privé, zie details
Maak een privé-afspraak via het contactformulier
Meer over stresscoaching
Mindfulness-meditatie komt voort uit de tradities van het zen-en vipassanâ boeddhisme. Het Boeddhisme ontstond ruim 2,500 jaar geleden in India. Het centrale doel van het Boeddhisme is het lijden op te heffen. Ons lijden is gebaseerd op onwetendheid (niet bewust zijn van - en -verkeerdelijk interpreteren van onze zintuiglijke indrukken en fysieke en mentale ervaringen op het moment dat deze zich voordoen). We zijn ons ook niet bewust dat verschijnselen zich énkel manifesteren onder bepaalde condities en wanneer die condities verdwijnen, dat fysieke en mentale verschijnselen ook verdwijnen.
Thich Nhat Hanh, de Vietnamese Boeddhistische Zen Leraar (11 oktober 1926 - 22 januari 2022) bracht Mindfulness onder de aandacht in het Westen. Je kan van hem vele boeken en online lezingen terugvinden.
Jon Kabat-Zinn, Amerikaans moleculair bioloog en hoogleraar, leerde Mindfulness bij zen leraar Seung Sahn en bij Thich Nhat Hanh. Hij onderzocht de interactie tussen lichaam en geest en de klinische toepassing van aandachtstraining voor mensen met chronische pijn, depressie, angsten, piekeren en stressgerelateerde klachten. Hij richtte in 1979 het Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) programma op.
Sofie Van Mensel
Gestelstraat 52
2250 Olen
Erkend Yogaleraar.
www.yogafederatie.be ; traditionele overdracht van de 5000 jaar oude yogatraditie uit India.
Erkend Naturopaat.
www.naturopathica.be ; hulpverleners die werken met complementaire methodes in hulpverlening.