Werken met Plant Spirits

Werken met Plant Spirits: 13 Manen; KruidenKracht


Lees hier meer over het sjamanisme en alle trajecten in groep.


In Joke Custers, bezielster en oprichter van Plant Spirits vond ik eind 2021 een prachtige side-kick om voor het eerst samen trajecten in groep te co-creëren. Vanuit het 4-delige traject KruidenKracht groeide dan ook snel ons plan voor een jaartraject! Ontdek de kracht van werken met Kruiden in fysieke en spirituele vorm.


Bekijk het korte (1min30) filmpje om Tine haar ervaring te horen.


Het traject heeft 4 doelen:


 1. herverbinding tot stand te brengen met de 'natuurlijke tijd' en met de kalender van 13 manen
 2. de kracht van Kruiden te leren kennen in fysieke en spirituele vorm.
 3. diep persoonlijk inzicht te vinden en transformatie

 4. verdiepende stappen te zetten in sjamanistisch werk


DATA JAARTRAJECT:

Voor schooljaar '22-'23 is instappen in dit traject niet meer mogelijk.


Data lesmomenten 2023-2023 voor de huidige groep:

 • 13 bijeenkomsten te Olen, 10:30-16:30, onderverdeeld in
  5 zaterdagen 24/09/22 + 17/12/22 + 18/03/23 + 17/06/23 + 16/09/23
  + 8 zondagen 30/10 + 20/11 + 22/01/23 + 19/02/23 + 23/04/23 + 21/05/23 + 16/07/23 + 20/08/23
 • (PLUS, vrijblijvend bij interesse) 5 extra zweethutten/labyrint te Kinrooi, 14:00-20:00, op zondagen 25/09 + 18/12 + 19/03/23 + 18/06/23 + 17/09/23
  Tijdens de equinoxen en zonnewendes doen we namelijk extra op zondag een zweethut + lopen we een labyrint in Kinrooi, diep verbonden met het kruid dat daags ervoor te Olen op de bijeenkomsten besproken werd. OPGELET: Schrijf bij interesse tijdig in voor deze extra 5 zondagen (herfstequinox'22+ winterzonnewende'22 + lente-equinox '23 + zomerzonnewende'23 + herfstequinox '23 slotceremonie) gezien plekken in de zweethut beperkt zijn tot SLECHTS 9 deelnemers (!!).

                              

PRIJS:

 • 13 bijeenkomsten rond nieuwe maan, te Olen (5 zaterdagen + 8 zondagen): 975€
 • 5 x extra, bij interesse, zweethut/labyrint te Kinrooi: 45€ per zondag - max 9 deelnemers
  (ter plekke te betalen per dag, wel tijdig te reserveren via mail info@per-neser.org of joke@plant-spirits.be)Hieronder lees je de beschrijving van het ganse traject.


TRANSFORMATIE & SJAMANISTISCH WERK

Planten, kruiden en bomen nodigen ons uit om onze rechtmatige plek op deze planeet weer in te nemen: als onderdeel van de natuur, verbonden met al het leven op aarde, niet afgescheiden noch erboven. Het is in deze illusie van afgescheidenheid dat de pijn ontstaat die aan de basis ligt van de destructieve acties van de mensheid.
Wat vertelt een kruid je als je er in slaagt het heel stil te maken in jezelf en te luisteren met je lichaam, met je ziel?

Stap mee in een krachtig energetisch veld van elk van deze magnifieke wezens. Elk lesmoment verbinden we ons met Moeder Aarde, drager en creator van zowel het mensenvolk, het dierenvolk als het planten-en bomen volk. We werken met ceremonie, zetten onze persoonlijke intenties en nodigen telkens de spirits uit van de kruiden waar we mee werken. Het energetisch afstemmen gebeurt via eenvoudige sjamanistische begeleide meditatie en neemt ons mee op een droom-reis richting de Essentie van het kruid. Hoe kan het je (niet alleen fysiek) maar energetisch en emotioneel ondersteunen in je transformatie - of helingsproces?

KRUIDEN

Op één jaar tijd doorloop je 13 kruiden. Wat is hun wijsheid, kennis en kracht? En hoe kan jij deze optimaal benutten voor jezelf en je medemens? We verbinden met het kruid via verschillende wegen. Verhalen en oude volksgebruiken geven inzicht in gewoontes van de mens en achterliggende krachten van het kruid. Eenvoudige, doch potente, medicijnen zullen gemaakt worden, met de hulp van Joke (herboriste). We openen de zintuigen ten volle wat ook poorten van verbinding opent binnenin onszelf - en ons, net als de natuur, helpt open te bloeien. Je krijgt een eerste kijk op de geneeskracht op fysiek, emotioneel en spiritueel vlak. Gebruik van het medicijn helpt bij de integratie van alle informatie in ons lichaam.

Ook verbindt je je op één jaar tijd met de Kalender van Vrede - richting meer vrede, rust, kracht en harmonie in jezelf.

Planten, kruiden en bomen begeleiden ons in de evolutie naar ‘sacred human’; de mens die leeft in verbinding met spirit en het leven zelve. Ze nodigen ons elke dag opnieuw uit om ‘thuis’ te komen, ons te herverbinden met hun Medicijn en op zoek te gaan naar het Medicijn dat we in onszelf dragen.


NATUURLIJKE TIJD


Wist je dat... In één jaar de maan 13 keer rond de aarde draait?
Er bestaat een oud Indianen verhaal dat vertelt over Schildpad en Boom. Deze twee zijn haar meest wijze kleinkinderen, omdat zij ingewijd zijn in de kennis van de tijd vóór alle wezens op aarde. Lang, lang geleden... tijdens het begin van de Aarde, sprak de grootmoeder der Schildpadden:

Look at my back
hold steady and know
thirteen are my scales
thirteen moons make one flow
thirteen moons for the Earth
to bring one year to birth
thirteen moons for the Sun
to give Earth its fun

~ The Story of Turtle and Tree


Het binnenste schild van elke Schildpad bestaat uit 13 vlakken, zoals de 13 manen van het jaar. De buitenste ring uit 28 vlakjes, net zoveel dagen als er in een maand gaan.
De Schildpad herinnert ons aan ons Natuurlijke Ritme, aan onze Natuurlijke Tijd.

De eerste Maankalenders dateren van +/- 32.000 v. Chr en ook de Maya’s, Inca's, Kelten en Chinezen Inca’s stemden hun activiteiten en ceremonieel werk af op het ritme van de Maan. De maancyclus van 28 dagen is de natuurlijke cyclus van ons lichaam. Denk maar aan de menstruatiecyclus. Ook is het is de tijd die je huid nodig heeft om alle cellen te vernieuwen. En wist je dat we ook een emotionele cyclus hebben van 28 dagen? De maan is immers niet alleen van invloed op 'alle wateren' m.b.t. het ontstaan van eb en vloed, maar regelt ook de getijden in onszelf - wij bestaan immers voor meer dan de helft uit water. Ook bepaalt de maan de waterhuishouding van gewassen. De ecologische tuinier, de (biodynamische) boer houdt rekening met de stand van de maan om op specifieke tijdstippen te zaaien, te oogsten en te snoeien. De 13 Manen Kalender wordt door vele volkeren de Kalender van Vrede genoemd. Een uitnodiging om weer in harmonie te leven met de Natuur. 
Natuurlijke tijd kent geen afscheiding: er is immers maar één tijd, één volk, één planeet.


Aanvullend bij interesse: